Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Emlékezzünk a legnagyobbakra - irodalmi kirándulások

Az országot járva érdemes megemlékezni a magyar irodalom nagyjairól, és tiszteletünket tenni az emlékükre létrehozott helyeknél és szobroknál. De hol találod Kölcsey, Jókai, Babits, Ady, Berzsenyi, Krúdy és József Attila emlékhelyeit? Máris eláruljuk.

 

A magyar himnusz Kölcsey Ferenc alkotása, irodalmunk egyik alapköve. Ha az ország északkeleti végeire látogatnánk, nem lenne illő kihagyni Szatmárcsekén a Kölcsey emlékszobát, ami az ősi fészekben egy kevés tárgyi emléket tár elénk a nagy magyar költőről. Majd ajánlatos meglátogatni a helyi csónakos fejfás temetőt is, ami különleges érdekessége mellett a költő sírját is magába foglalja, ahol magas oszlopokkal kerítik a végső nyughelyét.

Irodalmi emlékhelyek - Kölcsey Ferenc sírhelye a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőbenIrodalmi emlékhelyek - Kölcsey Ferenc sírhelye a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőben

 

Jókai Mór emlékeit többfelé megtaláljuk az országban, Budapesten, Balatonfüreden, de akár Tardonán is. A budai hegyvidéken kereshetnénk Jókai emlékszobát a Költő utcában. A nagy mesemondó kedves szobrát is megtaláljuk ugyanott, ahol egy kisfiúval barátkozik, éppen a róla elnevezett általános iskola előtt. Méltóságteljes ülő szobra a pesti oldalon az Oktogon közelében van, a szintén róla elnevezett téren. Balatonfüreden is hiba lenne nem végigsétálni a szépen rendbehozott Jókai villán, ahol feleségével, Laborfalvy Rózával töltötték legszebb éveiket.

Irodalmi emlékhelyek - Jókai Villa BalatonfüredenIrodalmi emlékhelyek - Jókai Villa Balatonfüreden

 

De ha a Balaton másik, déli oldalán utazgatnánk éppen, és szánnánk erre időt, mindenképpen ajánlott benézni Niklára, Berzsenyi Dániel  emlékhelyére, hiszen a ráragadt név úgy maradt fenn az utókornak, hogy ő volt a „niklai remete”. A csendes, békés kúria alig látogatott hely, pedig nyitva áll az érdeklődők számra.

Irodalmi emlékhelyek - Berzsenyi Dániel emlékhelyIrodalmi emlékhelyek - Berzsenyi Dániel emlékhely

 

Persze, a Balaton déli partjáról akár József Attila is eszünkbe juthatna, hiszen emlékezetes gyász fűződik a magyar irodalomra nézve az ő itteni utolsó tartózkodásához, amit a Balatonszárszón állított emlékszobor juttat eszünkbe. De, ha nem csak arra lennénk kíváncsiak, hogy hol fejezte be, hanem arra is, hogy hol kezdte életét, akkor a Gát utcai házba kéne ellátogatni Budapesten, ahol tárt kapukkal várják az érdeklődő vendégeket. Szobra, ahogy nézi a Dunát, a Parlament melletti lépcsőnél található.

Ady Endre nyomait akár Nagyváradon, Csucsán, vagy Párizsban is kereshetnénk, de élete végén biztos, hogy Budapesten tartózkodott, a Veres Pálné utcai lakásban. Itt róhatjuk le a tiszteletünket iránta, vagy akár a Jókai szoborral éppen szemben, ahogy ott áll ő is és összefogja a kabátját a szélben.

Krúdy Gyula, a nyírségi gasztroirodalmár, kinek nevéhez számtalan könyv és lakoma fűződik, élete végén éppen a mai Vendéglátóipari Múzeum helyén lakott Óbudán, a bejárat melletti, a kapuszín alatti kicsi lakásban megtalálhatóak tárgyi hagyatékai. Szobraival több helyen is találkozhatunk, éppen Ady lakásától pár méterre a Matild palota előtt találjuk ülni egy asztalnál, Siófokon meg a Jókai park szélén kocsikázik most is.

Nem tudjuk eleget méltatni egyetlen cikkben irodalmi emlékeinket, de Babits Mihály szekszárdi szülőházát még megemlíthetnénk, ami népszerű, turisták által kedvelt hely. Szobrával a Vérmezőn találkozhatunk.

Reméljük, adhattunk ötleteket a szelesebb, hűvösebb hónapokra is az országot felfedező kalandokhoz!

Irodalmi emlékhelyek - Krúdy Gyula szobra SiófokonIrodalmi emlékhelyek - Krúdy Gyula szobra Siófokon

 

Szerző: az ittjartam.hu Gyémántfokozatú top értkelője, Ugor

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A budapesti Rumour by Rácz Jenő étterem egyik különlegessége a Chef’s table koncepció, melynek lényege, hogy a vendégek a konyhát körbeülve étkeznek, így kapnak interaktív élményt, hiszen nem csak az ételek elkészítésébe nyernek bepillantást, de a séfekkel is közvetlenebb kapcsolatban kerülhetnek.
Nincs is jobb annál, mint amikor a mindennapok fáradalmait zavartalan, erdővel körülvett, festői környezetben pihenhetjük ki. A következő hat szálláshely tökéletes választás, ha szeretnétek elvonulni, kirándulni, romantikázni, vagy a baráti társasággal eltölteni néhány napot.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 kihagyhatatlan látnivaló, ha az Észak-Alföldön jársz
Észak-Alföld mind természeti, mind kulturális adottságai miatt kiemelkedik a magyarországi tájegységek közül. A hazai reformáció központjaként jelentős vallási értékekkel és műemlékekkel rendelkezik, míg élővilágát nemzeti parkok védik, így kompromisszum nélkül mindenki biztosan talál magának programlehetőséget, ha ezt a térséget választja célpontjául.
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Baranya vármegye TOP10 látnivalója, hogy semmi se maradjon ki a környéken járva
Pécs, Villány, Mohács – mi a közös bennük? Mindegyik említett város Baranya vármegye határain belül található, így kulturális és természeti értékekben biztosan nem fogunk szűkölködni, ha arrafelé vesszük az irányt. Szőlődűlők, múzeumok és szabadtéri programok hada vár, már csak azt kell eldöntenünk, hogy mivel szeretnénk eltölteni utazásra szánt napjainkat.