Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig

Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

Virágzó repcemezők, hullámzó domboldalak és magas hegyek váltakozása jelezte számunkra, hogy a Dél-Dunántúlon járva utazás közben sem fogunk unatkozni. A régió központjában, Pécsett már több ízben is megfordultunk, ám ezúttal azokra a helyekre szerettünk volna eljutni, ahol rejtett kincsek lapulnak...

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya Csepegő-sziklaDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya Csepegő-szikla

 

 

Óbánya: Ferde-vízesés, Csepegő-szikla és a Cigány-hegyi kilátó

Sokat hallottunk már a vadregényes szurdokvölgyben meghúzódó, "magyar Svájcként" is emlegetett Óbányáról, és a takaros porták között járva valóban át is éreztük a friss levegő és a bájos vidék utánozhatatlan hangulatát. A Pisztrángos tavakon túljutva szinte észrevétlenül léptünk be az Óbányai-völgybe, ahol zúgók, fából ácsolt híd és madárcsicsergés tette kellemesebbé a sétát.

Miután megérkeztünk a Csepegő-sziklához, óvatosan leereszkedtünk a mohával benőtt hasadékhoz, melynek belsejében a karsztvíz több évezredes kitartó munkájával folyamatosan épülnek a cseppköveket. Higgyétek el: leírhatatlan látvány!

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya, Csepegő-sziklaDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya, Csepegő-szikla

 

A hídon túl, a sziklapadokon lecsorgó víz irányából egyből tudtuk, hogy elértük a túra következő állomását: a Ferde-vízesést, mely a helyiek szerint csapadékos időben és hóolvadás után hű igazán a nevéhez.

Az ösvény vége felé fakadó Bodzás-forrásnál remek pihenőhelyet is kialakítottak, így ha szeretnétek, akkor itt még egy kis erdei piknik vagy sütögetés is beleférhet, mielőtt tovább indultok a csodás panorámát ígérő Cigány-hegyi kilátóhoz.

Úti tipp: Legyetek óvatosak, mert a vízből kiálló fák és kövek meglehetősen csúszósak, az útszakaszon pedig könnyen megbotlik az ember!

Szállásajánlatok a környéken>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Ferde-vízesésDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Ferde-vízesés

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbányai pihenőDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbányai pihenő

 

 

Pécsvárad: Élményvár – kovácsműhellyel, kápolnával és kőtárral

A Pécsváradi vár neve valójában egy kicsit becsapós, de a kedves és lelkes helyi idegenvezető hölgy örömmel mesélte el nekünk, hogy az épületegyüttes hadi tevékenységek helyett szerzetesi monostorként működött, melyet még Szent István király alapított 998-ban. A történelem viharaiban megtépázott hely azonban ma új fényben tündököl.

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár udvaraDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár udvara

 

A Várkápolnáig eljutva érdekes kiállításon haladhattok keresztül, mely a Pécsváradi vár egykori múltját eleveníti fel. Az oltárhoz érve, jobbra feltekintve látni fogjátok azt a különleges festményt, mely több mint ezer éve ábrázolja - a helyiek szerint - Szent Mihály arkangyalt.

Az udvaron kovácsműhely, látványkonyha, gyógynövénykert is helyet kapott, de érdemes felkeresni a kőtárat, és a várfalról nyíló, tetőtéri tárlatot is, ami különleges ácsmunkáknak ad otthont!

Sajnos a közeli Zengő kilátóhoz és a helyiek által kedvelt kirándulóhelyhez, a Dombay-tóhoz már nem volt időnk elzarándokolni, de ti ne kövessétek el ezt a hibát!

Szállásajánlatok a környéken>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - kiállítás a pécsváradi várbanDél-Dunántúli kirándulóhelyek - kiállítás a pécsváradi várbanDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár kiállításDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár kiállítás

 

 

 

Siklós: fejedelmi vártól a pihentető termálfürdőig

A Siklósi vár tekintélyt parancsoló épülete már messziről lenyűgözött minket, de igazán csak akkor, amikor a falak között álltunk. Elsőként a várbörtönt és a kínzókamrát kerestük fel, ahonnan hátborzongató, de izgalmas tudással távoztunk, majd a reneszánsz bútorkiállítás után, az I. emeletre felgyalogolva a Középkori Fegyver- és Hadtörténeti Tárlatot vettük célba. Utóbbit nagyon élveztük, ugyanis interaktív kiállítás lévén felpróbálhattuk a hajdani mellvérteket és sisakokat is. Sajnos a Rosarium jelenleg nem látogatható, de helyette kárpótolt minket a bámulatos Várkápolna és az eszméletlen kilátás, ami a széljárta panoráma teraszon fogadott minket.

Természetesen, indulás előtt még ittunk egy mennyei feketét a Zsolnay csodákkal díszített Vár Kávézóban, amit bátran ajánlunk nektek is!

