Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

183 méteres függőhíd a Mátrában és új, balatoni lombkorona-sétány: gyalogutak „a levegőben”

Átvágtál már a Mátra lehengerlő függőhídján, ami helyenként megközelíti egy 10 emeletes panelház magasságát? Ha ez túl meredek élmény lenne, akkor inkább nézd meg a Balaton legújabb lombkorona-sétányát vagy kirándulj egyet a Kányavári-hídon túl, a Kis-Balatonnál!

 

A Kis-Balaton varázsvilága a Kányavári-hídon átjutva mutatja meg magát

Kirándulj buja növénydzsungelben és fedezd fel a Kis-Balaton csodálatos állatvilágát a balatonmagyaródi Kányavári-szigeten, ami ideális túraprogram lehet minden évszakban, így ősszel is. A természetjárás megkezdéséhez először át kell kelni a különleges megjelenésű, fagerendákból álló hídon, ami már önmagában is kivételes kalandot jelent. 

A víz fölött átívelő átjárón túl a 15 állomásos Búbos Vöcsök tanösvényre léphetsz rá, mely közel másfél kilométeren át mutatja be az itt élő madarakat és mindennapjaikat. A szúnyogriasztó mellett érdemes távcsövet is hozni, hiszen a Kis- és a Nagy-kilátóból zavartalanul gyönyörködhetsz a természetvédelmi terület nádasaiban. A helyi lakókat pedig nyusztok, hermelinek, vidrák és borzok is képviselik. 

Ezt a pár órás sétát még a gyerekek is örömmel teszik meg, akik nem hagyják majd ki szabadtéri játszótér csúszdáját sem!

Kányavári sziget, Búbos Vöcsök tanösvény, Kis-BalatonKányavári sziget, Búbos Vöcsök tanösvény, Kis-Balaton

 

 

A Fényes Tanösvényen függőhíd és csónakos átkelés is vár

Tata egyik legszebb látványossága a figyelemre méltó Fényes Tanösvény, melynek útvonalán nyáron tenyérnyi, színpompás, virágzó tavirózsák úszkálnak a halakkal együtt. A másfél kilométeres, 43 állomásos tanösvény fapallói egy mesés láperdőn keresztül kalauzolnak végig, miközben lehetőséged lesz megismerni a karsztforrások bámulatos élővilágát is.

A természet végtelen békéje nemcsak séta közben jár át, hanem a 4 méteres kilátótoronyban ácsorogva is, ahonnan remek látkép nyílik a Nagy-Égeresekre. Húzd át magad csónakban állva a látványmedence egyik partjáról a másikra, és hódítsd meg a csodálatos függőhidat is!

Tipp! Imádsz fotózni, már bebarangoltad a Fényes tanösvényt és azt hiszed, nem tudunk újat mutatni? Akkor jól figyelj, mert október 14., 27., november 4. és 10. napokon Napfelkelte Fotótúrát szerveznek a Tatai Fényes Tanösvényen.

Fényes Tanösvény TataFényes Tanösvény Tata

 

 

Új, panorámás balatoni lombkorona-sétány

Balatonboglár már eddig is könnyűszerrel ejtette ámulatba a turistákat, melyben főszerepet játszott a Várdomb csúcsán magasodó, pompázatos Gömbkilátó, valamint a Balatonboglár Bobpálya és Kalandpark is.

Most azonban újabb attrakcióval kápráztatja el a város az ideérkezőket: az 500 méter hosszú lombkorona-sétánnyal, ami a várdombi erdő keleti-nyugati gerincén húzódik. 10 méter magasan, a fapallókon mászkálva madárcsicsergés mellett élvezheted a Balaton ragyogó panorámáját.

Tipp! Láss hozzá Magyarország többi szépséges lombkoronaösvényének a felkutatásához, mert Pannonhalmán, Kaszón, Makón, Kámon és Ipolytarnócon is találhatsz gyönyörű útvonalakat a fák koronái között!

 

 

Boldogkő Várának neves panorámahelye, ami a fotósok kedvence is

Tudjuk, kicsit csalunk, mert most nem önálló útvonalat, hanem egy eszméletlen kilátást rejtő várfalat csempésztünk rá a listánkra. A zempléni Boldogkő Vára a Hernád folyó völgyének keleti peremén emelkedik és sok-sok lépcsőjével, apró, izgalmas titkával téged is megigéz. Az erődítmény szívéből hosszú, kinyúló sziklameredély húzódik végig, amin falépcsőkön át juthatsz el a csodálatos kilátótoronyig. Az előtted elterülő mezők, hegyek varázslatos panorámájától pedig nem egyszerű szabadulni.

Magától értetődően tanácsos feltérképezni a romantikus lovagvár többi pontját is. A szenzációs interaktív kiállításon, a középkori fegyvertapogatón, a lovagi párbajokon esély sem lesz az unatkozásra. A jelmezes tárlatvezetéseken pedig a hét tündér legendáját is megismerheted.

Boldogkő VáraBoldogkő Vára

 

 

18-28 méter magas függőhíd az Oxygen Adrenalin Parkban

A vadregényes Mátra a mesebeli kirándulóhelyek mellett fantasztikus programokat is tartogat az aktív kikapcsolódások szerelmeseinek. Ha igaz rád, hogy örömmel veted bele magad a kalandokba, biztosan jól érzed majd magad az Oxygen Adrenalin Parkban, mely a remek élményeken túl egy 183 méter hosszú függőhidat is rejt.

A sástói kőbánya katlanja fölött 18-28 méter magas kifeszített átjáróról olyan tájékozódási pontokat találhatsz a távolban, mint a Kékestetői tévétorony vagy Gyöngyös városa. Ha viszont félsz ilyen magasan lenni, akkor a függőhíd alatt is fellelhető jó néhány látnivaló. Például a hangulatos tavacskák, ahol tipegők, fahidak, vízi birodalom nyűgöz le. Azért próbáld ki a libegőt, a bobpályát vagy a mini mozdonyként suhanó Oxygen Expresszt is!

Függőhíd / Fotó: Oxygen Adrenalin ParkFüggőhíd / Fotó: Oxygen Adrenalin Park

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!
Stílusosan, az Állatok Világnapjának hajnalán érkezett meg hazánkba a háború sújtotta Ukrajnából Arseniy, a zsiráfbika. A nagykőrösi Richter Safari Park több mint 4 hónapos előkészületet követően fogadta be az állatot, aki nevéhez méltóan bátran viselte a hosszú utazást és hamarosan birtokba is veszi új otthonát.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.