Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kipróbáltuk: Góré étterem – „a modernizált kukorica tároló”

2022.06.02 | 10 perc

Pécs és Villány közelében, Kisharsányban nyitotta 2021-ben Kun Péter séf a GÓRÉ nevű éttermet. Csúcséttermet ígértek, kipróbáltuk.

„A góré egy csöves takarmányok szárítására és tárolására szolgáló építmény, amely a Kárpát-medence kukoricatermelő vidékein mindenfelé megtalálható. Az építményt a magyar nyelvterület egyes részein kas vagy kotárka néven ismerik. A galiciai hórreo rokona.” – írja a Wikipédia.

Az étterem szavaival: „Jó állapotban lévő több mint 100 éves épület. Az aljában disznóólak, a tetejében kukoricatároló. Ahogy egykor mondták, a góré. A ház körül dzsungelként elburjánzott növények. Tégla és masszív faszerkezet. Ahogy álltam a kissé elhanyagolt épület folyosóján, arra gondolta, hogy mekkora pofátlanság lenne itt egy exkluzív éttermet létrehozni. Ez lett a Góré. Múlt és jelen találkozása, egy csipet luxussal."

A pécsi Morzsa bisztró disznótoros eseménye után kalandoztunk el Villány irányába, Kisharsányba, hogy megnézzük a frissen nyílt GÓRÉ nevezetű helyet, ahol a nevéből fakadóan akkor még nem tudtuk eldönteni, hogy itt most a „főnök” szóra utalnak, vagy a hagyományos megnevezésre, amit fentebb írtam.

A gps alig találja meg a helyet, jól el van rejtve egy vendégház melletti udvarban, de végül sikerül célba érni. Kellemes környezet. Hatalmas fenyőfákkal a kertben, ami számomra mindig megnyugtató. Örökzöld, az élet jele. Erősek, bölcsességet sugároznak.

Góré Restaurant (Kisharsány)Góré Restaurant (Kisharsány)

 

A dülöngélő, rozoga, deszkákból, rönkfából összetákolt kukorica silóra egyáltalán nem emlékeztető ultramodern épületben találjuk magunkat.

A bejárati felület az egész épület szélességében tiszta üveg. Ahogy belép az ember a terasz ajtón (nem találtuk a „főbejáratot”), egyből egy nagy körasztalnál találjuk magunkat, amit készségesen jeleznek, hogy pont ez az asztalunk.
Jobbra egy elnyújtott folyosón található egy nagyon nagyon pici bárpult, tovább haladva elrejtett „látvány” konyha a falak mögött, majd a folyosó legvégén vannak a mosdók, és mint kiderült ott volt egy pici ajtón az „igazi bejárat”.
A terasz ajtóval szemben, ahol bejöttünk, van egy nagyjából 12 lépcsőből álló felszolgáló buktató, korlátok nélkül, ami felvisz a félemeletre, ami a „normális” vendégtérbe vezet. Összesen talán 8-10 kisebb, nagyobb, pár fős asztallal. Lent csodálatos napfény, de a félemeleten világítás szükséges, hogy az ember ne szürkületben étkezzen, mert az épület azon felén talán még ablak sincs.

Az épületben csodálatos fagerendák adnak természetességet a sok beton, fém, és üveg szerkezet mellett. Alapvetően nagyon szép, de érthetetlen, hogy miért raktak ennyi betont az épületbe csak azért, hogy legyen egy plusz szint, és még a konyhát is teljesen eldugják a vendégek elől.
Megkérdezzük a felszolgálót, hogy eredetileg egy szintes volt e az épület, vagy alapvetően eltolt emelettel rendelkezett. Állítólag egy sima sík, egybefüggő terület volt. Mi értelme volt ennyi anyagot, időt, és energiát rápazarolni, ahelyett, hogy ugyan ezt kivitelezték volna a földszinten, egy nagy légtérben, és mondjuk a konyhát is üveggel választották volna el a beton helyett!? Ők sem tudják.

Ahogy azt sem, hogy miért kell naponta több ezer lépcsőn fel-, és lekapaszkodni, egy olyan meredek, és magasított lépcsőn, ahol a középkor feletti vendégek majd leesnek, már inkább mosdóba se mennek ki, nehogy bajuk essen. A kapatosabb vendégekről ne is beszéljünk, én biztos nem mernék lejönni 2 pohár pezsgő után. A felszolgálóknak viszont nem kell kardiózni eljárni, nézzük a jó oldalát.

Góré Restaurant (Kisharsány)Góré Restaurant (Kisharsány)


Kérünk egy Malatinszky Pinot Noir PetNatot (Pétillant Naturel), ami egy habzóbor. A bort, mielőtt teljesen kierjedne, és van benne még egy kis maradék cukor, akkor lepalackozzák, és hagyják, hogy a palackban menjen végbe az erjedés. Így lesz belőle egy elméletileg kellemes buborékos bor. Nem az én stílusom, mert általában sok borhiba is keletkezik a buborékok mellett. Biztos ebből is lehet jót csinálni, de ritka, mint a fehér holló.). Be is igazolódik, mert ebben nulla bubi van. Kérünk egy másik palackot, amiből szintén eltűntek, de ez legalább még opálos is, annyi száraz anyag van benne. Meggylének kiváló, csak annak picit drága. A társaság kéri, hogy ezt már ne küldjük vissza.

