Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Csodatúrák a Börzsönyben − top látnivalók kirándulóknak

Rejtőzködő vagy szeles hegytetők ormait őrző várakból a természet mélyén megbúvó szurdokvölgyekig számos csodás túrahelyszínt biztosít a panorámákban gazdag, vadregényes Börzsöny. Bakancslistánkon olyan top látnivalók szerepelnek, melyekkel könnyebben megismerheted ezt a zárt, ám varázslatos mesevilágot!

 

Az Ipoly, a Duna, a Nógrádi-medence és a Cserhát fogja közre az Északi-középhegység nyugatra fekvő, nagyjából 600 négyzetkilométer területű hegységét, a vadregényes kirándulásokra termett Börzsönyt. A Pest és Nógrád közé eső terület változatos tájainak jó része nemzeti park besorolás alá esik, ami önmagában is garancia arra, hogy csodaszép helyeken szellőztessük ki a fejünket.

Barangolás közben pedig nem csupán a természet közelségét érezhetjük a bőrünkön, hanem az ország egyik legszebb panorámáiban is gyönyörködhetünk a mesés kilátóhegyeknek köszönhetően. Nem hagyhatod ki a Börzsöny legmagasabb pontjáról, a 938 méteres Csóványosról a Dunakanyarra nyíló, földöntúli látképet, de a varázslatos várakat, kilátókat és a természet által visszahódított romokat is megéri felfedezni!

Top látnivalók kirándulóknak a Börzsönyben - NagybörzsönyTop látnivalók kirándulóknak a Börzsönyben - Nagybörzsöny

 

 

Különleges hangulatú, izgalmas látnivalók a Börzsöny szívében

 

Drégely vára (Drégelypalánk)

Megmelegíti a szíved a több száz éves erődítmények látványa? Akkor vágj neki egy kalandos vártúrának, melyből bőven lesz alkalmad válogatni a Börzsönyben! A természetjárók legnépszerűbb úti céljai között szerepel a 444 méter magas sziklacsúcson magasodó Drégely vára, amihez erősen ajánlott megfelelő túracipőben érkezni. A Drégelypalánk fölé magasodó épülethez kissé meredek, de jól jelzett úton juthatsz fel.

Odafent az idő múlása és a történelem viharai már alaposan elbántak az egykor rendíthetetlennek hitt kőfalakkal, így a szél akadálytalanul süvít át a felsővárba vezető kapu bejáratán és a hősi halált halt Szondy György várkapitány, illetve vitéz katonái jelképes sírjánál. Közelítsd meg Drégely várát egy óra alatt a 8 megállóhelyes Apródok útja tanösvényen át és csodáld meg a fantasztikus körpanorámát, ha felértél!

Top látnivalók kirándulóknak a Börzsönyben - Drégely váraTop látnivalók kirándulóknak a Börzsönyben - Drégely vára

Szállástippek Drégelypalánk környékén>>

 

 

Salgóvár romja (Perőcsény)

Amikor a Börzsöny látnivalóit számba vesszük, nem mehetünk el szó nélkül a perőcsényi Salgóvár romja mellett, ami nem tévesztendő össze a Salgótarjántól északra fekvő Salgó várával. A merészen emelkedő szikla panorámás magaslatára hangulatos erdei út vezet, célba érve pedig a zegzugos völgyekkel szabdalt hegyvidék érintetlen világába kukucskálhatsz be.

A Vár-bérc 715 méteres tetején megbújó egykori Salgóvárnak azért kellett elpusztulnia, mert földesurát, Salgói Miklóst hamispénz-verésben és házasságtörés bűntettében is elítélték 1424-ben. Azóta csak romos, mohával betapasztott falak emlékeztetnek az egykori büszke erődre, melynek felkereséséhez körülbelül 4 kilométert kell gyalogolni Perőcsényből.

