Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába!

Kőfejtők, földtani parkok, bányászati múzeumok, mészkőszoborparkok, bányatavak, salakkúpok – csupa izgalmas helyszínt barangolhatunk végig, ha kirándulásainkat némi földrajzi érdeklődéssel szeretnénk megfűszerezni. A gyönyörű formák, szemkápráztató színek, és a természet csendjén túl ugyanis rengeteg tanulnivalót is tartogatnak ezek a múltról árulkodó úti célok.

 

Fertőrákosi Kőfejtő

Tudtad, hogy a Fertőrákoson fellelhető lajtamészkövet már a római kor óta becsben tartották? Szintén érdekesség, hogy ez a mészkő a Pannon-tenger (ősi tenger a mai Kárpát-medence területén) egyik hosszadalmasan lefűződő, egyre kevésbé sós, tavi jellegű, alacsony mélységű vizeiben rakódott le, és hogy ez a Soproni-hegység különleges fedőkőzete. A Fertőrákosi Kőfejtőben azonban nemcsak a lajtamészkő titkait, és látványos ősmaradványokat lehet felfedezni, hanem az ott kialakított barlangszínházban különleges előadásokra, kulturális programokra is ellátogathatunk. Sőt, a 760 fős színház nem mindennapi látogatóközponttal várja nézőit, és a „Barlangoló” elnevezésű, vezetett túra résztvevőit.

Szállástippek Fertőrákos környékén>>

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Fertőrákosi KőfejtőIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Fertőrákosi Kőfejtő

 

Gánti Bauxitföldtani Park

Hallottál már arról, hogy a Gánti-medence az ország legkisebb kiterjedésű, mindössze egy településnek - Gánt - otthont adó tája? A Vértes-fennsík magaslatai között nyújtózkodó, Mars-béli környezetet idéző területen találjuk a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpontot. (A névadó Balás Jenő a 20. századi magyar bauxitbányászat úttörője volt.) A Bauxitbányászati Múzeum immár 1926 óta működik. A tárlat részét képezi egy földalatti múzeumtár (poszterekkel, szerszámokkal, gépekkel…), valamint egy szabadtéri kiállítás, ahol hatalmas bányagépeknek, és két régi bauxitszállító mozdonynak lehetünk szemtanúi. Ha itt jársz, fedezd fel a Gánti Bauxitföldtani Park 3,5 kilométeres tanösvényét is, amely 13 állomáson keresztül mutatja be a földtörténeti korok emlékeit, az évmilliók alatt történt változásokat, a felszínre hozott rétegeket, alakzatokat, a sárgástól a lilás-pirosig terjedő dolomit-színárnyalatokat!

Szállástippek Gánt környékén>>

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Gánti Bauxitföldtani ParkIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Gánti Bauxitföldtani Park

 

 

Szársomlyói kőfejtő

Számos féltve őrzött, földtudományi és kultúrtörténeti kincset tartogat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozó Szársomlyó-hegy, amelyet sokan vulkanikus kúpnak hisznek, valójában viszont középidei karbonátos kőzetekből tevődik össze. A 442 méteres Szársomlyót – egy régi anekdota alapján – Ördögszántotta-hegynek is szokták nevezni. Ám amit talán kevesebben tudnak a Szársomlyói Kőfejtőről, az az, hogy vannak olyan ásványkiválások, amelyeket legelőször itt fedeztek fel Magyarországon (egy 1994-es bányarobbantás során). A gyönyörű, és egyben ritka formákon túl – a kristálybarlang nyugati végében – gerinces ősmaradványokra is bukkantak. Ami a kőbányászatot illeti, 1903-ban vette kezdetét Szársomlyó Siklós felőli végében. Bár a mészkőbányászat jelenleg is zajlik, van egy felhagyott bányakatlan, amely a ‘60-as évek közepétől csendesen áll, és ott tartják a villányi nemzetközi szobrász-alkotótelepet. És ha már szobrászat… Fedezd fel a hegy lábánál rejtőző Nagyharsányi Szoborpark több 100 mészkőszobrát, és a lenyűgőző panorámasétányt!

Szállástippek Siklóson és környékén>>

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Szársomlyói KőfejtőIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Szársomlyói Kőfejtő

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Varázslatos őszi pihenés a Bükkben: 5+1 csodás szálláshely
Festői túraútvonalak és szemet gyönyörködtető panorámák szegélyezik az utat mindenfelé a Bükk vidékén járva, mely ősszel egészen új arcát mutatja a kalandra éhes vándoroknak. Hódítsd meg a legszebb látnivalókat, melyekhez most 5+1 csodás szálláshelyet ajánlunk – természetesen wellnesszel!

