Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Történelmi látnivalók - Ópusztaszer, az élő magyar történelem

A magyar történelem szerelmeseinek kötelező úti cél Ópusztaszer, ahol a látnivalók által betekintést nyerhetünk az elmúlt évszázadok eseményeibe, megismerhetjük, milyen körülmények között éltek őseink, hol laktak, és milyen volt a vidéki élet. Lenyűgöző kirándulás a múltban, amit a kicsik és a nagyok is élvezni fognak!

Mesés szállásajánlatok Ópusztaszer környékén>>

Ópusztaszerről valószínűleg a többségnek elsőre a Feszty-körkép és a Nemzeti Történelmi Emlékpark jut eszébe. A Csongrád-Csanád megyében található település Tiszától nyugatra, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet közepén bújik meg, és  az emlékparkon kívül  tartogat még érdekes látnivalókat.

Sétáljatok végig az ópusztaszeri Kálvárián, csodáljátok meg a Magyarok hét nyila emlékhelyet, de ne hagyjátok ki a Magyarok Nagyasszonya templomot sem.

 

Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark

Az Emlékpark legismertebb látványossága egyértelműen a Feszty-körkép, de nem csak emiatt érkeznek ide látogatók szerte az országból. Rengeteg látnivaló, program és rendezvény várja az érdeklődőket, akik izgalmas időutazáson vehetnek részt.

Szentes-Donáti szélmalom

Az Ópusztaszeri Történeti Emlékparkban 4 malmot is találnak a látogatók. Magyarországon az első szélmalmokat a 13. században építették, később pedig egyre népszerűbbé váltak a holland típusú, tornyos szélmalmok is. A szélmalmok többségét az Alföldön, a Duna-Tisza közén építették. Szentes városában a 18. század közepén, köszönhetően a Tisza közelségének, még lóval hajtott szárazmalmokban, illetve hajómalmokban őrölték a gabonát, szélmalomból pedig csak 2 volt a környéken. Nem sokkal később azonban 12 szélmalmot építettek a város szélére, a tanyák között pedig 4-et malom dolgozott. A Szentes-Donáti szélmalmot 1950-es években nyilvánították ipari műemlékké, az emlékparkba pedig 1986/87-ben szállították át.

Látnivalók Ópusztaszeren - Szentes-Donáti szélmalomLátnivalók Ópusztaszeren - Szentes-Donáti szélmalom

 

Árpád-emlékmű

Az Emlékpark fő látványossága az Árpád-emlékmű, mely a millenniumi ünnepségek apropóján készült el 1897-ben. A magányosan távolba tekintő vezért szablyával a kezében, ülő helyzetben láthatjuk. A szobrász Kallós Ede azt a momentumot ábrázolja, amikor Árpád és a vezérek ezen a helyen sátrat verve, 34 napon keresztül az ország szokástörvényeit rendezték. A százéves szobrokat 1997-1998 között újra faragták, az eredeti példányok jelenleg a Rotunda épületében láthatóak.

Látnivalók Ópusztaszeren - Árpád-emlékműLátnivalók Ópusztaszeren - Árpád-emlékmű

 

 

Csete Jurták

A különleges építmények nevüket megálmodójukról, a magyar organikus építészet elindítójáról, Csete Györgyről kapták. Ősi testvéreikhez hasonlóan tetejük egy díszes kupolán keresztül az ég felé nyitott, melyet a honfoglalás-kori ötvösművészet elemei gazdagítanak. A jurták sorát az úgynevezett Világmagyarság hajléka nyitja meg, de kihagyhatatlan az 1998-ban épült Mammurfenyő-ház is, melyben egy igazi kuriózum, egy i.u. 200-ban ültetett kaliforniai fenyő szelete tekinthető meg. Sajnos jelenleg az épületek technikai okok miatt csak kívülről látogathatóak.

