Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - csodaszarvas csillagösvény és őrködő turulmadár

2023.04.24 | 6 perc

Keltsétek életre a múltat és utazzatok velünk Magyarország varázslatos történelmi helyszíneire, melyek őseink tetteiről mesélnek! Több száz évvel forgatjuk vissza az idő kerekét és különleges kiállításokra, történelmi emlékhelyekre zarándokolunk el. Keressétek meg velünk a Vaskaput, tisztelegjetek a mohácsi csata hősi halottjai előtt és ámuljatok el a mészkősziklák szélén őrködő turulmadáron!

 

Nemzeti Történeti Emlékpark (Ópusztaszer)

A végtelen rónák hazájában, a Dél-Alföldön barangolva, a Tisza vonalától nyugatra kell keresni a Szegedtől 25 km-re fekvő Ópusztaszert, mely igazi magyaros kalandra csábítja a vándorokat. Az első „országgyűlésünk” helyszínén bukkanhattok rá a Nemzeti Történeti Emlékparkra, mely 40 különböző programmal ígér felejthetetlen múltbéli utazást. Éljétek újra a történelmet a skanzenben, a jurtáknál, a nomád parkban vagy őseink szobrainál, majd tekintsétek meg a lélegzetelállító Feszty-körképet, ami a magyarok bejövetelét ábrázolja!

Szállásajánlatok Ópusztaszer környékén>>

Tipp: Járjátok be a Nemzeti Történeti Emlékpark szomszédságában álló Csillagösvényt is! A 3,5 km hosszú útvesztő sövényei az égből letekintve a mondákból ismert csodaszarvast rajzolják ki.

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Nemzeti Történeti Emlékpark (Ópusztaszer)/ csete jurtákTörténelmi emlékhelyek Magyarországon - Nemzeti Történeti Emlékpark (Ópusztaszer)/ csete jurták

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Nemzeti Történeti Emlékpark (Ópusztaszer)/ CsillagösvényTörténelmi emlékhelyek Magyarországon - Nemzeti Történeti Emlékpark (Ópusztaszer)/ Csillagösvény

 

 

Mohácsi Nemzeti Emlékhely (Sátorhely)

1526. augusztus 29. sorsfordító és véres napként íródott be a történelmünkbe. A Mohácsi csatában Szulejmán szultán török hadai alig másfél óra leforgása alatt 14 ezer magyar katonát koncoltak fel és megsemmisítő vereséget mértek seregünkre. Ezen a történelmi helyen hozták létre a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyet, ami emléket állít ennek a tragikus napnak és az itt életüket vesztett katonáknak. A tömegsírok felett számtalan kopjafa árnyékában sétálhattok el, miközben Hádész kapuját átlépve megérkeztek a Szent Koronát formáló épületbe, ami különleges, interaktív kiállításnak ad otthont. Kutassátok fel a rejtett jelentést hordozó számos építészeti utalást! Ezek közül csak egy, az átriumban álló, meghasadt, szökőkútként működő kőrózsa, ami nem csak az ország 3 részre szakadására utal, hanem a bánatunkból fakadó könnyeinkre is.

Szállásajánlatok Mohács környékén>>

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Mohácsi Nemzeti Emlékhely (Sátorhely)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Mohácsi Nemzeti Emlékhely (Sátorhely)

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Mohácsi Nemzeti Emlékhely (Sátorhely)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Mohácsi Nemzeti Emlékhely (Sátorhely)

 

 

Turul-emlékmű  (Tatabánya)

Szinte elrepül, miközben a Gerecse peremén egyensúlyozik a Tatabánya jelképeként is emlegetett óriási, koronás Turul-emlékmű. A 8 méter magas ősi magyar madár a Kő-hegy meredek mészkőszikláin ülve tartja karmai között Árpád kardját, miközben bronzszárnyait szélesre tárja. A legendás állat Donáth Gyula szobrász keze munkáját dicséri és 1907 óta veti pásztázó tekintetét a tájra. Az alkotás alapzatától káprázatos panoráma nyílik a városra, valamint a Vértes hegységre, de derült időben még a távoli Pannonhalma körvonalait felsejlenek előttetek.

Szállásajánlatok Tatabányán és környékén>>

Tipp: Pár lépésre innen Via Ferrata pályán tehetitek próbára a bátorságotokat és a kitartásotokat egy jó kis sziklamászáson, de ha ránk hallgattok, akkor a Szelim-barlangot és a Ranzinger Vince-kilátót is útba ejtitek!

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Turul-emlékmű (Tatabánya)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Turul-emlékmű (Tatabánya)

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Turul-emlékmű (Tatabánya)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Turul-emlékmű (Tatabánya)

 

 

Szent László Nemzeti Emlékhely (Somogyvár)

A Balatontól déli irányba indulva is jócskán akad látnivaló – különösen a somogyvári Kupavárhegyen, ahol 300 éves, titkos romok szunnyadtak egészen a XIX. század végéig. A régészek kitartó munkájának köszönhetően mára a Szent László Nemzeti Emlékhelyen interaktív kiállításon keresztül ismerhetitek meg a névadó középkori királyunk életét. A látogatóközponttal szemközt fedezhetitek fel azt a fából készített, kanyargós lépcsősort, ami a természet ölelésében vezet át benneteket a romokhoz egy nagyjából 15-20 perces sétát követően. Ne siessétek el a túrát, mert útközben gyönyörködhettek a zabolátlanul hullámzó somogyi táj szépségében is!

Szállásajánlatok Somogyvár környékén>>

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Szent László Nemzeti Emlékhely (Somogyvár-Kupavárhegy)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Szent László Nemzeti Emlékhely (Somogyvár-Kupavárhegy)

Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Szent László Nemzeti Emlékhely (Somogyvár-Kupavárhegy)Történelmi emlékhelyek Magyarországon - Szent László Nemzeti Emlékhely (Somogyvár-Kupavárhegy)

 

 

Vasvári sánc, Katonák útja (Vasvár)

Szombathelytől délkeletre, Vasvár és Győrvár között egy nem mindennapi régészeti emlékre akadhattok, amit a feltételezések szerint még a kalandozó őseink építhettek. A Vasvári sánc névre hallgató 8 km hosszú létesítmény földből és fából készült, hogy védelmezni tudja az egykori kereskedelmi és hadi ösvényt, a Katonák útját. A Vasi-Hegyhát gerincén keresztülfutó építmény az Őrséget és a Muravidéket átszelve eredetileg egész Észak-Itáliáig tarthatott. A Vasvári sánc egyetlen erődített átjárója a Vaskapu volt, amit 2000-ben helyreállítottak. Csodáljátok meg közvetlen közelről a történelem egyedülálló kincsét, amit madárdalos parkerdő fog közre és bolyongjatok egyet az itt kialakított hangulatos tanösvényen!

Szállásajánlatok Vasvár környékén>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Tobzódunk a jobbnál jobb éttermekben a fővárosban, ám ha segítségre lenne szükségünk, hagyatkozzunk a Michelin Guide ajánlásaira. A budapesti ajánlások 13 remek éttermet jelentenek, egytől egyig csillagjai a magyar gasztronómiának.
Nyáron szinte mindenki a vízpartra vágyik, hiszen a nagy melegben nincs is jobb lehetőség a lehűlésre, mint egy kellemes fürdés. Szerencsére nem kell elhagyni az országhatárt ahhoz, hogy olyan helyeket találjunk, ahol nem csak a pancsolás, de a városnézés is hatalmas élmény lesz. Hoztunk nektek 10 olyan várost, ahol a hűsölés és az egyéb izgalmas programok kéz a kézben járnak!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.