Népszerű író még 181 hasznos szavazat kell
Érdekes
2025. június 11.egyedül járt itt 45 Ez a bizonyos harangláb nem a kisgyőri harangláb, mert az inkább az un. reformációs emlékharangláb, azaz a tesója egy másik faluban, de ha egyszer itt össze lett vonva Kisgyőr Mocsolyásteleppel, akkor hát össze lett vonva. Szóval akkor ez a mocsolyástelepi. Látszólag nem református, inkább katolikusra tenném.
Van egy kis kerítéssel határolt gondozott terület, és abban a tereptárgyak. A harangláb egy dolog, de vegyük hozzá a feszületet is, meg a faragott asszonyszobrot, aki lehet Mária védasszony, de akár kitelepített asszony, háborús özvegy, kaját kérő muszlim menekült, vagy bármi más, kinek-kinek elvárásai szerint. Azután vagy kis kereszt a kerítés lécei mellett, inkább sírnak vélném. Talán valakinek a kiskedvence lelt itt végső nyugodalmat. Hát körülbelül így néz ki a látnivaló.
Érdekes
2025. június 11.a párjával járt itt 45 Ugyebár ez állítólag az eredeti egyiptomi piramisok másolata lenne, de nem az, mert ez már a másolat másolata. A 10 méter sem igaz, jó, ha a fele. . . De, az valószínűleg igaz, hogy Magyarország egyetlen kőpiramisa. Kicsi, savanyú, de a miénk.
Állítólag gróf Pappenheim Szigfrid építtette, hogy miért, azt a kánya tudja, hát, mert a grófok szoktak ilyen szokatlan dolgokat építeni a kastélyaik kertéje, műromok, műbarlangok, műpiramisok, stb. másrészt mi a fenére költse az elkölthetetlenül sok pénzét, azután meg van valami legenda, hogy egy nemes legény szerelmes volt a nem nemes lányba, aztán így nem lehettek egymáséi, és azért, azután meg van olyan verzió is, hogy ez is egy memento mori, halott családtagok emlékére. Szóval, a lényeg az, hogy állt itt egy 10 méter magas kőpiramis, az 50-es években a környékbeliek szétszedték, szétlopkodták, végül 2014-ben a helyi erdőgazdálkodó társaság építette újjá. Tehát nem ugyanaz, nem így nézett ki, de majdnem. Jó kirándulóhely. Sokat vergődtünk az erdőbe kanyargós utakon, mire megtaláltuk a kastélytól indulva. Azután kiderült, hogy még autóval is megközelíthető más irányból, egy ukrán család éppen piknikezett mellette.
Érdekes
2025. június 11.a párjával járt itt 45 Nyertünk valamit, meg el is veszítettünk. Jártunk már így többször: volt egy vár-, kastély-, templomrom, lelkesen kirándultál, izgalmas felfedezés volt, azután valami derék fickók "rendbe hozták", és te akkor kiszorultál onnan, többé nem léphetsz be. Az ilyen helyeken aztán sokszor se telefonszám, se alkalmi nyitvatartás, kész, semmi.
. . elveszett. Hát így jártál. ezzel az apáti templommal is. Körüljárhatod, szabad, letelepedhetsz a fűbe, próbálsz bekukucskálni, azután hazamész. Kis apró taps. Elveszítette romjellegét. . .
2025. június 10.a párjával járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Amikor az ember megy valahonnan valahová, sokszor felmerül, hogy de jó, jó, és aztán hol együnk a nap felénél valahol? Voltak ötleteim, autóban ültünk, nejemnek mondtam, hogy hopp, merre is megyünk? Hát pl. Csór. . . ok, na nézzük is meg, hogy a Fiastyúk nyitva van ma vagy nincs? Mert az esetleges. Hát tegnap nem volt, állítólag.
