Gyémánt 500
Népszerű író még 185 hasznos szavazat kell
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45Bugacon átvonulva csak úgy megtetszett ez a templom, jó helyen van, szép látvány, én meg nagy templomos lovag vagyok, hát ilyenkor leszállok a lóról és bemegyek megnézni. Nem egy kiugróan különleges, legendás hely belül, de nem is azt vártam, de csend, rend mindenütt. Húsvét közeleg, a templom meg már itt van.
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Szilágyi Mihály szobráról azért érdemes megemlékezni, mert nem nagyon található másik az országban, és éppen most volt a sok vihart kavart és nagyon megosztó Hunyadi sorozat a TV-ben, ezért még aktuális is szólni róla. Ahogy sokmilliárdos TV-sorozat 90%-a fikció és talán így nemzetközilg meg kamaszilag is emészthető, úgy mondhatnánk erre a szoborra is.
Ha megnézed a Szilágyiról fennmaradt metszetet, melyről egy falusi kántortanító néz rád, meg megnézed ezt a robosztus, daliás, kőkemény, férfias szobrot, akkor érted, mire gondolok. Szilágyi a Hunyadiak rokonságába keveredett, Mátyás nagybátyja, és a kornak megfelelően az égvilágon mindenféle ilyen-olyan címe volt, magyar gróf, hadvezér, torontáli alispán, temesi főispán, macsói bán, erdélyi vajda, a Magyar Királyság kormányzója, az alsó részek főkapitánya, talán csak kalaposinas nem volt. De hát akkor ilyenek voltak a viszonyok. Tekintsd meg, ha arra jársz.
2025. április 18.egyedül járt itt 35 Azt hiszem, a Campona mellett McDonald's-ba akartam menni, aztán beálltam a parkolójába és észrevettem, hogy minden ok nélkül van egy Prémium nevű étteremféle az út túloldalán. Hát egy étterem jobb, mint egy McDonald's, nem ismerem, menjünk át inkább oda. Mikor átmentem, kiderült, hogy tulajdonképpen semmi érdekes, ez meg egy kebabos.
De ha már átjöttem akkor kérek is valamit. Pár ember járt előttem, mögöttem elvitelre kértek ilyen semmilyen táplálékot. Valahogy eljutottunk oda, hogy a leghétköznapig magyar munkáskaja az ázsiai gyorsbüfék terméke, aztán azon belül majdnem mindegy, hogy mi. Volt három szelet olyan rántotthús-féle, amin valami sülthagyma volt, meg valami tükörtojás. Kizártnak tartom, hogy bármilyen nemzetnek ez legyen a nemzeti eledele, de ilyent is szül, a alsóközépgasztronómia. Kértem krumplival és tzatzikivel, ehető volt, de nem nagy élmény. Olcsó volt. Két akármilyen nemzetiségű keleti srác dolgozik a boltban, overálos emberek jöttek be és rutinosan ették a migránskaját, semmi érdekes nincs itt, nem rossz ez és nem jó, de ezért nem érdemes eljönni idáig bárhonnan. De ha itt melózol a szomszéd építkezésen, akkor persze.
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Nahát, éppen csak felkunyeráltam ide az ittjartamra ezt a szobrot, pontosabban díszkutat szobrokkal, amikor puff, a semmiből itt termett két jégmadár és le is értékelte. . . itt figyelnek, kérem, itt figyelnek. . . ott gubbaszt az alsó ágon és figyel.
De ez egy tök cuki zsánerszobor-csoport, a nagy fürdő bejárata mellett van a téren, azon a téren nagyon zord és hősies dolgok vannak, ezek meg pár méterrel odább tök kedvesek, emberiek, szerethetők. (A zsánerszobor szót divat szerint pejoratív értelemben kell használni, én meg egy ilyen ízlésficamos beteg vagyok és nekem meg sok van, ami tetszik és szeretem is) Szóval, rendre szerb parasztasszonyok jöttek ki a fürdőből éppen, többeknek megtetszett a gazdagon feldíszített, ünnepváró kis felhozatal és többen meg is kértek, hogy ha már ott ténfergek, akkor csináljak róluk fotókat és így is történt. Közben meg itt kerengtem a szobor körül, és nyomtam magamnak erről is pár fényképet. Egy szép napos délután hát nem idevaló? A két nő meg a két gyerek, csupa tavasz, csupa élet, csupa szép vonás, megnyugtató, pihentető, szerethető kép. Pont ide passzol.
