Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ismerjétek meg a szauna típusokat!

Bár kétségtelen, hogy a közel 100°C finn szaunát gondoljuk ’A’ szaunának, mindazoknak, akik alacsonyabb, vagy épp magasabb hőmérsékleten szeretnék élvezni a forró légfürdőt, számos, hasonlóan jótékony szauna szobát tudunk javasolni. Összegyűjtöttük azt az 5+1 legnépszerűbb típust, amivel találkozhattok a szálláshelyek wellnessrészlegében - ráadásul azt is eláruljuk, hogy hol!

Töltődjetek fel és szaunázzatok az ország jobbnál jobb wellness szállodáiban>>

 

Finn szauna

A legkedveltebb szauna fajta, ahol a hőmérséklet 80-100°C, a páratartalom csupán 8-15% közötti. A szaunát fából készítik, a benne hevített parázs elérheti a 400°C hőmérsékletet is, amit alkalom adtán illóolajjal illatosított vagy sima vízzel locsolnak, ezzel fokozva a páratartalmat. A finn szaunának számos további változata létezik, ilyen például a stollen, ami egy ablaktalan, kövekkel kirakott szauna, közepén nyitott kályha térrel. A stollenben 85°C és nagyon alacsony, 7%-os páratartalom mellett élvezhetjük a forróságot. A föld szauna egy egészen bizarr érzetet adó szauna, hiszen a földben van kialakítva, ablak nélkül. A szellőzőnyílás hiánya miatt hamar bemelegszik, a sejtelmes sötét miatt kivételes szaunaélményt nyújt.

A finn szauna a legkedveltebb szauna típus, ahol a hőmérséklet 80-100°C, a páratartalom csupán 8-15% közötti.A finn szauna a legkedveltebb szauna típus, ahol a hőmérséklet 80-100°C, a páratartalom csupán 8-15% közötti.


Infraszauna

Az infraszauna különleges hatást kelt, hiszen az infravörös hullámokat használja a szervezet méregtelenítésére. A hullámok a bőr 4-5 cm-es mélységéig hatolnak, ott a bőrt és a kötőszöveteket melegítve érik el hatásukat. A hagyományos szaunával ellentétben nem igényel felfűtést, néhány perc elteltével már használhatjuk is. Mivel nincs benne extra meleg, ezért idősek és gyerekek is élvezhetik jótékony hatását: fokozza a vér oxigénfelvevő képességét, javítja a vérkeringést, kiváló gyulladásos megbetegedések, reumás panaszok, ízületi fájdalmak esetén, de immunerősítő hatása miatt is nagyon kedvelt.

Wellness szállás ajánlatok>>

Az infraszaunában az infravörös hullámokat használja a szervezet méregtelenítésére.Az infraszaunában az infravörös hullámokat használja a szervezet méregtelenítésére.


Aromakabin

Az aromakabin egy kellemes meleg helyiség, ahol 65°C-os hőmérséklet mellett 30-50% relatív páratartalom segíti az ellazulást. Az aromakabinban az illóolajok kedvező hatása érvényesül, melyek hol a relaxációt, hol a légzést segítik. A megfelelő illóolaj kiválasztásában bátran kérjük a személyzet segítségét, ezzel is maximálva hatékonyságukat.

A kellemesen meleg aromakabinban Az aromakabinban az illóolajok kedvező hatása érvényesül.A kellemesen meleg aromakabinban Az aromakabinban az illóolajok kedvező hatása érvényesül.


Herbál szauna

Ebben a szaunában 70°C jellemző, alacsony, 10-40%-os páratartalom mellett. A gyógynövények jótékony hatását hívja segítségül ez a fajta szauna, így sokszor a szoba falát szénabálák fedik, amiben számos, az egészségre kedvező gyógynövény bújik meg. A meleg és a pára hatására ezek felmelegednek, és folyamatosan párologtatják illataikat, amik tisztítják a légutakat és elősegítik az ellazulást.

A herbál szaunában 70°C-ra és alacsony, 10-40%-os páratartalomra számíthattok.A herbál szaunában 70°C-ra és alacsony, 10-40%-os páratartalomra számíthattok.


Ördög szauna

Az igazán nagy forróságot kedvelőknek fog tetszeni az ördög szauna, ahol a hőmérséklet meghaladhatja 100°C-ot. Ide csak az térjen be, aki edzve van, hiszen az extrém hőhatás nagyon megviseli a szívet, a vérkeringést. Ahogy a mondás tartja, 100°C felett már csak az ördög képes megmaradni benne.

Az extrém meleg szaunában a mondás szerint csak az ördög képes megmaradni.Az extrém meleg szaunában a mondás szerint csak az ördög képes megmaradni.

