Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tapolcán biztosan nem fogtok unatkozni! Látnivalók, programok és kirándulástippek Tapolcán és környékén

A Balatontól 12 kilométerre, a Tapolcai-medence központjában fekszik ez a dinamikusan növekvő kisváros, mely már korábban is fontos bortermelői és kereskedelmi központ volt. Tapolca napjainkra a térség egyik legismertebb turisztikai célpontjává vált, mely egyrészt a rengeteg látnivalónak, másrészt a tavasztól őszig tartó színes programsorozatoknak köszönhető. Érdemes felfedezni a várost és a környékét is.

Fantasztikus szállások várnak Tapolcán>>

 

Tavasbarlang

Tapolca első számú látványossága a tavasbarlang, melyet 1903-ban egy kútásás során fedeztek fel, majd 10 évvel később a turisták előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 fokos víz borítja, amely csónakkal körbejárható. A viszonylag állandó 14-16 fokos hőmérséklet, a 100%-os páratartalom és a rendkívüli tiszta levegő a különböző légzőszervi és allergiás megbetegedések gyógyítására különösen alkalmas. A fogadóépületben megismerkedhetünk a karsztvizekkel; 7 termen keresztül kalauzolnak el minket a barlangok rejtett világba.

Látnivalók, programok Tapolcán - Tapolcai Tavasbarlang / Kép: Egri Csaba, Balaton-felvidéki Nemzeti Park IgazgatóságLátnivalók, programok Tapolcán - Tapolcai Tavasbarlang / Kép: Egri Csaba, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Malom-tó

Tapolca egyik leghangulatosabb pontja egész biztosan a Malom-tó, mely már a középkorban is a város központi része volt. Korábban a lakóházak egészen a vízig értek, de manapság a tópart éttermeknek ad otthont, melyek jó időben zsúfolásig megtelnek vendégekkel. Nem véletlen, hogy ez a tó jelenik meg legtöbbször a városba látogatók fényképein.

S hogy miért Malom-tó a neve?

Erre hamar választ kapunk, amint meglátjuk a Vízimalmot. Ez egyébként ma Magyarország egyetlen villamos energiát termelő alulcsapott vízkerékkel rendelkező vízimalma, azonban elődje már az Árpád-korban is itt állt.

Az 1200-as évek elején Tapolca Turul ispán saját udvarházát a tó melletti Templom-dombon építette fel. A mai Hotel Gabriellánál található malomkereket az 1910-es évek elején cserélték turbinára, s az 1950-es évekig ezzel működött, ekkor cserélték villanymotorra. Sokáig azonban nem használták, gabonaraktár kapott helyet benne. 1966-ban vált a volt vízimalom szállodává, rövidesen pedig az eredetit formázó rekonstruált alulcsapott vízikerék is az épület oldalára került. 2016-ban alakították át kisebb vízerőművé.

Gasztrotipp - Fedezzétek fel a malom mellett található Hotel Gabriella éttermét, ahol igazi gasztronómiai élményben lehet részetek a hazai- és nemzetközi konyhának köszönhetően.

Látnivalók Tapolcán - Malom-tó, TapolcaLátnivalók Tapolcán - Malom-tó, Tapolca

Látnivalók Tapolcán - tapolcai VízimalomLátnivalók Tapolcán - tapolcai Vízimalom

 

Halas lépcső

A tóhoz vezető út maga is tartogat meglepetéseket: a Halas Lépcsőnél mindenki megáll legalább egy fénykép erejéig. Ez a 27 lépcsőfokon helyet kapó street art 2016-ban készült el, és Varjas Judit helyi iparművész kezei munkát dícséri. A tóban úszkáló koi pontyokat ábrázoló alkotás elkészítéséhez több mint 30 kg festékre volt szükség. 

Látnivalók, programok Tapolcán - Tapolcai Halas LépcsőLátnivalók, programok Tapolcán - Tapolcai Halas Lépcső

 

 

Fedezzétek fel Tapolca környékét!

A Tapolcai-medence lenyűgöző látványa még azokat is elcsábítja egy sétára, akik ritkán kirándulnak. A várost elhagyva ezernyi célpont között válogathatunk, de csalódást biztosan egyik sem fog okozni. A legismertebb ezek közül is a Szent György-hegy, mely mondhatni a balatoni tanúhegyek „királya”. A világhírű bazaltorgonák látványa, a karcsú tornyú Lengyel-kápolna, a Sárkány-lik nevű jégbarlang és a panoráma a hegytetőn örömteli élmény lesz a család minden tagja számára.

