Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Dél-Dunántúli barangolások a Ferde-vízeséstől a kalandos Siklósi várig

Mesebeli titkok nyomába eredtünk a Dél-Dunántúlon, ahol betértünk a legendás Siklósi várba, megnéztük az óbányai Ferde-vízesést, valamint a híres Csepegő-sziklát, de útba ejtettük a komlói Mini Zoo-t és Pécsváradot is. Ezt ne hagyjátok ki!

Virágzó repcemezők, hullámzó domboldalak és magas hegyek váltakozása jelezte számunkra, hogy a Dél-Dunántúlon járva utazás közben sem fogunk unatkozni. A régió központjában, Pécsett már több ízben is megfordultunk, ám ezúttal azokra a helyekre szerettünk volna eljutni, ahol rejtett kincsek lapulnak...

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya Csepegő-sziklaDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya Csepegő-szikla

 

 

Óbánya: Ferde-vízesés, Csepegő-szikla és a Cigány-hegyi kilátó

Sokat hallottunk már a vadregényes szurdokvölgyben meghúzódó, "magyar Svájcként" is emlegetett Óbányáról, és a takaros porták között járva valóban át is éreztük a friss levegő és a bájos vidék utánozhatatlan hangulatát. A Pisztrángos tavakon túljutva szinte észrevétlenül léptünk be az Óbányai-völgybe, ahol zúgók, fából ácsolt híd és madárcsicsergés tette kellemesebbé a sétát.

Miután megérkeztünk a Csepegő-sziklához, óvatosan leereszkedtünk a mohával benőtt hasadékhoz, melynek belsejében a karsztvíz több évezredes kitartó munkájával folyamatosan épülnek a cseppköveket. Higgyétek el: leírhatatlan látvány!

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya, Csepegő-sziklaDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbánya, Csepegő-szikla

 

A hídon túl, a sziklapadokon lecsorgó víz irányából egyből tudtuk, hogy elértük a túra következő állomását: a Ferde-vízesést, mely a helyiek szerint csapadékos időben és hóolvadás után hű igazán a nevéhez.

Az ösvény vége felé fakadó Bodzás-forrásnál remek pihenőhelyet is kialakítottak, így ha szeretnétek, akkor itt még egy kis erdei piknik vagy sütögetés is beleférhet, mielőtt tovább indultok a csodás panorámát ígérő Cigány-hegyi kilátóhoz.

Úti tipp: Legyetek óvatosak, mert a vízből kiálló fák és kövek meglehetősen csúszósak, az útszakaszon pedig könnyen megbotlik az ember!

Szállásajánlatok a környéken>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Ferde-vízesésDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Ferde-vízesés

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbányai pihenőDél-Dunántúli kirándulóhelyek - Óbányai pihenő

 

 

Pécsvárad: Élményvár – kovácsműhellyel, kápolnával és kőtárral

A Pécsváradi vár neve valójában egy kicsit becsapós, de a kedves és lelkes helyi idegenvezető hölgy örömmel mesélte el nekünk, hogy az épületegyüttes hadi tevékenységek helyett szerzetesi monostorként működött, melyet még Szent István király alapított 998-ban. A történelem viharaiban megtépázott hely azonban ma új fényben tündököl.

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár udvaraDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár udvara

 

A Várkápolnáig eljutva érdekes kiállításon haladhattok keresztül, mely a Pécsváradi vár egykori múltját eleveníti fel. Az oltárhoz érve, jobbra feltekintve látni fogjátok azt a különleges festményt, mely több mint ezer éve ábrázolja - a helyiek szerint - Szent Mihály arkangyalt.

Az udvaron kovácsműhely, látványkonyha, gyógynövénykert is helyet kapott, de érdemes felkeresni a kőtárat, és a várfalról nyíló, tetőtéri tárlatot is, ami különleges ácsmunkáknak ad otthont!

Sajnos a közeli Zengő kilátóhoz és a helyiek által kedvelt kirándulóhelyhez, a Dombay-tóhoz már nem volt időnk elzarándokolni, de ti ne kövessétek el ezt a hibát!