Úti tipp: Ha lesz még erőtök, akkor eljuthattok a vár tövében álló Vad- és Vadászati Kiállításhoz is, vagy wellness kalandokért megnézhetitek közelebbről a Siklósi Termálfürdőt, melyben élménymedencék, szaunák, csúszdák és sodrófolyó is található.

Szállásajánlatok Siklóson>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - siklósi várDél-Dunántúli kirándulóhelyek - siklósi vár

 

 

+1 rövid program: a komlói Mini Zoo

Nagyon örültem, hogy megálltunk egy rövid szünetre útközben, hogy a komlói  Mini Zoo se maradjon ki a bakancslistánkról. A hihetetlenül kedves személyzet készségesen magyarázott nekünk az állatokról, melyek többségét meg is lehetett simogatni. A bátrabbak még a számomra félelmetesnek tűnő sáskákat is kézbe vehették.

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini ZooDél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini ZooDél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo

 

 

Gasztrotúra a Dél-Dunántúlon:

Átutazóban, vagy a Schlossberg templomrom és a Vasgyúró óriás felkeresésével színesítve is bátran megállhattok enni egy jót a mecseknádasdi  Bagoly Gasztrokult Élménytérnél, mely étteremként és panzióként is egyszerre funkcionál. Mi egy hatalmas tálat kértünk és kipróbáltuk a csokival és tejszínnel megbolondított túrógombócot is. Nem bántuk meg!

Egy rövid kirándulásra a bor városába, Villányba is ellátogattunk. A Villányi Bormúzeum és Gál Pince mélye ugyanis egyedi kiállításnak ad otthont, amit jelképes összegért cserébe egy rövid sétával ti is bejárthattok. Azonban ne felejtsetek el hozni a finom italokból a távozáskor  – a mi kedvenceink közé tartoztak a gyümölcsborok, melyekből a Szamócás és a Jégszer haza is jött velünk! Az öreg pincék szomszédságában lévő Levendula Rétesházba is feltétlen menjetek be egy kis finomságért, ha szívesen majszolnátok el egy házi túrós vagy meggyes rétest.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szellemkastély a pósteleki parkerdőben? Lebilincselő patakparti templom a világtól elzárva? Múltról mesélő barlanglakások a vadregényes északon? Mutatunk nektek 10 csodás helyet, amikről ugyan ritkán hallani, de nagyon megéri őket felkeresni!
A sör szerelmesei írják be a naptárba 2022. május 21-ét, ezen a napon ugyanis az országban több helyen ingyenes program keretében sörkóstolókkal, főzdebemutatókkal és színes programokkal várják a magyar kisüzemi sörfőzdék a sörkultúra iránt érdeklődőket. A Nyitott Főzdék Napjához már 21 magyar sörfőzde csatlakozott.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.
10+2 legszebb természeti látnivaló Magyarországon - Mars-expedíció, Holdra lépés és rejtőzködő csodák a természetben
Sétáljatok vörös lankákon, másszatok fel a szélfútta fennsíkokra, utazzatok vissza a múltba, mert ezúttal a természetben lapuló, 12 különleges kincs nyomába eredünk. Magyarország legszebb természeti kincsei és látnivalói közül muatunk most párat.
10 eldugott vidéki wellnes szálloda távol a világ zajától
Időről időre mindenkiben előtör a vágy, hogy milyen jó lenne egy kis időre kiszakadni a mindennapos mókuskerékből, és kicsit félrevonulni egy csendes helyre, ahol a telefoncsörgést a madárcsicsergés váltja fel, a számítógép kijelzője helyett pedig a panorámát lehet nézni. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szállást, ahol kellemes környezetben tudtok elvonulni a világ elől.
Illatos, színpompás virágos kertekben járva - 5 csodálatos tulipánszüret, amit kár lenne kihagyni!
Már nem kell Hollandiába utazni, hogy káprázatos tulipánmezőket lássunk, hiszen szerencsénkre évről évre egyre több tulipánkert várja a látogatókat Magyarországon. Az április a tulipánok hónapja, nem véletlenül kezdődnek ilyenkor a tulipánszüretek is, a hosszú tél után pedig igazán üdítő tavaszi programot jelentenek. Mutatunk 5 tulipános kertet az országban, ahova érdemes ellátogatni és csodás csokrokat szedni.
Hamisítatlan kastély hangulat, feltöltődés, garantált pihenés Szilvásváradon - La Contessa**** Kastélyhotel
Egy kellemes masszázs, egy hangulatos séta a romantikus kastélyparkban vagy egy ínycsiklandozó gasztronómiai kalandozás; a testi-lelki feltöltődés garantált! Válasszátok ti is a szilvásváradi La Contessa Kastélyhotel legjobb wellness csomagját!