Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Emlékezetes Valentin-nap? 6 budapesti éttermet mutatunk, ahol az ízekkel biztosan szerelembe estek

2024.02.07 | 9 perc

Február 14-én ünnepeljük a szerelem napját. Vannak, akik kifejezetten imádják ezt a napot, randiznak, meglepetésekkel készülnek. És természetesen ott van a másik tábor is: akik túlzónak, akár giccsesnek vélik a Valentin-napi felhajtást. Bárhogy is gondolod, enni Bálint-napon is kell, és érdemes megragadni ezt az ünnepet arra, hogy néhány fergeteges tányér kíséretében együtt töltsetek pár órát a pároddal! Ezúttal 6 éttermet hoztunk, ahol a fogások új szintre emelik a randi élményt.

Ahogy annyi minden másé, a Valentin-nap története is az ókori Rómában gyökerezik. A tisztító szertartásokkal és termékenységi rítusokkal teletűzdelt, február 14-e körül tartott Lupercalia vallási ünnep olyan szokásokat mélyített el, mint például a virággal való örömszerzés.

A Valentin-nap elnevezését Szent Valentin nevéhez köthetjük, akiről több legenda is fennmaradt. Az egyik – talán legromantikusabb – verzió szerint egy búcsúlevelet hagyott hátra, amit így szignózott: „A te Valentinodtól”.

Vajon ezzel magyarázhatjuk a Bálint-napi üzenetküldés eredetét? Ezt nem tudni biztosan, azt viszont igen, hogy a klasszikus szerelmes üzenetek mellett ma egyre népszerűbbek az úgynevezett élményajándékok, amelyekkel időt, figyelmet és valami újdonságot csempészünk a hétköznapokba. Ilyen élmény lehet egy közös, meghitt gasztronómiai utazás is, amihez nincs más dolgod, mint asztalt foglalni az alábbi vendéglátóhelyek valamelyikébe. Ízorgiára fel!


HOPPÁ! BISTRO

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 15.

Ahogy a Michelin Guide fogalmaz, a Hoppá! Bistro igazán kiemelkedik az Október 6. utca vibráló étterem-felhozatalából. Korszerűvé varázsolt, francia vonásokkal gazdagított, tradicionális magyar fogásokért nem is kell messzebb mennünk, főleg akkor, ha mindehhez gördülékeny kiszolgálást, gyönyörűen prezentált tányérokat, valamint helyi italokat kívánunk. A mindig izgalmasan megújuló séfajánlatok és az étlapon szereplő csodák miatt is szuper választás, azonban az étteremben Valentin-napon nincs sem a la carte, sem séfajánlat opció, ugyanis a séf erre az estére egy különleges menüsort álmodott meg Rózsától a csókig néven:

Üdvözlőital
- Rózsa
Üdvözlőfalatok - Füstölt lazac és kaviár, adzsika, petrezselyem; Takoyaki, vörös cheddar, barnított vaj; Libamáj bonbon, balzsamecet, mogyoró
Sauska Rosé Brut 1 dl
Meleg előétel - Burgonya, érlelt mangalicasonka, zöldhagyma
Szászi Rózsakő 2022 1 dl
Leves - Céklaleves, marhaoldalas, füstölt tejföl
Osváth Siller 2022 1 dl
Főétel - Mangalica, csicsóka, pesztó
Christian Moreau Chablis 1er Cru Vailon 1 dl
Frissítő - Kecske"joghurt", lime, ribizli
Desszert - Csokoládé, kókusz, passiógyümölcs
Béres Tokaj Szamorodni Válogatás 0.5 dl
Búcsúfalat - Csók

A menü ára borpárosítás nélkül 24.990 Ft, borpárosítással pedig 39.990 Ft (+ szervízdíj)
Asztalfoglalás>>

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Hoppá! BistroValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Hoppá! Bistro

 

 

BONTXO

Cím: 1055 Budapest, Falk Miksa u. 21.

Koccintsatok a szerelemre a híres Penedès borvidékről érkező Cavák valamelyikével, és kóstoljatok mámorító, friss tapasokat a főváros szívében található Bontxo étteremben! Az élettel teli tapas bár ötlete egy magyar-marokkói házaspár fejéből pattant ki, akik az étel, a kultúra és a vendéglátás iránti szeretetüket teszik tányérra – mindezt merész fűszerezéssel.

Az idei Valentin-napi kínálatuk mellett nehéz volna elmenni: a mediterrán kóstolótálat csodás főételek – köztük tenger gyümölcseivel készített paella –, desszertnek pedig csokoládétorta követi.

Részletek>>

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Bontxo Facebook oldalaValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Bontxo Facebook oldala

 

 

JOURI

Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

2023 őszén tárta szélesre ajtaját a Jouri, Budapest első marokkói étterme a Semmelweis utcában, és talán nem is rukkolhattak volna elő izgalmasabb menüsorral az első Valentin-napi eseményükre! Az élő zenével kísért, varázslatos gasztroest olyan kincseket tartogat a pároknak, mint a Kunafa garnélarák mangó-eperszósszal, tengerisügér-filé spenóttal és kuszkuszsalátával, bárányborda zöldséges tagine-nel, desszertnek pedig egy málnás-licsis Kunafa fog mosolyt csalni az arcotokra.

