Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Több, mint tanösvény: noszvaji Meseutak, amik egymáshoz is elvezetnek

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy apró faluban, a Bükk lábánál egy Tátrai Vanda nevű alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterapeuta. Egy édesanya, aki kislánya betegágya mellett lelt rá a fantáziadús történetek gyógyító erejére, amit másokkal is meg akart osztani. Így jöttek létre több mint 10 évvel ezelőtt Magyarország első Meseútjai, ahol jóval többet kapnak egyszerű természetjárásnál a lelkes kalandorok. Ez az utazás ugyanis másokhoz és önmagunkhoz is elvezet.

Mesés noszvaji szálláshelyek várnak>>


A Bükki Nemzeti Park déli peremén, a Kánya-patak völgyében megbújó Noszvaj sűrű erdeit tündérek, királyfik és mindenféle varázslények lakják, melyekhez akkor kerülhetnek közelebb a látogatók, ha végigjárják hazánk első Meseútjait, amik minden korosztálynak minőségi, aktív időtöltést kínálnak a természetben – minden évszakban. De miért olyan különlegesek ezek a programok, hol bukkanhatunk rájuk, mi minden vár a kirándulókra és hogyan gyógyítanak a mesék? Tátrai Vanda, metamorphoses meseterapeuta minden kérdésünket megválaszolta.

 

Külső és belső utazás egy varázslatos vidéken

"Szerencsére, ma már csak egy rossz emlék számunkra az az időszak, amikor súlyos betegséggel küzdött a kislányunk. Nem volt más út: egész álló nap mellette voltam és meséltem neki. Ahogy telt az idő arra lettem figyelmes, hogy minden nappal, amit a fantázia birodalmában töltünk, egyre jobban érezzük magunkat. Ez a tapasztalat vezetett el Boldizsár Ildikó meseterapeutához, akinél az összes kurzust végigjártam, majd megszületett bennem a Meseutak gondolata."

Vanda azonban nem a klasszikus tanösvényeket szerette volna leutánozni, hanem egy egészen új ötlettel állt elő. A Meseút szlogenje, vagyis az „egymáshoz vezet” mondat már árulkodik róla, hogy a természetben való barangolásnál jóval többre számíthatunk majd egy-egy ösvény bejárásakor.

"Körülbelül 20 éve a mesékkel kelek és fekszem, ezek jelentik az iránytűt az életemben, ezért egyszerű turisztikai programnál mindig is többnek álmodtam meg a Meseutakat. Azt szerettem volna, ha a minőségi időtöltés során erősítik az önbizalmat, bátorságot adnak a mindennapok harcainak megvívásához. Ezek a gondolatok formálták a népszerű tanösvényeinket, melyeken a túrázók útközben palóc népmeséket rejtő, apró házikókba botlanak, amiket egyedileg, kézzel készítettek a lelkes helyiek."

A csodás történetek mellett azonban nem csak a fantázia birodalmába látogathatnak el a résztvevők, hanem önismereti kiránduláson is részt vehetnek, miközben izgalmas kérdésekkel, feladatokkal találkoznak. Így játékos formában egymásra figyelve barangolhatják be a vadregényes Noszvaj legszebb helyszíneit – érintve akár a Barlanglakásokat, a Gazdaházat vagy épp Csernus Imre kávézóját, a Csendülőt is.

Tátrai Vanda alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterapeuta a ráckevei Meseút megnyitóján.Tátrai Vanda alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterapeuta a ráckevei Meseút megnyitóján.

 

 

Titkos megoldókulcsok az élet problémáihoz – nem csak gyerekeknek

Sokan felkapják a fejüket, ha megtudják, hogy a 3 végigjárható útvonalból csak kettő szól a gyerekeknek. A Családi Meseút és a Vadon Kulcsa mellett ugyanis a pajzán történetekkel gazdagított Felnőtt Meseút is megtalálható a kínálatban, ahol könnyfakasztó nevetések, elgondolkodtató kérdések teremtenek romantikus légkört egy szuper randevúhoz, amit még a legidősebb látogatók is élvezni fognak.

"Nekem, mint meseterapeutának egyfajta küldetés, hogy a meséket visszacsempésszük az otthonokba, ahol meglepően korán eltűnnek. Eredetileg ugyanis a mesék nem gyerekeknek voltak kitalálva, hanem felnőttek adták át egymásnak. Az írásbeliség kialakulása előtt, a beszéd megjelenésétől számítva minden tapasztalatot, elvont tudást a mesék segítségével őriztek meg és öregbítettek tovább. Úgy, ahogy ma küzdünk különböző nehézségekkel, az őseink is hasonló problémákkal, feladatokkal birkóztak meg. Az egzisztenciális válsággal vagy a betegségekkel, a gyerekneveléssel, a párkapcsolati zűrökkel kapcsolatos gondok közül egy biztosan érint mindenkit az élete során. Ezekhez nyújtanak rejtett megoldókulcsokat a népmesék, melyek csak az utóbbi 150 évben költöztek át a gyerekszobákba."