Szállástippek Perőcsény környékén>>

Gasztrotipp a Börzsönyhöz közel! A nőtincsi tó mellett felállított NemcsakPiacon a helyi termelők ízletes finomságaiba kóstolhatsz bele, mely a kiváló ételek, italok mellett szuper programokat is tartogat.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Romantikára éhes vándoroknak – Fedezzétek fel Nagybörzsöny és környéke kincseit!
Ezúttal Nagybörzsöny látnivalóit és csodálatos kincseit gyűjtöttük nektek csokorba. A varázslatos Dunakanyar híres településeit, mint Visegrád, Esztergom vagy Szentendre mindenki jól ismeri. Azonban az itt lapuló kisebb, kevésbé gyakran látogatott helyekért is bőven megéri felfedezőútra indulni. Múltidéző tájházak, magányos templomok, gyönyörű csipkefaragások következnek Nagybörzsönyből – némi horgászattal, mézeskalácsozással és erdei kisvonatozással kiegészítve.

 

 

Vadregényes kirándulóhelyek a Börzsönyben

 

Honti-szakadék (Hont)

A természet pusztító erejét tapasztalhatod meg a Börzsöny északi peremén, mely egy különleges geológiai helyszínt, a Honti-szakadékot rejti. A szurdokot átszelő ösvényen haladva egy elvadult kép sejlik fel előtted: buja növényzettel és csörgedező patakkal, mely az őszi, csapadékosabb időjárás idején akár vízeséssé is duzzadhat. Merészkedj be a völgy szívébe a „szakadék” feliratot követve vagy pillants rá madártávlatból a szurdokra a zöld jelzés mentén haladva, ami a Kukucska-hegyre visz!

Szállástippek Hont környékén>>

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Csurai Szabina (@szabina_csurai) által megosztott bejegyzés

 

 

Csóványosi kilátó (Diósjenő)

A világ, de legalábbis a Börzsöny tetején érezheted magad a 973 méter magasra épített Csóványosi kilátóból, mely páratlan hegyvidéki panorámát tartogat-, ha nem vagy rest beiktatni egy többórás, emelkedőkben nem szűkölködő túrát előtte, amit például Királyrétről vagy Diósjenőről is megkezdhetsz. A jutalmad azonban nem marad el: a kilátás lehengerlő lesz a távoli Dunakanyarra is.

Szállástippek Diósjenő környékén>>

 

 

Bajdázó-tó (Szokolya)

Megeshet, hogy nincs időnk vagy lehetőségünk hosszabb túrára menni, de a 2,9 kilométeres Királyréti tanösvény bejárása nem emészt fel sok időt. Cserébe viszont 9 állomáson át mutatja be a környék élővilágát, történetét, melynek egyik legszebb megállója a Bajdázói-tónál van. Töltődj fel a természettel ezen a Budapest környéki kirándulóhelyen, ahol kékes színű jégmadárral és vadkacsákkal is találkozhatsz!

Programtipp az utazáshoz! A Börzsöny vidékét akár zakatolva is felfedezheted egy családi kiránduláson, melyhez a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút is remek alkalmat ígér. Ám, gyerekekkel szintén jó élményeket gyűjthettek a Bárókút Lovastanya és Állatsimogatóban.

Szállástippek Szokolya környékén>>

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szilvia Szekeres (@the_long_pause) által megosztott bejegyzés

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Aki kikapcsolódásra, gyógyulásra, élményekre vágyik, jól teszi, ha Magyarország varázslatos fürdővárosai között kezd el keresgélni új úti cél után. Mi is így tettünk, és elhoztunk megmutatni 5 olyan magyar települést, ahol a wellness mellett mesés látnivalók is sorakoznak.
Nincs is mágikusabb kiruccanás annál, mint amikor magad mögött hagyhatod a megszokott mókuskereket és olyan helyen töltheted fel az elemeidet, ahol maga a környezet is arra inspirál, hogy a saját nyugalmadra figyelj. Mutatunk 7 olyan barátságos vidéki szálláshelyet, ahol minden adott a pihenéshez.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.