Szállásajánlatok a környéken>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - kiállítás a pécsváradi várbanDél-Dunántúli kirándulóhelyek - kiállítás a pécsváradi várbanDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár kiállításDél-Dunántúli kirándulóhelyek - pécsváradi élményvár kiállítás

 

 

 

Siklós: fejedelmi vártól a pihentető termálfürdőig

A Siklósi vár tekintélyt parancsoló épülete már messziről lenyűgözött minket, de igazán csak akkor, amikor a falak között álltunk. Elsőként a várbörtönt és a kínzókamrát kerestük fel, ahonnan hátborzongató, de izgalmas tudással távoztunk, majd a reneszánsz bútorkiállítás után, az I. emeletre felgyalogolva a Középkori Fegyver- és Hadtörténeti Tárlatot vettük célba. Utóbbit nagyon élveztük, ugyanis interaktív kiállítás lévén felpróbálhattuk a hajdani mellvérteket és sisakokat is. Sajnos a Rosarium jelenleg nem látogatható, de helyette kárpótolt minket a bámulatos Várkápolna és az eszméletlen kilátás, ami a széljárta panoráma teraszon fogadott minket.

Természetesen, indulás előtt még ittunk egy mennyei feketét a Zsolnay csodákkal díszített Vár Kávézóban, amit bátran ajánlunk nektek is!

Úti tipp: Ha lesz még erőtök, akkor eljuthattok a vár tövében álló Vad- és Vadászati Kiállításhoz is, vagy wellness kalandokért megnézhetitek közelebbről a Siklósi Termálfürdőt, melyben élménymedencék, szaunák, csúszdák és sodrófolyó is található.

Szállásajánlatok Siklóson>>

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - siklósi várDél-Dunántúli kirándulóhelyek - siklósi vár

 

 

+1 rövid program: a komlói Mini Zoo

Nagyon örültem, hogy megálltunk egy rövid szünetre útközben, hogy a komlói  Mini Zoo se maradjon ki a bakancslistánkról. A hihetetlenül kedves személyzet készségesen magyarázott nekünk az állatokról, melyek többségét meg is lehetett simogatni. A bátrabbak még a számomra félelmetesnek tűnő sáskákat is kézbe vehették.

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini ZooDél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo

Dél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini ZooDél-Dunántúli kirándulóhelyek - komlói Mini Zoo

 

 

Gasztrotúra a Dél-Dunántúlon:

Átutazóban, vagy a Schlossberg templomrom és a Vasgyúró óriás felkeresésével színesítve is bátran megállhattok enni egy jót a mecseknádasdi  Bagoly Gasztrokult Élménytérnél, mely étteremként és panzióként is egyszerre funkcionál. Mi egy hatalmas tálat kértünk és kipróbáltuk a csokival és tejszínnel megbolondított túrógombócot is. Nem bántuk meg!

Egy rövid kirándulásra a bor városába, Villányba is ellátogattunk. A Villányi Bormúzeum és Gál Pince mélye ugyanis egyedi kiállításnak ad otthont, amit jelképes összegért cserébe egy rövid sétával ti is bejárthattok. Azonban ne felejtsetek el hozni a finom italokból a távozáskor  – a mi kedvenceink közé tartoztak a gyümölcsborok, melyekből a Szamócás és a Jégszer haza is jött velünk! Az öreg pincék szomszédságában lévő Levendula Rétesházba is feltétlen menjetek be egy kis finomságért, ha szívesen majszolnátok el egy házi túrós vagy meggyes rétest.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szellemkastély a pósteleki parkerdőben? Lebilincselő patakparti templom a világtól elzárva? Múltról mesélő barlanglakások a vadregényes északon? Mutatunk nektek 10 csodás helyet, amikről ugyan ritkán hallani, de nagyon megéri őket felkeresni!
Székesfehérvár Magyarország egyik legnagyobb és legfontosabb városa is egyben. Kevesen tudják róla, de a középkori Magyar királyság fővárosa mellett, koronázó város is volt, így Székesfehérvár múltja elég sokszínű. Ne menjünk el természetesen az élénk sport és kulturális élete mellett sem, hiszen megannyi szabadtéri programmal és kikapcsolódási lehetőséggel várja látogatóit. Tartsatok velünk!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.