 

A meseterápia lényege tehát, hogy minden az életünkben megjelenő nehézségnek, örömnek, vagyis minden élethelyzetnek megvan a mesékben kódolt párja. Erre nem könnyű rátalálni, de a Meseutakkal most mégis lehetőégünk nyílhat rá.

 

"A mesék azért tudnak a támaszaink lenni, mert a hőseik jól tudják azt, hogyan kell megoldani ezeket a helyzeteket" – mondta Vanda, majd nevetve hozzátetette: persze olyan főszereplők is vannak akik épp azt mutatják meg, hogyan ne csináljunk valamit. A lényeg, hogy a győzelmeikből vagy a bukásaikból is sokat tanulhatunk."

Családi MeseútCsaládi Meseút

 

 

Derék Jankó és a nehéz kenyér

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Nehéz példát mondani, hiszen nem léteznek konzerv-válaszok. Mindenki más élethelyzettel harcol épp, de Vanda szívesen felelevenítette, hogyan dolgoznak együtt a mélyszegénységben élő, sokszor árva moldvai és gyimesi csángó gyermekekkel.

"Nehéz elképzelnünk az otthonunk kényelméből, hogy milyen borzalmasan nehéz helyzetben élnek ezek a gyerekek, akik sokszor már egészen kis koruktól kezdve kemény fizikai munkát végeznek. Van egy mese, mely nekik, és szinte róluk szól. Ez Derék Jankó és a kemény kenyér története, ahol a főhős édesanyjától egy vaskos cipót kap útravalónak. A kőkemény vekni véresre sebzi Jankót mire megeszi, de - testvéreivel ellentétben - ő nem hajítja el, hanem elfogadja a „nehéz kenyeret” (vagyis szimbolikusan megemészti a terhet), melyet otthonról kapott. Amikor megtörténik az elfogadás, akkor tudja megtalálni a körülötte rejtőző kincseket és virágoztatja fel a környezetét."

Vanda azt is elárulta búcsúzóul, hogy évről évre egyre több látogatót vonzanak be a családbarát a Meseutak, ahol olyan vagány hősökkel találkozhatnak az érdeklődők, mint a szárnyas farkas vagy a rasztahajú óriás, amit a gyerekek is nagyon szeretnek. Aki nem hiszi, járjon utána!

 

Mennyibe kerülnek a Farkaskő Egyesület gondozásában lévő Meseutak?

Gyerek Meseút ára: 2000 Ft/család
Felnőtt Meseút ára:2000 Ft/pár
Vadon Kulcsa ára: 2000 Ft/család

Családi MeseútCsaládi Meseút

 

Titkos látnivalók Noszvajon

Noszvajon rengeteg turistaútvonal vezet a Bükk szívébe, melyeket érdemes kipróbálni. A falu egyik végénél egy parányi tó lapul, amit Attila forrásnak hívnak. Vanda megsúgta nekünk, hogy egyes nyelvek szerint számos tündér is lakik itt, így ha igazán mesebeli helyre indulnátok túrázni, akkor ezt a helyet ne hagyjátok ki a kirándulásból! Érdemes a Cserépfalu határában lévő Kőporos szurdokot is meglátogatni, mely egy vadnyugati kanyonhoz hasonlít leginkább, az alján egy apró patakkal!

 

Hol találkozhattok még Meseutakkal?

A győrújfalui Sudár Birtokon közelebbről is megismerkedhettek a kisalföldi népmesék lebilincselő világával és a hozzájuk kapcsolódó feladatokkal az Aranyalma Mesekertben. A legfrissebb Meseút pedig épp Ráckevén debütált május 14-én, ahol 12 állomásos tanösvényen keresztül követhetitek végig János vitéz kalandjait.

Mesés ráckevei szálláshelyek várnak>>

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Meseösvények Magyarországon - 5 varázslatos hely az országban gyerekeknek
Minden szülő számára fontos, hogy gyermekével megismertesse a természeti értékeket már egészen kicsi kortól. A meseösvények azt a célt szolgálják, hogy interaktív, játékos módon mutassák be egy adott terület állat- és növényvilágát úgy, hogy az mind a gyerekek, mind a felnőttek számára is szórakoztató legyen. Íme néhány szuper meseösvény, ahová mindenképp érdemes idén nyáron ellátogatni!
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Az apátságok különleges és utánozhatatlan atmoszférával bírnak. Ezeréves falaik között járva betekintést nyerhetünk a szerzetesközösségek életébe és megismerhetjük ezeknek a gyönyörű épületeknek a történetét. Azonban érdemes időt szentelni a környező arborétumokra, túraútvonalakra is, hiszen a páratlanul zöldellő környezetben könnyen átadhatjuk magunkat a természet kínálta nyugalomnak.
Ahogy ők nevezik magukat – „Rutin gasztrolubickoló”. Itt aztán tényleg lubickolhatunk az ízek élvezetében. Michelin csillagos színvonal, a (legjobb) baráti áron. Budaörsön jártunk és elmeséljük, milyen a Rutin étterem. Élménybeszámoló "M" tollából.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.