Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesebeli lápvidék és bunkerből született kilátó: Budapest titkos helyei

Azt gondolod, hogy neked már nem lehet újat mutatni a fővárosban? Akkor tarts velünk a Merzse-mocsárba, a légvédelmi állásból született Guckler Károly-kilátóba, a pazar panorámát ígérő Nyakas-kőre és a Tündér-sziklára!

 

Lápvidék a fővárosban: Merzse-mocsár

Kevesen tudják, hogy a főváros XVII. kerületében, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett egy gazdag élővilággal megáldott, lápos terület nyúlik el, mely a Merzse-mocsár nevet viseli. A természetvédelmi területen akár 5,4 kilométeres túrát is tehetsz, ahol 15 állomásos tanösvényen ismerheted meg jobban az itt lakó állatokat és növényeket. Kapaszkodj fel egy kilátótoronyba, ahonnan nádi rigót vagy barna rétihéját is láthatsz! A szúnyogriasztót viszont ne hagyd otthon!

 

Szuper szállások várnak Budapesten>>

 


Bunkerből látványosság: a Guckler Károly-kilátó

Tekintsd meg saját szemeddel a Hármashatár-hegy talán leggyönyörűbb panorámáját, mely a Guckler Károly-kilátóból nyílik! A kis híján 500 méteres magaslatról a Dunán áthajoló összes hidat megszámolhatod, szép időben pedig a Mátra és a Tátra vonulatait is felsejlenek. Az Országos Kéktúra útvonalán fekvő kilátó története sem mindennapi: a világháborúk idején még bunkerként funkcionált, melyből aztán az erdőgazdaság hazánk egyik legkülönlegesebb kilátópontját hozta létre, amit valóban vétek lenne kihagyni.


Az idő fogságában: a Nyakas-kő

Biatorbágyon, a Tétényi-fennsík peremén egy egészen különleges és tekintélyt parancsoló sziklát faragtak ki az idő dolgos kezei. Itt magasodik a könnyen felismerhető Nyakas-kő, melynek lapos tetejéről elképesztő látványban lehet részed. Viszont mászás közben légy óvatos, mert a terep igen csúszós lehet, emiatt a nevezetesség látogatása inkább csak száraz időben ajánlott! A körülbelül 1 órás túra során valamivel kevesebb, mint 2 kilométert kell sétálni, a Nyakas-kő parkolójából indulva (a piros jelzés mentén). Fedezd fel a Madárszirtet és a hosszú Százlépcsőt is!


Csodás kilátás: a Tündér-szikla

A Zugligeti libegőtől indulva vezet a leggyorsabb út a Tündér-sziklához. Innen ugyanis egy könnyed, 10 perces sétával elérheted az alig 600 méter távolságban fekvő,  mesebeli helyet, amennyiben követed a zöld háromszög jelzéseket. A hatalmas dolomitcsúcsról aztán lélegzetelállító panoráma nyílik a szomszédos magaslatokra. Állj meg egy pillanatra és keresd meg tekinteteddel a Kecske-, a József- vagy a Hármashatárhegyet is! Ha pedig erre jársz, pattanj fel a közeli Gyermekvasútra is egy felejthetetlen utazásért!

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ha egy hosszú hétvége kedvenc része számotokra is az, amikor a helyi pincészeteket látogatjátok végig, akkor jó helyen jársz. Mutatunk 7 helyet, ahol a borkóstolók mellett a szálláshely vendégszeretetét is élvezhetitek.
Itt az idő, hogy jobban megismerd a festői szépségű Veszprémet, mely dínókat rejtő állatkerttel, pezsgő kulturális élettel, kihagyhatatlan patakparti falatozással és történelmi időutazással csábít új kalandokra!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.