Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5 dolog, amit nem tudtál a Valentin-napról!

2020.01.15 | 6 perc

A szerelmesek ünnepe? Vagy inkább a szeretetről, a barátságról, az ajándékokról és a virágcsokrokról szól? Egy kicsit mindegyik. Most mindent elárulunk február 14-ről.

Bár sokan nem kedvelik, attól még létezik, és Magyarországon is egyre divatosabb a Valentin-nap. Te ünnepled? Ha igen, tudod is, mit? 

 Február 14., Valentin-napFebruár 14., Valentin-nap

 

Bálint püspök története

Szent Bálintról már biztosan hallottál, azt viszont lehet, hogy te sem tudod, hogy a 14. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban, sőt, a lelki betegek és az epilepsziások védőangyala is. A püspököt a keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, ám halála előtt az imáival visszaadta a börtönőre vak gyermekének szeme világát. A legenda szerint kivégzésének napján, február 14-én egy levelet küldött a lánynak, amelyet a A te Bálintod-ként írt alá. Bálint püspökről egyébként olyan történetek keringenek, miszerint a szerelmeseket keresztény szokások szerint adta össze, sőt, a friss házasokat a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg.

 

Szerelmes ünnep a világban

Tudtad-e, hogy nem is olyan messze tőlünk, az olaszországi Terniben február 14. munkaszüneti nap? Ekkor egyetlen bolt és hivatal sem nyit ki, a gyerekek nem járnak iskolába és a gyárak is leállnak. Ez afféle tisztelgés Szent Bálint előtt, aki nem mellesleg a város védőszentje is. E napon szerelmesek ezrei keresik fel a Terni bazilikát, hogy a püspök sírhelyénél tegyék vagy újítsák meg házassági esküjüket, vagy épp bejelentsék eljegyzésüket.

Még nem késő meglepned szerelmed egy romantikus wellness pihenéssel! Nézz szét az ajánlatok között a Szállásvadász.hu-n>>


 

Szerelmes üzenetek

Bár sokan csak fölösleges pénzkidobásnak tartják a Valentin-napi ajándékozást, attól még ezernyi hagyomány él a világban, legyen az bolygónk északi, déli, keleti vagy nyugati féltekéjén. Noha a Forbes tavalyi becslése szerint az Amerikai Egyesült Államokban 19,6 milliárd dolláros volt a Valentin-napi költés nagysága, vitathatatlan, hogy az ünneplésre nem mindenki áldoz ezreket. Sőt! Még mindig szép számmal akadnak olyanok is, akik az amerikai Miss Esther Howland aki elsőként küldött Valentin-napi képeslapot példáját követve, egy-egy, szerelmüknek, szerettüknek küldött kedves üzenettel emlékeznek meg az ünnepről.

 

 Így ünneplik Európában

Természetesen az ünnepnek az angolszász területeken még mindig igencsak nagy a népszerűsége. A 15. század végétől a szerelmesek kisebb ajándékokat, virágot és költeményeket küldenek egymásnak.

A Valentin-napi szokások egy kis kanyarral értek Németországba: az Amerikai Egyesült Államokba kivándorló angolok magukkal vitték a hagyományokat, majd végül a második világháború alatt, a kontinensünkön szolgáló amerikai katonák terjesztették el. 1950-ben, Nürnbergben például meg is tartották az első Valentin-napi bált is, ami kapcsán végül bevezették a napot is.

Olaszországbanilyenkor tavakhoz, folyópartokhoz zarándokolnak a párok, hogy elhelyezzék az erre kijelölt alkalmatosságokra szerelmük lakatját, amelynek kulcsát a vízbe dobják, miközben kívánnak valamit.

Finnországbana Valentin-nap inkább a barátságé, amikor is apró meglepetésekkel ajándékozzák meg egymást idősek és fiatalok.

 

Máshol a világban
A Valentin-nap Kínábais begyűrűzött, ahol főleg a nyugati világra nyitott fiatalok körében kezd egyre inkább népszerűsödni.

Brazíliábanis ünneplik a Valentin-napot, csak nem februárban, hanem június 12-én.

Japánbana hölgyek ajándékozzák meg a férfiakat február 14-én, egy hónap múlva viszont a teremtés koronái viszonozzák a hölgyek kedvességét egy kis aprósüteménnyel az úgynevezett White Day-en.

Dél-Koreában majdhogynem három hónapig tart egyetlen Valentin-nap. A japánokhoz hasonlóan van egy február és egy március 14-i ajándékozási nap is, ám, ha valaki egyik alkalommal sem kapott semmit, az április 14-én ünnepel: e gyásznapon fekete szósszal készített tésztát, jajagmyeont fogyaszt.

1 hónap múlva itt a Valentin-nap. Megvan már a kiszemelt hely, ahol eltöltitek a romantika ünnepét? Ha nincs, ITT nézzetek körül!

 A Szállásvadász.hu oldalon rengeteg romantikus wellness ajánlatot találtok.A Szállásvadász.hu oldalon rengeteg romantikus wellness ajánlatot találtok.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A téli sportok szerelmesei nagy örömére elérkezett az év legzordabb évszaka: lassanként elkezdődik a szezon a hazai síparadicsomokban, a koripályáknak pedig már egy ideje országszerte se szeri, se száma.
Úgy érzed, hiába szeded a sok vitamint, az év eleji lendület valahogy nem kap el, és a vírusok is megtalálnak? Jöjjön 6+1 tuti immunerősítő tipp, amivel felturbózhatod az immunrendszeredet.
Előző
Következő