Jó, de mi a fene van még Csóron? Hát ez a Csorleone. . . Ok, akkor menjünk oda. Így aztán bekanyar, beérkezés a sporttelepre, te jó ég, milyen étterem lehet egy sporttelepen? De nyugi, egészen jó. Ízléses, jól kezelt kis térség, nagyon helyes, kedves pincérlány, helyet ajánl, hozza az étlapot, nem túl bőséges, de nem is kevés a kínálat, én magyaros gyerek vagyok (kárikittyom, uzsedáré meg uzsedom), hát májgombóc levest kérek és pacalt, olaszos savanyúsággal (pepperoni, La forza dell'Italia), ha már magyar nincs, Cola zérót iszom (kocsmárosné aranyvirág), feleségem meg pankómorzsás sertésszüzet. A lány nem csak elölről szép, de hátulról is, pünkösd hétfő van, tehát a szentlélek kiáradása folyamatos mindenhol és mindenben megmutatkozik. A májgombócleves ízletes, nem mirelit, házi és finom, a lány kérés nélkül hozta az erőspaprikákat, a pacal a feleségem szerint elég halvány, de nem színre esszük, hanem ízre és arra elég jó, ahogy az ő zöld kajája elég jól sikerült szerinte. A mosdók tiszták és higiénikusak. Egy-két szottyadt család lődörgött még ott rajtunk kívül, nem zavartak senkit, se minket, se mást, szóval jó élmény ez, teljesen rendben is van! Hálás evő vagyok. Szervizdíjjal együtt 13761 forint a vége, jó érzésekkel távoztunk.
2025. június 10.egyedül járt itt 35 Szerintem a jószándék az megvolt. Van (volt) Magyarpolányban egy kitelepítési emlékmű, a kényszerűen hazájukat váltó svábok emlékére. Később mellécsaptak egy betelepedési emlékművet is, nagy fickósan fel is avatták a haját, csak hát ez nem egy Ulmer Schachtel.
A minta, hogy az hogyan is nézett ki, ott lapul a hajó mellett a fűben egy kövön, az Ulmer Schachte (másnéven ulmi skatulya vagy ulmi doboz) azért kapta a nevét, mert egy zárt faház volt a fedélzetén, abban laktak a hosszú utazás alatt az idehívottak, és elől meg hátul két-tét hosszú evezője volt az irányításhoz. Hazánk tucatnyi településén található Ulmer Schachtel emlékmű. Ez meg hát egy hajó, kicsit olyan játékszer inkább, mintha játszótérre készült volna, bele lehet lépni, felszállni rá, én is megtettem, jó szélben, feszülő vitorlával vígan forgattam a kormánykereket, miközben matróznótákat daloltam útban a jövő felé. Jó, hát ez nem az igazi, de erre mondja az angol, hogy nice try.
Érdekes
2025. június 10.egyedül járt itt 45 Midőn megnéztem a kitelepítés fájdalmának emlékművét Városlődön, valami érdekes nevű park vagy tábor felé tartottam, hogy csillapítsam kíváncsiságomat, amikor találkoztam egy cukker lokálpatriótával. Ő nevezte magát annak, megkérdezte szívet melengetően, hogy mi járatban, hová mennék, mit segítsen? Egy kedves, intelligens hölgy.
Mondtam a fura nevű parkot, azt mondta, hogy semmi érdekes, az egy ifjúsági tábor, de viszont van itt egy ilyen huta modell, éppen ott beszélgettünk, meg még ő ajánlotta a helyi templomot is. De hát itt ez a huta-féle, amit, ha nem beszélünk róla, inkább eszkimó iglunak néztem volna, csak hát az jégből van, az meg kőből, de formára ugyanaz. Én minden baromságban tök boldogan benne vagyok azonnal, szóval, ide is bemásztam volna négykézláb, mert legfeljebb akkora, de, mivel az "ablakokon" keresztül amúgy is belátni, hát beláttam, hogy a bemászásnak semmi értelme. De arra jó, hogy pl. egy mai embernek elképzelés, milyenek is voltak ezek a bizonyos huták. Valaha e tájon működött az üveghuták ipara szláv és német telepesek keze által, ráadásul ezt a települést, amihez ez a tevékenység tartozott, Pillének hívták. Pille. Nagyon cuki név egy falunak, igaz? Egyébként a "Pile" szlovákul fűrészüzem,. és hát először az kell egy huta működtetéséhez, ami nagyon sok fát igényel. Persze,, ha érdekel, úgyis utána fogsz olvasni, ha meg nem, akkor hiába írom. Szóval ez itt ilyen. A magyarok történelmét zömében nem magyarok alakították.
2025. június 10.egyedül járt itt 45 Nem is olyan régen fedeztem fel én is, s bár a név nem kifejezetten szlávos, a valóság az, hogy egy ukrán büfé érkezett a Fehérvári úti piac gyorséttermei közé. Azt is jólesően érzékeltem, hogy Budapest minden pultjának szemfüles főinspektora már fel is tetette ide az ittjartamra, tehát nekem már csak kóstolnom kell és értékelnem itt.
