Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Zúzmarás kirándulások a Bükkben és a Zemplénben

Befagyott vízesést látni a Bükkben vagy a Füzéri várból gyönyörködni a havas világban a Zemplén szívében? Téli bakancslistánkra számos olyan élmény került fel, amit nem hagyhatunk ki, amikor az ablakokra jégvirágok nőnek. Azért ne aggódjon senki, mert nem csak azokra gondoltunk, akik kirándulni indulnának, hanem azokra is, akik csak egy forró fürdőt vennének vagy beneveznének egy fűtött, beltéri programra!

 

BÜKK

A Bükk-hegység titokzatos világának felfedezése olyan élmény ad, amit örökre megőriz az emlékezet. Nem csak azért, mert ezen a bájos vidéken fakad a legtöbb forrás, hanem azért is, mert a határtalan erdők között több mint 1100 barlang húzódik meg. Magyarország 100 legmagasabb hegyéből ráadásul 59 a Bükkben magasodik. Így talán mondanunk sem kell, milyen csodálatos panorámákban lehet részünk, ha ezen a változatos vidéken lépünk rá a túraösvényekre.

Zúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Bélapátfalvi Ciszterci Apátság, Bél-kő, BükkZúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Bélapátfalvi Ciszterci Apátság, Bél-kő, Bükk

 

 

 

Szilvásvárad, az alvó csodahely

Életre szóló kaland lesz bejárni a Szalajka-völgyet, mely télen is gyönyörű. Igaz, kisvonatozni ebben az évszakban nem lehet, de ez ne szegje kedvünket! Ilyenkor a zsúfoltság helyett a csendet a patakcsobogás, valamint a 17 lépcsős Fátyol-vízesés hangja töri meg menet közben. Lesz idő elmerülni a sejtelmesen ragyogó Sipovics tengerszem vagy a Szikla-forrás szépségében. Ha nincs hó, és kedvezőek a terepviszonyok, akkor sétáljunk fel a Bükk-hegység második legmagasabb csúcsának oldalából nyíló Istállóskői-barlanghoz is, amit meredek ösvényen át érhetünk el a Gloriett-tisztásról indulva.

Varázslatos téli kirándulások a Bükkben - Sipovics tengerszem, SzilvásváradVarázslatos téli kirándulások a Bükkben - Sipovics tengerszem, Szilvásvárad

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hangulatos vendégházak csendes téli elvonulásokhoz
Bármerre is vessen a sors Magyarországon, a hegyek, völgyek vagy épp a történelemi városok szívében takaros vendégházakra bukkanhattok. Ezek a mesebeli szálláshelyek csak még hangulatosabbak lesznek télen – még akkor is, ha nem borítja hatalmas hótakaró a tájat. Járjatok a végére velünk: hová érdemes utazni a csendes téli elvonulásokhoz.

 

 

Lillafüred porcukorba burkolózó Palotája

Miskolc egyik legmagasabban fekvő részén, Lillafüreden a valóban szerencsések megcsodálhatják, milyen az, amikor a Palotaszálló és a környező táj is hóruhát ölt. A Hámori-tó felszínén a dermesztő hidegben színes csónakok helyett jégpáncél úszik. És, aki elég erőt érez magában, az a partról felmászhat a szemközti Dolka-hegy déli oldalában őrködő Zsófia-kilátóba. A tóparti kastély lábánál is érdemes körülnézni, hiszen a Lillafüredi függőkert, valamint a fokozottan védett, denevérlakókkal büszkélkedő Anna-barlang is itt található. A legmagávalragadóbb látvány azonban a 20 méter magas Szinva vízesés, ami páratlan hatást kelt, amikor a lehulló víz a jég fogságába esik. A kültéri programok után vonuljatok el felmelegedni a környék csodás fürdőibe, hiszen olyan hangulatos helyek közül szemezgethettek, mint a Miskolctapolca Barlangfürdő vagy az az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő!