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Valahol ebéd után kóvályogtam Szeged belvárosában, és éppen az autómat kerestem, hogy hol hagytam el, amikor megtaláltuk egymást ezzel a kis cuki levesbárral. Valójában csak inni akartam valamit. tehát körülnéztem, hogy mi ez, és olyan bármi lehet, kifőzde, presszó, büfé, akármi.
A napszaknak és a városnak megfelelően sok diák ült az asztaloknál, egyesek mobiloztak, csiviteltek, mások ettek valamit, én meg inni kértem a pultnál. Mi legyen az? Háát. . . valami üdítő, szénsavas vagy nem, valami gyümölcslé vagy valami kóla. . . olyan kis elnézős arccal néztek rám, mintha Dracula vért kért volna egy Jehova Tanúi Királyságtermében, aztán nem lekezelően, csak mosolyogva, segítően mondták, hogy ugyan már, olyanok itt nálunk nincsenek. . . hökkenten néztem, hogy jó, jó, de akkor mi van? Inni csak isznak itt is valamit? Hát esetleg ilyen nagyon bio szörpöt, ilyen mentes meg olyan mentes, vagy tiszta vizet. Nézzük azt a szörpválasztékot. Többféle ízben van, színes címkés flakonsorozat a polcon, legyen akkor áfonyás. Kaptam poharat, abba töltöttek 1-2 milliméter szörpöt, éppen csak beszínezte a pohár alját, hogy tessék, jól van ez így, mert amúgy nagyon édes. Ott lehet önállóan feltölteni a vízautomatánál. És valami viccesen keveset fizettem, valami jelképes egy-két száz forintot. De rendkívül kedves, barátságos volt mindenki, fiatalabb és idősebb egyaránt, fényképezni nem nagyon fényképezgettem,, mert milyen már, hogy tele van diákokkal és jön egy ilyen öreg spion fütyi, és nekiáll fotózni a lányokat fiúkat. De jó érzés volt, jó hangulatú hely, megkóstolnék itt igazi ebédeket is máskor.
Érdekes
2025. április 18.egyedül járt itt 45 Éppen csodáltam a bárómajori templomot, ami egy kiemelkedően szép remekmű, amikor felmerült a kastély megtekinthetőségének kérdése is. Mivel a templom tulajdonképpen hozzátartozik valamennyire a kastélyhoz, úgy képzeljük el, mintegy negyedik bástyáját annak. De hát ezt nem lehet, oda tilos bemenni, az egy pszichiátriai intézet.
Kicsit elszontyolodtam, aztán megpróbáltam megmagyarázni, hogy de én a jófiúktól vagyok. Némi töprengés után azt mondta a kisérőm, hogy várjak csak, megkérdezi ő mégis a vezetőnőtől, aztán csak lesz valami. Elment. Nem találta a vezetőnőt, de mondta, hogy meg tudjuk oldani, jöjjek csak. Hát így. Így aztán pszichiátria ide vagy oda, beséta. Néha találkoztunk furcsa figurákkal, de hát ez ezzel jár. Furcsa figurát nem fényképeztem, természetesen. De a kastély. . . na, ide azért csak be kellett jönni egyszer! A kertben sétáltunk, a másik oldal sokkal jobban mutat, élményszép. Egyik sarokbástyáján a bárói korona, másikon a grófi. . . és ha már gyönyörködtünk, felmerült, hogy felsétálhatnánk a dombra, párszáz méter, ott a gloriette, közben megtekintettük a báró úr kedvenc kutyáinak a sírjait, kiderült, a kedvenc lovaknak is van, csak kint az erdő felé, közben sokat meséltünk egymásnak, én a kastélyélményeimről, a kedves vezetőm meg erről a kastélyról. Kell ennél jobb időtöltés?
