Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarországi katasztrófák helyszínei, ahol leróhatjuk tiszteletünket

Országjárásaink, kirándulásaink közben számtalanszor futhatunk bele emlékhelyekbe, melyek valamilyen szomorú eseménynek állítanak emléket a színhelyre szándékosan vagy véletlenül érkezők előtt. Ha meglátogatjuk ezeket a helyeket, nem érezzük magunkat katasztrófa-turistáknak, ők a szenvedést, a füstölgő roncsokat keresik fényképezőgépeikkel, az emlékező viszont tiszteletből fejet hajt és a kegyeletét rója le.

 

1954 - a Pajtás hajó felborulása a Balatonon

A rettenetes balesetben legalább 22 ember veszítette életét, többen gyerekek. A balatonfüredi parton emlékmű figyelmeztet a tragédiára.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve (Balatonfüred)Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve (Balatonfüred)

 

 

1973 - a Kecskeméti vonatbaleset

A vasúti átjáróban egy busz a síneken haladt át, amikor megérkezett a vonat. 37-en haltak meg. A borzalmas tömegbaleset színhelyére emlékművet emeltek, a veszélyes átjárót pedig kiküszöbölték a közlekedésből.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a vasúti baleset áldozatainak emlékműve KecskemétenMagyarországi katasztrófák helyszínei - a vasúti baleset áldozatainak emlékműve Kecskeméten

 

 

1993 - a pörbölyi buszkatasztrófa éve

Az alsónyéki vasúti átjáróban 12 ember, közülük 11 környékbeli gyerek halt meg, amikor a busz a sínekre hajtott. Az egyik legszomorúbb baleset helyén emlékmű őrzi a vonatok és a közút találkozásánál.

 

1999 - Badacsonylábdihegyi vonatkisiklás

A NOHAB nevű mozdonyok igen népszerűek voltak Magyarországon. Egy időben a nevük a Balatonnal is összekötődött, tipikusan arra jártak a svéd mozdonyok. Egy hatalmas vihar a vasúti sínekre döntött fákat, ágakat, ez okozta a tragédiát. Szerencsére senki sem halt meg a balesetben, de hatalmas kár keletkezett. Most kicsi emlékoszlop őrzi az eset emlékét, a mozdony elejét pedig a tapolcai állomáson állították ki a vasutasok.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - tapolcai NOHAB-emlékhelyMagyarországi katasztrófák helyszínei - tapolcai NOHAB-emlékhely

 

 

2002 - Lengyel zarándokok buszbalesete

Lengyel zarándokok tartottak Bosznia-Hercegovinába a Međugorje-i kegyhelyre, amikor Balatonberénynél a körforgalomban felborult az őket szállító busz. Tizenkilencen veszítették életüket, sokan megsérültek. Az eset emlékét emlékoszlop és Mária-szobor őrzi ma a körforgalom mellett.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - balatonberényi Mária-szoborMagyarországi katasztrófák helyszínei - balatonberényi Mária-szobor

 

2006 - Hejce

A szlovák légierő katonákat szállító gépe katonákat szállított volna haza Koszovóból. A mi hegyeink közt ért véget a gép útja, lezuhant és csak egyetlen ember élte túl a balesetet, csodával határos módon. Ma felkereshetjük az emlékparkot, ha emlékezni szeretnénk rájuk.

 

2010 - Kolontári iszapkatasztrófa

A borzasztó ipari baleset 10 ember életét követelte, településeket tett tönkre. Ma is látható az a ház, amit meghagytak mementóként az utókornak, ahol az egymásra hányt bútorok fölött jól látható a falon az iszapáradat nyoma. Kis emlékpark hivatott rá, hogy a jövőben ne feledkezzünk meg erről.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a kolontári iszapkatasztrófa emlékparkjaMagyarországi katasztrófák helyszínei - a kolontári iszapkatasztrófa emlékparkja

 

2019 - a Hableány katasztrófája

Egy hatalmas üdülőhajó legázolt egy apró sétahajót a Dunán Budapestnél, a tragédia 27 halálos áldozatot követelt, főleg koreai turisták vesztek oda, értük szólt a magyarok ajkáról az arirang-ének a Margit hídról  a víz felett. Ma emlékmű őrzi a híd pesti lábánál az eset krónikáját.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Hableány hajó katasztrófájának emlékhelye (Budapest)Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Hableány hajó katasztrófájának emlékhelye (Budapest)

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig
Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem bűn, ha néha a szülők is vágynak egy kis gyerekmentes, közös kikapcsolódásra. Épp ezért listába szedtük nektek, hogy hol lapulnak azok a szenzációs felnőttbarát szállások, ahol gyerekzsivajtól távol töltődhettek fel, olyan nagyszerű élmények mellett, mint a privát jakuzzizás vagy a forró dézsafürdőzés.
Mi sem lehet jobb program egy hűvös hétvégén, mint egy meleg tea, egy kellemes teaházban? Összegyűjtöttünk pár helyet, ahonnan szívesen kortyolgathatjuk forró italainkat a hidegebb időkben is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Székesfehérvár kincsei – A Bory-váron innen és túl
Székesfehérvár látnivalóival, ékes történelmével, hangulatos belvárosával, irigylésre méltó múzeumi gyűjteményével, valamint a legromantikusabb – és az egyik leggyakrabban posztolt – magyar várral, a Bory-várral nem kevés turista bakancslistáján szerepel előkelő helyen. Fedezd fel te is, hogy mi teszi különlegessé Fejér megye székhelyét, a közép-dunántúli régió központját! Szerintünk nem is húzódhatna ennél szebb helyen, éppen félúton Budapest és a Balaton között.