Látnivalók, programok Tapolcán - Lengyel-kápolna, Szent-György hegyLátnivalók, programok Tapolcán - Lengyel-kápolna, Szent-György hegy

 

Nagyjából kétórás túrát követően érhetjük el a környék legszebb kilátását a Csobánc tetejéről, ahol a látvány egészen a Tihanyi-félszigettől a Keszthelyi-öbölig terjed. A túra közepesen nehéz, gyakorlottabb kirándulók számára javasolt. Az út során sajnos rendkívül kevés a pad vagy a kiépített pihenőhely, de a környezet talán mindenki számára kárpótlást nyújt majd. Ha több időt tudunk Tapolcán és környékén tölteni, akkor érdemes egy kicsit távolabb merészkedni, hiszen a Balaton-felvidék kifogyhatatlan látnivalókból. A legnépszerűbb talán a szentbékkállai Kőtenger, ahol szuper program a látványos sziklaalakzatok közti séta, vagy az impozáns homokkő formációk megmászása.

Látnivalók, programok Tapolcán - Szentbékkállai KőtengerLátnivalók, programok Tapolcán - Szentbékkállai Kőtenger

 

Túra a föld alatt

A környék nem csak hegyeiről nevezetes, hanem a föld alatt húzódó barlangrendszereiről is, ezek közül is az egyik legizgalmasabb az úgynevezett Csodabogyós-barlang. Az 1990-ben feltárt járat hazánk egyik legújabb természeti kincse, mely 6 kilométeres hosszúságával és cseppkőgazdagságával dunántúli viszonylatban is páratlan. Megközelítése is már csak egy hosszabb gyalogút során lehetséges, a barlang nincs kivilágítva és sokszor csak négykézláb járható, így látogatása valódi kalandoroknak ajánlott.

Látnivalók Tapolcán - Csodabogyós-barlang / Kép: Egri Csaba, Balaton-felvidéki Nemzeti Park IgazgatóságLátnivalók Tapolcán - Csodabogyós-barlang / Kép: Egri Csaba, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Esőnapra

Balatonedericsen járva mindenképpen tegyünk egy látogatást a Nagy Endre zoológus által létrehozott Afrika múzeumban. A Tanzániában évtizedeket töltött vadász saját villájában halmozta fel az évek alatt gyűjtött trófeákat, állatbundákat és afrikai csecsebecséket, a birtokon pedig egy kis szafarin vehetünk részt, ahol zebrák, antilopok, struccok és bivalyok vágtatnak a magyar szavannán.

Látnivalók Tapolcán - Afrika múzeum, BalatonedericsLátnivalók Tapolcán - Afrika múzeum, Balatonederics

 

Szállásajánló

 

Hunguest Hotel Pelion****sup Tapolca

Tapolca belvárosában, egy négyhektáros parkban várja vendégeit a négycsillag superior Hunguest Hotel Pelion. 228 szobája között szinte biztos, hogy mindneki megtalálja a saját elképzeléseinek megfelelő kényelmes szobát vagy éppen lakosztályt. Wellnessrészlegén élményfürdő, gyerekmedence, úszómedence és egy termálmedence  is található, melynek vizét a fúrt, saját termálvízkút adja. A vizes élményeken túl rönk-, infra-, és bioszauna, gőzfürdő és gőzkabin gondoskodik a kényeztető pillanatokról. Azonban az aktívabb mozgást előnyben részesítők sem fognak csalódni, ugyanis többek közt minigolf, footgolf, cross-bike, pingpong és biliárd is szerepel a szabadidős lehetőségek között.  A családosok örömére pedig a Tapolca Pocak Klub "óvodában" naponta szervezett gyermekanimációs programok kerülnek megrendezésre, sőt még ingyenes gyermekfelügyeletet is biztosítanak!

Tovább a tapolcai szállás ajánlataihoz>>

Hunguest Hotel Pelion ****sup, TapolcaHunguest Hotel Pelion ****sup, Tapolca

 

 

Malom-tó Vendégház 

A szerényebb szállást keresőknek is van egy szuper hírünk, ugyanis közvetlenül a Malom-tó mellett áll az a Malom-tó Vendégház, ahol reggelente a szállás háttér gazdaságából származó, házi finomságokból összeállított bőséges büféreggelit kínálnak. Finomságokból biztosan nem szenved hiányt, aki itt tölt el néhány pihentető napot!

Tovább a tapolcai szállás ajánlataihoz>>

Malom-tó Vendégház, TapolcaMalom-tó Vendégház, Tapolca

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A becsületkasszák városa - Kőszeg látnivalói
Kőszeg mind Magyarország, mind Ausztria történelmében jelentős fejezetet foglal el, de napjainkban is látnivalók sokaságával várja a látogatókat. Középkori vár, gyönyörű épületek, vagy kirándulás a közeli erdőkben? Kőszeg ezt mind tudja. Tartsatok velünk!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Higgyétek el: mindenkinek jár a pihenés – még Nektek is! Épp ezért idén lepjétek meg magatokat egy különleges vakációval hazánk meseszép fürdővárosaiban! Miért? Mert a kényeztető élménymedencék, a gyógyító termálvizek, a fantasztikus óriáscsúszdák és a jobbnál jobb szálláshelyek csak rátok várnak!
Június 11. szombattól indul a Zemplén Kalandparkban az átcsúszó és a kabinos kötélpálya. Egyelőre hétvégente tudjátok használni.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.