 

Gőzfürdő

Talán a legalacsonyabb hőmérséklettel a gőzfürdő rendelkezik – hiszen itt 40-45°C körüli a hőmérséklet, mégis, a magas páratartalom, ami elérheti akár a 100%-ot is, nagyon meleg érzetet kelt. A gőzkabin legtöbbször egy csempézett szoba, ahol a gőzt sok esetben mi magunk adagolhatjuk. Ebben a helyiségben a test sokkal lassabban melegszik át, így könnyebb megszoknunk a meleget. Emellett a forró gőz nemcsak a bőr állapotát javítja, de hatásos relaxációra, az izmok ellazításához, segít a légúti betegségek könnyebb átvészelésében, hiszen nagyon hasonlít a klasszikus inhalálásra. Jól alkalmazható asztma, hörghurut, arcüreggyulladás esetén is, enyhíti a reumás panaszokat.

 

5 SZÁLLÁS TIPP

Csodás szauna-élmények várnak a wellness szállodákban>>

 

Globall Hotel****, Telki

Ha elég gyakorlottnak érzitek magatokat, az "ördög szaunát" kipróbálhatjátok telkiben a Globall Hotel****-ben, ugyanis az olyan klasszikusok mellett, mint az infra szauna, gőzkabin, vagy a tepidárium, a finn szauna extra forró verziója is megtalálható. További részletek és ajánlatok>>

Globall Hotel****, Telki - szaunavilágGloball Hotel****, Telki - szaunavilág

 

Residence Balaton Conference&Wellness**** Siófok

A siófoki Residence Balaton Conference&Wellness Hotelben 700 négyezméteren élvezhetetitek a wellness minden előnyét. A szaunavilágban finn szauna, gőzkabin, aroma szauna és sókabin is helyet kapott, így minden adott a stresszoldáshoz, a méregtelenítéshez és a feltöltődéshez. Tovább>>

Residence Balaton Conference&Wellness**** Siófok - szaunavilágResidence Balaton Conference&Wellness**** Siófok - szaunavilág

 

MenDan Magic Spa&Wellness Hotel****superior, Zalakaros

Fantasztikus szauna park vár rátok Zalakaroson is a MenDan Magic Spa&Wellness Hotelben. A 12-18 fős fürdőruhás, és fürdőruha nélkül szauna kabinok mellett gőzfürdő, merülőmedence, dézsazuhany, és jégkása kút is van. Tovább>>

MenDan Magic Spa&Wellness Hotel****superior, Zalakaros - szaunaMenDan Magic Spa&Wellness Hotel****superior, Zalakaros - szauna

 

Szent Orbán Erdei Wellness Hotel****, Kóspallag

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, vadregényes környezetben található Szent Orbán Erdei Wellness Hotel wellnessrészlegében a kül- és beltéri medence mellett megtaláljátok a finn- és infra szaunát, a gőzkabint, só- és aromaszobát, valamint a merülőmedencét és a dézsazuhanyt, de ez még nem minden: előzetes bejelntkezés és felár ellenében kipróbálhatjátok a szálloda 50 fő befogadására alkalmas, kültéri, erdei tölgy rönkszaunaházát is. Tovább>>

Szent Orbán Erdei Wellness Hotel****, Kóspallag - 50 fős rönkszaunaházSzent Orbán Erdei Wellness Hotel****, Kóspallag - 50 fős rönkszaunaház

 

Wellness Hotel****sup Gyula

Ha Gyulán szeretnétek feltöltődni és kiadós szaunázással erősítenétek a szervezetetek ellenálló képességét, kitűnő választás a Wellness Hotel Gyula. A szálloda Wellness Oázisában megvan minden, ami a felfrissülést garantálja: finn- és infraszauna, gőz- és sókabin, merülőmedence. Tovább>>

Wellness Hotel****sup GyulaWellness Hotel****sup Gyula

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár a suli- és ovikezdés után ez a gyerekek legjobban várt időszaka, valószínűleg minden szülő számára fejtörést okoz, hogy mivel és hol töltse a család az őszi szünetet. Ez a hét tökéletes arra, hogy ismét együtt legyetek, kiránduljatok és utazzatok, ehhez hoztunk néhány ötletet. Szállásajánlónk következik, amiben kifejezetten olyan családbarát szálláshelyeket válogattunk össze nektek, ahol szuper programok várnak rátok az őszi szünetben.
Egy város látképének különleges és meghatározó pontjai a tv- vagy adótornyok. Jelenlétük megosztó, ellenzői azt mondják, hogy létük szükséges rossz, azonban ha körbetekintünk a világban láthatjuk, hogy egyre fontosabb turisztikai szerepet szánnak számukra. Honnan láthatunk egy várost ugyanis a legjobban, ha nem száz méter feletti magasságból?
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!