Részletek>>

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Jouri Budapest Facebook oldalaValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Jouri Budapest Facebook oldala

 

 

KHAN

Cím: 1133 Budapest, Ipoly u. 3.

Ha nem csak egymásba, hanem az ázsiai konyhába is szerelmesek vagytok, akkor az újlipótvárosi Khan tökéletes megálló lesz a Bálint-napi randitokhoz. A vietnámi, kínai, thai és mongol ételkultúrából merítkező, fúziós étterem – a klasszikusnak számító fogások mellett – számos meglepetést tartogat az étlapján. Sőt, az ízek, illatok és textúrák mellett az enteriőr is bőven rátesz arra a nem mindennapi hangulatra, ami a Khanban fogad. Ha tehetitek, a tintahalsalátát és a karamellizált császárhúst mindenképp kóstoljátok meg!

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: KHAN Facebook oldalaValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: KHAN Facebook oldala

 

 

STAND25 BISZTRO

Cím: 1013 Budapest, Attila út 10.

Akik régebb óta követik Szulló Szabina és Széll Tamás ételkölteményeit, azok tudják, hogy a Stand25 Bisztrót legelőször a Hold utcai piacon nyitották, ahol kígyózó sorok tanúskodnak a sikerről. Később, hogy nagyobb kényelemmel várják vendégeiket, átköltöztek az Attila út és a Roham utca sarkára, ami tökéletes állomás lesz számotokra is, ha isteni ételekkel tennétek különlegessé az idei Valentin-napi ünneplést. Négyfogásos vacsoramenüvel készülnek erre az alkalomra, köztük olyan mennyei elemekkel, mint a füstölt pisztrángfilé almával, zellerrel, citrusos salátalevelekkel, sütőtökkrémleves, lazacfilé rizottóval, valamint aranygaluska, amit baracklekvárral és vaníliahabbal töltenek. Kell-e több érv az asztalfoglaláshoz?

Részletek és asztalfoglalás>>

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Stand25 Bisztró Facebook oldalaValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: Stand25 Bisztró Facebook oldala

 

 

KOLLÁZS

1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.

A Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban található Kollázs elegáns terei könnyedén az 1910-es és ‘20-as évekbe repítenek – nem csak a Bálint-napi randitokon, hanem az év bármely szakában. Ha a különleges, szecessziós hangulathoz hozzáadjuk a kifejezetten erre a napra megálmodott, fantasztikus vacsoramenü elemeit és a borpárosítást, valószínűleg még sokáig keresni fogjuk az állunkat… Az amuse bouche nem lesz más, mint zellerrel és ananásszal tálalt Szent Jakab-kagyló, előételnek szarvastatárral készülnek, főételnek Szent Péter halát vagy kacsamellet választhatunk, édes zárásként pedig pavlovájuk teszi fel az i-re a pontot. Merüljetek el ti is a romantikus Kollázs-élményben Valentin-napon!

Valentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: KOLLÁZS - Brasserie & Bar Facebook oldalaValentin-napi vacsora Budapesten / Fotó: KOLLÁZS - Brasserie & Bar Facebook oldala

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Születésnap, névnap, évforduló? Aranyozz be bármilyen ünnepet egy különleges gasztroélménnyel, ami örök emlék lesz! Magyarország jobbnál jobb éttermeiben ugyanis elképesztő fogásokat kóstolhatunk meg. Lepd meg szeretteidet varázslatos ajándékutalványokkal, amiket kiváló éttermekben válthatnak be! Hol? Már mutatjuk is!
Magyarország második legnagyobb fürdőjének otthona a Bükhöz tartozó Bükfürdő, ahol nem maradhat ki a kirándulásból a Répcementi tanösvény, illetve a Kneipp és Nordic Walking Park bejárása sem. Ha viszont szempont a családbarát program, akkor a Kristály Tornyot, a Napsugár Játszóparkot és a felnőtteknek is ideális Funcity-t célozd meg!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
10+1 borászat kiváló konyhával
2024.06.06 | 10 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Programajánló június-júliusra: 15+1 nyári gasztro- és egyéb fesztivál
2024.05.28 | 12 perc | Gasztronómia | Események
Levendulát szüretelnél, epres kézműves termékeket kóstolnál, boroznál vagy söröznél? Akkor nem kell tovább keresned, válogatásunkban mindezt megtalálod! Júniusban és júliusban izgalmasabbnál izgalmasabb szabadtéri programok közül válogathattok, ezért cikkünkben összegyűjtöttünk nektek 15+1 olyan nyári eseményt, ahol garantáltan jól fogtok szórakozni.