Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy letűnt kor emlékei: szélmalmok Magyarországon

A szélmalmok Magyarországon igazi ritkaságnak számítanak, éppen ezért, ha tehetjük, látogassuk meg azokat, amik szép állapotban, kiváltságos mementóiként hirdetik egy letűnt kor emlékét.

 

Felsőszentiváni szélmalom

Az ország egyetlen működő szélmalmaként a felsőszentiváni szélmalomnak még közösségi oldala is van. A 19. században épített malom 2005 nyarán összedőlt, ám a falu közösségi összefogással újjáépítette a malmot. A Felsőszentiván ikonikus szimbólumának számító malom ma nemcsak megszépült állapotban áll, de turisztikai látogatóközpontként várja a vendégeket.

Szállásajánlatok a környéken>>

Felsőszentiváni szélmalomFelsőszentiváni szélmalom

A felsőszentiváni szélmalom újjáépítése.A felsőszentiváni szélmalom újjáépítése.

 

Tési szélmalmok

Tés szerencsés helyzetben van, hiszen a településen két szélmalom is áll. A Helt-féle malom 1840-ben épült, míg az Ozi malom 1924-ben kezdett munkába. Az egymástól 200 méterre található malmok közül csak az egyik működőképes, a látogatás idegenvezetéssel, vagy a malom ajtajáról leolvasható QR kód segítségével, digitális vezetéssel lehetséges.

Szállásajánlatok a környéken>>

Helt-féle malom Helt-féle malom

 

Bagi malom, Kengyel

Nyáron adták át a megújult Bagi malmot, ami az Alföld egyik legszebben épen maradt malma. A 200 éves bagimajori szélmalom egy természetvédelmi értéknek tartott és fokozott oltalom alatt álló kunhalmon áll. A kengyeli 4 emeletre tagozódó 15 emeletes épület ma madármegfigyelő állomásként működik.

Szállásajánlatok a környéken>>

Bagi malom, KengyelBagi malom, Kengyel

 

Pajkos-Szabó féle szélmalom, Kiskunfélegyháza

Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeum udvarán találjuk Pajkos-Szabó István molnár alulhajtós szélmalmát, amit 1939 óta, mint Magyarország első műemléki szélmalmaként hiteles képet ad a molnáripar 19. századi virágkoráról. Gazdagon berendezett felszerelésével betekintést enged a helyi népművészet emlékeibe, és megismerhetjük a molnárok életének fontos részleteit is.

Szállásajánlatok a környéken>>

Pajkos-Szabó féle szélmalom, KiskunfélegyházaPajkos-Szabó féle szélmalom, Kiskunfélegyháza

 

Szentes-donáti szélmalom, Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark négy malmot is tartogat az odalátogatóknak. A Szentes-Donát felülhajtós szélmalmot 1954-ben építették, majd 1979-ben átszállították jelenlegi helyére, ahol szerkezetét teljesen felújították. Itt áll a mindenszenti falazott széldaráló is, amit 1938-ban épített egy helyi faragó. Az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark ad otthont a Röszkei járgányos paprikadarálónak és a Mártélyi széldarálónak is. Ez utóbbi csak hiteles másolat, az eredeti 100 éves szerkezetet visszaszállították a Kopáncsi Tanyamúzeumba.

Szállásajánlatok a környéken>>

Szentes-donáti szélmalom, ÓpusztaszerSzentes-donáti szélmalom, Ópusztaszer

 

Szegvári szélmalom

A Szegvári szélmalom egy mesterséges dombra épült a falu határában. A négyszintes malom földszintjén a lisztespadot találjuk, az első emeleten a kőpad áll, a második emeleten a sebességfokozó áttételrendszer található, míg a legfelső szintet a vitorlatengely foglalja el. A szélmalom vitorláit és zsindelyes tetejét a szél járásának megfelelően tudták elforgatni.

Szállásajánlatok a környéken>>

Szegvári szélmalomSzegvári szélmalom

Szegvári szélmalomSzegvári szélmalom

 

Szeged-Kiskundorozsmai szélmalom

A Szeged-Kiskundorozsmai szélmalom viszontagságos utat járt be, hiszen 1949 után már nem használták, az enyészeté lett. Az 1970-es szegedi árvíz után tavasszal összedőlt, csupán egy 2,5x2 méteres rész maradt épen. Meg szerették volna menteni a jó állapotban maradt részeit, azonban a helytelen tárolás következményeként szinte minden eleme odaveszett. Korabeli fényképek és kitűnő szakemberek segítségével végül 1973-ban elkészült az újjáépített malom. Sajnos 2005-re ismért siralmas állapotba került, ledőlt oldalát csak 2006 telére tudták rendbe hozni. Ma állandó kiállítások részeként ismerhetjük meg a molnárok életét és munkásságát, a Faragó szélmalom történetét.

Szállásajánlatok a környéken>>

Szeged-Kiskundorozsmai szélmalomSzeged-Kiskundorozsmai szélmalom

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egy jó bor, egy szépen gyöngyöző pezsgő megadja a módját az étkezésnek, bár sokszor érdemes csak önmagában, a bor szépségéért kóstolni. És mi lehetne ehhez jobb helyszín, mint egy borbár, ahol a nemzetközi márkák legszebb tételeit kínálják a bor rajongóknak. Nemzetközi borbár körképünk következik!
Panorámás szaunázás, csónakázás a hegyek között, pezsgőfürdőzés a csillagok alatt, erdei kisvonatozás vagy lóháton utazás? Bármelyik kalandot kipróbálhatjátok a most következő, 10 szálláshelyen, ahol valóban elvonulhattok a világ elől…
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.