Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Rutin Budaörs – családi vendéglő a legmagasabb szinten, a fellegekben

2022.05.19 | 11 perc

Ahogy ők nevezik magukat – „Rutin gasztrolubickoló”. Itt aztán tényleg lubickolhatunk az ízek élvezetében. Michelin csillagos színvonal, a (legjobb) baráti áron. Budaörsön jártunk és elmeséljük, milyen a Rutin étterem. Élménybeszámoló "M" tollából.

Pallag Dávidot ismerhetjük a híres neves főzőműsorok egyikéből. Állítólag szépen szerepelt. Jómagam nem vagyok vele tisztában, nem láttam. Feleségével, Fannival viszik töretlenül előre pici családi éttermüket. Gasztronómia szempontból csodákat művelnek minden téren.

Az Audi-Dining Guide 2022-es díjátadó gálán Az Év Ifjú Séftehetsége díjat Pallag Dávid kapta. (a szerk.)

Dávidról annyit érdemes tudni, hogy autodidakta módon vált első osztályú szakáccsá, pontosabban séffé. Mondhatnánk, hogy az embernek könnyű a saját helyén séfnek lenni, de ő ténylegesen kiérdemelten jutott oda, ahol van. Nagyon megdolgozott érte, ahogy párja Fanni tökéletesen uralja a pályát, és remek érzékkel kínálja a borokat. Mondhatni rutinosan. Ők ketten a magyar társadalom egyik legjobb mintaképei. Fiatalok, tehetségesek, megdolgoznak a sikereikért, és szinte a semmiből, a nulláról kezdték. Le a kalappal előttük!

Budaörs főutcáján található egy aprócska, régi épület, amit nem kis erőfeszítéssel újjá varázsoltak. Mi több, megtöltötték lélekkel.

Rutin gasztrolubickoló étterem BudaörsRutin gasztrolubickoló étterem Budaörs


Budapest irányából beérkezve a városba, a főúton, pár száz méterre található szerény kis helyük - Rutin Gasztrolubickoló. Külcsínben visszafogott, barátságos, otthonos. Mintha egy fogadóba érkezne az ember, és az biztos, hogy itt jó dolgokat fognak adni. Mondanám, hogy már törzsvendég vagyok, de még csak párszor sikerült kijutni. Többet kéne. Többet kellene.

A belső tér majdnem hogy a kockás abroszos érzést adja, csak abrosz és kockák nélkül. Nagyon szerény az egész hely. Sima egyszerű faasztalokkal, fa székekkel. Az asztalokon elegáns gines palackok szolgálnak vázaként. Látszik, hogy minden fillér költésre oda kellett figyelniük, hogy megalkossák álmaik helyét. Az egyik falat egy jól megvilágított, dizájnos bortartó adja, aminek felemelő a hangulata.
A másik oldalon ódon szekrényről lehet deli termékeket válogatni. Jó dolgokat.

Dávidot nevezhetjük az „eszpumák, és a garnírungok királyának”.

Espuma – spanyolul és portugálul is habot jelent. Ízesített, különböző sűrűségű, szinte bármilyen alapanyagból elkészíthető.
Garnírunk – körítés, azaz köret. Nagyon szereti megőrizni a halak, húsok eredeti, tiszta ízvilágát, és inkább a többi elemmel játszik.
De még hogy!

Rutin gasztrolubickoló étterem BudaörsRutin gasztrolubickoló étterem Budaörs

 

Érkezéskor mindig szívélyes a fogadtatás. Minden egyes vendéget törzsvendégként fogadnak, mintha családtag lenne. És így is van. Annyi visszajáró vendég van, hogy mindenkiről tudják, hogy mit csinált aznap. Éppen jó a kedve, vagy szomorkás valami miatt. Az biztos, hogy aki szomorkás az boldogan fog távozni. Aki pedig amúgy is jó kedvvel érkezett, ő az étkezés után már a mennyországban fogja magát érezni.


Háromszor voltam ebédelni, és egyszer vacsorázni, amikor sikerült jó italokat is kóstolni.

A Delamotte Brut sosem okoz csalódást. Friss, gyümölcsös, enyhén ásványos, krémes mousseal. Mindig remek kezdés.
Menet közben kóstoltunk egy osztrák Grüner Veltlinert, a Loimer pincészettől. Van hova fejlődnünk itthon egy ilyen szuper alapbor mellett.
A végére kikértünk egy Barone Ricasoli Brolio Chianti Classicot, ami nemes egyszerűséggel a legjobb alap Chianti, ami itthon kapható. A vacsora végén lehet jókat koktélozni, vagy Gin Tonikozni. Mi egy frissítő Moscow Muleal folytottuk le a tartalmas gasztronómiai utazást.

