Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesebeli törpefalvak Magyarországon, amik az eltűnés szélén állnak

Magyarország festői tájain barangolva nemcsak látnivalókban bővelkedő nagyvárosokat, hanem elrejtett, apró településeket is találunk, amik a puszta életben maradásért küzdenek. Ismerjétek meg hazánk 10 legkisebb törpefaluját, melyek közül a legnagyobban is csak 21-en laknak!

Cikkünket a KSH 2022. január 1-i adatai alapján készítettük.

 

Debréte

Sűrű erdők, kalandra hívó túraútvonalak és dombokká szelídülő, meredek hegyek formálják Észak-Magyarország vadregényes arcát, ahol hazánk legkisebb települése található. Az alig 7 fős törpefalu, Debréte, Miskolctól alig 60 km-re fekszik, a Tornai-dombság szívében. A központban magasodó Debrétei Görögkatolikus Templomot gondozott park és apró, hangulatos fahidak szegélyezik. Tekintsétek meg a helyi látványosságnak számító Debrétei olajütőt is, mely fontos ipari műemléknek számít.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RuTi (@r_tibi83) által megosztott bejegyzés

 

 

 

 

Csertalakos

A hepehupás Zalai-dombság legnagyobb kistája Göcsej, melynek déli részén terül el a tucatnyi lakossal bíró Csertalakos. A patakokkal szabdalt, eldugott kis falu legfőbb látványossága a négyszintes kilátótorony, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul elétek a környékre. Az 1353 óta jegyzett település elnéptelenedése a II. világháborút követő évtizedekben kezdődött. A folyamat pedig azóta is tart.

 

 

Tornakápolna

Az Aggteleki-karszttól nem messze húzódik meg az idilli zsáktelepülés, Tornakápolna, ami mérete ellenére egy igazi csoda. A Szinpetri felől megközelíthető, Galyaságban fellelhető község 12 lelket számlál és a végtelen nyugalom érzését kelti a látogatókban. A falu ‒ magas fekvése miatt ‒ ráadásul káprázatos kilátással ajándékozza meg a nézelődőket, így még a Tátra daliás csúcsait is megpillanthatjátok innen. Nézegessétek meg a fatornácos, kontyos tetős lakóházakat is!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MaNoLiMoLa (@manolimola22) által megosztott bejegyzés

 

 

Iborfia

A Zalai-dombság dimbes-dombos tájai adnak otthont a 13 fős  Iborfia községnek, melyben az 1848-as évekig főként nemesek laktak. A lassan szellemfaluvá váló település első írásos említése a 13. századig nyúlik vissza, virágkorát pedig a 20. század első felében élte. A főutcán sétálva hamar megkapja szemeteket a tájra jellemző két harangláb. Egyébként zavartalanul hallgathatjátok a madárcsicsergést és a tücsökciripelést. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Robert Szekely (@roobertszekely) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Tornabarakony

Apró mélyedésbe fészkelte be magát Tornabarakony, melyet az Országos Kéktúra útvonala is keresztülszel. A parányi törpefalu Miskolctól nagyjából 90 kilométerre, északra fekszik és végtelen nyugalmával, kristálytiszta levegőjével, természetközelségével különleges hangulatot áraszt. A Barakonyi-patak völgyében járva olyan gyönyörű vadvirágok szegélyezik az utat, mint a mocsári kockásliliom, a dombokról pedig a Tátra sötét csúcsai rajzolódnak ki.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Andras Juhasz (@hiking_with_the_bear) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Perecse

14-en élnek Perecsén is, mely a Cserehát dombvidék északi peremén rejtőzködve simul rá a szlovák határra. A patakparti település mára igencsak sokszínű lett, hiszen az országhatáron túlról is többen vásároltak házakat. Az elszigetelt zsákfaluhoz legközelebb eső város a 30 km-re található Encs. Egy egyszerű bevásárlásért pedig 6,5 km-t kell megtenni a szomszédos Krasznokvajdára. A község egyetlen látnivalója a Krisztus Üdvözítő-templom.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@a.szaszfa által megosztott bejegyzés

 

 

Felsőszenterzsébet

A Belső-Őrség kapujában, Felsőszenterzsébeten összesen 16 főt tesz ki a lakónépesség száma. A környék igazán változatos és békés. A terebélyes erdőségek, a kaszálók, valamint a mocsárrétek váltogatják egymást. Fedezzétek fel az Őrség hagyományos építményeit a faluban vagy mozgassátok át magatokat a patakvölgyben haladó kerékpártúrán!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DavidNotari (@davnot1983) által megosztott bejegyzés

 

 

Pusztaapáti

Egy híján 20-an lakják a Zalai-dombság területén megbújó Pusztaapátit, mely Zalaegerszeg és Lenti között fekszik. A parányi magyar falu nevében felbukkanó, 1412-re visszavezethető „Apathi” szó arra enged következtetni, hogy a terület egykor apátsági birtok lehetett. A „puszta” jelzőt csak később, az 1773-as években kapta, ami a török rabiga alatti elpusztásodásra utalhatott.

 

 

Litka

Takaros kis porták, patak felett átívelő hidak és szépen gondozott zöld területekből sincs hiány a mindössze 20 főt számláló Litkán. A törpefalu főutcáján helyezkedik el a Rózsafüzér Királynője templom, illetve a Trianon és 56-os emlékmű. A község határában, nagyjából 15 percre Litkától ráadásul egy 10 méter magas, többszintes, faszerkezetes kilátó magasodik, ahová megéri elzarándokolni.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kockás Liliom Vendégház (@kockasliliomlitka) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Kozmadombja

A 86-os főúton haladva, az Őrség, a Göcsej és a Hetés tájkörzetek összefonódásánál terül el a 21 fős Kozmadombja. A mezőkkel körülölelt település nevezetessége a négyzet alapú, szoknyás, fából készült, szabadon álló harangláb, amit feltétlen nézzetek meg, ha arrafelé jártok!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hun🇭🇺 ✈🌍 (@viol_2photos) által megosztott bejegyzés

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Jártál már Zsigmond király híres törökverő lovagjának, Ozorai Pipónak a várkastélyában vagy vendégségben a Wenckheim család káprázatos otthonában? Tudod, melyik főűri épületben találkozhatsz életre kelt festményekkel vagy lesheted el a legyezőnyelv titkait? Ha valamelyik kérdésre nincs válaszod, akkor azt javasoljuk, kísérj el minket egy különleges kirándulásra, amin felfedezheted Magyarország legszebb kastélyait!
A híres Kinizsi Pál velünk élő örökségét izgalmas vártúra során ismerhetitek meg, ha a Balaton-felvidék kapuján dörömböltök, majd betértek Nagyvázsonyba. Az idilli faluban tett kiránduláson nemcsak a közelmúltban felújított erődöt ejtjük útba, hanem hihetetlen panorámákat, izgalmas múzeumokat, mezítlábas játszóhelyet és egy működő kovácsműhelyt is felkeresünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.