Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Napraforgó nyerte el a Magyarország tortája címet 2021-ben

2021.08.04 | 4 perc

2021-ben a Napraforgó lett az ország tortája, de díjaztak a Magyarország Cukormentes Tortája kategóriában is. Idén 15. alkalommal rendezték meg a versenyt.

 

Az ország tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének sajtóközleményéből kiderült, hogy idén Fodor Sándor budapesti cukrász (Habcsók Cukrászda)  'Napraforgó' névre keresztelt alkotása viselheti Magyarország Tortája címet.
A cukrászt a nyári napraforgó ihlette meg, így a fantasztikus tortához felhasznált többek között vilmoskörtét, joghurtot, hársmézet, karamellizált csokoládét, és természetesen pirított napraforgót is.

Az idei évben az összetevők között népszerű volt a szeder, a mák, az eper és a kávé is, de volt, akik olyan különleges alapanyagokhoz nyúltak, mint a rebarbara, a paprika, köles, tápióka, vagy épp a cékla.

A második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített Őszi pitymallat lett, míg a harmadik helyen a Szabacsi Rubato, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) tortája végzett.

2021-ben az ország tortája a Napraforgó lett.2021-ben az ország tortája a Napraforgó lett.

 

Magyarország cukormentes tortája

2012-ben indította el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével közösen a Magyarország cukormentes tortája versenyt, ezzel is felhívva a figyelmet az egészségesebb étkezésre. Idén is bebizonyosodott, hogy attól még, hogy egy torta cukormentes, lehet izgalmas - a cukrászok ugyanis olyan összetevőket használtak, mint a kardamom, tápiókagyöngy, édesburgonya, vagy a kuszkusz. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége általt jóváhagyott listáról választhattak alapanyagot.

A művek értékelésénél egyébként fontos szempont volt az íz, a megjelenés, valamint a szénhidrát- és kalóriaértéken felül az is, hogy az édességeket cukorbetegek is, és az egészséges életmód mellett elkötelezettek is bátran fogyaszthassák.

Az év cukormentes tortája a Beszterce rózsája nevű tortacsoda lett.

2021-ben az ország cukormentes tortája a Beszterce rózsája.2021-ben az ország cukormentes tortája a Beszterce rózsája.

 

 

Magyarország tortája verseny döntősei:

Arany ribiszke – Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)
Napraforgó – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Lúdas Matyi – Karácsonyi Péter (Pierre Cukrászda, Nagybajcs)
Szabacsi rubató – Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)
Őszi pitymallat – a Nándori Cukrászda csapata (Nándori Cukrászda, Budapest)


A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntősei:

Beszterce rózsája – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Erdei Nimfa – Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös
Havasi Málna – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged
Szedresem – AMI Süti, Monor
Zserbó Cukormentesen – REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

 

Az ország tortáját és az ország cukormentes tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, a illetve augusztus 20-tól az ország számos cukrászdájában meg is kóstolhatjátok.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Összegyűjtöttünk 3 olyan lehetőséget a Balatonnál, melyet érdemes lehet kipróbálni a vízibicikli mellett.
A hegyek és völgyek találkozásában, a természet lágy ölén számtalan olyan természetes és az emberi kéz által alkotott látnivaló van, amiért érdemes túracipőt húzni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!