Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

2023.10.04 | 7 perc

A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!

 

Győr-Moson-Sopron megye sok-sok emblematikus gasztroélmény otthona. Ezen belül, a Kapuvári- és a Csornai-síkból álló Rábaköz kitűnő példája a múltidéző receptek, a helyi bioalapanyagok, a hagyományőrző gasztroprogramok és a falusi turizmus elegyének.

 

Alkotás a tűzhely körül is

A helybéliek alkotói vágyának köszönhetően sok helyen fennmaradtak a gyönyörű népviseletek, népművészeti remekek (például a kékfestő mesterek darabjai és a höveji csipkék), illetve a 19. századi falukép. Az alkotás öröme természetesen a konyhába is beköltözött, és a mai napig ízletes lakomákat varázsol az asztalra.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irimi Norbi Photo (@1r1m1n0r81_ph070) által megosztott bejegyzés

 

 

Nagyszerű biotermékek és halételek

A biogazdák remek portékái a mai napig szuper kiindulópontot jelentenek az olykor egyszerű, de nagyszerű, olykor pokolian bonyolult és hosszadalmas, de annál finomabb receptekhez. A vizek birodalmaként is emlegetett kistáj sok-sok halételt tartogat. Régen például rendszeresen főzték a halászok a csíkhalból és káposztából készült ételt. Ma már harcsából vagy csukából rittyentik ezt a finomságot, hiszen a csíkhal védett állat lett.

 

 

 

Rábaközi perec

Szerte az országban ismerik a másnaposság ellenszereként is számontartott rábaközi perecet (vagy más néven: vert perecet). A több mint 200 éves múlttal rendelkező étel nélkül elképzelhetetlenek a helybéli ünnepek, lakodalmak, búcsúk, vigasságok. A főzött és sütött tésztaféleségnek számító finomság receptje titkos, lényegében családtagról családtagra száll, tehát ahány ház, annyiféle perec.

A titok ellenére van némi információ a hozzávalókról: tej, tojás, vaj, szalalkáli és hamuzsír (vagyis kálium-karbonát) biztosan kell hozzá. Elkészítése összetett és mondhatni komoly fizikai helytállást igényel, innen ered a mondás: „a perec verve jó”. A törékeny perec íze egy töltetlen képviselőfánkot juttathat eszünkbe, manapság kávéhoz, teához is kínálják.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Néptánc Élet (@neptanc_elet) által megosztott bejegyzés

 

 

Kapuvári böllérmáj

Évtizedek óta Kapuvár egyik védjegyeként emlegetik a böllérmájat, és az ehhez kapcsolódó fesztivált, amit rendszerint februárban hoznak tető alá. Akkor se essünk pánikba, ha nem a fesztivál idején érkezünk a városba (persze a szuper hangulat miatt érdemes ezt is megejteni), ugyanis a helyi vendéglők kínálatában gyakran szerepel a neves fogás.

Az étel lényege, hogy a sertésmájhoz a jókora mennyiségű vöröshagymán és fűszerpaprikán kívül velőt is hozzáadnak. A fűszerek közül a majoranna illik hozzá a legjobban, otthoni főzőcskézés során arra viszont extrán figyeljünk, hogy sózni csak a tányéron szabad, mint minden májas fogás esetében.

Vendéglátás Kapuváron>>

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tercia Restaurants (@tercia.restaurants) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Gyórói gombóc

Gyórón minden évben gombócfesztivált rendeznek. A folklór részeként emlegetett gombóclegenda nem akármilyen történetet tár elénk. Történt ugyanis az 1800-as években, hogy az egyik helybéli asszony szilvás, túrós és lekváros gombócot főzött, ám a jókora adagból másnapra is maradt. Mivel még akkor sem fogyott el az étel, a baromfiudvarban kötött ki, ahonnan átgurultak a kerítés alatt egészen a vízelvezető árokig. A legenda szerint a kacsák egészen Cirákig hajtották a gombócokat. Azóta hívják a környéken a gyórói lakosokat gombócfalviaknak. Mindenesetre, ha itt járunk, eredjünk a gombócfesztivál nyomába!

További, kihagyhatatlan fogások:

– rábaközi húsgombóc­leves,
– kapuvári bicskás pecsenye,
– Hanság-széli babgulyás,
– rábaközi vegyes pörkölt,
– árpási kaporleves,
– bocskoros tojásleves,
– ökörfarok leves kónyi módra, gombóccal,
– kónyi gombóc,
– rábaközi bableves,
– szanyi legényfogó leves,
– szanyi zsemlegombóc,
– csornai babos hús,
– csornai tokány,
– csornai töltött hús,
– farádi töltött káposzta,
– rábaszováti húsos gombóc,
– kónyi véreshurka,
– rábapatonai rényés kolbász,
– kapuvári bicskás szelet,
– szanyi rostélyos,
– barbacsi barackfánk,
– bogyoszlói bárány,
– bikaalakú lakodalmi kalács,
– mihályi kalinkó,
– kapuvári kulcsos kalács.

Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélményekVert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Festői túraútvonalak és szemet gyönyörködtető panorámák szegélyezik az utat mindenfelé a Bükk vidékén járva, mely ősszel egészen új arcát mutatja a kalandra éhes vándoroknak. Hódítsd meg a legszebb látnivalókat, melyekhez most 5+1 csodás szálláshelyet ajánlunk – természetesen wellnesszel!
Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mágikus gasztroélmények a Mátrában
Bátran hívhatjuk a mátrai turisztikai térséget „legekkel” büszkélkedő úti célnak. Itt terül el Magyarország három legmagasabb hegycsúcsa (a Kékes, a Hidas-bérc és a Galya-tető), itt tör utat magának hazánk legmagasabban fakadó forrása (a Disznó-kút), és talán nem túlzás azt mondani, hogy itt van a legromantikusabb erdőrengeteg és a legtisztább levegő. Milyen pazar dolgok kerülhetnek a tányérunkra és a poharunkba a „legek” vidékén? Mutatjuk.
Kihagyhatatlan gasztroélmények az Őrségben
2023.06.20 | 7 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Tökmagolaj, dödölle, vargányaleves, forró kövön sült perec – nehéz nem a felemelő gasztropillanatokra gondolni, amikor az Őrség megszámlálhatatlan kincséből szemezgetünk. Éttermek, látványműhelyek, porták, termelői piacok, lakáséttermek, fesztiválok: minden ujjunkra jut valamilyen ízekkel teli program, ha az ország nyugati csücske felé vesszük az irányt.
7 szuper étterem a Balatonon, ahol télen gasztro élmények várnak
2022.01.13 | 6 perc | Gasztronómia
Fantasztikus ételek, isteni borok, balatoni panoráma. Bár télen főleg a pihentető wellness lehetőségek miatt népszerű úti cél a Balaton, gasztronómiai szempontból is figyelmet érdemel. 7 olyan éttermet mutatunk most nektek, ahova nem csak főszezonban térhettek be egy kis kulináris élményért.
Tárgyak helyett különleges ajándék: gasztroélmény minden alkalomra
2024.02.06 | 8 perc | Gasztronómia
Születésnap, névnap, évforduló? Aranyozz be bármilyen ünnepet egy különleges gasztroélménnyel, ami örök emlék lesz! Magyarország jobbnál jobb éttermeiben ugyanis elképesztő fogásokat kóstolhatunk meg. Lepd meg szeretteidet varázslatos ajándékutalványokkal, amiket kiváló éttermekben válthatnak be! Hol? Már mutatjuk is!
Gasztrokalandok Egerben és környékén
Az Egerben töltött napokat nem csak a sok színes és változatos program teszi emlékezetessé. Most arra szeretnénk tippeket adni, milyen gasztronómiai élményekben lehet részetek e történelmi városban. Íme néhány a legjobb egri éttermek, cukrászdák és borászatok közül.
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Melyek a Rábaköz jellegzetes gasztro-kincsei, amelyeket érdemes megkóstolni?
A térség gasztronómiáját hagyományos fogások és helyi alapanyagok jellemzik: rábaközi perec (vert perec), Kapuvári böllérmáj, Gyórói gombóc, valamint gazdag halételek és a falusi gasztroprogramok.
Miért különleges a rábaközi perec készítése?
A főzött és sütött tésztaféleség több mint 200 éves hagyománnyal rendelkezik. Hozzávalói között megtalálható tej, tojás, vaj, szalalkáli és hamuzsír, a készítés pedig összetett és fizikailag is igényes. Jellemző rá a mondás: a perec verve jó.
Miként jelenik meg a hal a vidéki gasztronómiában?
Régen a halászok csíkhalból és káposztából készítettek ételeket; ma a halételek alapanyagaként gyakran harcsa vagy csuka kerül az asztalra, a biotermékek pedig tovább fokozzák a kínálatot.
Milyen kulturális elemek gazdagítják a gasztronómiát a környéken?
Megőrződtek a népviseletek és népművészeti remekek (például kékfestő mesterek darabjai és Höveji csipkék), továbbá a 19. századi falukép és az alkotói attitűd a konyhába is beszivárogott, gazdagítva a gasztronómiai élményt.
Mi a történet a gyórói gombócfesztivál és a gombóclegenda kapcsán?
Gyórón minden évben gombócfesztivált rendeznek. A folklór részeként emlegetett legenda szerint egy helybéli asszony szilvás, túrós és lekváros gombócot főzött; a maradék a baromfiudvarból a kerítésen át a vízelvezető árokig gurult, és ennek nyomán hívták a környék lakóit gombócfalviaknak. Érdemes követni a fesztivál programját.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft