Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell

Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!

 

Jelenés a kútban

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Joza Grlcin nevű sokác parasztember, aki az állatait legeltette, és arrafelé szántott is. Délben megszomjazott, ezért elment a kúthoz inni. Hát látja ám, hogy a kút vizében megjelent neki Mária a kisdeddel… tovább nézte a képet, ami hamarosan megváltozott, és már egy kislány ült a nő karján. A paraszt rájött, hogy nem Máriát látja a kis Jézussal, hanem Mária anyját, Annát, a kis Máriával. Mivel ez három alkalommal megismétlődött, az emberek egy idő után elhitték neki a csodát, kápolnát emeltek és számtalan zarándok látogatott ide, akik a kút vizétől meggyógyultak. Mindennek nyomát meg is találjátok, ha elmentek Hercegszántóra, a Vodica Mária kegyhelyre.

Szállásajánlatok Hercegszántó környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Vodica Mária Kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Vodica Mária Kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Szűz Mária a csipkebokron

Wendler Ferenc földműves álmot látott, melyben a budaörsi Kőhegyen nyíló csipkebokor virágain megjelent neki Szűz Mária mosolygós arca. A leveken azt a feliratot olvasta, hogy „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás”. Később, miután engedélyt kapott rá, a paraszt felment hegyre, ásott magának egy kereszt alakú barlangot, ahol haláláig élt és a kápolna építésébe kezdett. 1855-ben szentelték fel a Szeplőtelen fogantatás kápolnát, a hely azóta zarándok- és kirándulóhely is egyben.

Szállásajánlatok Budaörs környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolnaZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolna

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolnaZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolna

 

 

Könnyező kegykép

1696-ban a pócsi kegykép két héten keresztük megállás nélkül könnyezett. A képet Bécsbe vitték és közben másolatokat készítettek róla, azonban sem az eredeti, sem a többi másolat nem könnyezett, csak az, amelyet Pócsra visszavittek. 1948-ban XII. Piusz pápa a máriapócsi kegytemplomnak bazilika címet adományozott, a környék azóta is népszerű zarándokhely. A templom és a kegykép látogatható.

Szállásajánlatok Máriapócs környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, MáriapócsZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, Máriapócs

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, MáriapócsZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, Máriapócs

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig
Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

 

Az éltető víz

Jásdi Péter remete a nagy szárazságban szomjazván megálmodta, hogy Mária megmutatja neki, hol ásson friss vízért. Szorgos munkával sikerült is, elvitte a hírt, emberek gyógyultak meg a víztől, és a körülötte kialakult települést Jásdnak nevezték el Péter után. A Szentkút  látogatható.

Szállásajánlatok Jásd környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - jásdi Szent-kút (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - jásdi Szent-kút (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Az első kegyhely

Az egész Kárpát-medence legrégebbi kegyhelye Siklós város településrészén, Máriagyűdön található. Több mint 1000 éve állítottak ide Mária szobrot, majd kápolnát emeltek föléje, és számtalan ember gyógyult meg itt gyógyíthatatlannak tűnő betegségéből. Szcitovszky János pécsi megyéspüspök 1846-ban kegyhellyé nyilvánította, XVI. Benedek pápa basilica minor címet adományozott a kegytemplomnak 2008-ban.

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Boldogasszony kegytemplom (Siklós-Máriagyűd)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Boldogasszony kegytemplom (Siklós-Máriagyűd)

 

 

 

A gyógyító szentkút

Csatka környékén remeték éltek. 1862-ben megjelent Gábriel főangyal és bejelentette, hogy másnap eljön a Szent Szűz és kijelöli a számára kedves szentély helyét. Így is történt, azóta a Szentkútból folyó víztől nagyon sokan gyógyultak meg, meddő asszonyokat, vakokat, siketeket is meggyógyított a forrás.

Szállásajánlatok Csatka környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - csatkai Mária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - csatkai Mária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

 

 

Krisztus a tölgyfában

1731-ben egy Traub János nevű ember a szőlőbe igyekezett, amikor egy tölgyfában Krisztus arca jelent meg neki. Később beteg lett, aztán csodálatos gyógyulása után egy képet festetett, ami a Szűzanyát ábrázolta. Ezt kiakasztotta a tölgyfára. Így keletkezett Budakeszi határában Makkosmária kegyhelye.

Szállásajánlatok Budakeszi környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - budakeszi Makkosmária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - budakeszi Makkosmária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

A felsoroltakon kívül akad számos más csodatévő hely Magyarországon (többek között Máriabesnyőn, Máriaremetén, Mátraverebélyen és Honton), legközelebb más kegyhelyek történetéről is beszámolunk, melyek tökéletes kirándulóhelyek is egyben.

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője,Ugor

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Duna vonalától keletre, az Alföld sík vidékétől a hegyvidékek szabdalta Észak-Magyarországig számos különleges gyógyhely vár arra, hogy felfedezzétek őket. Ezekből hoztunk most ízelítőt nektek. Ti hol jártatok már ezek közül?
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lépcsője és völgybe zárt falvak - Mesélő helyek a Kelet-Mecsek ölelésében
A vadregényes Kelet-Mecsek hangulatos mesefalvakat, rejtett látnivalókat, kies völgyeket, csodálatos túraútvonalakat és még számtalan más csodát tartogat nektek, amiért megéri túracipőt húzni 2023-ban is.
10 kihagyhatatlan látnivaló és kirándulóhely a Mátrából
A varázslatos Mátra megannyi kirándulóhelye és eldugott látnivalója kimeríthetetlen forrás egy-egy mozgalmas hétvége eltöltéséhez. Cikkünkben 10 olyan helyszínt gyűjtöttünk össze, amiért mindenképp megéri útra kelni és felkeresni a hegység legszebb nevezetességeit.
Jártál már itt? Mutatunk 5 gyönyörű hazai tengerszemet
Vibráló kékségük, magával ragadó szépségük vetekszik bármely tengerszemmel – ám valójában bányatavak. Mindezek ellenére a természetjárók kedvelt helyszínei ezek a mesterséges tavak, melyekből most gyűjtöttük ötöt, talán a legszebbeket.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
„Tündérek temploma” és őseinkről mesélő helyek ‒ barangolás az Alföldi Kéktúrán
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!