Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nevezetes fák nyomában

A klímaváltozás egyre gyarapodó jelei miatt talán megtanultuk kicsit jobban értékelni a természetet, és különösen az éltető oxigént termelő fákat. De nem minden fa csak egy a sok közül, névtelen dísze a tájnak, vannak olyan híres példányok is az országban, amelyek valamiért kiemelkedő nevezetességek is egyben. Többségük akár ajánlott kirándulási célpont is lehet.

Aki Vas megyében volt gyerek fél évszázada, egész biztos, hogy emlékezik a kőszegi ún. „600 éves gesztenyefára”. Kihajtott és zöldült minden évben, gyerekseregek állták, ölelték körül, ma már csak a törzsének a csonkja található meg, mert időközben sajnos elpusztult.

Jelenleg a az ország legöregebb fájának a hédervári Árpád-tölgyet tartják, ami a templomkertben kissé düledezve áll még, mesterségesen ki van támasztva a széteső törzs több oldalról, és akár be is lehet sétálni a fa közepébe egy fotó erejéig. A vele kapcsolatos legenda szerint Árpád lovának kötőfékje hagyott nyomot a fa törzsén. A valóságban ez kissé túlzás, de azért 700-800 évesre becsülik a „legöregebb magyar” korát. Érdemes meglátogatni a környéket más nevezeteségek miatt is.

 A hédervári Árpád-tölgyA hédervári Árpád-tölgy

 

Szintén Győr-Moson-Sopron vármegyében található Ásványráró. A település mellett van egy nagyon hangulatos kálvária, és ezen a helyen található az a fekete nyár is, amely a maga nemében a legöregebb és talán a legszebb a Szigetköz ilyen fái közül. Ajánlott pihenőhely.

A Balaton északkeleti végénél, Balatonakarattyánál érhetjük el a tavat először. A település közepén egy parkban látható az ún. Rákóczi szilfa, vagy másnéven Rákóczi fája. Jelenleg eléggé szétesett állapotban van, tulajdonképpen a maradványai láthatók. Azt mesélték, a fejedelem egyszer kikötötte volna ide a lovát, de úgy tudjuk, soha nem járt ezen a környéken. De legalább nagy tisztelet övezte ezt a fa-matuzsálemet is. 

Teleki község viszont Somogyban rendkívül büszke 300 éves berkenyefájára, te is aláfekhetsz megpihenni, ha errejársz.

Perkátán a helyiek kedvenc fája a 200 éves öregtölgy, amit szabadon meglátogathatsz egy kastélyban tett kirándulás mellett, ugyanis a kastély hajdani ura ültette, közvetlenül az épület mellé.

A 200 éves öregtölgy, PerkátaA 200 éves öregtölgy, Perkáta

 

Ha viszont a füzérradványi kastélyban jársz, amit nem szabad kihagyni, feltétlenül látogasd meg a hatalmas kertben ékeskedő óriási platánt, amelynek terebélyes ágai óriási terültet sajátítottak ki a fa részére és mint hatalmas kígyók tekeregnek a fa körül. Rendkívül fotogén környezet.

Persze, máshol is akadhatunk híresebb fákra, még ha nem is óriások vagy nem is sokévszázadosak, itt van például Juhász Gyula emlékfája  Makón, amit szintén érdemes megnézni egy könnyű séta keretében a városban.

Nem sorolhattuk fel az össze híres fát az országban ebben a cikkben, csak pár ötletet adtunk a tervezett kirándulásokhoz. Viszont az Év Fája versenyt sok éve megrendezik hazánkban, ezek a fák nem egyszer szerepeltek már a versenyzők között, érdemes figyelni ezt a megmérettetést és követni a tippeket a meglátogatásukhoz.

 

Szerző: Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Pécs történelmi belvárosa ismét fényárban úszott! A 2024-es Zsolnay Fényfesztivál július 4. és 7. között varázslatos fényalkotásokkal öltöztette új ruhába a város tereit és épületeit. Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott bel-és külföldről egyaránt, megerősítve Pécs pozícióját a kulturális turizmus térképén.
Merülj el a végtelen pihenés élményében az alábbi 5 szálláshely valamelyikén! A jakuzzi szerintünk éppen olyan, mint egy ínycsiklandó hab egy egyébként is finom tortán: akár anélkül is elégedettek lehetünk, de mégis az teszi teljessé az élményt… Ha te is így vagy ezzel, és szívesen lazítasz pezsgőfürdőben, akkor ezt a bakancslistát pont Neked állítottuk össze. Pezsgésre fel!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.