Gyémánt 500
Népszerű író még 181 hasznos szavazat kell
2025. július 1.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Hol volt, hol nem volt, szombaton délelőtt egy istentiszteleten voltam, délután meg nagy parádé volt és a kettő között meg azért volt idő töltődni szellemileg, fizikailag. . . meg hát ebédelni is kéne valamit. És ez a hely volt szinte a legközelebb. De egyáltalán nem bántam, mert jó emlékeim voltak róla.
Valahogy úgy tűnt, hogy kicsit elegánsabbá vált, pincérek többnyelvűek, de valamilyen módon mindenki elboldogul. Kétszemélyes asztalkához húzódtam, azért voltak elegen mások is, és gondoltam, újítsunk, ne együk mindig ugyanazt, tiszteletből a nemzeti kaját kérem, esetünkben a burgonyás tócsni gombamártással került terítékre. Nem kellett rá sokat várni, hozták is rendesen. Jó, laktatós étel, még a végén maradt is belőle pici, de hát kánikula volt. ilyenkor nem eszi rommá magát az ember. Fizetésnél így alakultak a számok, hogy a burgonyás tócsni 4190, a 2 db Coca Cola Zero 1980, a szervízdíj meg 419+198 forint. Nagyon jót ettem, jól éreztem magam, jövök szívesen máskor is!
2025. június 30.a párjával járt itt 55 Szóval azért egy Hertelendy kastélyba illik elmenni. A világ megtapasztalva jó, képeslapról nézegetve fenét se ér. De azért el voltunk hűlve, hogy milyen ótvar egy út vezet a fényes palotáig. Helyenként6 kátyús, pfejjj. . . oszt a grófok. , bárók, nemzetünk új elitje ezen hajtanak végig?
Aztán beugrott, hogy áá, dehogy, hát ott a reptér a kastély mellett, hámámeg milyen oligarcha, akinek nincs repülőgépe vagy helikoptere? Na ugye. De a kapu zárva volt, gondoltam, megette a fene, hát akkor nem írok erről itt semmit, aztán jött kifelé egy helyi erő egy gazdasági kocsival, lehet, hogy azt gondolta, hogy mi is főrangok vagyunk, hát beengedett, mondta, bizonyos mértékig zárva vannak, de azért aknázzuk ki az el nem múló pillanatot. Így aztán bekirándultam, amennyit csak lehetett, nem bántam meg, hogy kijöttem, pazar környezet, szolgáltatások, hiába na, 5 csillag az 5 csillag.
Érdekes
2025. június 30.egyedül járt itt 45 Pár Tengelic környéki kastélyt bejártam nemrég, ezt egy kicsit reménytelennek találtam, mert a neten az van, hogy nem látogatható, szociális intézmény, 2002 óta meg Csilla Von Boeselager otthon szenvedélybetegeket ápoló-gondozó és rehabilitációs intézménnyé alakult át. Ez így is van, de nem egészen mégsem.
Amikor odamentem próba-szerencse alapon, a portás simán beengedett a kertbe autóstól, és mondta, hogy megnézhettem volna a kastélyt belül is, persze, de éppen nemrég mentek haza a dolgozók, be van már zárva. Ezt úgy értelmeztem, hogy már nem pszichiátriai betegek vannak az épületben, van itt erre a célra más épület is, hanem nappali, esetleg irodista dolgozók, akik akár be is engednek, ha kéred. De hát péntek késő délután volt, ilyenkor tényleg nem várható el, hogy valaki ott kuporogjon és engem várjon. A portás szerint érdemes, mert szép. Így aztán csak a parkban sétáltam, meg a kastély körül, de másoknak adnék esetleg tippet, hogy korábban jöjjenek, mint én, és legyen szerencséjük.
2025. június 29.a párjával járt itt 45 Jó sokat nézelődtünk valahol belső Somogyban, terv volt, hogy akkor a Kukorica csárdáig jussunk már el, na, aztán majd onnan haza este. Nem voltam nagyon éhes, az olyan itt eszegtős-ott eszegetős nap volt, de azért beülni valahová rendesen, egy jó helyre, azért az jár az erdei turistáknak is. És ez egy jó hely.
