Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy falat Morzsa - kipróbáltuk Pécs legcoolabb bisztróját!

Az ember azt gondolja, hogy Budapesten kívül alig akad gasztronómiai csoda, pedig szép számmal vannak, ha jobban körbe nézünk. Útunk a pécsi „Morzsa” pékségbe és bisztróba vezet. Ha elolvassátok vendégszerzőnk, "M" élménybeszámolóját, 100%, hogy még ma ott akarok reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni!

 

Budapestről vonattal körülbelül 2,5 óra, kocsival 2 óra alatt is oda lehet érni, és már a városért is megéri megtekinteni. Mi másodjára egy picit hosszabb utat választottunk, és túráztunk egyet a Balaton felvidéken, a déli parton sütkéreztünk a napban, majd megtapasztaltuk a 67-es út zenei csodáját. Tudtátok, hogy a 67-es úton a híres Republic szám alapján, a jobb sáv szélén úgy alakítottak ki felfestéseket, hogyha pont 80 km/órával haladsz, akkor a jól ismert szám dallama csendül fel. Nagyon mókás, nagyon ötletes, és kifejezetten feldobja az ember útján a nagy monotonitásban. Több ilyet kérünk szépen itthonra!

Pécs önmagáért is megéri az utazást

Rengeteg a látnivaló, nyugodtan el lehet itt tölteni egy hosszúhétvégét, családdal, barátokkal. Ebből csak egy ilyen dolgot emelek ki, mert most a gasztronómia a téma, nem a turisztika. A Gázi Kászim pasa dzsámija egy csoda! Más néven Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom. Eredetileg egy keresztény templom volt, amit 1560-ban építtetett át a pasa. Azóta természetesen újra keresztény templommá avanzsált. Egy építészeti műremek, kultúrák „kaotikus” találkozása tökéletes rendezettségben, és harmóniában. Mintája annak, hogy a különböző vallások is jól megférnek egy házban, egymás mellett.

Gázi Kászim pasa dzsámijaGázi Kászim pasa dzsámija

 

 

A célunk, amiért jöttünk: Morzsa, pékség és bisztró

A tulajdonosok Tomin Lili, Kurucz Attila, és Benkő Zoltán, akik a Budapesti gasztronómiából érkeztek Pécsre. Lili szülei itt élnek, és mivel nagy a család, elkél az öreg a háznál. Lili autodidakta módon vált profi „pék lánnyá”, viszi a hátán a családot és a vállalkozást is, férjével Zolival egyetemben, aki minden másért felel. Attila pedig a konyha vezetője, akinek az elmúlt években nagyon kifort a stílusa. Jómagam még a „Laci! Konyha!” és „innio” borbár vonalról ismerem őket, így az elmúlt 15 évben volt szerencsém végig követni a munkásságukat. Csodálatosan szép fejlődést mutatnak szakmailag, minden téren.

A Morzsát könnyű megtalálni, csak követni kell a galambok útját Pécs sétáló utcáján, a Király utcában.

Picit rejtőzködő hely, semmi külcsín, semmi kihívó nem mutat rá, hogy itt egy világszínvonalú pékség, kávézó, ebédlő, és étterem húzódik meg. A belső dizájn letisztult, skandináv stílusú, fa és fém uralja a tágas teret. Ahogy ebédidőben belép az ember, egyből megcsapja a pékáruk friss illata, és köszönti a személyzet mosolya. Természetes kedvesség árad belőlük. A helyen fiatal egyetemisták, környékbeli dolgozók és nyugodt üzletemberek fogyasztják (ki-ki éppen) a villás reggelit, vagy korai ebédet.

Morzsa Pékség & Bisztró - letisztult belső dizájn, skandináv stílusMorzsa Pékség & Bisztró - letisztult belső dizájn, skandináv stílus

 

 

Az atmoszféra nagyon otthonos, jó érzés megérkezni, jó érzés itt lenni

Iszom egy Cappuccinot, amit Coffee Collective kávéból készítenek, a világ egyik legjobb kávéjából (természetesen, mi másból?!). Itt mindenben, de tényleg mindenben a legmagasabb szintre, a legjobb minőségre törekszenek.

