Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ezeréves apátságok nyomában

Az apátságok különleges és utánozhatatlan atmoszférával bírnak. Ezeréves falaik között járva betekintést nyerhetünk a szerzetesközösségek életébe és megismerhetjük ezeknek a gyönyörű épületeknek a történetét. Azonban érdemes időt szentelni a környező arborétumokra, túraútvonalakra is, hiszen a páratlanul zöldellő környezetben könnyen átadhatjuk magunkat a természet kínálta nyugalomnak.

 

Tihanyi Bencés Apátság

Magabiztosan kijelenthetjük, hogy nem csak Tihany, de az egész Balaton egyik legismertebb látványossága a Tihanyi Bencés Apátság. A Tihanyi-félszigeten fekvő épület szinte hihetetlen, de pár évtizeden belül már az ezredik évfordulóját ünnepli, hiszen I. András király 1055-ben alapította. Nem véletlen, hogy a történelemórákról is ismerősen cseng a monostor neve, ugyanis alapító okleve a legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt magyar szórványemlék, benne a híres kifejezéssel: "feheruuaru rea meneh hodu utu rea", azaz "Fehérvárra menő hadi útja". A tatárjárást még átvészelte, de a törökök már nem kímélték az apátságot, abban az időben a végvárrendszer fontos része volt. A későbbi évszázadokban tűzvészek és felújítások váltották egymást, de szerencsére napjainkban kiváló állapotban van.

Az épület körül is érdemes sétálni egyet, ugyanis a monostor mellől lélegzetelállító kilátás tárul elénk a Balatonra.

Szállásajánlatok Tihanyban>>

Tihanyi Bencés ApátságTihanyi Bencés Apátság

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A visszhangtól Gombóc Artúr szobráig - kihagyhatatlan látnivalók Tihanyban
Ha Tihany egyszer elrabolta a szívedet, biztos, hogy mint a mágnes, úgy húz vissza magához évről-évre. Még mielőtt azt gondolnád, hogy a balatoni panorámán és a visszhangon kívül ott nincs is más, jöjjön néhány csábító programlehetőség!

 

 

Pannonhalmi Bencés Apátság

Aki azt gondolta volna, hogy a Tihanyi apátságnál nem talál régebbit idehaza, az most bizony meg fog lepődni: a Pannonhalmi Bencés Apátság alapításához még messzebb kell visszaugranunk a történelemben, egészen 996-ig! Egy bő évezred után, jelenleg is hatalmas élet van a falak között, az ott lakó szerzetesközösség többek között bentlakásos gimnáziumot működtet, kulturális munkát végez, és még borászatuk is van. A jelenlegi épület az apátság harmadik temploma, melyben a korábbi kettő falmaradványai is megtalálhatóak.

A Szent Márton-bazilika méltán népszerű a látogatók körében, hiszen történelmi értéke mellett művészettörténeti szempontból is kiemelkedő. A könyvtárterem 400 ezres gyűjteménye számos ritkaságot tartalmaz, míg a templom 55 méter magas tornya a hazai építészet egyik legelismertebb alkotása. A környéken rengeteg izgalmas túraútvonal található, így az apátság látogatását egy kirándulással is össze lehet kötni.

Szállásajánlatok Pannonhalma környékén>>

 Pannonhalmi Bencés ApátságPannonhalmi Bencés Apátság

 

 

Zirci Ciszterci Apátság

A ciszterci rend magyarországi központja a Zirci Ciszterci Apátság, melyet III. Béla király alapított 1182-ben, ahova az első szerzetesek Franciaországból érkeztek. Eleinte csak „bakonyi"-nak nevezték, de már 1199-ben megszületett az azóta is használatban lévő Zirc név. Az apátság lakói békés nyugalomban töltötték napjaikat a Bakony mélyén, mígnem a török hódítók elüldözték őket, a templomot pedig feltúrták. A középkori romokat a 18. században elhordták, és helyükön teljesen új templomot és kolostort húztak fel.

Temploma, a Nagyboldogasszony Bazilika látványos barokk építmény, de a Ciszterci Műemlékkönyvtár és a Bakonyi Természettudományi Múzeum is sok látogatót vonz. Az apátság saját sörfőzdével büszkélkedhet, mely 1735-ben kezdte előállítani a nedűt. A sörfőzde később ugyan megszűnt, de 2015-ben újra elindult, természetesen az eredeti eszközök jelentős modernizálásával. Az apátság arborétuma is megér egy kirándulást, 22 hektáros, hazánk legépebben megmaradj angol parkjában gyönyörű növényeket láthatunk.

Szállásajánlatok Zircen és környékén>>

Zirci Ciszterci ApátságZirci Ciszterci Apátság

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hallottatok már az elhagyott szénrakodóról, a zabsilótoronyról vagy a vörös- és kék kápolnákról? Most olyan lenyűgöző látnivalókat és kirándulóhelyeket mutatunk be, melyek felkeresése kiváló program lehet hétvégére és nyaralás alatt is, akár egyedül, akár gyerekekkel, akár egy nagyobb társasággal.
Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy apró faluban, a Bükk lábánál egy Tátrai Vanda nevű alkotó- fejlesztő metamorphoses meseterapeuta. Egy édesanya, aki kislánya betegágya mellett lelt rá a fantáziadús történetek gyógyító erejére, amit másokkal is meg akart osztani. Így jöttek létre több mint 10 évvel ezelőtt Magyarország első Meseútjai, ahol jóval többet kapnak egyszerű természetjárásnál a lelkes kalandorok. Ez az utazás ugyanis másokhoz és önmagunkhoz is elvezet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.