Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancslistás kastély a Mátrában - Interjú Szélessy Andrással, a Kastélyhotel Sasvár igazgatójával

2022.08.16 | 11 perc

Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.

A Mátra vadregényes szépsége, a csend és a nyugalom mindig is elvonulásra, pihenésre csábította az embereket, nem véletlen, hogy az 1800-as évek végén már főúri kastély állt Sasvár közepén. Az Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz épület a Károlyi és a Zichy család rezidenciájaként működött hosszú évtizedeken át. Csak a Tanácsköztársaság bukása után került állami tulajdonba, gyereküdülőként fogadta a szegényebb sorsban lévő fiatalokat, ám a kilencvenes évek végére a ház állapota leromlott, sokáig tetszhalott állapotban várta, hogy csipkerózsika álmából végre felébredhessen. Az 1996-os felújításnak köszönhetően ötcsillagos szállodaként éledt újjá, mára pedig díjak és elismerések példázzák, hogyan lehet egy több mint 100 esztendős kastélyból bakancslistás turista célpontot formálni.

Szerző: Kovács Nóra

Bakancslistás szálláshely a Mátrában - Kastélyhotel Sasvár, ParádsasvárBakancslistás szálláshely a Mátrában - Kastélyhotel Sasvár, Parádsasvár

 

Folyamatos fejlesztések, a látogatók elégedettségének monitorozása és a lehetőségek tökéletes kihasználása jellemzi a Szélessy András szállodaigazgató menedzselte házat.

Fantasztikus ajánlatokkal vár a Kastélyhotel Sasvár>>

 

Szállodaigazgatóként mi az, ami miatt megdobban a szíve, ha a kastélyra gondol?

Számomra a kastély nem csak egy díjakkal elismert szálloda, de egy olyan hely is, amit az emberek bakancslistás nyaralásként szoktak emlegetni. Sokan hosszú időn keresztül gyűjtögetnek, hogy eljöhessenek hozzánk, mások évente többször is nyaralnak a kastélyban. Bárki is érkezzen hozzánk, biztos, hogy évek múlva is emlékezni fog ránk, hiszen egy kastélyban szállt meg. Annak minden szépségével, romantikájával, kényelmével és számtalan attrakciójával. Semmiképpen nem nevezhető unalmas helynek, bár meg kell hagyni, aki nyugalomra, csendes elvonulásra vágyik, az is megtalálja nálunk a számítását, hiszen hatalmas parkkal, erdős sétányokkal tarkított a környezet.

Szélessy András, a Kastélyhotel Sasvár szállodaigazgatójaSzélessy András, a Kastélyhotel Sasvár szállodaigazgatója

 

Nehezebb feladat egy műemlékvédelem alatt álló kastélyt igazgatni, mint egy hagyományos szállodát?

Néhány szempont vonatkozásában meg van kötve a kezem, így nem lesznek például napkollektorok a kastély tetőszerkezetén, és az sem mellékes, hogy milyen szőnyeg, tapéta kerül a szobákba. Igyekszünk a hely hangulatához passzoló fellépőművészeket hívni, és figyelünk arra is, hogy a szálloda alkalmazottai az épület hangulatához illő ruhában dolgozzanak, viselkedjenek. A wellnessrészlegünk esetében is figyelembe kellett vennem a ház adottságait, és bár nem vagyunk wellness szálloda, számos élményelem áll a vendégek rendelkezésére. Igyekszünk élni a lehetőségeinkkel, így néhány éve az egyik öltözőnket sörszaunává átalakítottuk, a pihenő helyiségből pedig szénaszauna lett.

"De amire mindennél büszkébbek vagyunk, hogy a vendégelégedettség nagyon magas, kiemelten a tisztaság és a személyzet kedvessége az, amit látogatóink dicsérnek."

 

A szálloda nem is olyan régen gyerekbarát és állatbarát besorolást kapott. Mi volt a váltás oka?

Nem szerettük volna kizárni a fiatalabb korosztályt, főképp azért, mert számukra a kastély igazi kaland. Minden évben több olyan család is érkezik, ahol a kislány hercegnőnek, királylánynak öltözik, hiszen egy kastélyban ez a módi. Nem okozott gondot az sem, hogy beépítsünk néhány olyan elemet a kínálatba, ami a fiatal korosztályt szólítja meg, így játszószoba, X-box, autósszimulátor, biliárd, bowling áll a rendelkezésükre, de léghokizni és lézerharcolni is lehet. Tökéletes program ez nekik is, és, hogy még emlékezetesebbé tegyük az élményeket, minden pénteken és szombaton bűvész szórakoztatja őket. Valójában pedig olyan nagy ez a kastély, hogy kényelmesen elfér mindenki, a kültéri medencében és a wellnessben is nyílik lehetőség arra, hogy a gyerekekkel felhőtlenül élvezhessük a pihenést.

 

A kastély történetében nem idegen a gyerekek jelenléte, hiszen évtizedeken keresztül gyereküdülőként működött. Mesélne erről egy kicsit?

A Tanácsköztársaság bukása után a terület állami kézbe jutott, és csak a II. világháború végén kapták vissza a Károlyiak. De mindössze két esztendőn át élvezhették, mert ezután ismét az államé lett, gyermeküdülő költözött a díszes falak közé. A kilencvenes évek elején a ház állapota annyira leromlott, hogy az üdülőt bezárták, s a több mint százéves kastély évekig tetszhalott állapotban várta sorsának jobbrafordulását. A változás 1996-ban jött el, amikor a düledező, teljesen kibelezett, ablakaitól, ajtóitól, díszeitől megfosztott épületet felújították, majd két év kitartó munka után 1998 decemberében tárta ki kapuit ötcsillagos szállodaként.

