Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Mesebeli „tükörtó” a Bükkben és a magyar hegyvidékek csodálatos kincsei

Hűtlenséget leleplező barlangi szikla, eget-földet összekötő hegyi tó, mesés panorámát ígérő kilátópontok és hatalmas kővárak felé kanyarognak azok a bámulatos túraútvonalak, amik a vadregényes magyar hegyvidékek legjobb kirándulóhelyeit veszik célba. Vágjatok neki és fedezzétek fel Magyarország természetben bujkáló csodáit!

 

A Bükk festői „tükörtava”

Biztosan sokan ismeritek a Szalajka-völgy vagy Lillafüred irigylésre méltó látnivalóit, de vajon tudjátok-e hol lapul az a varázslatos hegyi tó, amiben a végtelen égbolt tükröződik? Nos, Uppony és Dédestapolcsány között lelhettek rá a Bükk egyik legszebb kirándulóhelyére, a Lázbérci-víztározóra, ahol olyan érzésetek lesz, mintha csak két eget illesztettek volna egymásra. A mesésen tiszta hegyi tó déli partján vezet végig az Országos Kéktúra útvonala, de akár a Szalamandra tanösvény nyomvonalát is követhetitek.

Másszatok fel a Háromkő-bércre, és keressétek meg az Uppony-szoros csúcsán emelkedő Herkó páter keresztjét, ahonnan madártávlatból is szemügyre vehetitek a festői víztározót!

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Lázbérci-víztározóA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Lázbérci-víztározó

 

 

A Pilis misztikus árka

A Dunakanyar látnivalói között meg kell említeni a sejtelmes hangulatú Holdvilág-árkot, melyet a víz kitartó munkája szélesített kanyonszerű szurdokká. A Pomázon található természeti csodát már egy rövid, 5,3 kilométeres túra során is bejárhatjátok. A nagyjából 2 óra leforgása alatt kidőlt fatörzsek, vízmosások fölött átívelő fahidak, göcsörtös gyökerek és vaslétrán megmászható sziklafalakon át vezet az utatok, ha nem tértek le a piros kereszt turistaútvonaláról.

A patak menti kirándulóhelyhez egyébként legendák is tapadnak. Egyesek szerint Árpád fejedelmet itt helyezték végső nyugalomra, mások viszont azt tartják, hogy ezen a helyen egykor Attila városa állt. 

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Holdvilág-árokA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Holdvilág-árok

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 varázslatos erdő Magyarországon, amit nem érdemes kihagyni
Az égbe nyúló fák, a fények és az árnyékok játéka, a természet ezerféle színe és illata: ez mind-mind hozzátesz ahhoz a nyugtató, stresszoldó hatáshoz, amit az erdei sétáktól, túráktól várunk. Magyarország telis-tele van ilyen harmóniát hozó hellyel, ahol az erdő varázsa friss levegővel, madárcsicsergéssel, zavartalan feltöltődéssel kecsegtet. Ebből mutatunk most ötöt, amit mindenképp véss fel erdei bakancslistádra!

 

 

Gyilkos-tó a Bakony erdeiben

Az erdélyi Gyilkos-tóra emlékezteti az embert a Hubertlaki-tó, mely Ugod településhez tartozik. A Pápa–Bakonybél főútról az Odvas-kői pihenőnél kell letérni, ahonnan nagyjából 3 kilométeres gyalogtúrát követően, a patak mentén és a bükkerdőt átszelve juthattok el leggyorsabban a Bakony legszebb tavához. A Hubertlaki kulcsosház környékén bukkanhattok rá a Hubertlaki-forrásra, de innen már tényleg nincs messze a Forrasztókői Egzótakert se, ami csodálatos élőfa gyűjteménnyel büszkélkedik. Ugodon barangolva érdemes kitérőt tenni a 18 méter magasságot elérő Szár-hegyi kilátóhoz, hogy az építmény tetejéről gyönyörködhessetek a panorámában.