Paprikás csirke – sütve! A fogás egyik különlegessége, hogy grillezett csirkéből készül. Porhanyos, olvadós, szaftos, pirított husi. Tökéletesen elkészítve. Csodálatos, enyhén füstös, paprikás lében úszkáló combocska. Vajpuha nokedlivel, ahogy a nagyi is csinálta. A nyitás óta már háromszor is ettem belőle, annyira jó.

Más ételekbe visznek egy kis fúziót is, mint például a Jókai miso leves. Igazán sűrű, nagyon mély, gazdag ízekkel teli hús alaplé, már inkább consommé, azaz erőleves. Benne ress, roppanós, friss zöldségek kavalkádja. Tetején egy hintés koriander, és friss újhagyma, ami nagyon könnyűvé teszi az ízbombát.

A cékla carpaccio kihagyhatatlan fogás szintén, bármikor járok arrafelé. Több színben pompázó, finoman hőkezelt, édeskés, hajszálvékony cékla korongok terülnek szét a tányéron. A tetején pirított, bundázott, sült hagyma. Bazsalikom olajjal, és egy számomra megmagyarázhatatlan ízű, de annál finomabb habbal.

Egyszer volt Rib-eye az étlapon. Egyszerűen szétolvadt a számban. Hiper-szuper minőségű alapanyag, remek hús-zsír arány, fatüzelésű grillen megsütve. Jó vajas krumplipürével, és pirított káposztával.

Alapvetően, hogyha tehetik, magyar alapanyagokkal dolgoznak, de néha beslisszan a konyhára 1-2 külföldi termék is.

Rakott kelkáposzta – mondanám, hogy olyan, mint amit megszoktunk, de nem. Sokkal jobb. A rizses, husis töltelék a tányér alján lapul. Jól bele kell kanalazni, hogy a tejfölös espuma, és a ropogósra sütött kelkáposzta levél alatt megleljük a kincset. Nagyon jól fűszerezett. A rizs al dente, azaz van egy lágy roppanóssága. A hússal jól keveredik. Gyönyörűséges. A textúrák tökéletes játéka.

Rizses hús – mangalica tarja füstösre grillezve. Kívül szép kérges, belül lágy rózsaszín pompában. A rizsből hengereket formáztak, és a főzés után még megpirították. Bébi paradicsomokat megpucolva, fonnyasztották, röviden aszalták, amik a savakat adják. A hab körülötte már nem is tudom micsoda, de egy csoda.

Grillezett polip (kar) – elképesztő, hogy itthon ilyen nehéz alapanyagot valaki ilyen szinten el tud készíteni. Mintha a szomszédos ország tengerpartján ülnénk az egyik legjobb étteremben, éppen akkor fogták ki a kis állatkát. Látjuk magunk előtt, ahogy a kövekhez odacsapkodják, hogy jó puha legyen a húsa. Viszik is a séfnek, gyerünk fel a grillre. Kész is, együk meg melegébe. Köretnek fehér-, és zöld spárga. Ippeg csak blansírozva (röviden főzve). Ugyanezen növények hab formájában is követik az íz orgiát.

Fehér (!) paradicsomleves – ezt csak a jó Isten és Dávid tudja hogy készült, de valami mennyei. Többféle, -fajta, és -színű aszalt paradicsom, valami fenséges lében. Könnyű, nyarat idéző petrezselyem (!?) olajjal.

Fehér paradicsomleves - Rutin gasztrolubickoló étterem BudaörsFehér paradicsomleves - Rutin gasztrolubickoló étterem Budaörs


Rakott krumpli – Ahhh! Rétegzett téglaforma. Minden ízében ugyanazt hozza, ahogy a nagyi csinálta, csak kissé modernebb változatban, az elmaradhatatlan tejföl habbal. Pirított szalonka darabokkal. Fenséges!

