Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kreinbacher sikerek a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon

2023.09.20 | 6 perc

A Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018 aranyérmet, míg a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV ezüstérmet vihetett haza a rangos versenyről. 2023. szeptember 18-án, hétfőn tették közzé az idei Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC), a champagne-ok és pezsgők legnagyobb nemzetközi versenyének eredményeit. A megmérettetésen a Kreinbacher Birtok lett a legeredményesebb magyar termelő, induló tételeivel egy arany- és két ezüstérmet szerzett.

 

Az idei évben a jubileumi, 10.  alkalommal rendezték meg a rangos világbajnokságot, melyre kifejezetten csak champagne-ok és pezsgők nevezhetnek. A világ 19 országából indultak pezsgőkészítő műhelyek a megmérettetésen, ahol három zsűritag, Tom Stevenson, Essi Avellan MW és Márkus György tizenegy napon keresztül bírálták a beérkezett csaknem 1000 tételt.

A Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2018 tételének aranyérme mellett sikeresen szerepeltek a Brut Classic NV és a Prestige Brut NV pezsgők is.

„A Brut Classic Magnum 2018 aranyérme megerősít bennünket abban a hitünkben, hogy jó úton járunk, amikor a magnum-hatás fontosságáról és különlegességéről beszélünk. Ahogy a zsűri is fogalmazott friss, elegáns és rendkívül komplex pezsgő, amelynek illatában megjelenő virágos jegyeket ízében fűszeres-gyümölcsös aromák egészítik ki” - fogalmazott Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher Birtok kereskedelmi és marketingvezetője.

Az aranyérmes Brut Classic Magnum / Fotó: Kreinbacher BirtokAz aranyérmes Brut Classic Magnum / Fotó: Kreinbacher Birtok

 

A birtok további eredményei

Nemrég rendezték meg a régió legnagyobb borversenyét is, a Winelovers Wine Awards-ot, ahol a Kreinbacher Prestige Brut Magnum 2018 a legjobb pezsgő címet hozta el, még a díjátadón is ezzel a tétellel koccintottak a versenyen sikeresen szereplő borászok.

Intenzív a szeptember a Kreinbacher háza táján, hiszen a 32. Budapest Borfesztiválon bemutatták legújabb pezsgőjüket, mely az ÉGOÏSTE nevet kapta. A birtokon több mint egy évtizede folyik a pezsgőkészítés, de már a kezdetektől terveik között szerepelt, hogy bemutathassák prestige cuvée-jüket, csakúgy, mint a jelentős champagne házak. Minden ház „koronaékszere” a prestige cuvée, melyet a legkiválóbb évjáratokból származó, válogatott alapborokból házasítanak, az alaptételekhez képest jóval hosszabban érlelik, hogy komplexitás és kifinomultság tekintetében mindennél szebb eredményt nyújtson.

Az ÉGOÏSTE különleges házasítás, mely kizárólag a kimagasló években készül, amikor az alapborok a legkiválóbbnak bizonyulnak, biztosítva ezzel azt, hogy a legmagasabb minőségű prestige cuvée kerülhessen a fogyasztók elé. Ennek okán most elsőként a 2017-es évjárat mutatkozik be, több, mint 5 év finomseprőn tartás után.

ÉGOÏSTE / Fotó: Kreinbacher BirtokÉGOÏSTE / Fotó: Kreinbacher Birtok

 

A Kreinbacher Birtokról

Kreinbacher József 2002-ben vásárolta első dűlőit a Somló hegyen és alapította meg a Kreinbacher Birtokot, mely mára mintegy 60 hektárra nőtt, pezsgő alapboraihoz pedig további 20-30 hektárról szüretel. A Kreinbacher-féle borok és pezsgők egyedi sajátossága, hogy a helyi fajtákra és a terroir több millió éves vulkáni örökségére építenek. Tradicionális pezsgőik elkészítésekor évről évre a furmint, a chardonnay és pinot noir optimális házasítását keresik, az eredményt palackos erjesztés és minimum 22-24 hónap érlelés formálja teljessé.

Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, melyek rögtön az évben díjakat nyertek. Az elkövetkező esztendőkben sem volt hiány sikerekből: a DWWA-n az arany- és ezüstérmeken túl 2017-ben és 2018-ban is platinát kaptak, míg a CSWWC Champagne és Pezsgő Világbajnokságon négyszer érdemelték ki a legjobb hazai pezsgőnek járó National Champion – Best Hungarian Sparkling Wine trófeát.

 

Tipp! Látogassatok el a Kreinbacher Birtokra, ahol borkóstolóval összekötött pincelátogatáson is részt vehettek, vagy üljetek be a Michelin Guide által is ajánlott Kreinbacher Bistroba, ahol szintén megkóstolhatjátok ezeket a különleges somlói tételeket.

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Még a legmodernebb úti célok kedvelőinek is kivételes élmény lehet olykor felülni az idő szárnyára, és egy-egy történelmi emlék révén elképzelni a középkori emberek életét. És bár sötétnek szokás emlegetni ezt a korszakot, az itt felsorolt egyedi hangulatot teremtő romok, ezernyi történetről árulkodó templommaradványok jóval inkább fényt vihetnek egy kirándulós délutánba.
Titkot rejtő felirat a győri Pulzus szobornál? Kanyargós Macskalépcső az Esztergomi Bazilikáig? Vajon milyen gyönyörűséges helyek felé érdemes még indulni, ha városnézésről van szó? Csatlakozzatok hozzánk és megtudhatjátok!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mesés kirándulóhelyek a Bakony lankáin
A Cuha gázlóin át a patakcsobogástól hangos szurdokvölgyekig igyekeztünk felkutatni számotokra a Bakony legszebb részeit. A látnivalók között szerepel a romániai Gyilkos-tó kistestvére, egy szél által ostromolt vár, illetve Magyarország egyik legkülönlegesebb természeti kincse is. Mutatjuk, melyek a mi szívünknek kedves helyek e túrára hívogató vidéken!
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
5+1 gyönyörű helyszín Magyarországon, ahol külföldön érezheted magad
Földalatti pincelabirintusok, romantikus romtemplomok, szőlőkkel betakart domboldalak... Nem, ez nem a franciaországi borvidék – pedig épp az is lehetne. Hazánkban járva ugyanis több olyan csodálatos helyszín akad, ahol az egyedi hangulat vagy épp a festői látvány miatt szinte külföldön érezheted magad. Ezekből hoztunk ízelítőt.
Fedezd fel Budapest legjobb éttermeit! 10 új hely a fővárosban, amit érdemes kipróbálni
2022.09.13 | 10 perc | Gasztronómia
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.
A Hoppá Bistro töretlen sikere harmadik éve Michelin ajánlást hoz
2023.09.28 | 8 perc | Gasztronómia
Már az Andrássy úton sikeresek voltak, ám a belvárosi üzlet megnyitásával egy teljesen új korszak kezdődött a Hoppá Bistró számára. Az elegáns bisztró az Október 6. utca gasztro forgatagában talált igazán magára. Jancsa Janival az étterem népszerűségéről, a háttérben húzódó nehézségekről és az újítás szépségéről beszélgettünk.