Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kiállításajánló a fotók szerelmeseinek – A magyar fotográfia napja alkalmából

Tudtad, hogy 1840. augusztus 29-én készítettek legelőször Magyarországon, nyilvános eseményen fényképet, pontosabban dagerrotípiát? A Budai várat és a Dunát megjelenítő képről a Magyar Tudós Társaság nemzeti kaszinóban tartott ülésén rántották le a leplet. Erre emlékezve gyűjtöttünk most csokorba néhány kihagyhatatlan fotókiállítást.

 

Az 1840-es, történelmi pillanatok ihlették a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségét arra, hogy kezdeményezzék a magyar fotográfia napjáról való megemlékezést, amelyet immár 2003 óta minden évben országszerte megtesznek. Ha téged is megbabonáz a fotográfia, szeretsz elmélyülni a lencsevégre kapott világokban, akkor válogass az alábbi kiállítások közül, és ünnepeld ezt a jeles napot izgalmasabbnál izgalmasabb alkotások társaságában!

 

Hajdú D. András: Cataracta – Múlóban a sötétség, Szentendre

Látogatható: 2023. június 17 - szeptember 10. 

Hajdú D. András fotós, dokumentumfilmes immár háromszor utazott hosszabb időre a Kongói Demokratikus Köztársaságba, ahol Dr. Hardi Richárd magyar szemorvos és szerzetes missziójához csatlakozott. A szemész közel 30 éve segíti a járványokkal és humanitárius krízisekkel küzdő ország betegeit. Hajdú D. András a szentendrei Vajda Múzeumban, 2023. június 17. és szeptember 10. között látogatható dokumentarista fotóesszéje arra tesz kísérletet, hogy közelebb hozza hozzánk ezt a távoli és egyben lebilincselő világot.

 

 

Pictorial Collective: Petőfi utcák népe – Szubjektív fotós látlelet a magyar társadalomról, Budapest

Látogatható: 2023. június 22 - október 1.

Hogyan telik a magyarok élete, mit tapasztalna ma Petőfi Sándor, ha vándorútra kelne a mai korban? Ez a kérdés foglalkoztatta a Pictorial Collective tagjait – Bácsi Róbert Lászlót, Bődey Jánost, Hirling Bálintot, Mohai Balázst, Móricz-Sabján Simont, Pályi Zsófiát, Stiller Ákost, Urbán Ádámot és Végh Lászlót –, akiknek a műveit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2023. október 1-ig tekinthetjük meg.

 

 

Time Out, Budapest

Látogatható: 2023. augusztus 18 - szeptember 8.

Vachter János kiállításán az elmúlt évtized fekete-fehér, analóg technikával készült munkáiból láthatunk válogatást. Haynal Ákos író, a tárlat megnyitójának szavaival élve, „akár ismerhetnénk is a kiállításon látható – úgy tűnik – embertől elhagyatott tájakat és tárgyakat, amelyeket azonban az alkotási folyamat és az ebből fakadó véletlenek, koszok, hibák, jelek, titokzatossá tesznek, mitikus térbe, időn kívül helyeznek”. Vachter János alkotásait 2023. szeptember 8-ig, a Random Galériában nézhetjük meg.

 

 

MOME Fotó MA diploma 2023, Budapest

Látogatható: 2023. augusztus 29 - szeptember 26.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szak idén diplomázó hallgatóinak – Csenki Bianka, Gutay Bálint, Spanyár Judit, Tornóci András és Turi András – munkáit láthatjuk a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Project Room-jában 2023. augusztus 29. és szeptember 26. között. A személyes történetek mellett olyan témák is megelevenednek, mint a social media-nak való kitettség érzései, a koronavírus-járvány, valamint a családi emlékezetet befolyásoló történelmi és politikai szálak.

 

 

Varázslatos Magyarország, Debrecen

Látogatható: 2023. augusztus 18 - szeptember 16. 

2023. augusztus 18. és szeptember 16. között a debreceni Kölcsey Központban csodálhatjuk meg a 70 művész 209 képéből összeállított természetfotó kiállítást, amely áprilisban, a Magyar Természettudományi Múzeumban indult hódító útjának. Ha téged is foglalkoztat a természetvédelem, és szeretnéd a megszokottól eltérő perspektívából látni Magyarország nemzeti parkjainak természeti csodáit, akkor itt a helyed! Ne feledd, hogy Debrecen után Vácra, Mosonmagyaróvárra, és végül ismét Budapestre költöztetik a szebbnél szebb természet- és tájfotókat!

 

 

Veszprém felett az ég

Látogatható: 2023. augusztus 22 - szeptember 6.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében – a magyar fotográfia napja alkalmából – kiállítást rendeznek Veszprémben, az Agóra Kulturális Központban. A 2023. augusztus 22. és szeptember 6. között megcsodálható tárlat a város építészeti és csillagászati összefüggéseit mutatja be a közönségnek.

Extra tipp: jelentkezz Ladányi Tamás asztrofotográfus tárlatvezetésére a meghirdetett napok valamelyikére (08.30. vagy 09.05.)!

 

 

Nekem a Kis-Balaton, Sümeg

Látogatható: 2023. május 1 - augusztus 31.

Eiter István ismert fafaragó és fotográfus kiállításáért térhetünk be a sümegi Püspöki Palotába egészen 2023. augusztus 31-ig. A művész természetfotói ezúttal a Kis-Balaton környékén élő és szárnyaló madarak világát hozza közelebb a közönséghez. Így még biztosan nem láttad a kis-balatoni mikrokozmosz teremtményeit!

 

 

Képre kép, Budapest

Látogatható: 2023. augusztus 29 - szeptember 15. 

Játékos fotókiállításra invitálják a közönséget az Albertfalvi Közösségi Házba, ahol 2023. augusztus 29. és szeptember 15. között Kővári Éva és Pertl Éva műveiben gyönyörködhetünk, akik immár 10 éve tagjai a 60+ Fotókörnek. A tárlaton valójában párokba rendezett képeket nézhetünk meg, amelyeket vagy a vizuális hasonlóság, vagy az ábrázolt téma köt össze.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A kávékedvelők nyáron sem maradnak szezonális ízélmények nélkül: hangulatosabbnál hangulatosabb helyeken kóstolhatnak jeges változatokat. A klasszikus ice lattétól a kesernyés espresso tonicon át a szinte desszertnek minősülő affogato-ig – számtalan variációt megkóstolhatunk, amikor a napsütésben úszó kávészünetünket élvezzük. Álmodozz, beszélgess, frissülj fel te is egy hívogató, jéggel megbolondított fekete mellett!
Sejtelmes romok, egzotikus mecset, misztikus barlang, romantikus fahidak és hangulatos vízfolyások szövik át a Cseke-tó partján elterülő Tatai Angolkertet. Járjatok utána velünk, milyen titkokat és látnivalókat tartogat ez a mesés hely, ami randevúzáshoz és kiránduláshoz is egyformán remek választás!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
5 ázsiai étterem, melyek Budapesten hozzák el nektek a Távol-Kelet ízeit
2024.02.01 | 6 perc | Gasztronómia
Aki már járt Ázsiában és magával ragadta a kontinens elképesztő szépsége, az emberek kedvessége, és az országok végtelen kulináris lehetőségei, az örökké a visszatérését tervezi. Viszont addig is – amíg nincs kezünkben a repülőjegyünk – mutatunk 5 olyan budapesti éttermet, ahol mindenkit elcsábít a keleti gasztronómia.