A helyzet az, hogy nem itt ebédeltem, azt elkövettem máshol, de azért itt is ettem-ittam valamit, hogy képbe legyek. Nagyon megörültem neki, hogy gazdagodtunk egy ukrán büfével. Az eddig ismert budapesti ukrán éttermeket kedveltem korábban is. Érdekes kaland lehet pont egy ilyen politikai közegben megnyitni egy új büfét, amikor az állami média csapjaiból reggeltől estig zuhog a gyűlölet a szomszéd népre, a legsötétebb bűnözőknek, ételmérgezőknek, Sátánnak és rémnek ábrázolva őket, és létezik néhány magyar, aki el is hiszi ezt a kegyetlen propagandát. Tehát történelmi ellenszél van éppen. Én inni kértem, a nő, aki a pultban állt, érdekesen, bájosan használja a magyart, szóval kompótot ajánlott, az én ismereteim szerint ez inkább egy erdei gyümölcsös limonádé volt, mi annak neveztük volna, szóval egy nagyon jó pohár hideg lé, az alján úszkáló gyümölcsdarabokkal. 600 forint volt és finom. De ne álljunk meg itt, akkor már legyen nekem egy amolyan buktaféle is, az is 600 forint, és az is finom, friss, puha tészta, lekvárral. Hát most ennyi volt. De azért ez visszatérős ám, hiszen egy ukrán borscs-kóstolás meg bizonyos húsos batyúk élvezete elengedhetetlennek tűnik, szóval, megint el kell majd mennem valamikor a Fehérvári úti piacra.
2025. június 10.egyedül járt itt 35 Az emlékek és a fa kopása. . . ez a szobor 2008-ban, az avatásakor biztos nem így nézett ki. Én 2016-os képeket láttam róla a neten, azért is látogattam Csehbányára, akkor még szép sárgásbarnán, fa-színűen csillogott a napfényben. Most, hogy én is találkoztam vele, hát, ütött-kopott, ugyancsak eljárt felette az idő, nem tudom, megóvható-e még, de romlásnak indult.
Nyilvánvalóan a sváb lakosság tragédiáját fejezi ki, bár más hasonló szobrok nagy batyukkal, utazóládákkal ábrázolják a rettentőt, ennél az asszonynál csak egy cekker van, és talán a kényszerű távoztakor még egyszer utoljára visszanéz. Talán a templomra. Aztán magába rogyva elmegy. A szobra meg itt maradt, a talapzatára azt írták, hogy "Wir vergessen nie. . . ", A kitelepített sváb családok emlékére. Az un. emlékpark csak úgy található meg, ha nagyon figyelsz. Egyébként meg olyan, mint valami TSZ gazdasági udvara, egy domb lejtőjén. De, ha keresed, megtalálod.
Érdekes
2025. június 7.egyedül járt itt 45Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Kisgyőrben annyi fafaragás van mindenfelé, hogy eldobsz egy kavicsot valamilyen irányba és fán koppan az. Hát van egy ilyen falufa is. Idegennek, idelátogatónak nem sokat mond, 5 méter magas, mintha bábu lenne, ami napkorongot tart, és az oszlop oldalára rá vannak vésve a mai családnevek, a másik oldalára meg az egykor itt élők. Kedves ötlet, de inkább lokális dísztárgy ez.
Érdekes
2025. június 6.egyedül járt itt 45 Városlődről több mint 450 svábot telepítettek ki Pirnába, Drezda mellé. Az ő emlékükre került ide ez a szoborcsoport, ami jelenleg nem fest valami nagyon jól, talán már a kezdődő pusztulás környékezi. Színét, bevonatát elveszítette a fa, a repedések beindultak, a formák már nem annyira élesen kivehetők.
Az ábrázolás szándéka talán anya és lánya volt, nem tudom, valahol azt olvastam, hogy idősebb és fiatalabb asszony, de a méretkülönbségek elég meghatározóak. Mellettük talán a csomag, amit magukkal vittek. Olyan kis periférikus helynek tűnik ez a liget, ahová ezt felállították, nem a település központi része. Tisztelet a kitelepítettek emlékének, de ez a tisztelet lassan az emlékműre is ráférne már.