Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Miskolci nyaralás – Nevezetességek városon innen és túl

A Bükk-vidék keleti lejtőinél csodás élmények, kulturális és természeti kincsek várják az újrafelfedezés pillanatait. Miskolc és környéke aktív és láblógatós kikapcsolódásra is tökéletes helyszín, hiszen többek között fröccsözhetünk egy lassú délután az avasi pincesoron, túrázhatunk Lillafüred bájos útjain, és megmártózhatunk a miskolctapolcai élményfürdőben.

 

Diósgyőri vár

A megyeszékhely egyik leghíresebb látnivalója a Diósgyőri vár, melynek falait a Szinva-patak völgyéből kiemelkedő szikladombra húzták fel. Anonymus arról írt, hogy ugyanezen a helyen már a honfoglalás idején is állt egy földvár. A pompás, gótikus várkastély építtetése Nagy Lajos nevéhez fűződik, aki itáliai és dél-francia mintára álmodta meg a vizesárokkal körülvett várat, amelyben a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagterme is helyet kapott. Látogatásunkkor legyünk figyelemmel a Lovagi Tornák Terére is, amely fesztiváloknak, színházi előadásoknak ad otthont, sőt a vár történelmi játékaiba is szervesen bekapcsolódik!

Programok, látnivalók Miskolcon - Diósgyőri várProgramok, látnivalók Miskolcon - Diósgyőri vár

 

 

Herman Ottó Múzeum

A közel félmillió műtárggyal büszkélkedő, Pro Urbe díjas Herman Ottó Múzeum 1999-ben az Év Múzeuma lett Magyarországon. Régészeti gyűjteménye, kőzet- és ásványkollekciója, festményei, ipartörténeti emlékanyaga, numizmatikai-falerisztikai gyűjteménye, valamint matyó és palóc népművészeti anyaga miatt érdemes felkerekedni.

Erzsébet tér

A belvárosi, eklektikus stílusú sarokházakkal szegélyezett, gyönyörű Erzsébet téren áll Kossuth Lajos legrégebbi egész alakos köztéri szobra, valamint itt csodálhatjuk meg az Arany Szarvas Gyógyszertárat (műemlék patikát), és a saját termálforrással rendelkező Erzsébet fürdő káprázatos épületét.

Program, látnivalók Miskolcon - Erzsébet térProgram, látnivalók Miskolcon - Erzsébet tér

 

Avas

A domb belváros felőli oldalán 800 pince és borház sorakozik lépcsőzetesen egymás mellett. A város közvetlen ölelésében lévő pincék nagy része több száz éves múlttal bír. A dimbes-dombos utcák, a Móra Ferenc és Móricz Zsigmond által is kedvelt avasi borozgatás, a hűsölés és pihenés biztosan megér egy misét.

 

 

Miskolctapolca

Mindössze 7-8 kilométert kell utazni Miskolctól, és máris a festői szépségű üdülőövezetbe érünk, ahol egy csónakázótó és barlangfürdőzési lehetőségek is várják az érdeklődőket. Ne hagyd ki a volt kráterben elhelyezkedő Békás-tavat sem, amiben közel 50 hőforrás található! Vajon mennyi vizililiomot számolsz a pazar tó felszínén?
Ha a nyári kánikula elől menekülsz, az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő kitűnő választás Miskolctapolcán, ahol 8 beltéri, 4 kültéri medence, 3 óriáscsúszda, és számtalan vízi attrakció gondoskodik az élménydús fürdőzésről.

Program, látnivalók Miskolcon és környékén - Fotó: Ellipsum Élmény- és StrandfürdőProgram, látnivalók Miskolcon és környékén - Fotó: Ellipsum Élmény- és Strandfürdő

 

 

Lillafüred

Utazz csupán 14-15 kilométert a megyeszékhely központjától, és hagyd, hogy magával sodorjon a Szinva és a Garadna patak összefolyásánál elterülő, népszerű településrész! Libegőzz a meseszerű panorámáért, veszítsd el időérzékedet valamelyik bükkerdei túraúton, kölcsönözz terepmotort, csodáld meg a függőkertet, a vízesést, és a Szent István-barlang izgalmas cseppkőképződményeit!

Program, látnivalók Miskolcon és környékén - Szent István barlang, LillafüredProgram, látnivalók Miskolcon és környékén - Szent István barlang, Lillafüred

 

 

Gasztroélmények Miskolcon és környékén

– Rajongsz a nápolyi vagy római pizzáért? Elég Miskolcig utaznod, és irány a Pizza, Kávé, Világbéke nevű, fantasztikus hely!

– Kóstold meg a miskolctapolcai Avalon street foodosabb éttermének (The Club) legnépszerűbb fogását, a házilag füstölt barbecue sertésoldalast, amit igazi, klasszikus lecsóval tálalnak!

– Tudtad, hogy egy négyévszakos, halas étterem nyílt a korábban szezonálisan üzemelő, országos hírű Erdei Halsütödéből a Lillafüredi Pisztrángtelepen? A Vendéglő a Pisztrángoshoz fantázianevű helyen filézett, szálkátlanított pisztránggal és más halakkal (ponttyal, kecsegével, harcsával) várják éhes vendégeiket.

– Érdekel, mit lehet kihozni a Bükk ehető erdei alapanyagaiból, akár fűszerként, akár markáns hozzávalóként? Akkor ülj be a Diósgyőri vár szomszédságában lévő Végállomásba, ahol igazi gasztro-forradalmat csinálnak.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A híres Kinizsi Pál velünk élő örökségét izgalmas vártúra során ismerhetitek meg, ha a Balaton-felvidék kapuján dörömböltök, majd betértek Nagyvázsonyba. Az idilli faluban tett kiránduláson nemcsak a közelmúltban felújított erődöt ejtjük útba, hanem hihetetlen panorámákat, izgalmas múzeumokat, mezítlábas játszóhelyet és egy működő kovácsműhelyt is felkeresünk.
Hűtlenséget leleplező barlangi szikla, eget-földet összekötő hegyi tó, mesés panorámát ígérő kilátópontok és hatalmas kővárak felé kanyarognak azok a bámulatos túraútvonalak, amik a vadregényes magyar hegyvidékek legjobb kirándulóhelyeit veszik célba. Vágjatok neki és fedezzétek fel Magyarország természetben bujkáló csodáit!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.