Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Látnivalók a Balaton-felvidék kapuján túl: Nagyvázsony és Kinizsi öröksége

A híres Kinizsi Pál velünk élő örökségét izgalmas vártúra során ismerhetitek meg, ha a Balaton-felvidék kapuján dörömböltök, majd betértek Nagyvázsonyba. Az idilli faluban tett kiránduláson nemcsak a közelmúltban felújított erődöt ejtjük útba, hanem hihetetlen panorámákat, izgalmas múzeumokat, mezítlábas játszóhelyet és egy működő kovácsműhelyt is felkeresünk.

 

A Vázsonyi-medence teknőjének szívében fekszik a párányi község, Nagyvázsony, melyet észak felől a Kab-hegy 600 méteres magaslata, délről pedig a kiváló borokban gazdag Balaton-felvidék határol. A takaros házikókat fel-felbukkanó erdők és lustán elterülő szántóföldek ölelik körül, amit a hömpölygő patakok tesznek igazán idillivé.

Szállástippek Nagyvázsony környékén>>

 

A veretlen hadvezér emléke Nagyvázsonyban él tovább: Kinizsi-vár

A középkorból származó Kinizsi-vár elődjét vélhetően a 14-15. század fordulóján emeltette a Vezsenyi família. Az erősség azonban mégsem róluk, hanem a Mátyás király hadjárataiban hősiesen helytálló, veretlen hadvezérről, Kinizsi Pálról kapta a nevét. Ő azonban a folytonos csatározások következtében viszonylag kevés időt töltött a rezidencián. Helyette azt felesége, Magyar Benigna lakta, akinek korhűen berendezett lakosztályát magatok is megtekinthetitek az újjászületett várban.

Barangoljátok be a kőfalak közé zárt falépcsőket, pásztázzátok végig a toronyból nyíló kilátást és térképezzétek fel az igényes kiállítást! A következő program előtt pedig még egy kézműves sör vagy kávé is belefér.

Nagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Kinizsi várNagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Kinizsi vár

 

 

Régen és most: Schumacher-ház

Legutóbbi tulajdonosa nyomán Schumacher-háznak keresztelték azt a közel 200 éves, szabadkéményes, gádoros parasztházat, ami ma szabadtéri néprajzi kiállítóhelyként működik a település. Megérkezve, fehérre meszelt falak, spalettás ablakok, illetve törpeoszlopokkal díszített tornác fogadja a látogatókat. Az épületbe lépve bejárhatjátok a kemencés konyhát, a bútorozott lakóteret, illetve a kamrát is, míg a tisztaszoba csodás helytörténeti kiállításnak ad otthont. Az egykor napi munkának számító tevékenységekhez pedig a pincében, valamint a ház mögötti pajtában kerülhettek közelebb.  

Nagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Schumacher-ház/ Fotó: ittjartam.huNagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Schumacher-ház/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Természetben rejtőző épület: a Szent Mihály-kolostor romjai

A Kinizsi-vártól pár száz méterre, egy hangulatos ligeterdőben bújnak meg a Szent Mihály-kolostor romjai. Az építményt eredetileg Kinizsi Pál és apósa, Magyar Balázs hívta életre, akik családi temetkezési helyet szerettek volna kialakítani. Úgy tartják, hogy az ehhez szükséges költségeket egy török rab váltságdíjából fedezték.  1494-ben aztán Kinizsi Pált valóban itt temették el, a Szent Mihály tiszteletére felszentelt templomban. Ám később feltárták a sírt és a hős vitéz sírkövét a nagyvázsonyi vár kápolnájába vitték. A 16. század közepén az előrenyomuló török seregektől féltve, végül a helyiek robbantották fel a kolostort.

Tipp: A gótikus falmaradványoktól nagyjából pár kilométeres túraút vezet tovább a pulai Kinizsi-forráshoz, amit szintén megéri felkeresni.

Nagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Szent Mihály kolostor romjaiNagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Szent Mihály kolostor romjai

 

 

Kihagyhatatlan kiállítás: Postamúzeum

Apró, de annál színvonalasabb és gyerekek számára is igazán élvezetes programmal szolgál a Postamúzeum hírközlés-történeti kiállítása, mely 1968 óta látogatható. A legkisebbek közelebbről is szemügyre vehetik a tárcsázós telefont, megismerhetik a postakocsizás szabályait, de számos egyéb korabeli tárgyat és érdekes kisfilmet is láthattok a tárlaton. Sőt, mi több: a QR-kódok beolvasásával még postai dallamokat is hallgathattok!

Nagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Postamúzeum/ Fotó: ittjartam.huNagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Postamúzeum/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

Egy magánmúzeum, amit látni kell: Kovács múzeum

Előzetes bejelentkezés után különleges programban lehet részetek a nagyvázsonyi Kovács múzeumban. Tekintsétek meg Tarsoly László díjnyertes kovácsmester magántárlatát, ahol 1 óra alatt elleshetitek, hogyan kell tűzben edzeni a vasakat. A technikai fortélyok kifürkészése mellett magatok is készíthettek kovácsoltvas tárgyakat, ha bírjátok erővel. 

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Kirándulás a történelemben: 8+1 gyönyörű vár és erőd Magyarországon
Miért szeretünk annyira szépséges várakban kirándulni? Talán azért, mert ilyenkor halljuk a hőstettekről mesélő falak suttogását, magunk előtt látjuk a csillogó páncélba öltözött katonák masírozását és a több száz éves köveket tapogatva kezünkben érezhetjük a történelem darabjait. Ezt a különleges utazást pedig újra és újra át akarjuk élni.

 

 

Panorámás helyszínek: a Kab-hegyi kilátó és a Katonai Torony-kilátó

Kellemes kirándulás vezet a Kab-hegyi kilátóhoz, amit a közeli Úrkúti őskarszt felfedezésével is összeköthettek. A 10 méter magas torony megmászása után ellenállhatatlan látvány tárul elétek, ahol a szemfüles túrázók a Balaton körvonalait is kiszúrhatják. Nagyvázsonyban sík terepen is akad panoráma, amit a 77-es számú főút mellett magasodó, 7 szintes, 20 méteres Katonai Torony-kilátó biztosít, melyet valószínűleg a német katonák emeltek a II. világháború alatt.

Tipp: Jó időben, gyerekekkel egyenesen kötelező program a körülbelül 1500 négyzetméteren elterülő Mezítlábas park megtekintése, a Talpalávaló, ahol rengeteg játék és 40 féle bejárható felület található.

Nagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Katonai Torony-kilátóNagyvázsonyi látnivalók és Kinizsi öröksége - Katonai Torony-kilátó

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarország festői tájain barangolva nemcsak látnivalókban bővelkedő nagyvárosokat, hanem elrejtett, apró településeket is találunk, amik a puszta életben maradásért küzdenek. Ismerjétek meg hazánk 10 legkisebb törpefaluját, melyek közül a legnagyobban is csak 21-en laknak!
A Bükk-vidék keleti lejtőinél csodás élmények, kulturális és természeti kincsek várják az újrafelfedezés pillanatait. Miskolc és környéke aktív és láblógatós kikapcsolódásra is tökéletes helyszín, hiszen többek között fröccsözhetünk egy lassú délután az avasi pincesoron, túrázhatunk Lillafüred bájos útjain, és megmártózhatunk a miskolctapolcai élményfürdőben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.