Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A messzeség őrei: Magyarország 10+1 legszebb kilátója

Hol az érintetlen zöld vadon látványába, hol a tengerként hullámzó rétekbe, dombokba ütközik a tekintet Magyarország legszebb kilátóiban állva, miközben a varázslatos tájakon mesebeli, pöttöm falvak fel-felsejlő körvonalai rajzolódnak ki. Jöjjön a Jenga formájú, a faragott és a többi különleges kilátó!

 

Naplás-tavi kilátó (Budapest, Pesti-síkság)

A történelmi emlékekben gazdag Gödöllői-dombságra is letekinthettek a fővárosiak egyik kedvenc kirándulóhelyéről, a Naplás-tavi kilátóból. A modern megjelenésű, 22 méter magas építmény, csodálatos, 360 fokos körpanorámát kínál. A természet szívében fekvő toronytól ráadásul csupán egy ugrás a vadregényes környezettel rendelkező Naplás-tó, mely ma már igazi szabadidőközponttá nőtte ki magát.

Magyarország legszebb kilátói - Naplás-tavi kilátóMagyarország legszebb kilátói - Naplás-tavi kilátó

 

 

Felsővár-kilátó (Szendrő, Gyömöri-Hevesi dombság)

XVI. század közepén kezdődött meg a szendrői Felsővár építése, melyet 1707-ben végül maga Rákóczi Ferenc romboltatott a földig. Addig azonban „a Bódva völgy strázsája” fontos katonai ellenőrzőpontként szolgált. A hajdani lőportorony helyét ma a 24 méter magasra nyúló Felsővár-kilátó őrzi.

Magyarország 10+1 legszebb kilátója - Felsővár-kilátóMagyarország 10+1 legszebb kilátója - Felsővár-kilátó

 

 

Millenniumi kilátó (Szilvásvárad, Bükk)

Ahogy a fák lombjai megborzonganak a szélben, szinte érzitek majd a körülöttetek magasodó bércek erejét a 20 méter magas Millenniumi kilátóban. A hegyvidékek falvai mellett a Magas-Tátra távolba révedő csúcsai is majdnem életre kelnek. A panorámás épületet legkönnyebben a Millenniumi Tanösvényen át ejthetitek útba.

Magyarország legszebb kilátói - Millenniumi kilátóMagyarország legszebb kilátói - Millenniumi kilátó

 

 

Kardosfai-kilátó (Zselickisfalud, Zselic)

125 lépcsőfokot kell teljesítenie annak, aki szeretné saját szemével látni a lenyűgöző zselici panorámát, mely a 25 méter magas Kardosfai-kilátóból felejthetetlen élmény lesz. Az esztétikailag sem utolsó építmény tornyába kacskaringós csigalépcső vezet fel. Azonban nemcsak a tájat érdemes szemügyre venni, hanem a fejetek felett ragyogó csillagos égboltot is!

Magyarország legszebb kilátói - Kardosfai-kilátó, Zselici CsillagparkMagyarország legszebb kilátói - Kardosfai-kilátó, Zselici Csillagpark

 

 

Templom-hegyi kilátó (Villány)

Szemkápráztató faragványok ékesítik a kétemeletes Templom-hegyi kilátót, ami az 1687-es nagyharsányi csatának állít emléket. A festői elhelyezkedésű „őrszem” lábához egy hajdani kőbánya mélyedésén át vezet az út. Ballagjatok végig az Ammonitesz Tanösvényen, ami egyenesen a kilátóba visz!

Templom-hegyi kilátó (Villány)Templom-hegyi kilátó (Villány)

 

 

Csóványosi kilátó (Diósjenő, Börzsöny)

Mint egy vastag szőnyeg, úgy terül el előttetek a puhalombú fákkal teletűzdelt Börzsöny, melyre a hegység legmagasabb pontjáról, a Csóványosi kilátóból nyílik talán a legszebb panoráma. A természet nyugalma egészen elképesztő lesz. Ráadásul a 22 méter magas kilátóba felfelé menet a Börzsöny élővilágáról is megtudhattok ezt-azt.