Könnyű ebédre rendelek egy gombás pirítóst. Nagyjából 5 perc alatt meg is érkezik, még a kávénak ideje sem volt kihűlni, a crema is még feszesen tartja magát.

Egy szelet ujjnyi vastag faszénen pirított „Lili féle” kenyér. Rajta friss sajtkrémes gombák (5 féle talán, de nem tudtam megjegyezni, mik is pontosan). A tetején egy hintés petruska, körülötte pár falat friss bébi saláta. Az első falatnál alig hiszem el, azonnal a mennyországban érzem magam. A levegős, mégis enyhén füstös ropogós pirítós íze keveredik a krémesen lágy szaftos gomba variációkkal, amihez a petrezselyem olyan friss löketet ad, hogy egyből kilő az űrbe. Textúra, és íz játék a legegyszerűbb, mégis a legmagasabb szinten.
Életem legjobb pirítósa (volt). Vicc nélkül.

A hetente változó, szezonális étlapon igazi ínyencségeket fogtok találni!A hetente változó, szezonális étlapon igazi ínyencségeket fogtok találni!

 

Itt meg is állok, és inkább estére tartogatom a nagyobb élvezeteket, vacsora időre. Délután séta, és kulturálódás a városban. Minden perce élmény. Pici szieszta, és jöhet a következő menet. Pécs belvárosa már kora estétől lüktet. Kellemesen pulzál.

Visszaérkezve a Morzsába, gyertyafényes hangulat fogad, teljesen más érzés, mint a napközbeni, otthonos idill. Itt már tényleg olyan érzésed van, hogy egy menő étterembe jöttél, egy tökéletes estére.

Pár asztalnál ülnek kis számban. Ázsiai diákok, romantikázó házaspár, egy baráti társaság. Látszik, hogy mindenki törzsvendég. Szeretnek itt lenni, visszajárni, és élvezni a gasztronómiai szentélyt.

Kezdésnek rendelek egy Delamotte Blanc de Blancs champagnet. Nagyon szeretem a ház könnyed, légies, elegáns stílusát. Gyümölcsös, enyhe ásványokkal, csodálatosan krémes mousseal. Egy pezsgő csoda.

Hozzá egy szép Gillardeau osztriga. Remek kezdés. Házi készítésű vinagrette adja meg a savas érzetet.

Előételnek jön a pisztráng tatár, szárított gombával, bébi zöldekkel, és egy nagyon különleges ázsiai-magyar ötfűszer keverékkel, amit Attila maga talált ki. Hogy mi van benne, azt nem árulja el, de nagyon ízletes, nagyon karakteres, mégis remekül passzol a feszes hal ízéhez, semmiben sem túloz, csak szépen, fűszeresen végig kíséri a falatot.

Következő fogás. Sült cékla variációk, pirított kinoával, és három féle zöldfűszerrel. Szuper „egytálétel”, piciben. A cékla enyhén földes, de mégis édes. Kellemesen füstös ízű. A hajdina egyszerre olvad, és roppan. Hogyan lehet ilyen állagot elérni!? Majdnem hihetetlen. A zöldfűszerek íz bombaként frissítik az ételt.

Sült cékla, pirított kinoa, hajdina - Morzsa Pékség & Bisztró, PécsSült cékla, pirított kinoa, hajdina - Morzsa Pékség & Bisztró, Pécs

 

Káposztás cvekedli – erről csak annyit tudok mondani, hogy az elfogyasztása után azonnal kikértem még egy adagot. Friss házi tészta, pirított káposzta, elolvadt a számban.

Kortyoltam hozzá egy friss Bóka Kadarkát. Eddigi életem legjobb natúr bora volt, pedig nem nagyon szeretem a natúr borokat, de ez minden téren kiváló tétel. Friss, közepes testű, vibráló savakkal, gyümölcsös, teljesen tiszta.

