Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Január 17-én ünnepeljük az olasz konyha napját – 5 hazai olasz étterem telis-tele dolce vita pillanatokkal

2024.01.17 | 7 perc

És neked melyik a kedvenced? A margheritádra frissen csípett, boldogan zöldellő bazsalikom? A krémes, gőzölgő besamel, ahogy először vágsz a lasagnádból? Vagy az aranyra sült focaccia fantasztikus tésztája? Bármelyiket is választod, ahogy az olaszok mondják: l’appetito vien mangiando (vagyis evés közben jön meg az étvágy). Válogass az alábbi éttermek közül, ahol az ízek szárnyán percek alatt Olaszországba repülhetsz!

Január 17-e az olasz konyha világnapja (International Day of Italian Cuisine), és ez tökéletes alkalom arra, hogy felfedezz néhány olyan magyar vendéglátóhelyet, ahol kreatívan kísérleteznek az olasz gasztronómiai elemekkel, sajátosságokkal.

 

Avalon Ristorante, Miskolctapolca

Hagyományos antipasti fogásokkal, nem mindennapi (például Argentínából és Japánból érkező) steakekkel, kemencében sült nápolyi pizzákkal, szédítően finom tésztaételekkel, évszakonként megújuló desszertkülönlegességekkel és kitűnő borválasztékkal várja vendégeit az Avalon Ristorante immár 2015 óta. Töretlen lelkesedésüket és alázatukat a tradicionális olasz konyha iránt többek között a Michelin Guide kritikusai is díjazták: 2022-ben Michelin-tányér elismerésben részesültek. Indíts például egy izgalmasan kesernyés Negronival, majd merülj el az ikonikus fogások valamelyikében, legyen szó a San Benedetto hallevesről, a livornói feketekagylóról, vagy épp a Gradóból frissen érkező halspecialitásukról! És persze akkor sem nyúlsz mellé, ha tésztára (például egy isteni penne arrabbiatára) vagy pizzára esik a választásod. A végére viszont mindenképp hagyj helyet a tökéletesen újragondolt tiramisunak!

Tipp! Szepesi Gáborral, az Avalon Ristorante corporate chefjével készült interjúnkat itt olvashatjátok>>

Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Avalon RistoranteOlasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Avalon Ristorante

 

 

Meataly Trattoria & Grillbar, Budapest

Pillanatok alatt Szicíliában érezhetjük magunkat, ha belépünk a Pitypang utcai Meataly ajtaján. A helyben készült tészták, a bámulatos hal- és húsételek, a pazar pizzák és a roppanós cannolik bőven adnak okot arra, hogy újra és újra visszalátogassunk a II. kerületi étterembe. A szicíliai tulajdonos-séf nem csak az olasz konyha kincseit, hanem a szívét-lelkét is belefőzi az ételekbe, aminek vendégként is szemtanúi lehetünk, hiszen nyitott konyhát álmodtak meg az étterem végébe.

Tipp: ha először jársz itt, kérj halat, illetve tengeri herkentyűket tartalmazó fogást, hiszen az olasz halpiacról frissen érkező alapanyagokból igazi varázslatot tesznek a tányérodra!

 

 

D’Alíz Pizza & Caffe, Győr

A D’Alíz Pizza & Caffe körülbelül 7 éve jelent meg Győr pizzatérképén, és azóta többféle értékelés és szavazás alapján is itt sütik a város legfinomabb és legjobb minőségű pizzáját. Suszter Attila tulajdonos többszörös pizzasütő bajnokként kápráztatja el vendégeit, akik nem tudnak nem visszalátogatni a helyre. A pizzaséf egy korábbi Győr Plusz-interjúban azt mondta, „a pizzasütés egy kicsit olyan, mint az élet, folyamatos változást és kihívást jelent” – és többek között erről is beszélgethetünk vele, miközben gondosan készíti a pizzánkat a nyitott konyhán. A klasszikusok mellett legyünk szemfülesek, és tegyünk próbát a tiroli sonkával megbolondított pizzával, vagy épp az étterem nevét kölcsönző kombinációval, amin a rukkola és a pármai sonka tökéletes táncot járnak.

Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: D'Alíz Pizza & Caffe Facebook oldalaOlasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: D'Alíz Pizza & Caffe Facebook oldala

 

 

Caffè GianMario, Budapest

Tudtad, hogy a fővárosban élő olaszok is csodájára járnak a Caffè GianMario őszinte ételkölteményeinek, izgalmas borainak és csapolt proseccóinak? Keresd fel te is a Bajcsy-Zsilinszky út pizza- és tésztamennyországát, ahol a gnocchi alla sorrentina és a GianMario pizza biztosan kóstolásért kiált! Az olasz tulajdonosok igazi családias hangulatot teremtenek a vendéglátóhelyen, ahová akár egy tiramisura is beugorhatsz.

Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: CAFFÈ GIANMARIO BUDAPESTOlasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: CAFFÈ GIANMARIO BUDAPEST

 

 

Passata, Budapest/Szentendre

„Passziónk a pizza” – a fülbemászó szlogen egyből igazolást nyer, ha betérünk a Passata budapesti vagy szentendrei pizzériájába, hiszen a tulajdonosok (két gyermekkori barát) valóban szenvedéllyel teszik tányérjaikra Olaszországot. A ‘22-es szentendrei indulást nemrég követte a Váci utcai nyitás, ám az mindkét helyre igaz, hogy korrekt áron merülhetünk el az isteni finom, Moretti Forni pizzakemencében készülő nápolyi pizzák világában.

Tipp: a klasszikusokon túl a gourmet és a speciális pizzákat se hagyd ki, legyen szó a pesto pistacchio vagy a tokaji borzselével ékesített felino vino pizzáról!

Olasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Passata Facebook oldalaOlasz éttermek Magyarországon, nem csak az olasz konyha világnapján / Fotó: Passata Facebook oldala

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Pihenésre vágysz? Akkor tervezd meg a következő téli kikapcsolódásodat, amibe kényeztető wellness élmények is lesznek! Töltsd a szabadság napjait gyönyörű települések elragadó szálláshelyein, melyeket az igazán szerencsések hóköntösbe bújva is megcsodálhatnak!
A varázslatos ünnepi időszak után hirtelen kell visszacsöppennünk a szürke hétköznapokba, ahol könnyen elfáradhatunk a mókuskerékben. Hoztunk nektek 6 izgalmas workshopot, hogy kreatívan és szuper programokkal induljon az új év! Kerekedj fel, alkoss, babrálj és pihenj a megszokottól eltérő módon valamilyen kreatív workshop segítségével!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!