Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Utazz az időben! – 5 középkori templomrom nyomában

Még a legmodernebb úti célok kedvelőinek is kivételes élmény lehet olykor felülni az idő szárnyára, és egy-egy történelmi emlék révén elképzelni a középkori emberek életét. És bár sötétnek szokás emlegetni ezt a korszakot, az itt felsorolt egyedi hangulatot teremtő romok, ezernyi történetről árulkodó templommaradványok jóval inkább fényt vihetnek egy kirándulós délutánba.

 

Ecséri templomrom, Révfülöp

Az Árpád-kori építészet másik jelentős darabját csodálhatjuk meg Révfülöp határában, az ecséri templomrom képében. A 12-13. századból származó, román stílusú műemléket ecsérpusztai templomromként is emlegetik, melynek eredetijéhez a 15. században előcsarnokot építettek, sőt a sekrestyét is átalakították (ekkoriban kapott Rómától búcsúengedélyt).

Ahogy Ecsér, úgy annak háromhajós templomának jórésze is a török kori rablóhadjáratok, gyújtogatások során vált eggyé a földdel. Sőt, az ott maradt, balaton-felvidéki vörös homokkőből faragott köveit ezután elkezdték széthordani… Sok-sok évszázaddal később, 1962-63-ban azonban feltárták, és kisebb-nagyobb kiegészítésekkel helyreállították a templomromot. Majd 1999-2000-ben – a millenniumi program során – újabb felújítási munkákra volt lehetőség.

5 középkori templomrom nyomában - ecséri templomrom5 középkori templomrom nyomában - ecséri templomrom

Szállástippek Révfülöpön és környékén>>

 

 

Sóstókáli templomrom, Kővágóörs

A karsztvízből és csapadékból táplálkozó, madárcsicsergéssel körbefont Kornyi-tó középvonala körül van egy kis földút, amelyet egészen a sóstókáli templomromig követhetünk. Relaxáló, negyedórás-félórás, réteken átívelő sétával már ott is vagyunk a vélhetően feltáratlan látványosságnál, melynek északi részénél még egy rejtélyes (római kori vagy középkori) épület alapjait is megpillanthatjuk, amelyet a szájhagyomány Pusztapalota néven emleget.

A templomromhoz nemcsak akkor érdemes elkirándulnunk, ha érdeklődünk az Árpád-kori épületek iránt, hanem akkor is, ha a Káli-medence népszerű szegleteit már egészen jól ismerjük, és valami rejtélyesebb, eldugottabb csoda után kutatnánk. A romokon túl pedig csendet, nyugalmat is biztosan találunk, ugyanis ez nem egy klasszikus úti cél.

Ami az építmény – mint 13. századi, román stílusú templom – karakterét illeti: egyenes záródású, csúcsíves ablakkeretekkel, dongaboltozatú fedéssel bír. A 20. században még a tornya is az ég felé tört, ám napjainkra a szentély feletti, terméskőből megalkotott diadalíve a leglátványosabb része. 

5 középkori templomrom nyomában - sóstókáli templomrom/ Fotó: ittjartam.hu5 középkori templomrom nyomában - sóstókáli templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Kővágóörs környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
8+1 kihagyhatatlan szállásajánlat minden pénztárcához
Elutaznátok egy felejthetetlen belföldi kikapcsolódásra Magyarországon, de a pénztárcátok makacsul ellenáll a kísértésnek? Megértjük a helyzetet, de van megoldás! Összegyűjtöttünk 10 wellness hotelt szuper szállásajánlatokkal, amik a családi kasszát is kevésbé terhelik meg. Töltsétek meg fürdőzéssel, szaunázással, pihenéssel az utazást!

 

 

Hetyei templomrom, Ádánd

A Törökhagyásként és Pusztatoronyként is ismert Hetyei templomrom egészen az 1200-as évekig repít vissza minket, ugyanis ekkor építették a szent helyet, méghozzá román-gótikus stílusban. Megközelítése talán egy földúton keresztül a legkönnyebb (a szőlőhegyi úttól 800 méterre keletre), de mivel egészen a romokig nem vezet út, valamennyi szántóföldi területen biztosan át kell vágnunk. A Törökhagyás a 2000 fős népességet számláló Ádánd külterületén áll, Siófoktól mindössze 15-20 kilométerre.

A középkori műemlék részeként ma már csupán a téglatornyot, és az ahhoz csatlakozó fal maradványait csodálhatjuk meg, végigpásztázva a romanika és a gótika jegyeit, a befalazott ikerablakokat, egy félköríves záródású ablakot, és a hangrést, valamint egy rézsűs fedésű támpillér romjait. Izgalmas ásatásokat végzett a Pusztatoronynál Szabó István régész 1888-ban, amikor is csatok, edények, kések, patkók, és egy kisebb ezüstérem fedte fel magát. Mindez napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét színesíti.