Rántott akasztói sziki ponty érkezik. Helyben készült kimchivel, és házi majonézzel. A ponty olyan tiszta, mintha csapvízben nevelték volna. Roppanós bundában adják, ami természetesen panko morzsából készült, ezáltal szépen roppanós minden falat. A hal pont ruganyosan krémes. A kimchi enyhén magyaros fűszerezésű, nagyon autentikus. Azt meg sosem gondoltam volna, hogy egy jó majonéz passzol egy ilyen savanyított, fűszeres zöldséghez. Pedig de!
És mi volt a borpárosítás? Egy Maeijer and Leemans Kékfrankos. Egy csoda!

 

Igazi gasztronómiai élmény, minden szinten, minden téren

Hárman olyan élményt tettek az asztalomra, ami feledhetetlen. Ha Pécsen laknék, biztos, hogy én is itt tölteném az időmet, amikor csak tehetném. De mivel „messziről” jöttem, így ritkábban, ám biztosan visszatérő vendég leszek.

A tulajdonos szavai: „Hogyha értenék az emberek, hogy ez egy alap konyha, és mindennap ezt ennék, akkor mindenki egészségesen élne.

Kipróbáltuk, szerettük - Morzsa Pékség & Bisztró, PécsKipróbáltuk, szerettük - Morzsa Pékség & Bisztró, Pécs

Ha ott jártok, ne hagyjátok ki a pavlovát sem! Ha ott jártok, ne hagyjátok ki a pavlovát sem!

 

Kicsivel később visszalátogattam a helyszínre egy „igazi disznótorra”. Erről már nem is merek írni, annyira gyönyörű volt. Azért tessék-lássék itt a menüsor, ezt most csak így felsorolom, ízelítőül:.

Kocsonya, créme fresh, kaviár
Hagymás sült vér, morzsa kovászos pirítós
Orjaleves, májgaluska
„Velőrózsa rántva”
Töltött káposzta, kolbászhús
Cigánypecsenye
Zsírban sült szalagos fánk, baracklekvár
Szilvalekváros tepertős hájas

Morzsa - bármikor érdemes ellátogatni hozzájuk egy friss péksütire, egy kávéra, egy jó ebédre, vagy egy fantasztikus vacsora élményre. Még nem árulhatom el, de hamarosan egy még nagyobb dobásra készülnek. Készüljetek Ti is!

u.u.i.: rántsuk le a leplet a „valóságról”. Miért van egy pékség, és egy szuper bisztró konyha egy helyen, egy név alatt. Öntudatlanok? Esetleg koncepció hiányosak? Egyik sem. Egyszerűen önbizalom hiányosak minden téren. Miért nem merik felvállalni, hogy az ország egyik, ha nem a legjobb péksége. Az országunk egyik legjobb bisztró konyhája, ha nem a legjobb. Miért nem akarják külön választani? Miért törekednek a tökéletességre, az egységre, miközben már így is, külön-külön is azok?

Vendégszerző: M

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Pécsen megtaláltam a helyem - interjú Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével
Kurucz Attila neve sokaknak ismerősen csenghet. Találkozhattatok vele a Laci! Konyha!, és az innio éttermekben is, mára pedig Pécs és az ország egyik legjobb bisztrójának a konyháját vezeti, és egyben társtulajdonosa is. Kurucz Attilával, a Morzsa séfjével beszélgettünk.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem is gondolnánk, hogy kis hazánk mennyi izgalmas felfedeznivalót rejt a mindenki által ismert nevezetességeken kívül. Összegyűjtünk néhány olyan helyet, amiről talán még nem hallottatok, de mindenképpen érdemes felkeresni!
A Balaton a Riviéra? Akkor tartsatok velünk és megmutatjuk, hol rejtőznek a legszebb panziók és vendégházak a magyar tenger mellett, ahol akár kültéri medencében is lubickolhattok! Persze panorámás reggelizésekből, wellnessből és programokból sem lesz hiány!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!