Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain – utazás szent helyeken át

Magas hegyeket, sík vidékeket, madárdalos erdőket vagy történelmi városokat is kereszteznek Magyarország zarándokútjai. Láthatsz mesébe illő kápolnákat, templomokat, kegyhelyeket, forrásokat, de kirándulás közben elmerülhetsz önmagadban és a természet szépségeiben is.

 

Magyar Zarándokút

Csodálatos helyszíneken tett kirándulással gazdagodhatsz, ha nekivágsz a 431 km hosszú Magyar Zarándokútnak, melynek bejárásához körülbelül 16 napra lesz szükséged. Ám ne aggódj, mert a 17 szakaszos túra során senki nem sürget, nem szükséges egyben teljesíteni a kihívást és még vallásosnak sem kell lenned. A lényeg, hogy örömöd leld a természetben és a varázslatos látnivalókban, amikkel ezen a hihetetlen utazáson találkozol majd Esztergomtól egészen Máriagyűdig, a szent helyek érintésével.

A kacskaringós Magyar Zarándokút olyan településeken ível keresztül, mint Dobogókő, Kalocsa, Szekszárd vagy Pécsvárad. Magyarország gerincén haladva pedig mesés hegyvidékeken, sík alföldi tájakon sétálsz majd végig, ami kitérőkkel együtt akár 600 kilométeres úttá is bővíthető. A Magyar Zarándokút egyik legszebb része a 2 kilométer hosszú dabasi Szent Jakab tanösvény, ahol cölöpjárdán át fedezheted fel a helyi élővilágot. A tájat egyébként egy 360 fokos körpanorámát kínáló kilátóból is megszemlélheted.

Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - dabasi Szent Jakab tanösvény/ Fotó: ittjartam.huLelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - dabasi Szent Jakab tanösvény/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Mária út

Közép-Európa nyugalmat árasztó szent helyeit lenyűgöző zarándokútvonalra fűzi fel a Mária út, mely keresztet formázva két ágra osztható. A határokon túlnyúló túraút egyike, kelet-nyugati irányban fut az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig. A másik tengely ezt keresztezi észak-déli kiterjedésével, ami a lengyelországi Częstochowától a bosznia-hercegovinai Međugorjéig nyúlik. Mindkét szakasz nagyjából 1400 kilométert tesz ki, ami legalább 60 napos kihívást tartogat.

A Mária személyéhez köthető szent helyek apró kápolnák, misztikus kegyhelyek, hangulatos források lehetőséget teremtenek az elmélyülésre és a lelki felfrissülésre is. Ha nem bírják az ízületeid a gyaloglást, akkor kímélőbben, akár kerékpáron ülve is bejárhatod az útvonal egyes szakaszait. Egyéni utazás helyett ráadásul szervezett, csoportos túrába is bekapcsolódhatsz.

Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - máragyűdi Boldogasszony-kegytemplomLelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - máragyűdi Boldogasszony-kegytemplom

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10 egyedülálló templom Magyarországon, amit látni kell
Remetelakot, erődítményt vagy Árpád-kori műemléket is találunk Magyarország legkülönlegesebb templomai között. Cikkünkben összegyűjtöttük 10 olyan csodaszép épületet, amiket mindenképpen érdemes megnézni!

 

 

Gyöngyök útja

Történelmi- és szent helyek megállói színesítik a 760 kilométeres Gyöngyök útját (Via Margaritarum), ami Mátraverebélytől Szentkúton át Mariazellig vezet. 30 napnál rövidebb szakaszt is tudunk azonban mutatni, melyhez a nagyjából 7 napos túrát igénylő Budapest és Mátraverebély-Szentkút vonalat kell követned – ez ugyanis „csak” 180 km.

Akár gyalogosan, akár kerékpárral teszed meg az utat, biztosan lenyűgöznek majd a középkori Magyarország elragadó városai: Veszprém, Esztergom vagy Székesfehérvár is. A jórészt természetben kanyargó zarándokút hegyeken-völgyeken húzódik végig.

De miért Gyöngyök útja? Az elnevezést Martin Lönnebo svéd evangélikus püspök, „Megváltófüzére” ihlette. Az elmélkedési füzért hazánkban ugyanis az „Élet gyöngyeiként” ismerjük. Segítségével pedig a vallásosak közelebb kerülhetnek önmagunkhoz és a Teremtőhöz is.

Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - Lourdes-i barlang (Mátraverebély)Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - Lourdes-i barlang (Mátraverebély)

 

 

Szent Jakab-zarándokút

A világhírű spanyolországi El Camino de Santiago zarándokút magyar szakaszát, a Szent Jakab-zarándokutat 2009 óta járhatod végig Budapesttől egészen Lébényig, ami nagyjából 200 kilométeres túrát jelent a több mint 800 éves, román kori Szent Jakab-templomig. Ez a Camino Húngaro útvonala, ami Budapest-Tata-Pannonhalma útvonalon halad Lébényig, majd tovább Pozsonyba, végül Wolfsthalba. Az utazás átlagos tempóban 8 nap alatt már teljesíthető.

Zarándoklatod elejét viszont akár Tihanyból kiindulva is megkezdheted, a Camino Benedictus ágon, mely Bakonybélen és Pannonhalmán át jut el Lébényig 170 kilométert követően. Ha viszont kezdésnek csak egy rövidebb szakaszt próbálnál ki, akkor Lébénytől Wolfsthalig még ennél is kevesebb időt, kb. 3 napot kell számolnod a kirándulásra.

Lelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - lébényi Szent Jakab-templomLelki feltöltődés Magyarország festői zarándokútjain - lébényi Szent Jakab-templom

 

Utazási tanácsok, tippek a zarándoklathoz

- Váltsd ki a zarándokútleveledet, amin pecsétgyűjtés segítségével követheted nyomon a haladásod! A Magyar zarándokúton 100 kilométer megtétele után oklevelet kérhetsz teljesítményed elismeréséül.
-  A zarándokútlevél lehetőséget teremt arra is, hogy kedvezményesen vedd igénybe az útvonal mentén jelzett szálláshelyeket.
-  Ha nincs lehetőséged rá, hogy egy szuszra járd végig a zarándokutakat, semmi probléma. Viszont ahhoz, hogy kellően rá tudj hangolódni az utazásra, érdemes legalább 1 hétre tervezni.
- Mindig felkészülten, rétegesen öltözködve, megfelelő edzettséggel és felszereléssel indulj neki a zarándokútnak! Legyen a hátizsákodban élelem és elegendő folyadék, de ügyelj rá, hogy ne cipelj magaddal felesleges súlyokat se!

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A mexikói Yucatában hirdették ki a The Best Chef Awards legjobbjait. Most először magyar séf is felkerült a rangos listára: a top100 között van Tóth Szilárd, a SALT Budapest séf-tulajdonosa is.
A lassan téliesre forduló hideg időben az egyik legjobb program a színház, mi pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy hazánkban rengeteg tehetséges színész áll színpadra, hogy néhány órára egy másik világba kalauzoljanak minket. Cikkünkben 5 olyan színdarabot gyűjtöttünk össze, melyeket biztosan imádni fogtok, és ha csak egyet is megnéztek közülük, máris a jegyeket fogjátok böngészni a következőre.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.