Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szenzáció a budapesti Lánchíd felújításánál: több százezer LEGO-ból készült az új oroszlán

2022.10.27 | 4 perc

2022. október 27. különleges nap a budapesti Lánchíd felújításának folyamatában, ugyanis reggel egy titokzatos oroszlán jelent meg a hídon. A műemlék oroszlánoknál egy LEGO-ból épült társuk tett látogatást, aki ezt követően a Clark Ádám téren foglalta el őrhelyét.

 

A Lánchíd hídfőin található kőoroszlánok népszerű látványosságnak számítanak a városban, melyeket sajnos hosszú ideig nem láthatunk a felújítás miatt. 2022. október 18-án kezdődött meg az oroszlánok visszaköltöztetése a budai oldalra, azonban látni még nem lehet a felújított szobrokat, mivel az építkezés miatt elzárt területen találhatók.

Amíg újra viszont nem láthatjuk őket, addig az őrködés feladatát egy több, mint 850 ezer LEGO kockából megépült társuk látja el a Clark Ádám téren, aki ma reggel (október 27.)  megcsodálhatta a kilátást a Lánchíd pesti hídfőjéről, mielőtt elfoglalta helyét. A LEGO-ból készült oroszlán 1:1 méretarányban készült a kőoroszlánokhoz képest, rendkívül részletgazdag és teljesen úgy néz ki, mint az eredetiek. Hosszúsága 5,8 méter, szélessége 1,7 méter, magassága pedig 2,45 méter. Súlya összesen 2,8 tonnát nyom.

Több százezer LEGO-ból készült a Lánchíd új oroszlánja - Fotó: BKK, Nyirő SimonTöbb százezer LEGO-ból készült a Lánchíd új oroszlánja - Fotó: BKK, Nyirő Simon

 

Dóczy Balázs hivatalos LEGO építőmesternek köszönhetjük a nem mindennapi oroszlánt, ugyanis ő modellezte és tervezte, majd összesen 560 óra alatt építették meg az állatok királyát. Balázs a világ 27 hivatalos LEGO építőmesterének egyike, akinek nevéhez már több, kockákból megépített magyarországi nevezetesség és épület kapcsolódik – többek között a Lánchíd vagy a Zeneakadémia makettje. A most elkészült LEGO oroszlán az eddigi legnagyobb alkotása.

A LEGO oroszlán egy rendkívüli összefogás eredményeként jöhetett létre, melyben mintegy 80 ember - köztük önkéntesek - vett részt. A projekt az A-Híd Zrt., a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a LEGO Hungári Kft. jóvoltából valósulhatott meg.

Több százezer LEGO-ból készült a Lánchíd új oroszlánja - Fotó: BKK, Nyirő SimonTöbb százezer LEGO-ból készült a Lánchíd új oroszlánja - Fotó: BKK, Nyirő Simon

 

Az eredeti szobrok visszaköltöztek gránittalapzatukra, a posztamensekre pedig ezután sem lehet majd felmászni, így megérinteni sem lehet őket a jövőben. A LEGO kockákból megépített oroszlánhoz viszont közel juthatnak az érdeklődők, és megtekinthetnek minden apró részletet. Várhatóan 2022. november végéig várja majd az érdeklődőket az oroszlán.

Egy kis érdekesség LEGO rajongóknak: az építés során a leggyakrabban használt elemek 2x8-as és 1x8-as LEGO kockák voltak.

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 családi program és gyerekbarát kiállítás Magyarországon, amit felnőttként is imádni fogtok
Keltsétek életre a terepasztalokon száguldó vonatokat és környezetüket egy varázslatos tárlaton a Balaton mellett, vagy nevezzetek be egy különleges, nosztalgikus emléktúrára Budapest egyik legklasszabb múzeumában! Elhoztuk nektek azt az 5 szuper gyermekbarát kiállítást, ami felnőttként is lebilincsel majd benneteket.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Szerencsére hazánkban nincs hiány gyönyörű helyekből, amiről rögtön megbizonyosodhattok, ha nekivágtok a méltán népszerű Országos Kéktúrának. Tartsatok velünk, mert ezúttal 5 csodás szakaszt hoztunk nektek a hétvégi kirándulásokhoz, amik mesés várakhoz, kilátókhoz és csodás helyekhez vezetnek!
5 wellness szállodát hoztunk a hűvösebb napokra. Stresszmentes pihenésről ábrándoztok, ahol végre lelassulhattok és kiélvezhetitek a tengernyi élményt, ami körülvesz? Akkor ne hezitáljatok tovább, mert épp itt az ideje egy őszi kikapcsolódásnak! Van is 5 szuper, négycsillagos szálláshely tippünk, ahol a wellnessre, a szobákra és az ízekre sem lesz panasz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.