Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból

A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.

 

Vízre épült kilátók a nádas felett (Tisza-tó)

Átadás éve: 2021

Szigetekre és szűk csatornákra tagolja a sűrű nádtenger a Tisza-tó felszínét, ami tavasztól őszig csak úgy zeng a nyüzsgő élővilág zenéjétől. Fedezzétek fel ezt a vadregényes vidéket csónakkal, mert a táj két legszebb és legizgalmasabb panorámapontja csak így közelíthető meg. Az egyik a tündérrózsákkal övezett, Csapói Holt-Tiszán épült Fattyúszerkő-kilátó, a másik az Újlőrincfalva felől megközelíthető Bölömbika-kilátó.

Az elmúlt évek legújabb kilátói Magyarországon - Bölömbika-kilátó / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldalaAz elmúlt évek legújabb kilátói Magyarországon - Bölömbika-kilátó / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldala

Különleges kilátó a Tisza-tónál - Fattyúszerkő-kilátó / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldalaKülönleges kilátó a Tisza-tónál - Fattyúszerkő-kilátó / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldala

 

 

 

Jenga-torony a Dunakanyarban (Szentendre)

Átadás éve: 2021 

Mint egy mókás Jenga-torony, úgy magasodik az ég felé az alig 7 méteres, de annál különlegesebb Bölcső-hegyi kilátó. A tengerszint felett 588 méteren emelt építmény varázslatos hegyvidéki körpanorámát kínál. Legeltethetitek a szemeteket a környék óriásain: a Mátrán, a Csóványoson vagy a Börzsönyön. Szentendre apró házikói pedig parányi makettek lesznek csupán a szűkre szabott kilátó teraszáról.

Új kilátó Magyarországon - Jenga-torony a Dunakanyarban (Szentendre) / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldalaÚj kilátó Magyarországon - Jenga-torony a Dunakanyarban (Szentendre) / Fotó: Aktív Magyarország Facebook oldala

 

 

 

Naplás-tavi kilátó a fővárosnál (Budapest)

Átadás éve: 2021

1997 óta áll védettség alatt a Budapest XVI. kerületében található Naplás-tó, mely a Rákos-patak felduzzasztásával jött létre. Ezt a varázslatos világot és a Gödöllői-dombság lágyan hullámzó lankáit nézhetitek meg felülnézetből, ha felkapaszkodtok a 22 méter magas Naplás-tavi kilátóba. Az egyedi formavilágú alkotás környéke ráadásul remek túrahelyszíneket rejt – pompás élővilággal.

Kilátó Budapest környékén - Naplás-tavi kilátóKilátó Budapest környékén - Naplás-tavi kilátó

 

 

 

Őrszem a Balaton felett (Gyenesdiás)

Átadás éve: 2022 

A fürdőzésen túl látványnak sem utolsó a Balaton, amire csodás panoráma tárul elétek a gyenesdiási, 3 szintes Festetics-kilátóból. A Varsás-hegy magaslatán álló épületet az Országos Kéktúra vonalán haladva is megközelíthetitek, hiszen ez az ösvény a panorámapont alatt elterülő Nagy-mezőre vezet. Innen már csak kb. 200 métert kell talpalnotok, ha meg akarjátok hódítani az egész évben szabadon látogatható famonstrumot.

Festetics-kilátó, GyenesdiásFestetics-kilátó, Gyenesdiás

Szállások Gyenesdiáson és környékén>>

 

 

Térkép a Fertő környékére (Fertőrákos)

Átadás éve: 2022

Remek élmény, amikor az ember szintről szintre haladva mászik egyre feljebb a fertőrákosi Kecske-hegyi kilátóban. Míg felértek a 7. emeletre, 56 lépcső áll az utatokba, de higgyétek el: a Fertő tó környékének lélegzetelállító panorámája minden verejtékcseppért kárpótol. A 11 méteres épület teraszán állva pontosan tudni fogjátok, hogy mit láttok és merre, mert a környező látnivalók beazonosításában információs táblák segítenek.

 

 

 

Madárdalos nézelődés a Balatonon (Balatonberény)

Átadás éve: 2022

A balatonberényi Csicsergő-félsziget partján emelték a 9,1 méteres Madárles kilátót, ami a káprázatos Keszthelyi-öböl látképével ajándékozza meg a nézelődőket. A fenyőből ácsolt, sátortetővel védett épület egy része a Natura 2000-es területen húzódik végig, mely számos különböző madárfajnak biztosít hajlékot. Csodáljátok meg a parti nádas titokzatos élővilágát odafentről!

