Volenter István neve nem ismeretlen a gasztronómia iránt érzékenyek körében, így az is biztos, hogy az Öreg Prés étteremben szerzett tapasztalatokkal eggyel több kiemelkedő gasztro élményt zsebelhetünk be. Hagyományos értékek mellett a modern konyhatechnológia alkalmazásával hoznak létre lenyűgöző tányérokat, rajta magas minőséget képviselő hozzávalókból alkotott ízletes fogásokkal.
Évekkel ezelőtt jártam itt, akkor a szállásunk is itt volt, és emlékezetes marad a kiváló sváb konyha és kedélyes kiszolgálás. Ezért jöttem ide ismét, most többed magammal. Már helyet foglaltunk a napernyők alatt, de napsütést nem fogta fel az ernyő, és a szokatlan meleg miatt is bentire cseréltük a helyünket.
Kedvességet most nem tapasztaltam, de még egy mosolyt sem. A felszolgálás nem volt kifogásolható semmi negatívum, viszont pozitívum sem. . . A felszolgál ételek eléggé formabontók, u. n. újragondolt kompozíciók voltak. Tekintettel arra, hogy tradicionális fogások voltak, nekem inkább megfelelt volna a hagyományos elkészítés. Viszont az ízek, alapanyagok kifogástalanok voltak. A fagylalt és sörbet viszont kiváló, karakteres csoki és illatos eper. Az eredetileg sváb házakból álló étterem most is tetszetős volt, fa bútorokkal, abroszokkal, függönyökkel, minden tiszta, csak a hangulat volt lehangoló.
A parkolóban a névadó, valóban öreg prés fogadja a vendéget, a rusztikus időutazás folytatódik belépve a kerthelységbe, ahol kemencével, boros hordókkal, kézzel faragott bútorokkal találkozhatunk. A beltér is meghitt, illik az étterem vidék, tradíció, vendégszeretet jelmondatához.
Delikátesz boltot is üzemeltetnek, ahol a környék kézműves termékeit vásárolhatjuk meg. Az asztalon piros-fehér kockás terítő, nehezen értelmezhető ipari borsliszt-szóró, mely dizájnjában is a menzákat idézi, valamint tetszetős, egyszerű vázában rozmaringágacska. A sarokban aprócska, szeretnivaló tálalószekrény tetején petróleumlámpa és patinás gramofon. Az Öreg Présben 2019-ben szállóvendégként reggelizni volt alkalmam, estebédet 2021 októberében ettünk. Fogadófalatként hagymás zsírt kapunk kovászos barna kenyérrel. Jó indítás. A hortobágyi palacsinta a hagyományos felfogás alapján készült, finomítva persze, de igazolva, hogy e sokat bírált klasszikus magyar ételt különösebb továbbgondolás nélkül is tökélyre lehet vinni. Remek előétel. A kacsamell bőre ropog, húsa szép rosé, jó a mellé adott sült káposzta, marinált zöld alma, meggyes pecsenyemártás és a kiváló házias, lepirított nudli. A somlói jó minőségű alapanyagokból készült, szaftos, a csokimártás karakteres. A tökmagos morzsával, kevés tökmagolajjal és könnyed, jó ízű tejfölhabbal kínált túrógombóc is a műfaj büszke képviselője. A kiszolgálás udvarias, de szakszerűnek, szívélyesnek aligha nevezhető. Egy színvonalas helyen elég furcsa, hogy leteszik a vendég elé a séfüdvözletet és nem mondanak semmit. Nem akadtunk fenn ezen, a meghitt atmoszféra és a kiváló ízek valamelyest kompenzálták e pincéri bakit.
Régi, állítólag 17. századi parasztgazda háza ad helyszínt az Öreg Prés Étteremnek, amely a Möllmann- család tulajdonában áll. Mór és a környék legjobb vendéglője, sváb konyhát visznek, sok fűszerrel, intenzív, karakteres, nem éppen kímélő konyha. Szépen felújított parasztház és pince a helyszín, takaros udvarral, ahol az éttermen kívül fogadó is működik.
A fogadót 1992-ben nyitották meg. Az étlap nem túl hosszú, hús-domináns. Több ételből lehet kis adagot is kérni. Közepes, korrekt árfekvés. Míg a leves készült, előzetes étvágygerjesztőként érkezett házi cipó libazsírral. A Galloway alföldi gulyásleves csipetkével kiadós, tömény, nagyon laktató, jó minőségű hús, sok zöldséggel. (900 Ft/kis adag). Főételként szintén csak kis adagot mertem bevállalni, sváb marharagut pirított burgonyagombóccal (2590 Ft/ teljes adag, 1810 Ft/kis adag). A marhahús a család saját birtokáról érkezik, a Galloway egy nem túl ismert, ősi fajta, amelyet félvad tartással tenyésztenek. Esküvők, nagyobb rendezvények esetére különtermet is tudnak biztosítani, valamint borkóstolókat is szerveznek a móri borvidék boraiból. Az idősebb pincér úr nagyon profi, de ugyanakkor kedves volt, látszott, hogy jól ismeri az ételeket, és a vendégek nyelvén is ért. Kötelező szervizdíj nincs, bankkártyás fizetés lehetséges.
Egy családos hosszú hétvégére mentünk barátok ajánlásával. A szállás kiváló, a személyzet kedves. Az étterem azonban messze elmarad a szállástól. Az ételek drágák A személyzet figyelmetlen, többször kell szólni, ha szeretnénk valamit. Az ételek minősége is javulhatna, nagy "műsorral" tudják tálalni, csak az evőeszköz marad le néha, illetve nem ízletesen főznek.
2Ételek / Italok
2Kiszolgálás
4Hangulat
4Ár / érték arány
4Tisztaság
Milyennek találod ezt az értékelést?
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.