Érdekes
2025. április 17.egyedül járt itt 45 Egy kollégium bejárata előtt ülnek a lányok a Tisza partján. Nem is emlékeztem rájuk, csak megleptek, ezért odamentem élőlányhoz, aki ott ült pár méterre ezektől a fémlányoktól és megkérdeztem, hogy mi ez a szobor? Kik ők? Mit tudom én, mi ez, válaszolta az élő lány. És nem is volt ilyen helyes.
A lányok meg testvérek vagy nem, de hasonlítanak egymásra. Visszafogott, szolid, régies az öltözetük, a hajuk, az arcok, a lábfejük viszont meghökkentően nagy. Lehet, hogy éjszaka felkelnek és járnak egyet. Látható, hogy az egyszerű emberek szívesen fényképezgetik magukat velük, a lány comján fényesre csiszolódott a máshol matt anyag.
2025. április 17.egyedül járt itt 35 Ásotthalom amolyan díszterén áll a szobor, azon a téren, ahol a Rongyos Gárda, köztük Prónay Pál is áll, és István arcán nem látszik, hogy büszke-e a művére, utódaira, vagy sem. Itt úgy csinál, mintha nem is érdekelné ez a dolog. Mindkét keze megvan még, elég nagy a kézfeje, és érdekes módon kissé távol állnak egymáshoz képest a szemei a megszokotthoz képest.
De hát az erdélyi művész így látta őt a lelkében, hogy így néz ki öregen, fehér márványba őszülve.
Érdekes
2025. április 17.egyedül járt itt 45 Híres hely, annak ellenére, hogy nem egy sokévszádos műemlék, de az ittjartam már kivette a számból az információt, leírta, hogy mi ez, mióta áll, hát szorítkozzunk másra. Speciális, különleges formája van, talán az öttömösi templomhoz tudnám hasonlítani. Nézzétek meg, az ilyen.
Először odamentem, késő délután volt, bejártam a terepet, esélytelennek látszott, hogy ezt kinyitja valaki, Pedig mögötte van egy ifjúsági elvonulóhely, hát talán ott akadna valaki, aki kinyitja. Bebolyongtam az ifjúsági elvonulót, aztán a gyerekek, inkább kamaszok éppen az ebédlőben vacsoráztak, vidám baráti csevej közepette, nem volt szívem zavarni őket. Napok múlva megint jártam arra, hát csak bemegyek most már Isten fényes ege alatt valami illetékeshez, tárgyaltam egy atyával, aki a gyerekeket terelgette, az bevitt néhány irodába, aztán csak találtunk valami emeleten egy kedves hölgyet, aki ment a templomkulcsért és hozta. Kiderült, hogy még a gyerekek se látták, pedig már napok óta ott voltak. Egyből tutultak a pedagógusok, hogy nosza gyerekek, át lehet menni, meg lehet nézni a templomot! Jéé, én intéztem el nekik? Hát, átjöttek páran, aztán tipródtak zavartan két-három percig és ügyesen elszivárogtak. Rohadtul nem érdekelte őket a templom. Én meg maradtam a kedves hölggyel, meg egy másikkal, aki csatlakozott hozzánk és bejártuk a szentélyt. Jobb is volt ez így.
Érdekes
2025. április 17.egyedül járt itt 45 A Puszta Kapuja információs Központ ott van körülbelül, ahol a Karikás Csárda, nagyjából azzal szemben az út túloldalán. Aztán nem úgy van az ám! Rögtön le is fejtek belépővel, ahogy beléptem, pislogtam valamit, hogy 70 elmúltam, számít az? Nem, nem számít, akkor is fizetni kell.
Egyébként kedves volt a srác, aki ott a cerberus, amint lepengettem a csengő MNB pénzeket, eljött velem, megmutatta, mi van lent és fent, mert kétszintes cucc ám ez, csak kintről nem nagyon látszik, Hát a puszta van, azaz információk a pusztáról. Elég igényesen kidolgozva, szórakoztatóvá téve. Azért ez nem egy múzeum ám, csak amolyan kisbemutató-féle. De ha már fizettem, igénybe vettem a mellékhelyiséget is, aki messziről jött, az érti ezt, meg egy kicsit közelebb is került hozzám a puszta.