Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Magávalragadó kirándulóhelyek és látnivalók Egerszalókon és környékén

A hegyekkel övezett, Laskó-patak völgyében fekvő Egerszalók a méltán híres termálvizén és a régió borain kívül látnivalókban és kirándulóhelyekben is bővelkedik. Összeszedtük nektek, mit nem érdemes kihagyni, ha ott jártok.

Egerszalóki szállásajánlatok>>

 

Barlanglakások

Egyes információk szerint a 17-18. században, tufakőzetbe vájt barlanglakások némelyikét még a 60-as években is lakták. A barlanglakások turisztikai látványosságként funkcionálnak és helyi védettséget élveznek, melyekben 2014 óta helytörténeti gyűjteményt is megtekinthetünk. 2017-ben a Sáfránykerttel bővítették ki a barlanglakásokat, ahol egy kézműves műhely, látványpince, közösségi tér és egy rendezvényhelyszín kapott teret. A szabadtéri színpadról csodás panoráma tárul elénk Egerszalókra és a Sódombra.

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - BarlanglakásokKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Barlanglakások

 

 

Kaptárkövek

Több elképzelés is kering a rejtélyes kaptárkövekről, hogy mire szolgálhattak. Egyesek szerint barlanglakásokként funkcionáltak, más teória szerint a kaptárkövek belsejébe helyezték hamvasztás után a Szent István korában elesett vezérek holttestét és egy harmadik, újabb feltételezés alapján pedig az Árpád-kori események is tetten érhetők bennük, az ott talált 14-15. századi kerámiatöredékek miatt. A kaptár szó miatt felmerült, hogy a fülkék méhkaptárként szolgálhattak. Bármi is legyen az igazság, a kilátásért mindenképp megéri ellátogatni az egerszalóki kaptárkövekhez.

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - KaptárkövekKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Kaptárkövek

 

 

Sódomb

Ha valami igazán egyedi és különleges látnivalót szeretnénk megtekinteni, akkor a község igazi nevezetessége, az egerszalóki Sódomb kihagyhatatlan. Európában csak Magyarországon van ilyen képződmény, de a világon is csak Törökországban és Amerikában van 1-1. Díjmentesen látogatható, sötétedés után pedig a szivárvány színeiben pompázva csodálhatjuk meg. Érdekesség, hogy valójában a neve megtévesztő, mert igazából mészkő alkotja.

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - SódombKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Sódomb

 

 

Egerszalóki Római Katolikus templom

A 18. századtól kezdődően Egerszalókot a gyógyulás helyeként tartják számon. Úgy vélik, hogy a zarándoklatokat egy vak kislány csodaszerű meggyógyulásának híre indította el. A középkori faluban is volt már imaház, mely a mai is megtekinthető barokk templom, melyet Giovanni Battista Carlone olasz származású építőművész tervei alapján építettek meg 1738-ban. Legnagyobb értéke a legalább 300 éves Csodatévő Mária-kegykép és a rokokó faragású Mária-szobor.

Római Katolikus templomRómai Katolikus templom

 

 

Saliris Resort Gyógy- és Wellness fürdő

A csodaszép természeti környezetben található Saliris Resort Gyógy- és Wellness fürdőben olyan wellness-szolgáltatásokkal várnak minket, mint az exkluzív szaunavilág különleges szaunaceremóniái, és az élményfürdő 17 medencéje, amik között találunk olyat is, amiben ki-be úszkálhatunk a meleg gyógyvízben. A kültéri medencékből tökéletes rálátásunk nyílik a vidék különleges teraszos sódombjára, és a Mária és Vendel kutak vízbőségének hála a gyógyvíz cseréjére naponta kerül sor.

Szállás tipp! A Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel vendégei egy üvegfolyosón keresztül juthatnak el a fürdőbe. Az itt eltöltött napokat a  hotel színes gasztronómiai kínálata és a játékszobák teszik teljessé.  A gyerekeket játszótér, bababarát szolgáltatások várják a kényelmes családi szobák egyikében. Tovább a hotel ajánlataihoz>>

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Saliris Resort Gyógy- és Wellness fürdőKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Saliris Resort Gyógy- és Wellness fürdő

 

 

Demjén

Ha már fürdőzés, Egerszalóktól egy 10 percnyi autóútra találjuk Demjént, ahol számos további lehetőségünk adódik, hogy vízben ázva pihenjük ki a fáradalmainkat. Aki pedig aktívabb kikapcsolódásra vágyna, ellátogathat a Remete barlanghoz vagy a Hegyeskő-tetőhöz.

Eger

Úgy gondoljuk Eger városát senkinek sem kell bemutatnunk, de ha mindenképp kellene mondanunk pár bakancslistás helyet, amit nézzetek meg, ha arra jártok, akkor a mi választásunk a Szépasszonyvölgyre, az egri várra és úgy amblokk Eger városára esne.

Egri szállásajánlatok>>

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - EgerKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Eger

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
A várvédők és a kalandorok városa - látnivalók és programlehetőségek Egerben
Történelmünk kiemelkedő színtere, amit számos regény, film idéz fel számunkra. Ám poroljuk le Eger városát övező történelmi hangulatot és lessünk a színfalak mögé! Ugyanis ott zajlanak az igazi turista csalogató események, amik egy egri városlátogatást mindig izgalmassá tesznek. Megannyi látnivaló és programlehetőség vár Egerben.

 

 

Verpeléti Várhegy

Az aktív kikapcsolódást keresőknek a verpeléti  Várhegyet ajánljuk, ami nem csak hazánkban, de egész Közép-Európában páratlan természeti kincsnek számít. A Várhegy ugyanis egy eredeti épségében megmaradt vulkáni kúp. A hegy tetejére jutva láthatjuk a Mátra vonulatait és az egész Tarna-völgyre páratlan kilátásunk nyílik.

Kirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - MátraKirándulás és látnivalók Egerszalókon és környékén - Mátra

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Túracipőt fel és irány a természet! 5 szuper kirándulóhely Magyarországon
Titeket is kirándulásra sarkallnak hazánk legszebb vidékei? Akkor ne álljatok ellen a kísértésnek a hideg idő ellenére sem, mert nem is találhatnátok jobb úti célokat télre azoknál a helyeknél, melyeket most csokorba gyűjtöttünk nektek!

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kevesen tudják, de a Vánkos egy csoda kis szálláshely, és reggelizőhely volt eddig. Badacsonytomaj/Badacsonyörs határában található. Idén nyártól viszont már van ebéd, és vacsora lehetőség is, egyenesen a grill lapról. Ki is próbáltuk!
Egy kastély, ahová egyszer mindenki el szeretne jutni. A Mátra szívében álló Kastélyhotel Sasvár nem csak szépsége és története miatt izgalmas bakancslistás szálloda, de szolgáltatásai tekintetében is egyedülálló. A szálloda igazgatójával, Szélessy Andrással beszélgettünk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
19 termálfürdő Magyarországon, ahol télen, hóesésben is fürdőzhetünk a szabad ég alatt a kültéri meleg vizes medencében
Különleges hangulata van télen, zimankóban és hóesésben fürdőzni a kültéri termálmedencében. Bemutatunk 19 olyan gyógy- és termálfürdőt Magyarországon, ahol ezt megtehetitek.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.