A legszebb téli kirándulóhelyek egyike - LillafüredA legszebb téli kirándulóhelyek egyike - Lillafüred

 

 

 

 

ZEMPLÉN

A Kárpátok hegykoszorújának része a vadregényes vidékeket rejtő Zempléni-hegység, melynek a 895 méteres Nagy-Milic a legmagasabb pontja. Az Északi-középhegység ezen része nem véletlenül annyira kedvelt a túrázók körében, hiszen a Zemplén területén takaros kis hegyi falvak, mámorító borospincék, mesebeli várak, csillogó vizű tengerszemek is akadnak. Ismerjétek meg ezt a festői tájat és megannyi látnivalóját!

Téli kirándulások a magyar hegyvidékeken - Boldogkő vára, ZemplénTéli kirándulások a magyar hegyvidékeken - Boldogkő vára, Zemplén

 

 

 

 

 

Kirándulás a vastag kőfalak között

Csalhatatlanul Magyarország egyik legkülönlegesebb erődítménye a vakítóan fehér Füzér vára, mely a tengerszint felett 552 méter magasan fekszik. A vulkanikus trónon ülő építmény egyike hazánk legkorábbi kővárainak. A mellvéd mögül fantasztikus panoráma nyílik a környékre, ami csak még szebb, ha hó is borítja a hegyoldalak fáinak tetejét. A hideg elől behúzódhatunk megtekinteni a szépen felújított helyiségeket: a tömlöcöt, a sütőházat, a deákházat is. A gyönyörű várkápolnában pedig ma is tartanak szertartásokat, liturgikus eseményeket.

Tipp! Szintén meredek sziklafalak tetejére épült Boldogkő vára, melynek leglátványosabb része az Oroszlánszikla. A keskeny hegygerincen kinyúló fafolyosó végén őrbódé állt, ahonnan egykor a falakat vigyázták. Fedezzétek fel a Zemplén többi csodás erősségét is: a Regéci várat, valamint a Sárospataki várat is!

Zúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Füzér váraZúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Füzér vára

Szállástippek Sárospatak és környékén>>

 

 

Beltéri programok és korizás Sátoraljaújhelyen

Amikor megérkezik a leghidegebb tél, az ember nem is kíván már kimozdulni. Az utazásról és a felfedezés öröméről azonban ilyenkor sem kell lemondanunk. A Zemplén izgalmas múzeumai, kiállítóterei bőven kárpótolnak majd a túrák hiányáért. Sátoraljaújhelyen, a Magyar Nyelv Múzeumában interaktív tárlaton kalauzolnak körbe az irodalom világában, amihez jól passzol a Kazinczy Ferenc Múzeum felkeresése. Aki viszont inkább a történelemkönyveket lapozná fel, az feltétlen térjen be a Börtönmúzeumba! Nem csak a látnivalókat, de az élményeket is kipróbálnátok Sátoraljaújhelyen? Akkor irány a Zemplén Kalandpark! A hideg ellenére továbbra is üzemel a Magas-hegyi libegő, a bobpálya, valamint a mászófal is. A klasszikus téli programok szerelmeseit pedig a kalandpark koripályája várja.

Zúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Fotó: Zemlén Kalandpark sípályája, SátoraljaújhelyZúzmarás kirándulások a magyar hegyvidékeken - Fotó: Zemlén Kalandpark sípályája, Sátoraljaújhely

Szállástippek Sátoraljaújhely és környékén>>

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Emlékszel a mesére, amiben a furfangos főszereplő vitt is ajándékot, meg nem is? Pontosan ezt a kreativitást juttatják eszünkbe az igluteraszok megálmodói is: a szabad ég alatt vagyunk, meg nem is, kültéren mulatunk, meg nem is… Az ajándék viszont itt nem röppen el – mint a mesebeli szitából a galamb –, hanem velünk marad, egy szuper társasági program emlékeként.
Ha Budapestről csak egy néhány napos hétvégére tudtok elszökni pihenni, akkor valószínűleg nem szeretnétek túl sok időt eltölteni az odautazással, jól gondoljuk? Ha a válaszotok igen, akkor ez a cikk nektek szól, hiszen olyan, Budapesthez közeli szállásokat ajánlunk, ahol garantáltan elszökhettek a hétköznapi feladatok elől, viszont még egy órát sem kell az autóban ülnötök, hogy odaérjetek.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.