A helyen csak Malatinszky Kúria borok vannak, ami szerintem kiváló választás, hiszen a világ legjobb Cabernet Francjait készíti a borász, Malatinszky Csaba. Az mondjuk szintén érthetetlen, hogy miért van minden harmadik ételhez ugyan az a bor párosítva, de talán passzolnak.

Malatinszky Pinot Noir PetNatot (Pétillant Naturel) - Góré Restaurant KisharsányMalatinszky Pinot Noir PetNatot (Pétillant Naturel) - Góré Restaurant Kisharsány

 

 

Fotókon csoda ételek születnek itt, eszméletlenül szép tálalásban. Essünk is neki.

Kun Péter állítólag világszinten ismert séf, ami egyelőre csak annyit jelent számunkra, hogy instán sok követője van.

Az első fogásra nagyjából 30 percet vártunk, és utána minden egyes fogásra szintén.
Éti csiga, fenyőgőz, yuzu, fekete fokhagyma. Nagyon szeretem a csigát, ha jól van elkészítve. Csoda tálalásban hozzák ki. Kistányéron egy csészeszerű kerámia, körülötte friss fenyőágak. A csésze aljában perzselt fenyő tűlevelek, a csésze tetején egy lecsupaszított fenyőágon 2 darab csiga. Fenyő füstös, gyantás íz. Yuzut (ázsiai citrusféle) nem érezni. A fekete fokhagymáról lövésem sincs hol lehet, de ízében sem jelenik meg. Pirított fenyős, gyantás csiga. Most már biztos, hogy a fenyőt jobban szeretem a természetben élvezni.

Éti csiga, fenyőgőz, yuzu, fekete fokhagyma - Góré Restaurant KisharsányÉti csiga, fenyőgőz, yuzu, fekete fokhagyma - Góré Restaurant Kisharsány

Kacsamáj, öreg narancs, nefelejcs kukorica puding, cukros briós - Góré Restaurant KisharsányKacsamáj, öreg narancs, nefelejcs kukorica puding, cukros briós - Góré Restaurant Kisharsány


Kacsamáj, öreg narancs, nefelejcs kukorica puding, cukros briós. A tálalás 10 pontos itt is. A kukorica pudinggal megtöltött briós kosárka ehető, de nem nagyon állnak össze az ízek. A kacsamáj egy kis kocka képében érkezik, talán mousset szerettek volna alkotni, de ez inkább egy kacsamáj jégkocka. Teljesen fagyos.

„Hotrobágyi” tokhal, halaszlé jusvel. Kirántott halpép, paradicsom szószban. Értelmezhetetlen fogás, és a hal teljesen ízetlen.

Karfiol leves. Korrekt, krémes, lágy karfiol püré, pár darab pirított karfiollal. A tálalás szép. A fűszerezés egyszerű, élvezhető.

Fácán leves. Nagyon egyszerű fácán húsleves. Amúgy teljesen rendben van alap szinten.

Az Iberico (tarja vagy karaj, már nem emlékszem) száraz volt mind a hús, mind a köret.

Az Angus marhát inkább nem elemezzük… Nem szabad említeni.

Dámszarvas vadas – szarvasgerinc, dödölle, mustármag chutney, vizitorma, sült répa, hagymavirág. A hús gyönyörű rózsaszínre van megsütve, és ízében is remek, szaftos, mégis porhanyos. A dödölle szintén hengerre formázva, szépen pirítva van. Kellemes. A köret jól kiegészíti. Jól sikerült fogás, és a tálalás szép, mint mindig.

Dámszarvas vadas - Góré Restaurant KisharsányDámszarvas vadas - Góré Restaurant Kisharsány

Karfiol leves - Góré Restaurant KisharsányKarfiol leves - Góré Restaurant Kisharsány

 

Gyönyörű a tálalás minden téren. A mentségükre szóljon, hogy csak ketten voltak a pályán, és a konyhán is, ebédidőben, közel teltháznál. Ráadásul új nyitásról beszélünk, ilyenkor még nem áll össze minden a helyére. A szarvasgombás kávé kifejezetten izgalmas, felüdítő élmény volt a végén. A Malatinszky Kúria Kövesföld 2009 pedig parádés, mint mindig.

Egyelőre inkább egy „insta” étteremnek tűnik, sztárséffel. Az ételek fele jó volt, a szerviz teljesen rendben volt a körülményekhez képest. Pici finomra hangolás az ételekben, megfelelő vendég visszajelzés, és még bármilyen jó étterem lehet belőlük.

Adjunk nekik időt. Lehet, hogy pár hónap múlva remek élménnyel találkozunk.

 

Szerző: M

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem csak azokat a nevezetességeket érdemes felkeresnünk, amelyekről az útikönyvek írnak, így elhoztunk Nektek 5 olyan, kevésbé ismert látnivalót, amelyet útba ejthettek rövid séták vagy akár hosszabb kirándulások alkalmával is. Tartsatok velünk!
Történelmünk kiemelkedő színtere, amit számos regény, film idéz fel számunkra. Ám poroljuk le Eger városát övező történelmi hangulatot és lessünk a színfalak mögé! Ugyanis ott zajlanak az igazi turista csalogató események, amik egy egri városlátogatást mindig izgalmassá tesznek. Megannyi látnivaló és programlehetőség vár Egerben.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!