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Gyilkos-tó a BakonybanA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Gyilkos-tó a Bakonyban

 

 

 

Ritka ékszerdoboz a Mátrában

Magyarország 3 legmagasabb hegycsúcsa, az 1014 méteres Kékes, a 971 méteres Hidas-bérc, illetve a 965 méteres Galya-tető is a kies Mátrában tör az ég felé. Most azonban a kedvelt kilátópontok helyett egy ritka kincset mutatunk nektek, mely csak időszakosan, vezetett túra keretében látogatható. Szépsége azonban vetekszik a varázslatos Rám-szakadékkal! Nem más ez, mint a 750 méter hosszú, domoszlói Tarjánka-szurdok, melynek mohákkal betapasztott sziklafalai között hangulatos patak muzsikál.  Ha megjött a kedvetek a túrához, akkor érdemes már most jelentkezni, ugyanis az zömében ősszel és télen tartott kirándulósokra hamar elfogynak a helyek!

Figyelem! A szurdok látogatása a természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által szervezett szakvezetések keretében lehetséges. A területre belépni a fenti lehetőségen kívül csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet!

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Tarjánka-szurdok/ Fotó: BNPIA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Tarjánka-szurdok/ Fotó: BNPI

 

 

Múltszilánkok a Börzsönyben

Elfeledett, csendesen ácsorgó várak és -romok bőven keresztezik az utatokat, ha a Börzsöny szuszogtató lankáin kirándultok. Azonban amíg a diósjenői Csehvár emlékét csak néhány falmaradvány őrzi, addig Drégely vára igazi csemegét kínál nektek. Utazzatok vissza a történelemben Szondi György híres csatájának helyszínére, ahol 1552 nyarán a nyolcvanszoros túlerőben lévő török had ellen hősi halált halt a várkapitány és serege! Járjátok be az Apródok útja tanösvényt, ami Drégelypalánk faluból indulva 8 állomáson át idézi fel az erőd múltját, valamint avat be a helyi élővilág rejtelmeibe!

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Drégely váraA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Drégely vára

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 toplistás vendégház csendes elvonuláshoz
Ha nyugalomra vágysz a napi jövés-menés helyett, és elvonulnál a világ elől néhány napra, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben 5 olyan vendégházat hoztunk el nektek, ahol legfeljebb a tücskök ciripelése töri majd meg a tökéletes csendet.

 

 

Séta a Mecsek mélyén

Mintegy egymillió évvel ezelőtt kezdett el formálódni az Abaligeti-barlang, melynek belsejét ma is alakítja a benne szaladó patak. A szóbeszéd szerint a török időkben a helyiek a barlangba menekültek a támadóik elől, akik megpróbálták kifüstölni az abaligetieket a sziklahasadékból. Az agresszorok terve azonban kudarcot vallott, mert a leleményes falubeliek kiutat találtak a másik oldalon és végül hátba támadták, majd egytől egyig elpusztították a törököket.

Vegyetek részt egy lebilincselő vezetett túrán, ahol cseppkőképződményekkel és változatos sziklaalakzatokkal találkozhattok! A rossz nyelvek szerint azonban hűtlen vagy hazug túrázóknak nem árt óvakodni a kirándulástól, mert a „Lebegő-kő” állítólag megmozdul, ha ők elhaladnak alatta…

A magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Abaligeti-barlang/ Fotó: Komlós AttilaA magyar hegyvidékek csodálatos kincsei - Abaligeti-barlang/ Fotó: Komlós Attila

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Bükk-vidék keleti lejtőinél csodás élmények, kulturális és természeti kincsek várják az újrafelfedezés pillanatait. Miskolc és környéke aktív és láblógatós kikapcsolódásra is tökéletes helyszín, hiszen többek között fröccsözhetünk egy lassú délután az avasi pincesoron, túrázhatunk Lillafüred bájos útjain, és megmártózhatunk a miskolctapolcai élményfürdőben.
Bármerre is járunk az országban igencsak különleges múzeumokra bukkanhatunk. Egy eldugott utcában, és régi piac területén vagy épp egy szálloda pincéjében a múltról vagy épp a jövőről mesélő tárlatok ezek, melyekre érdemes rászánnunk néhány órát.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.