Látnivalók Ópusztaszeren - Csete JurtákLátnivalók Ópusztaszeren - Csete Jurták

Látnivalók Ópusztaszeren - Csete JurtákLátnivalók Ópusztaszeren - Csete Jurták

 

 

Rotunda

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik főépülete a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda. Az épület már belülről teljesen körüljárható, kiállításai olyan korszerű multimédiás és interaktív elemeket is tartalmaznak, amelyek mindenben megfelelnek a mai kor múzeumi-turisztikai elvárásainak. Az épületben „A magyarok bejövetele” című panorámafestmény mellett több tárlat is megismerhető, legfőbbképpen az Árpád-kor tematikaja köré csoportosítva.

Látnivalók Ópusztaszeren - a Feszty-körképnek is helyet adó RotundaLátnivalók Ópusztaszeren - a Feszty-körképnek is helyet adó Rotunda

 

 

Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

Az Ópusztaszeren található gyűjtemény tervezését 1973-ban, telepítését 1979-ben indították el, melynek fő törekvése az volt, hogy a Dél-Alföld mezővárosi és tanyai portái, népi építészetének jellegzetességei kerüljenek bemutatásra. A 19-20. század fordulóján a tájegység paraszti rétege tanyákon élt, ennek a tárgygyűjteménye látható az épületek falai között.

Látnivalók Ópusztaszeren - Szabadtéri Néprajzi GyűjteményLátnivalók Ópusztaszeren - Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

 

 

Szer monostora

Az 1970-es években tárták fel azt a monostort az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark területén, melyet a Bor-Kalán nemzetség épített még a 12. században. Szer egy időben fontos központi mezőváros volt, de a történelem vasfogát sem a város, sem a monostor nem vészelte át. Az ásatások még napjainkban is folynak, így szinte napról napra kerülnek elő újabb tárgyi emlékek.

Látnivalók Ópusztaszeren - Szer monostoraLátnivalók Ópusztaszeren - Szer monostora

 

 

Csillagösvény Élménypark

Az Emlékparkon kívül is találunk izgalmakat Ópusztaszeren, ilyen például a Csillagösvény Élménypark, mely közvetlenül az eddig taglalt látnivalók mellett van. Nem is akármilyen labirintust találunk itt: összesen 3,5 kilométer hosszú – így a világon a harmadik legnagyobb a maga nemében –, és a Csodaszarvast formálja. Minden korosztály számára készülnek programokkal, így nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is jól fogják érezni magukat, és akár egy ősi magyar labdajátékot, a turult is kipróbálhatjuk.

Látnivalók Ópusztaszeren - Csillagösvény ÉlményparkLátnivalók Ópusztaszeren - Csillagösvény Élménypark

Látnivalók Ópusztaszeren - Csillagösvény ÉlményparkLátnivalók Ópusztaszeren - Csillagösvény Élménypark

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
7 bakancslistás csodahely - Magyarország rejtett természeti kincsei és kirándulóhelyei
Hazánk természeti kincseit hosszasan sorolhatnánk, hiszen Magyarország annyi eldugott, különleges kirándulóhellyel rendelkezik, hogy egész évben, minden nap másikat nézhetnénk meg. Mi most hetet mutatunk neked az ország legszebb természeti csodái közül.
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Hazánk természeti kincseit hosszasan sorolhatnánk, hiszen Magyarország annyi eldugott, különleges kirándulóhellyel rendelkezik, hogy egész évben, minden nap másikat nézhetnénk meg. Mi most hetet mutatunk neked az ország legszebb természeti csodái közül.
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
7 varázslatos kastély Magyarországon, amitől elámulsz
Részt vennél egy mesebeli kalandon? Akkor kövess minket, mert legfrissebb cikkünkben 7 varázslatos kastélyba látogatunk el! Ezek a különleges, történelmi építmények nemcsak Magyarország múltjába engednek bepillantást, hanem páratlan szépségükkel és bámulatos atmoszférájukkal minden kirándulót elbűvölnek. Sőt, még a megújult és nemrég nyitott Andrássy-kastélyba is bekukucskálhatsz! Kezdődjön a kastélytúra!