Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

"Pécsen megtaláltam a helyem" - interjú Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével

2022.04.28 | 5 perc

Kurucz Attila neve sokaknak ismerősen csenghet. Találkozhattatok vele a Laci! Konyha!, és az innio éttermekben is, mára pedig Pécs és az ország egyik legjobb bisztrójának a konyháját vezeti, és egyben társtulajdonosa is. Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével beszélgettünk.

Kurucz Attila hosszú utat tett meg. Szegedről indult, bő 15 évvel ezelőtt, és elég hamar egy Budapesti progresszív bisztró konyhában, a Laci! Konyha!-ban találta magát Mogyorósi Gábor séf mellett, ahol rövid idő után a tulajdonos felfigyelt tehetségére, és kinevezte az „innio” séfjének, amit sok évig vezetett. Utána további kalandos helyek követték életútját, de évekig nem találta meg a számításait, és most jött el a hely, és az idő, hogy teljes mértékben kifejezheti önmagát. Régi főnökével, most már tulajdonostársként, újra összeállt.

A jelek szerint mind a ketten jól döntöttek.

Kurucz Attila a Morzsa séfje és tulajdonostársa (Fotó: Morzsa)Kurucz Attila a Morzsa séfje és tulajdonostársa (Fotó: Morzsa)

 

Kurucz Attilával vendégszerzőnk, "M" beszélgetett.

 

Honnan jött a Morzsa ötlete? Mit is csináltok itt pontosan, mi a koncepció?

A Morzsa ötlete Zoliék (Tomin Lili és Benkő Zoltán - a szerk.) régi álma volt. Mindig is vonzódtak a jó kenyerekhez, péksüteményekhez. Budapesten is csináltak hasonló helyet egy rövid ideig.

Újhullámos bisztró, és pékség vagyunk. Kovászos, hosszú érlelésű kenyerek, és péksütemények készülnek a Morzsában. Emellett reggeli, ebéd, és vacsora kínálatunk is van. Rövid, hetente változó, szezonális étlappal dolgozunk, ami kiegészül még szendvicsekkel, tudatosan válogatott natúr, és klasszikus borokkal, speciality kávéval. 

Újhullámos bisztró és pékség Pécs belvárosában (Fotó: Morzsa)Újhullámos bisztró és pékség Pécs belvárosában (Fotó: Morzsa)

 

 

Miért pont Pécs? A nagy család mellett hogy van időtök mindenre?

Engem Zoli csábított Pécsre, mivel Szegeden nem találtam meg a szakmai számításomat, úgy döntöttünk, hogy családostól Pécsre költözünk.

A vendéglátás nem egy családbarát szakma, de régóta ezt csinálom, és a család alkalmazkodott, vagyis inkább elfogadják. Persze mindenki rengeteg energiát tesz bele a Morzsába (Lili, Zoli, munkatársak, stb.), de próbálom megtalálni a megfelelő egyensúlyt a munka, család és szabadidő között, ami nem egyszerű feladat, de fontos a harmóniára való törekvés. 

Fotó: MorzsaFotó: Morzsa

 

 

Hogy reagál a pécsi közönség? Máshonnan is jönnek vendégek?

A hivatalos nyitás előtt, volt pár eseményünk, vacsora estek, fesztiválok, hétvégi próbasütések, amik nagyon jól sikerültek. Rengeteg lelkes, érdeklődő emberrel találkoztunk ez idő alatt és érződött, hogy Pécs városa alig várja, hogy legyen egy ilyen típusú hely. Azóta egyre több pozitív visszajelzést kapunk, és szépen nő a visszajáró törzsvendégek száma is. Az egész országból jönnek hozzánk vendégek, és legtöbbjük célzottan érkezik a Morzsába. 

 

Hogy sikerült a bezárásokat átvészelni, mennyire érintett titeket?

Szeptemberben nyitottunk, a maszk használaton kívül nem sok mindenben érintett bennünket a pandémiás időszak. Persze azt mondhatjuk, hogy nem a legideálisabb időpont egy üzlet nyitására. 

Fotó: MorzsaFotó: Morzsa

 

Mik a jelenlegi, és jövőbeni tervek, hogyan képzelitek a következő 5 évet?

Most az elsődleges feladat a Morzsa márka kiépítése, pozicionálása, és megtalálni, nyitni egy szélesebb, igényes vendégkör felé, akik fogékonyak erre a műfaja. Folyamatosan tartani a magas minőséget, progresszív Morzsa stílusban.

Terveink között szerepel egy másik vendéglátó egység nyitása is a közeljövőben, ami egy kicsit szofisztikáltabb, szűkebb rétegnek szóló étterem lesz, szintén Pécs belvárosában.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A különböző ételallergiákkal és intoleranciákkal élők számára hatalmas kihívást jelenhet a szállodai étkezés. Szerencsére azonban ezt egyre több hotel felismeri és mindent megtesz annak érdekében, hogy vendégeik fesztelenül pihenhessenek. Cikkünkben 7 olyan szállást is bemutatunk, ahol bátran fordulhatnak az étkezéssel kapcsolatos kéréseikkel és kérdéseikkel a konyhához.
Panorámás reggelik, hűsítő medencék, zamatos koktélok és varázslatos programok csalogatnak benneteket egy igazi álomnyaralásra, amit a Vonyarcvashegyen álló Villa Plattensee-ben élhettek át. Milyen élmények várnak még a Balaton-partján? Most kiderül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!
5 izgalmas óriás akvárium és ócenárium Magyarországon, amit látnotok kell
Bár Magyarország a tavak és folyók mellett sajnos nem bővelkedik tengerpartokban és óceánokban, szerencsére nem kell messzire utaznotok, ha kicsit belesnétek a sósvízi élőlények titkos életébe is. Itthon is találhattok ugyanis olyan ócenáriumot és óriás akváriumot, amelyek közelebb hozzák a víz alatti világ lakóit. Szuper program kicsiknek és nagyoknak, ahol rengeteget megtudhattok a tengeri- és édesvízi élőlényekről.