Bakancslistás szálláshely a Mátrában - Kastélyhotel Sasvár, ParádsasvárBakancslistás szálláshely a Mátrában - Kastélyhotel Sasvár, Parádsasvár

 

Ennél talán bájosabb történet, hogy a kastélyt Duzzogó Kastélyként is emlegetik. Mi ennek a története?

Károlyi György unokája, Mihály és felesége, Andrássy Katinka is gyakran élvezték a kastély kellemes adottságait, és mint beszélik, Katinka legtöbbször akkor jött a Mátrába, amikor férjével összezördült, és itt, a kastély falai között tudott leginkább bánatában elrejtőzni. Így ragadt a kastélyra a duzzogó jelző.

 

Talán Katinka életét is izgalmasabbé tette volna egy olyan szabadulószoba, mint amit az egyik teremben ma találunk. Honnan jött ennek az ötlete?

Mindenképpen szerettem volna, ha nem állnak üresen a termek, így kézenfekvő volt, hogy a budapesti szabadulószobák sikerét látva nálunk is legyen egy ilyen – kifejezetten a Károlyi család történetére építve. Nagy sikere lett, gyakran visszatérő vendégeink is újra játszák, így igyekszünk időről-időre fejleszteni, újabb csavarokat belevinni. És mivel annyira tetszenek a rejtélyek a vendégeknek, elárulok egy titkot. Egy újabb attrakció készül: Kondor Vilmos – akinek Örvényben című regénye egy teljes fejezetet szentel a Kastélynak – egy gyilkossági történetet írt a számunkra, amit a kastélyban és a kertben lehet majd „megfejteni”. Ehhez természetesen minden segítséget megadunk, de a nyomozói munka csakis a vendégeken múlik.

 

A kastélyban még egy különleges terem található, tele sportolói relikviákkal. Ez a Magyar Sportcsillagok Terme.

A MOB legutóbbi két elnöke szerint még a MOB sem rendelkezik ilyen gazdag sportkiállítással, így erre igazán büszkék vagyunk. Mivel korábban vívtam, öttusáztam, számos sportolóval tartom a kapcsolatot. Sok esetben kaptam, később már célzottan felajánlották a sportolói mezeket, sporteszközöket, így egy idő után olyan méretűvé vált a gyűjteményem, aminek méltóbb helyet kellett keresni. Így költözött be a kastély egyik termébe, a látogatók legnagyobb örömére, hiszen ilyet tényleg nem lehet máshol látni az országban.

Magyar Sportcsillagok Terme a Kastélyhotel Sasvárban.Magyar Sportcsillagok Terme a Kastélyhotel Sasvárban.

 

Sztárokban nincs hiány a kastélyban, az olimpikonok ereklyéin túl számos híresség keresi fel a Kastélyszállót, és azzal sem árulunk el titkot, hogy a konyha élén is egy gasztro sztár, Bokros Barnabás áll. Milyen koncepció jellemzi a konyhát?

Magyaros, gourmet irányba hajló konyhát szerettünk volna, ehhez csábítottuk el Barnabást, aki kreativitását leginkább az a la carte kínálatában és rendezvényeinken tudja megcsillogtatni, de a svédasztalos vacsoránk is nagy kedveltségnek örvend. Helyi termelőkkel dolgozunk, így a kenyér, a zöldség, a gyümölcs, a hús, de még a szörpök és természetesen a borok is a Mátrából származnak. A minőségi alapanyagok használata meghálálja magát, a vendégeink elégedetten és jóllakottan állnak fel az asztaltól.

 

Nem megkerülhető téma, hogy ősztől újabb nehéz időszak vár a turizmusra. Hogyan készülnek?

A Covid időszakára volt tervünk, még abban a 6 hónapban is megtartottuk minden alkalmazottunkat, amikor zárva kellett maradnunk. Akár volt munka számukra, akár nem, bért kaptak, így amikor nyitni lehetett, mi éles starttal kezdtünk, ami meghálálta magát: jó hónapokat tudhatunk magunk mögött. Egy kastély életében nem cél a teltház, nagyon boldogok vagyunk, ha kiegyenlítetten magas a foglaltságunk, ami összességében elmondható az elmúlt időszakról. Sosem volt még olyan, hogy ne lett volna stratégiánk a nehezebb helyzetekre, ám a következő hónapok teljesen kiszámíthatatlanok. Ezért egyetlen dolgot tehetünk, a jelenre koncentrálunk, arra, hogy a nyárból, a kora őszből hátralévő heteket megtoljuk, hogy minél több vendég élvezze a Parádsasvári Kastélyhotel kényelmét. A többit majd menet közben megoldjuk.

 

Fantasztikus ajánlatokkal vár a Kastélyhotel Sasvár>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A hegyekkel övezett, Laskó-patak völgyében fekvő Egerszalók a méltán híres termálvizén és a régió borain kívül látnivalókban és kirándulóhelyekben is bővelkedik. Összeszedtük nektek, mit nem érdemes kihagyni, ha ott jártok.
Üvegfalú tetőtéri medence, élménydús szórakoztatóközpontok, felfrissített hotelszobák, zseniális szaunaattrakciók, kibővített, gyermekbarát szolgáltatások? Többek között ezekkel az újdonságokkal tért vissza az alábbi 5+1 káprázatos, belföldi szálloda.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 szállás privát jakuzzival, pezsgőfürdővel a szobában
2022.12.02 | 7 perc | Szállások | Wellness
Mindannyiunknak jár egy kis kényeztetés néhanapján, és van, hogy erre leginkább a négy fal között vágyunk. Ezért összegyűjtöttünk nektek 10 olyan szálláshelyet, ahol lehetőségetek van olyan szoba foglalására, amiben privát jakuzzi is rendelkezésetekre áll.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.