Péntek késő délután ijesztő mennyiségű autó van a csárda parkolójában, szóval mások szerint is ez egy jó hely. De a parkoló legvégén csak akadt egy kis terület, ahol nem álltam el senki útját, és csak akadt a tömeg ellenére is egy kétszemélyes asztal, ahová leülhettünk. A forgalom nagy, állandóan változik, helyek szabadulnak fel. Kiszolgálás olajozott, sok lány és fiú próbál lépést tartani a kihívásokkal. Szerintem annak ellenére, hogy sokan voltunk, időben kaptunk étlapot, időben vették fel a rendelést és elfogadható időben kaptunk ételt is. Nejem nem volt ennyire megengedő véleményen. De, szerintem jól éreztük magunkat. Én finomkodó módon egy kisadag gyümölcslevessel kezdtem, erre rántott fogasfilét pakoltam petrezselymes burgonyával, ez is kisadagban. Feleségem almával-szilvával töltött pulykával meg krokettel birkózott. Házi limonádét és Cappy ananászt ittuk hozzá, így lett a számla végeredménye 11380 forint melyre azért adtunk még ráadást, és egyáltalán nem éreztük drágának a kosztot.
2025. június 29.egyedül járt itt 35 Kastélylátogató túrám része volt a Jeszenszky kastély is. Ismétli az ember önmagát: a kastélyok történelmünk szerves részei, oda kötődik az ország településszerkezetének java, volt az uradalom, valakié, építtetett magának várat, kastélyt, kolostort, bármit, a kiszolgáló jobbágyokból, szolgákból meg keletkeztek a falvak, dióhéjban.
Hát Tengelicen meg szűkebb környékén elég sok kastély van, az biztos! Egymás nyakába lógtak a földesurak, de legalább elveszegették egymás lányait, aztán jött, ment, vándorolt, gyarapodott a vagyon. Ez a kastély is volt/van különböző állapotokban, birtokviszonyokban. Viszonylag jól megközelíthető autóval is az erdőben, most éppen körül van frissen kerítve, hát körbemásztam a kerítés körül, egyes oldalakon szinte járhatatlan a bozót, de legalább nem volt kutyás vagy fegyveres őr, mint az újföldesuraknál, szépen, csendben körbekirándulod, elmerengsz a világ folyásán, aztán hazatérsz.
Érdekes
2025. június 29.egyedül járt itt 45 Magányos kóborlás eredménye. Ez itt Apáti puszta, aztán ez valahol eltűnk a semmibe, ma úgy látszik, Szedres külterülete. Nincs messze a Nepomuki Szent János Templom romjától, amit totálisan megevett a dzsungel, az a kastély meg hát. . . A leírások szerint 1840-ben, klasszicista stílusban feltehetően Bezerédj István építtette, a falu alapítója.
Utolsó tulajdonosa báró Fiáth Géza volt. Azután van róla egy TEOL-cikk 2022-ből, az a címe, hogy "Hétszázmillió forintért eladó egy darabka történelem Szedresen! " (nem másolom be ide, mert milyen taplóság más szövegét lopkodni) Szóval, aki kívánja, utánanéz. Én az egész környéket elhagyatva találtam, elég rendezetlen, gondozatlan, a kastély nem olyan színű, mint a róla szóló képeken, talán feltámadt rövid időre lovastanyaként, a pihenőpadok szétmenve, beszakadva, a kertben van egy faragott kapuja a boldogságnak, ami a bozótosba vezet. talán, ahogy annyi más kastény, esküvői helyszínként is funkcionált egy darabig. Talán egy bedőlt vállalkozás nyomait látjuk éppen. Most így néz ki, ahogy látod. Felfedező útnak ideális helyszín. Őszinte érdeklődőknek ajánlott.
2025. június 29.a párjával járt itt 45 A Balaton azért egy bizonyos mértékig szent hely a magyar emberek tudatában, én meg valamilyen egyedi szenvedélyből kiindulva azon dolgozom magamban, hogy a tópart összes településén egyek vagy igyak valamit, de többek között ez a Balatonőszöd még eddig hiányzott. Ez a falu nagyon keskeny részen érintkezik a Balatonnal, nincs nagyon sok választási lehetőség.