 

 

Gigantikus ladikok a cölöpházak felett (Kisköre)

Átadás éve: 2021

A Tisza-tó különleges színfoltja a cölöplábakon álló házikók között magasodó Lábasház-kilátó. A sudár, különleges alakú, halászcsónakra hajazó torony fa és fém bevonásával készült. A 19 méteres óriás tetejéről a Kiskörei vízerőművet is megfigyelhetitek, de az Abádszalóki öböl és a nádasok végtelenje is nyitott könyv lesz a kilátóteraszról.

kiskörei Lábasház kilátókiskörei Lábasház kilátó

Szállások Kisköre környékén>>

 

 

 

Akár éjjeli csillaglesekhez is (Zselic)

Átadás: 2023. október

A népszerű kirándulóhelyek között szerepel a Zselic változatos vidéke, amit teljes pompájában szemlélhettek meg a Hollófészek-kilátóból. A 358 méteres magaslaton tornyosuló építmény közel 28 méter magas és 9 szinttel rendelkezik. A 119 lépcsőfokot letudva eszméleten kilátás tárul elétek. Sőt, csillaglesekhez is ideális helyszín lehet a Hollófészek-kilátó, ugyanis a zselici égbolt az alacsony fényszennyezettségéről híres.

Fotó: Római Katolikus Plébánia Szigetvár Facebook oldalaFotó: Római Katolikus Plébánia Szigetvár Facebook oldala

Szállások Zselickisfaludon és környékén>>

 

 

 

Egy legendás helyszín kilátója (Putnok)

Átadás éve: 2023

A Magas-Tátra délceg csúcsai is felsejlenek a 18 méter magas putnoki Mátyás király-kilátóból. A Gömör tetején trónoló panorámapont az Urak-völgyén keresztül lehet megközelíteni. A monda szerint azokat a nemeseket dolgoztatta itt a király, akik nem tartották sokra a kétkezi munka becsületét. Így nem meglepő, hogy a népszerű kilátó is Mátyásról kapta a nevét.

Fotó: MTI/Komka PéterFotó: MTI/Komka Péter

 

 

 

„A kilátók királynője” a völgykatlan felett (Lillafüred)

Átadás éve: 2023

A Bükk-vidéke annyira lenyűgöző, hogy érdemes annyi helyről megvizsgálni, amennyiről csak lehetséges. Például a Dolka-hegy déli oldalába ékelődött lillafüredi Zsófia-kilátóból, amihez hangulatos tanösvény visz fel. A "kilátók királynőjének" teraszán állva gyönyörködhettek a völgykatlanban megbújó Palotaszállóban és a Hámori-tóban is.

Fotó: Horváth CsongorFotó: Horváth Csongor

 

 

 

+1: 500 méteres lombkoronasétány (Balatonboglár)

Átadás éve: 2023

Balatonbogláron már így is rengetegen keresték fel a Xantus János Gömbkilátót, de a Balatoni látnivaló tövében nemrég egy új nevezetesség is helyet kapott. Nem más ez, mint az 500 méteres lombkoronaösvény, melynek mentén 15 interaktív állomáson pihenhettek meg, hogy útközben hasznos tudással is gazdagodjatok a helyi növény- és állatvilágról.

Fotó: Balatonboglári Hírek Facebook oldalaFotó: Balatonboglári Hírek Facebook oldala

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nyáron szünetel az ovi, szünetel az iskola, így több lehetőségünk van arra, hogy nyakunkba vegyük az országot és családilag fedezzük fel a legizgalmasabb részeket. Ezúttal a Dél-Dunántúlra kalauzolunk el benneteket, és 10 olyan szuper programlehetőséget mutatunk, melyeket mind a gyerekek, mind a felnőttek imádni fognak!
A múlt árnyai szellemként suhannak végig Magyarország káprázatos romjai között, ahol most visszaforgathatjátok az idő kerekét. Ezeken a misztikus kirándulóhelyeken a sűrű erdők vagy végtelen puszták magányos kőfalak maradványait őrzik, melyek ma is magával ragadják a történelem és a természetjárók szerelmeseit. Gyertek és túrázzatok az évszázadokkal dacoló magyarországi romokhoz!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.