Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Zemplén büszkesége: Füzér vára, amit Magyarország 7. természeti csodája övez

A vadregényes Zemplén tömör erdei és robosztus hegyei sok gyönyörű erődítmény otthonául szolgálnak. Az egyik legszebb ezek közül a hófehér Füzér vára. Ismerjétek meg a mesebeli kastély történetét, melyet Magyarország 7. természeti csodája ölel körbe!

 

Aki a mesés Zempléni-hegység legjobb kirándulóhelyeit szeretné sorra venni, biztos az elsők között említi meg a meredek vulkáni kúpra épült Füzér várát. A népszerű erődítmény Miskolctól nagyjából 93 km-re, északkeleti irányba emelkedik, egy gondolatnyira a magyar–szlovák határtól.

Szállástippek Füzér környékén>>

 

FÜZÉR VÁRA

A Sziklagyep látogató ösvény

Füzér várának az elhelyezkedése azért is különleges, mert a Várhegyet 2007-ben Magyarország 7. természeti csodájának választották egyedülálló sziklameredélyei, valamint különleges növény-, illetve állatvilága miatt. A Sziklagyep látogató ösvényen járva érdemes megfigyelni a virágzó törpe nőszirmokat, a barátszegfűket, valamint a homoki pimpókat!

A Zemplén büszkesége: Füzér vára, amit Magyarország 7. természeti csodája övezA Zemplén büszkesége: Füzér vára, amit Magyarország 7. természeti csodája övez

 

 

Füzér várának a története

A meredek emelkedőt magatok mögött hagyva végre megérkeztek majd hazánk legkorábbi kővárainak egyikébe, ami néhány forrás szerint már a tatárjárás előtt is létezhetett. Első írásos említésére egy 1264-es dokumentumban bukkantok rá. Az erősség legkorábbi tulajdonosa ‒ nagy valószínűség szerint ‒ egy földbirtokos volt, Kompolt nembeli (vak) Andronicus mester, aki aztán II. András királynak adta el tulajdonát.

Ezután hol ajándékozással, hol erőszakkal cserélt gazdát Füzér vára. Amikor a mohácsi csatát követően az ország roskadozott a hatalmi harcok alatt, Perényi Péter koronaőr Visegrád helyett Füzérre menekítette a Szent Koronát, ami közel egy esztendőt tartózkodott a településen. 1567. után a vár Báthory családhoz került, majd 1603-ban a Nádasdy famíliához vándorolt. Hanyatlását azonban nem kerülhette el. Ennek első lépése az 1654-ben bekövetkezett elzálogosítás volt, majd 1676-ban a császári had úgy döntött: a földdel teszi egyenlővé a várat.

A tűzvész után a falu lakossága még az építőanyagokat is széthordta, és bár az évszázadok alatt kisebb állagjavítások, illetve feltárási munkálatok történtek, de döntő beavatkozás csak 2012-2015 között került sor, amikor a Füzéri vár szinte teljesen újjáépült. A vár napjainkban gyönyörű kiállításnak ad otthont. Csodáljátok meg!

A Zemplén büszkesége: Füzér vára, amit Magyarország 7. természeti csodája övezA Zemplén büszkesége: Füzér vára, amit Magyarország 7. természeti csodája övez

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A szegedi Móra Ferenc Múzeumban május vége óta láthatjátok az agyagkatonák tárlatát, ahol az első kínai császár síremlékét őrző híres szobrok darabjai láthatók. Az ókori Kína kiállítás második egységeként pedig június 24-én nyitják meg a Sanghajiból érkező eredeti ókori tárgyakat bemutató blokkot.
Szinte válogatni is nehéz az öko-fürdőmedence, a lehúzható tetővel felszerelt medence, a csendes wellness, a termálvizes medence, valamint a fűtött, privát medence között. Ilyen és ehhez hasonló vízi élményeket kínálnak ugyanis a cikkünkben csokorba gyűjtött, meghitt, családias hangulatú szálláshelyek. Pancsolásban nem lesz hiány, ha ezekből mazsolázol következő pihenésed célpontjához.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.
Irány a természet! 7 megunhatatlan tipp túrázáshoz - Íme a legszebb kirándulóhelyek
Ha meguntátok a négy fal között gubbasztást, húzzatok túracipőt, és irány a természet! A meseszép kirándulóhelyek listája végtelen, bármerre indultok az országban, csupa gyönyörű helybe fogtok botlani. Mi most hoztunk nektek 5 igazán vadregényes túraútvonalat - íme néhány a legszebb kirándulóhelyek közül Magyarországon, amit akár hétvégi programnak is beilleszhettek.