Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Legendák nyomában - zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell

Kis hazánkban számos ismert és kevésbé ismert zarándokhely található. Cikkünkben 6+1 olyan csodatevő vallási helyet mutatunk nektek, melyek egyben remek kirándulóhelyek is!

 

Jelenés a kútban

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Joza Grlcin nevű sokác parasztember, aki az állatait legeltette, és arrafelé szántott is. Délben megszomjazott, ezért elment a kúthoz inni. Hát látja ám, hogy a kút vizében megjelent neki Mária a kisdeddel… tovább nézte a képet, ami hamarosan megváltozott, és már egy kislány ült a nő karján. A paraszt rájött, hogy nem Máriát látja a kis Jézussal, hanem Mária anyját, Annát, a kis Máriával. Mivel ez három alkalommal megismétlődött, az emberek egy idő után elhitték neki a csodát, kápolnát emeltek és számtalan zarándok látogatott ide, akik a kút vizétől meggyógyultak. Mindennek nyomát meg is találjátok, ha elmentek Hercegszántóra, a Vodica Mária kegyhelyre.

Szállásajánlatok Hercegszántó környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Vodica Mária Kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Vodica Mária Kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Szűz Mária a csipkebokron

Wendler Ferenc földműves álmot látott, melyben a budaörsi Kőhegyen nyíló csipkebokor virágain megjelent neki Szűz Mária mosolygós arca. A leveken azt a feliratot olvasta, hogy „Én vagyok a szeplőtelen fogantatás”. Később, miután engedélyt kapott rá, a paraszt felment hegyre, ásott magának egy kereszt alakú barlangot, ahol haláláig élt és a kápolna építésébe kezdett. 1855-ben szentelték fel a Szeplőtelen fogantatás kápolnát, a hely azóta zarándok- és kirándulóhely is egyben.

Szállásajánlatok Budaörs környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolnaZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolna

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolnaZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Budaörsi Szeplőtelen Fogantatás kápolna

 

 

Könnyező kegykép

1696-ban a pócsi kegykép két héten keresztük megállás nélkül könnyezett. A képet Bécsbe vitték és közben másolatokat készítettek róla, azonban sem az eredeti, sem a többi másolat nem könnyezett, csak az, amelyet Pócsra visszavittek. 1948-ban XII. Piusz pápa a máriapócsi kegytemplomnak bazilika címet adományozott, a környék azóta is népszerű zarándokhely. A templom és a kegykép látogatható.

Szállásajánlatok Máriapócs környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, MáriapócsZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, Máriapócs

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, MáriapócsZarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Szent Mihály-templom, Máriapócs

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország néhány kitüntetett pontja: mértani középpontoktól a legmagasabb csúcsokig
Kis hazánkban nem csak az ország középpontjához tudunk ellátogatni, hanem Európa és a történelmi Magyarország középpontjánál is kirándulást tehetünk. Bár a Mount Everest mérete mellett eltörpül, azért itthon is találhatunk magasabb csúcsokat, ahonnan pazar panoráma tárul elénk. Tegyünk hát egy virtuális kirándulást Magyarország legjelentősebb pontjainál!

 

 

Az éltető víz

Jásdi Péter remete a nagy szárazságban szomjazván megálmodta, hogy Mária megmutatja neki, hol ásson friss vízért. Szorgos munkával sikerült is, elvitte a hírt, emberek gyógyultak meg a víztől, és a körülötte kialakult települést Jásdnak nevezték el Péter után. A Szentkút  látogatható.

Szállásajánlatok Jásd környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - jásdi Szent-kút (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - jásdi Szent-kút (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Az első kegyhely

Az egész Kárpát-medence legrégebbi kegyhelye Siklós város településrészén, Máriagyűdön található. Több mint 1000 éve állítottak ide Mária szobrot, majd kápolnát emeltek föléje, és számtalan ember gyógyult meg itt gyógyíthatatlannak tűnő betegségéből. Szcitovszky János pécsi megyéspüspök 1846-ban kegyhellyé nyilvánította, XVI. Benedek pápa basilica minor címet adományozott a kegytemplomnak 2008-ban.

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Boldogasszony kegytemplom (Siklós-Máriagyűd)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - Boldogasszony kegytemplom (Siklós-Máriagyűd)

 

 

 

A gyógyító szentkút

Csatka környékén remeték éltek. 1862-ben megjelent Gábriel főangyal és bejelentette, hogy másnap eljön a Szent Szűz és kijelöli a számára kedves szentély helyét. Így is történt, azóta a Szentkútból folyó víztől nagyon sokan gyógyultak meg, meddő asszonyokat, vakokat, siketeket is meggyógyított a forrás.

Szállásajánlatok Csatka környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - csatkai Mária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - csatkai Mária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Magyarország rejtélyes kegyhelyeinek nyomában
A kegyhelyeket mindig nagy titokzatosság övezi, hihetetlen gyógyulások és csodás jelenések kísérik történetüket, ennek fényében nem meglepő, hogy sokan felkeresik ezeket a helyeket, hátha a saját szemükkel is meggyőződhetnek egy-egy itt történt csodáról. Ősszel különösen jó program lehet egy ilyen kiruccanás, hiszen nemcsak maga a szenthely miatt érdemes ellátogatni ide, hanem lenyűgöző környezetük miatt is.

 

 

Krisztus a tölgyfában

1731-ben egy Traub János nevű ember a szőlőbe igyekezett, amikor egy tölgyfában Krisztus arca jelent meg neki. Később beteg lett, aztán csodálatos gyógyulása után egy képet festetett, ami a Szűzanyát ábrázolta. Ezt kiakasztotta a tölgyfára. Így keletkezett Budakeszi határában Makkosmária kegyhelye.

Szállásajánlatok Budakeszi környékén>>

Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - budakeszi Makkosmária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)Zarándokhelyek Magyarországon, amiket látnod kell - budakeszi Makkosmária-kegyhely (Fotó: ittjartam.hu)

 

 

A felsoroltakon kívül akad számos más csodatévő hely Magyarországon (többek között Máriabesnyőn, Máriaremetén, Mátraverebélyen és Honton), legközelebb más kegyhelyek történetéről is beszámolunk, melyek tökéletes kirándulóhelyek is egyben.

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője,Ugor

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Duna vonalától keletre, az Alföld sík vidékétől a hegyvidékek szabdalta Észak-Magyarországig számos különleges gyógyhely vár arra, hogy felfedezzétek őket. Ezekből hoztunk most ízelítőt nektek. Ti hol jártatok már ezek közül?
Hallottatok már a Zemplénben rejtőző mesés Magyar Kálváriáról, a Nyírség varázslatos kastélyairól vagy arról a pöttöm faluról, ami a Honfoglalás Kori Látogatóközponttal büszkélkedik? És azt tudjátok-e, hol lapul az az Árpád-kori templom, amit a legenda szerint tündérek építettek fel? Kövessetek minket, mert az Országos Kéktúra útjai helyett most az Alföldi Kéktúra legjobb kirándulóhelyeit hoztuk el nektek!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.