Valaha kormányüdültem itt, hát ott bent a rezervátumban volt csárda meg borozósziget, meg többféle létesítmény is a nagyarcúaknak, de az a funkció megszűnt, aztán meg, ha ott vagy bent, miért járnál ki ide valahová máshová? Így most van ez a kis szabadstrand, rajta ezzel a két büfével, voltam már itt is párszor, de sohasem voltak nyitva. Én jöttem rosszkor. De most nem. Most pont valami délelőtt nyitás körüli időpontban voltunk itt, a hölgy nagyon kedves volt, feleségem valamilyen vizet meg kávét kért, én meg, hogy egyek is valamit, hát egy palacsintát, és egy limonádéval fejeltem meg. Nem nagyon passzol a kakaós palacsinta a citromos limonádéval, de hát így történt történelmileg. Más vendég még nem nagyon akadt, lehetne itt mást is enni, de úgy találtuk hogy korai még. Ezzel jól elvoltunk, a kiszolgálás meg a kedvesség kiemelkedő, az ár sem volt rossz egy balatoni büféhez képest, 2600 forintot fizettem összesen a papírok szerint.
2025. június 26.egyedül járt itt 55 Ténferegtem Nagydorogon egyik délután, néztem a református templomot, persze kétszer megnyomkodtam a kilincsét, hát, nincs szerencsém, kintről lehet csak lefényképezni, úgy meg nem teszem fel az ittjartamra, ennyi. . . Már mentem volna, amikor utánam kibált valaki az út túloldaláról, egy rendkívül kedves hölgy széles mosollyal, piros blúzban integet.
. . nekem? Persze, jöjjek már, be szeretnék menni a templomba? Látta, hogy fényképezem. . . akkor kinyitjuk, aztán csak kerüljek beljebb, érezzem jól magam. Valahogy így van ez emberországban. Gyerekeket kísértek, talán egy férfi és egy nő, aztán bementünk a templomba, a férfi gitáron játszott, a gyerekek közül volt, aki figyelt, volt, aki énekelt, volt, aki inkább futkározott, de senki nem szólt rá, hogy húú, ezt itt nem szabad, de szabad, ahogy csak szeretnéd. Nekem meg azt is mondták, hogy örülnek, hogy tetszik, persze, másszak csak fel bátran oda, ahová csak akarok, hát, ilyen ez. . . felmentem a karzatra, az orgonához, megcsodáltam az apróbb részleteket, a karzatok alatti fakazettákat a plafonon, szóval csuda kedves kis hely, meg emberi, és közben hangzott el az a kérdés is, hogy szeretném-e megnézni a helyi nevezetességet, a sipkagyűjteményt? Hát hogyne szerettem volna, arról meg már írtam is itt. Mit tehetnénk ehhez hozzá? Hogy Isten áldja meg Nagydorogot meg az ottélő embereket!
2025. június 26.egyedül járt itt 35 Lejöttem a Mészőly utcán a Bartók felé, és ott beugrott, hogy régen jártam itt, talán valami falatokat bekaphatnék, ha már. . . a falatokból inkább leves lett, ha jól emlékszem egyféle leves van, választani lehet, hogy vegán módon vagy csirkével, én meg csirkével kértem.
A nő, aki nem volt se barátságtalan, se lelkes, valami vendégbarát kinyilatkoztatást tett, azt mondta, olyan kevés csirkehús van, hogy azt beleteszi, de odaadja vegán áron. Ezt értékeltem is, plusz egy pont! Kérdésre, hogy kérek-e bele tejfölt, bazsalikomot, kértem, kértem. . . Valami mexikói íze volt, nem volt se jó, se rossz, semmi különös nem történt, ettem egy levest a Bartók boulevardon.
Érdekes
2025. június 25.egyedül járt itt 45 Kastélyokat vadászgattam a minap Tengelic, Szedres, Kölesd vidékén, közben meg vagy négyszer átmentem ezen a körforgalmon, mi ez, miféle állatok, hogy kerülnek ide halak? - kérdések jártak az eszemben. Hát azután csak megálltam, csak megnéztem persze.
Vagy 5 éve áll itt, az a története, hogy egy Czikk László nevű halkereskedő elhatározta, hogy ha más országokban lehet ilyen érdekessé tenni a körforgalmakat, akkor itt is, miért is ne? És ő finanszírozta ezt az egészet. Innen a halak. A tölgyfát is ő adta hozzá, Iparművészek, fafaragók dolgoztak rajta, elkészült, ilyen lett. Három oszlok, és mintha moszatba, hínárba úszkáló halakat látnánk. . . A mű jól tartja magát, gondozzák is az ötletgazdák.