Csóványosi kilátó (Diósjenő, Börzsöny)Csóványosi kilátó (Diósjenő, Börzsöny)

 

 

Óház-kilátó (Kőszeg, Kőszegi-hegység)

A hósipkás Schneeberg csúcsai, Kőszeg városának karcsú épületei, a szőlővel bevont tanúhegyek, valamint a Ság és a Somló is nevetve kacsint rátok, miközben a 609 méter magas Óház-kilátó tetejéről szemlélitek a világot. A szédületes panorámához előbb meg kell hódítani a falépcsőkkel kiegészített épületet, amit a XIII. századi Felsővár lakótornyának maradványaira emeltek. Bővítsétek ki a kirándulást a 30 állomásos, 3,5 km hosszú Csillaghúr tanösvénnyel!

Magyarország legszebb kilátói - Óház-kilátó (Kőszeg, Kőszegi-hegység) / Forrás: koszeg.huMagyarország legszebb kilátói - Óház-kilátó (Kőszeg, Kőszegi-hegység) / Forrás: koszeg.hu

 

 

Szár-hegyi kilátó (Ugod, Bakony)

A Bakonyalja hosszú legelői, a Kemeneshát hullámai és a markánsan kiemelkedő Somló kontúrjai elevenednek meg előttetek a 18 méter magas Szár-hegyi kilátóban állva, ahol csak a Magas-Bakony erdei takarják el a távolabbi látnivalókat a kíváncsi szemek elől. A kőből és fából gyúrt épületet a helyi erdőbirtokosok kívánságára hozták létre, hogy emlékeztessen a hajdanán ott álló, ugodi várra.

Magyarország legszebb kilátói - Szár-hegyi kilátó (Ugod, Bakony)Magyarország legszebb kilátói - Szár-hegyi kilátó (Ugod, Bakony)

 

 

Dévényi Antal-kilátó (Piliscsaba, Pilis)

Látványnak sem utolsó a 447 méter magasan, a Nagy-Kopasz-hegy tetején ácsorgó Dévényi Antal-kilátó, mely fantasztikus körpanorámát nyit a Pilisre, illetve a Budai-hegység halmaira. A 11,5 méter magas építményt a népszerű logikai fajáték, a Jenga ihlette. A kilátó lábánál pedig hangulatos pihenőponton piknikezhettek.

Magyarország legszebb kilátói - Dévényi Antal-kilátó (Piliscsaba, Pilis)Magyarország legszebb kilátói - Dévényi Antal-kilátó (Piliscsaba, Pilis)

 

 

Tücsökdomb kilátó (Nemesvita, Keszthelyi-fennsík)

Még viszonylag fiatalnak számít a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámahelye, melynek közelében egy játszótér és egy sövénylabirintus is helyet kapott. A 7 emeletes, több mint 22 méter magas Tücsökdomb kilátóból szédítő látványt szolgáltatnak a Bakony vonulatai, illetve a délen terpeszkedő Balaton is.

Magyarország legszebb kilátói - Tücsökdomb kilátó (Nemesvita, Keszthelyi-fennsík)Magyarország legszebb kilátói - Tücsökdomb kilátó (Nemesvita, Keszthelyi-fennsík)

 

 

+1: Várhegy kilátó (Mecseknádasd, Mecsek)

Fedezzétek fel a Mecseknádasdra néző dombon rejtőző Schlossberg templomromot, melynek jószerével a közvetlen közelében helyezkedik el a Várhegy kilátó. A zsindelytetős, terméskőalapú, mesés panorámapontról megszemlélhetitek az Óbányai-völgyet és a Dél-Dunántúl lankáit.

Magyarország legszebb kilátói - Várhegy kilátó (Mecseknádasd, Mecsek)Magyarország legszebb kilátói - Várhegy kilátó (Mecseknádasd, Mecsek)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Fantáziaország minden szegletét bejárhatjátok, ha megcélozzátok hazánk legjobb játszótereit. Vigyétek el a gyerkőcöt egy elbűvölő mesevárosba vagy egy fa játékokat rejtő, panorámás arborétumba! Adunk egy kis segítséget a kiránduláshoz, de abban biztosak lehettek, hogy a most következő vidéki és fővárosi helyeken élmény lesz minden perc!
Az ősz beköszöntével mindenkinek megjön a kedve, hogy hétvégén kicsit kiszakadjon a mindennapokból, és akár aktívan, akár passzívan, de feltöltődjön a sok feladatot követően. Cikkünkben 8 olyan szállást mutatunk, ahol ki sem kell mozdulnunk a kitűnő ellátást biztosító hotelek falai közül, de a környék izgalmas látnivalói biztosan kicsábítanak majd néhány órára.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.