5 középkori templomrom nyomában - hetyei templomrom/ Fotó: ittjartam.hu5 középkori templomrom nyomában - hetyei templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Csabdi templomrom

Tudtad, hogy modern rekonstrukciós eljárások segítségével kiderítették, hogy a csabdi templom igencsak hasonló lehetett a híres zsámbékihoz? A 13-14. századi szent építménynek két tornya volt, ám napjainkban már csak a déli rész alapjait szemlélhetjük meg közelebbről.

A román kori emlék fontos helyet tölt be a Bicskétől mindössze 4 kilométerre található, 1300 fős község történetében, ugyanis ez a templomrom Csabdi legrégebbi építménye. A faluközpont felett húzódó domboldalon jól láthatjuk a mészkőből és homokkőből durván rakott és vakolt falakat, és a négyszögletes alaprajzú tornyot. A helybéliek egyébként odaadóan gondozzák a romok környezetét, sőt olykor-olykor rendezvényeknek is otthont ad a terület.

5 középkori templomrom nyomában - csabdi templomrom/ Fotó: ittjartam.hu5 középkori templomrom nyomában - csabdi templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Csabdi környékén>>

 

 

Zámolyi templomrom

A földből kiálló, ódon sírkövek emlékeztetnek: a zámolyi (vagy középkori nevén zámori) Szent Lőrinc templomromnál valójában egy temetőben járunk. A község főutcájától karnyújtásnyira rejtőzik a különös atmoszférájú, Árpád-kori rom, amely valójában a plébániatemplom nyugati falának kitartó maradványa.

Ami a terméskőépítmény jellegzetességeit illeti: téglalap-alaprajzú, félköríves szentélyzáródású, egyhajós templom volt, amely minden bizonnyal a török kori hódoltság során kapott szörnyű csapásokat (úgy, ahogy maga a falu is). A 17. század közepén részben újjá lett építve, ám a következő évszázadban – a község új templomának felépítése miatt – újabb hanyatláson ment keresztül. Nem más okból, mint hogy a régi plébániatemplom építőanyagát is segítségül hívták ehhez a projekthez… Napjainkban ez már elképzelhetetlen, ugyanis a rom műemléki védelmet élvez.

5 középkori templomrom nyomában - zámolyi templomrom/ Fotó: ittjartam.hu5 középkori templomrom nyomában - zámolyi templomrom/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Zámoly környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Elutaznátok egy felejthetetlen belföldi kikapcsolódásra Magyarországon, de a pénztárcátok makacsul ellenáll a kísértésnek? Megértjük a helyzetet, de van megoldás! Összegyűjtöttünk 10 wellness hotelt szuper szállásajánlatokkal, amik a családi kasszát is kevésbé terhelik meg. Töltsétek meg fürdőzéssel, szaunázással, pihenéssel az utazást!
A Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018 aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről. 2023. szeptember 18-án, hétfőn tették közzé az idei Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC), a champagne-ok és pezsgők legnagyobb nemzetközi versenyének eredményeit. A megmérettetésen a Kreinbacher Birtok lett a legeredményesebb magyar termelő, induló tételeivel egy arany- és két ezüstérmet szerzett.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 magyarországi kastély, ahol elveszhetsz a történelemben
2023.09.29 | 8 perc | Szuper látnivalók | Legnépszerűbb
Az ország településeit járva számos impozáns kastélyra bukkanhatunk, melyek élő példái gazdag történelmünknek és lenyűgöző építészeti örökségünknek. Betekinthetünk a mindennapi nemesi életbe, miközben családtörténeti kiállítások és festői kertek várnak, úgyhogy érdemes a nyakunkba venni Magyarországot, és felkeresni a cikkünkben szereplő kúriákat.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5 látványos kirándulóhely az őszi barangolásokhoz
Nyújtózkodó égerligetet átszelő, fapallós tanösvény és vulkánokról regélő bazaltoszlopok keresztezik az utunkat Magyarország csodálatos tájain barangolva, melyek mind tökéletes helyszínei lehetnek az őszi kirándulásoknak. Ezeken a szép panorámákat sem nélkülöző túrákon ráadásul a Cserhát mennyei Kéz-kilátóját, egy ritkán látott, rejtőzködő kápolnát, valamint egy Árpád-kori plébániatemplom romjait is felkutatjuk. Eljössz velünk?