Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magyarországi katasztrófák helyszínei, ahol leróhatjuk tiszteletünket

Országjárásaink, kirándulásaink közben számtalanszor futhatunk bele emlékhelyekbe, melyek valamilyen szomorú eseménynek állítanak emléket a színhelyre szándékosan vagy véletlenül érkezők előtt. Ha meglátogatjuk ezeket a helyeket, nem érezzük magunkat katasztrófa-turistáknak, ők a szenvedést, a füstölgő roncsokat keresik fényképezőgépeikkel, az emlékező viszont tiszteletből fejet hajt és a kegyeletét rója le.

 

1954 - a Pajtás hajó felborulása a Balatonon

A rettenetes balesetben legalább 22 ember veszítette életét, többen gyerekek. A balatonfüredi parton emlékmű figyelmeztet a tragédiára.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve (Balatonfüred)Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Pajtás hajó áldozatainak emlékműve (Balatonfüred)

 

 

1973 - a Kecskeméti vonatbaleset

A vasúti átjáróban egy busz a síneken haladt át, amikor megérkezett a vonat. 37-en haltak meg. A borzalmas tömegbaleset színhelyére emlékművet emeltek, a veszélyes átjárót pedig kiküszöbölték a közlekedésből.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a vasúti baleset áldozatainak emlékműve KecskemétenMagyarországi katasztrófák helyszínei - a vasúti baleset áldozatainak emlékműve Kecskeméten

 

 

1993 - a pörbölyi buszkatasztrófa éve

Az alsónyéki vasúti átjáróban 12 ember, közülük 11 környékbeli gyerek halt meg, amikor a busz a sínekre hajtott. Az egyik legszomorúbb baleset helyén emlékmű őrzi a vonatok és a közút találkozásánál.

 

1999 - Badacsonylábdihegyi vonatkisiklás

A NOHAB nevű mozdonyok igen népszerűek voltak Magyarországon. Egy időben a nevük a Balatonnal is összekötődött, tipikusan arra jártak a svéd mozdonyok. Egy hatalmas vihar a vasúti sínekre döntött fákat, ágakat, ez okozta a tragédiát. Szerencsére senki sem halt meg a balesetben, de hatalmas kár keletkezett. Most kicsi emlékoszlop őrzi az eset emlékét, a mozdony elejét pedig a tapolcai állomáson állították ki a vasutasok.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - tapolcai NOHAB-emlékhelyMagyarországi katasztrófák helyszínei - tapolcai NOHAB-emlékhely

 

 

2002 - Lengyel zarándokok buszbalesete

Lengyel zarándokok tartottak Bosznia-Hercegovinába a Međugorje-i kegyhelyre, amikor Balatonberénynél a körforgalomban felborult az őket szállító busz. Tizenkilencen veszítették életüket, sokan megsérültek. Az eset emlékét emlékoszlop és Mária-szobor őrzi ma a körforgalom mellett.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - balatonberényi Mária-szoborMagyarországi katasztrófák helyszínei - balatonberényi Mária-szobor

 

2006 - Hejce

A szlovák légierő katonákat szállító gépe katonákat szállított volna haza Koszovóból. A mi hegyeink közt ért véget a gép útja, lezuhant és csak egyetlen ember élte túl a balesetet, csodával határos módon. Ma felkereshetjük az emlékparkot, ha emlékezni szeretnénk rájuk.

 

2010 - Kolontári iszapkatasztrófa

A borzasztó ipari baleset 10 ember életét követelte, településeket tett tönkre. Ma is látható az a ház, amit meghagytak mementóként az utókornak, ahol az egymásra hányt bútorok fölött jól látható a falon az iszapáradat nyoma. Kis emlékpark hivatott rá, hogy a jövőben ne feledkezzünk meg erről.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a kolontári iszapkatasztrófa emlékparkjaMagyarországi katasztrófák helyszínei - a kolontári iszapkatasztrófa emlékparkja

 

2019 - a Hableány katasztrófája

Egy hatalmas üdülőhajó legázolt egy apró sétahajót a Dunán Budapestnél, a tragédia 27 halálos áldozatot követelt, főleg koreai turisták vesztek oda, értük szólt a magyarok ajkáról az arirang-ének a Margit hídról  a víz felett. Ma emlékmű őrzi a híd pesti lábánál az eset krónikáját.

Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Hableány hajó katasztrófájának emlékhelye (Budapest)Magyarországi katasztrófák helyszínei - a Hableány hajó katasztrófájának emlékhelye (Budapest)

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig
Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem bűn, ha néha a szülők is vágynak egy kis gyerekmentes, közös kikapcsolódásra. Épp ezért listába szedtük nektek, hogy hol lapulnak azok a szenzációs felnőttbarát szállások, ahol gyerekzsivajtól távol töltődhettek fel, olyan nagyszerű élmények mellett, mint a privát jakuzzizás vagy a forró dézsafürdőzés.
Mi sem lehet jobb program egy hűvös hétvégén, mint egy meleg tea, egy kellemes teaházban? Összegyűjtöttünk pár helyet, ahonnan szívesen kortyolgathatjuk forró italainkat a hidegebb időkben is.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
12 program, amit ki kell próbálnotok 2023-ban!
Instant túrák a természetben? Vonzó világörökségi helyszínek? Csillagporos mozizások? Hoztunk 12 kiváló programot, hogy 2023-ban se unatkozzatok!
Kolodko miniszobrok nyomában Budapesten
2022.09.26 | 9 perc | Szuper látnivalók | Városnézés
Ha nyitott szemmel jártok a városban, akkor számtalan helyen bukkanhattok rá Kolodko Mihály miniszobraira. Az Ungváron született, anyai ágon magyar származású művész 2017-ben kezdett el tevékenykedni Magyarországon. Már több városban is megtalálhatók a miniszobrok, azonban mi most azt mutatjuk meg nektek, hogy Budapesten hol futhattok beléjük.
Mesés látnivalók az országot járva: 9 gyönyörű kálvária Magyarországon
A kálvária Krisztus keresztig tartó szenvedésének ábrázolására állított emlékhely, mely általában 14 stációjával a község legmagasabb pontján került felépítésre. Itthon nem csak vallási zarándokhelyek, hanem kihagyhatatlan látnivalók is, hiszen szuper kirándulóútvonalak közelében fekszenek. Elhoztunk nektek kilencet az ország legszebb kálváriái közül (a teljesség igénye nélkül).
TOP 10 úti cél - ezeket a helyeket szerettétek a legjobban 2022-ben!
Az idei évben is igyekeztünk minél több izgalmas és különleges helyet megmutatni nektek, és úgy láttuk, hogy van néhány olyan város, amit kifejezetten kedveltetek. Ebből a 10 helyszínből állítottunk össze egy válogatást és gyűjtöttük össze azt a három látványosságot mindenhol, ami nem maradhat ki, ha ezeket az úti célokat választjátok.
Fedezzétek fel a kálvinista Rómát – Debrecen látnivalói
2022.09.12 | 6 perc | Szuper látnivalók | Városnézés
Debrecen látnivalóit hosszasan lehetne sorolni, hiszen Magyarország második legnépesebb települése számtalan nevezetességgel és programlehetőséggel kecsegtet. Most szemezgettünk nektek ezek közül, mert szerintünk, ha ide utaztok, ezeket kár lenne kihagyni.