Tökfőzelék, Szent Jakab kagylóval töltött pisztráng – most felejtsd el a menzás változatát. Fogd a gyereked, és azonnal vidd ki megmutatni neki, hogy milyen az igazi. Zsenge bébi tök, hajszálvékonyra vágva, kis spagetti halmokként feltekerve a tányér közepén. Ízében, mintha vajpuha karalábé lenne, enyhe „tökös” beütéssel. A tavasz feledhetetlen ízével. Fergetes tökfőzelék habbal körítve, amit biztosan egy jó alaplé szülte. A kagylót, és a pisztrángot már meg sem merem említeni, annyira jó kiegészítője. Érdemes ideírni egyáltalán, hogy lazac kaviár a topping (a feltét), hogy még jobban borzoljam a kedélyeket. Azt hiszem nem kéne, de mégis megteszem.

Tökfőzelék, Szent Jakab kagylóval töltött pisztráng - Rutin gasztrolubickoló étterem BudaörsTökfőzelék, Szent Jakab kagylóval töltött pisztráng - Rutin gasztrolubickoló étterem Budaörs



Drága olvasó, ha ezek után nem kaptál kedvet, hogy most és azonnal ellátogass Budaörse a Rutinba, bárhol is légy a világban, akkor a szomszédhoz se látogass el többet.
Szívből csinálják! Mindenki vegyen róluk példát. Bárhol, bármilyen területen is dolgozzon.
Hass, alkoss szabadon.

A mondandómat nem tudom mivel zárni, mert az élmény mindent visz. Szárnyal.
Fent a fellegekben, Isten lábánál heverünk.

Rutin Budaörs
2040 Budaörs, Budapesti út 51.

Menjetek, és egyetek jót, jól. Érezzétek jól magatokat, élvezzétek az élet apró örömeit!

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Legjobb vidéki éttermek, amikért érdemes átszelni az országot
Bár erősen főváros centrikus hazánk gasztronómiai élete, a vidék is büszkélkedhet igazi gyöngyszemekkel, hiszen egyre több különleges bisztrót és vendéglátóhelyet találunk az országot járva. Elhoztuk most a kedvenceket, melyek közül több díjat is nyert már, de néhány "újoncot" is bemutatunk - szigorúan profi séffel az élükön! A legjobb vidéki éttermekből és bisztrókból mutatunk most be tízet.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy apró faluban, a Bükk lábánál egy Tátrai Vanda nevű alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterapeuta. Egy édesanya, aki kislánya betegágya mellett lelt rá a fantáziadús történetek gyógyító erejére, amit másokkal is meg akart osztani. Így jöttek létre több mint 10 évvel ezelőtt Magyarország első Meseútjai, ahol jóval többet kapnak egyszerű természetjárásnál a lelkes kalandorok. Ez az utazás ugyanis másokhoz és önmagunkhoz is elvezet.
Az Andrássy úton 2021 őszén nyitották meg - elsőre csak csendesen, majd annál nagyobb robajjal - az Opera Gin tulajdonosai a SFINX bárt. Elsőre nem biztos, hogy pontosan tudták, hogy mit is akarnak, mert egyszerre volt üzleti ebédlős hely, koktél bár, kis tányéros (small plate) étterem, borbár, és esti szórakozóhely. Azt állítják magukról, hogy mindenből a legjobbat szeretnék adni. Lássuk hogyan sikerült.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Egy falat Ázsia – 10 sushi étterem Budapesten
2024.03.08 | 8 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
A tradicionális sushi elkészítése valódi művészet, melyet csak hosszú évek kitartó munkájával sajátíthatunk el igazán. Természetesen ez azért ne szegje senki kedvét, nyugodtan próbálkozhatunk vele otthon is, de ha most mégis a profikra bíznátok magatok, akkor ajánlunk 10 olyan sushi éttermet a fővárosban, ahol igazi mesterművekkel találkozhattok a tányérjaitokon.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.
10 kirándulástipp a következő meseszép kiruccanásaidhoz
Egyedülálló sziklaformák, páratlan panorámás kilátók, csörgedező vízesések, eldugott erdei útvonalak, rejtélyes pincesorok, kápolnák, templom- és kastélyromok – csak hogy néhányat említsünk arról a legújabb listánkról, amin te is biztosan találsz kedvedre valót! Szemezgess, inspirálódj és vedd nyakadba az országot!
Top 10 olasz étterem Budapesten
2021.12.18 | 7 perc | Gasztronómia
Ha vérbeli olasz ízekre vágyunk, nem kell Rómáig vagy Nápolyig utaznunk ahhoz, hogy belekóstoljunk a dolce vita ízeibe, elég csak Budapest kedvelt, autentikus olasz éttermeimnek egyikébe ellátogatnunk. Mutatjuk is a kedvenc 10 olasz éttermünket!