Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

MONKEYrálykodás Budapest egyik legszebb panorámás éttermében

2023.07.31 | 7 perc

Ülök a Várkert Bazár talán legszebb pontján, ahol a Lánchídtól az Erzsébet hídig teljes szépségét mutatja a Duna és a pesti oldal. Jönnek, mennek az emberek, kevés magyar szót hallani, de jó látni, hogy ilyen népszerű a Várkert Bazár és a budai várnegyed. A szépen felújított és virágokban pompázó bazári oldalon találhatjuk a Monkey Éttermet, mely tökéletes helyszíne egy kellemes ebédnek vagy kávézásnak. Az étterem séfjével, Hodnics Tamással és az üzletvezetővel, Oó Krisztiánnal beszélgettünk.

Szerző: Kovács Nóra

Az esti naplementében kigyulladnak a fények a rooftop teraszon, és a shakernek koccanó jégkocka hangja tölti be teret – készülnek az egyedülálló koktélok.

 

Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

Nem véletlen, hogy olyan népszerű az étterem, hiszen új fogások kerültek fel az étlapra. Mi vezetett a koncepcióváltáshoz?

A Monkey étterem szerintünk Budapest egyik legkülönlegesebb hangulatú helyszínén működik, a gyönyörűen felújított Várkert Bazárban, a Budai Vár tövében. A laza dzsungelhangulatot nyáron egy hatalmas terasszal és különleges italokkal tesszük teljessé, ahol az ínycsiklandozó fogások mellett például GINpánz Bar várja egyre szélesedő vendégkörünket. A Monkey-t alapvetően esti lazulós helynek tervezték a tulajdonosok, egyszerű bistro ételekkel, majd a vendégkör szélesedése, az egyre nagyobb számú külföldi turista és természetesen a vendégek visszajelzései és igényei alapján egy nagyobb változással mi úgy nevezzük, hogy „urbánus” étlapot álmodtunk meg idén nyárra. Ezen az étlapon jól megférnek a mediterrán tapaszok, a Monkey Schnitzel és a magyaros ízvilágú, de közben modern ételek is.

 

Milyen különlegességekkel várják a vendégeket?

Az étlapkínálat nemzetközisége megmaradt, de úgy éreztük, hogy Budapest kiemelkedően fontos turisztikai helyszínén a magyar konyha ízeit is be kell mutatnunk. Reneszánszukat élik a hagyományos hazai fogások, amivel párhuzamosan a magyar konyha is nemzetközibbé vált. Kedveltek lettek a nem kárpát-medencei zöldségek és gyümölcsök – mint a pak choi, mangó vagy avokádó -, amelyek a magyar húsokkal párosítva egy kis keleti fűszerezéssel tökéletes összhangban működnek a tányéron. Az étterem étlapjával a vendégek elvárásainak megfelelően a lehető legszélesebb kínálatot próbáljuk bemutatni, azt látjuk, hogy ma már elengedhetetlen a glutén- és laktózmentes fogások, valamint az izgalmas vegán ételek szerepeltetése is.

Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest Budapest egyik legszebb panorámás étterme - Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

Mik a kedvencek?

A külföldiek körében egyértelműen a magyar konyha ikonjainak számító tyúkhúsleves és gulyásleves. A mi kedvencünk a hortobágyi palacsinta, amely bár előételként szerepel a megújult étlapon, mérete miatt főételnek is lazán elmegy. A magyaros fogásokat egyébként nemcsak a Budai Várba látogató külföldi turisták, de a hazai közönség is nagyon szereti.

 

A séf ajánlat a szezonalitást tükrözi. Mit ajánlanál a mostani kínálatból?

A jéghideg málnalevest édes kardamomos habcsókkal, a grillszezon miatt pedig egyértelműen a BBQ csirkecombfilénket, amihez baconos-újhagymás burgonyát kínálunk sült koktélparadicsommal és cheddarsajt-szósszal.

Fotók: Monkey Bistro Budapest Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

Az étlap kínálata bőséges, aki nem szeretne levessel indítani egy étkezést, annak különféle hidegelőétel-válogatást ajánlanak a most oly divatos mártogatósokkal, vagy a mediterrán térség kedvenceivel, serrano sonkával, olajbogyóval, aszalt paradicsommal.

A főételek között igazi gyöngyszemeket találunk! Ugyan ki tudna ellenállni egy frissen sült kacsamájnak, amihez tokajis körteragú és gratenburgonya jár? A húsrajongók kedvence lehet a báránycombsteaket parajos burgonyával, vagy az Eszterházy marhanyakat szalvétagombóccal. Ha pedig egzotikusabb ebédre vágyunk, minden bizonnyal nem csalódunk majd a Vöröstonhalsteakben, amihez quinoás avokádós mesclun salátát kínálnak, mangó salsával.

Az étlapon igazi gyöngyszemeket találunk - Fotók: Monkey Bistro Budapest Az étlapon igazi gyöngyszemeket találunk - Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

 

A kiszolgálás kedves és figyelmes, az itt dolgozó személyzet pontosan ismeri a vendég igényeit, érkezzen akár a tengerentúlról, vagy csak a szomszéd utcáról.

Bár az étterem délben nyit, néhány óra alatt megtelik a terasz, szinte alig található üres asztal. Aki a júliusi meleget nehezen viseli, annak a belső, légkondicionált tér tökéletes élményt ad. Itt jobban felismerhető a dzsungel hangulat, a falakat zöldellő növényzet borítja, a dzsungelhangulatú tetőtéri teraszon pálmafás hangulatban telnek az esték.

GINpánz Bar - Fotók: Monkey Bistro Budapest GINpánz Bar - Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

 

Felvetődik a kérdés, honnan a névválasztás?

Mint megtudtuk, nagyon is magyaros szójáték ez, a bazári majomra hajaz, és ha már majomkodásnál tartunk, akkor a koktélbár elnevezése is találó: GINpánz bar. Itt a ház, szavaikkal élve a Monkeyrályság, koktélja is elérhető, benne Jack Daniel’s Apple, citromlé, bazsalikom és a persze egy jó adag tonik. Az itallapon a hazai borok bővelkednek, de a turistákra gondolva az aszúk és a pálinkák sem maradnak le a hosszú felsorolásból.

A hét minden napján 12-től éjfélig nyitva tartó Monkeyban kényelmes nyugágyakban, pazar kilátás mellett fogyaszthatjuk kedvenc long drinkünket, az Öntőház Udvar nyári program és koncert kínálatának köszönhetően akár zenés élményben is részünk lehet.

Kényelmes nyugágyak, pazar kilátás - Fotók: Monkey Bistro BudapestKényelmes nyugágyak, pazar kilátás - Fotók: Monkey Bistro Budapest

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Petőfi Sándor költő forradalmár július 31-én áldozta életét a Segesvár melletti fehéregyházi ütközetben. Az egyik legismertebb magyar költő életútjáról, alkotásairól, összetéveszthetetlen karakterének jól és kevésbé ismert részleteiről idén kifejezetten sokat tanulhatunk, hiszen születésének 200. évfordulóját ünnepeljük egész évben. Mazsolázz a csokorba gyűjtött programokból, és éld át a 19. század egyik legmeghatározóbb alakjához fűződő élményeket!
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.