 

 

Rudabányai bányató

Kristálytiszta, türkizszínű csodatáj tárul elénk, ha élőben is megnézzük az ország egyik legismertebb bányatavát, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rudabányai tavat. Hazánk legmélyebb állóvize (60 méter) az egykori, 1985-ben megszűnt külszíni vasércbánya emlékét idézi meg, amely ma már igazi geológiai különlegességnek számít. A Miskolctól mindössze 37 kilométerre fekvő Rudabánya nevezetessége 300 méter hosszú és 80 méter széles, határait pedig a külszíni bányaművelés után visszamaradt meredek sziklafalak és omlások alkotják. A fürdőzés kifejezetten tilos, ugyanis a felszín alatt megbúvó sziklák, a hirtelen mélyülés és a jéghideg hőmérséklet mind-mind veszélyesek lehetnek.

Tipp: A tó magántulajdonban van, így látogatási szándékunkat előre jelezni kell a rudabányai múzeum kollégáinak.

Szállástippek Rudabánya környékén>>

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Rudabányai bányatóIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Rudabányai bányató

 

 

Tarcali bányató

A Kopasz-hegy (vagy Tokaji-hegy) lábánál nyújtózkodó tarcali bányató egykori bányamunkák után keletkezett, forrásvíz és csapadék egyaránt segített megtölteni a régi gödröket. A körülötte magasodó sziklafalakon vulkanikus eredetű andezit szemtanúi lehetünk, amely az országban egyedülálló. Ahogy a kőzeteknek, úgy a tó vizének is csodás látványa van, a zöldeskék színben tündöklő vízfelszín sok fotós portfólióját erősíti. Természetesen a kirándulókat is évről évre vonzza a táj, ugyanis kellemes sétákat lehet tenni a környéken (fürdeni tilos!). Tarcal történelme egyébként sok ponton összefonódik Tokaj múltjával, így ha ezen a területen bandukolsz, mindenképp tervezz be egy borkóstolót!

Tipp: Indulj rövidke sétára Tarcal központjától az Áldó Krisztus-szoborig, és hagyd, hogy eléd táruljon a semmihez sem fogható panoráma! A bányatavon túl az egykori Tisza-mederben kialakult holtágakra, halastavakra, és Tarcalra is szép kilátás nyílik.

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Tarcali bányatóIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Tarcali bányató

 

 

Zagyvarónai Salakkúpok

„Fekete érc és fekete kő és fekete föld és fekete fák, fekete férfi, fekete nő és fekete, fekete, fekete világ” – írta Babits Mihály híres versében, amire nem lehet nem gondolni, amikor a Zagyvarónai Salakkúpok körül kirándulunk… Messziről talán azt hinnénk, hogy vulkán felé közelítünk a Salgótarján és a Medves-fennsík közötti girbe-gurba úton, ez azonban nem így van: a bányászati tevékenység emlékei (pontosabban ipari hulladékai) maradtak ott. A Salakhegy utca végén túl fekete csúcsok nyújtózkodnak az ég felé, amelyek a Mátrában bányászott ólom- és cinkércekkel teli kohók lecsapolásából eredő, hátramaradt salak mai formái. Míg a két salakkúp egyikét már majdnem teljesen visszafoglalta a természet, addig a másikból egyre több réteget mos le a csapadék.

Szállástippek Salgótarján környékén>>

Indulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Zagyvarónai SalakkúpokIndulj izgalmas bányászati képződmények nyomába! - Zagyvarónai Salakkúpok

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ahogy egyre hidegebbre fordul az idő, úgy lesznek egyre népszerűbbek a wellness hotelek, hiszen benti medencéikkel és egyéb szolgáltatásaikkal a borús őszi napokon is felhőtlen lehet a pihenésünk. A nyugalmat pedig az teszi teljessé, ha a Mátra hangulatos erdeiben választunk szállást, ezért 5 olyan szállodát gyűjtöttünk össze nektek, ahol a wellness és a Mátra vár titeket minden előnyükkel.
Október 18-án ünnepeljük a magyar regényírás napját, ugyanis 1740-ben ezen a napon született Dugonics András, a magyar matematikai műnyelv megalkotója és a hazai regényírás forradalmasítója. Ebből az alkalomból csokorba szedtünk 14 irodalmi kalandozást, amelyek tökéletes kikapcsolódást nyújtanak még a borongósabb őszi napokon is. Fedezd fel te is a magyar írók, költők múltidéző emlékházait, emlékhelyeit!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.