Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Csongrádi kalandok - nem csak nyárra!

Ha még keresnetek kell a térképen, hol is található Csongrád, akkor mostantól tűzzétek fel a kedvencek közé, mert meglátjátok, ebbe a városba beleszerettek egy életre!

Bár tipikus alföldi városnak gondolnánk, azonban Csongrád sokkal többet tud, még annak ellenére is, hogy 17 ezres nagysága nem arról árulkodik, hogy egy metropolisz lenne. Nem is kell annak lennie, elég, ha egy olyan izgalmas turisztikai pont, ahol három napot zsúfoltan, egy hetet viszont kényelmesen be tudok tervezni úgy, hogy egy percig sem unatkoztok.

Szállásajánlatok Csongrád környékén>>

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - VárosházaLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - VárosházaTalán a legnagyobb vonzereje ennek a bájos helynek a Tisza közelsége, ami minden évszakban programot nyújt az itt élőknek, de nyáron felpezsdül az élet a folyóparton, és a legtöbbször nyugodt part megtelik napozni vágyókkal, vízben pancsolókkal.

Nyaranta ugyanis lehúzódik a Tisza, maga után hagyva a homokos fövenyt. A strand vonz mindenkit, kicsiket és nagyokat, és persze azok sem maradnak program nélkül, akiknek a víz a mindenük. Szinte bármilyen vízi eszköz bérelhető: motorcsónak, jetski, sup, kajak, kenu mind elérhető, és jó hír, hogy mind a Tisza, mind a Körös kiváló horgász paradicsom, ahogyan a környező horgásztavak is bővelkednek halállományban.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város ÖnkormányzataLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város Önkormányzata

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város ÖnkormányzataLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város ÖnkormányzataNehéz elmozdulni a strandról, ahol pezseg az élet, és a nyári hónapokat koncertek, fesztiválok színesítik, de érdemes a városban is elidőzni egy kicsit. Ehhez talán a legjobb eszköz a kerékpár, amivel mindenhol kényelmesen közlekedhettek, így érdemes a Tisza mentén futó gáton is kerekezni. Semmiképpen ne hagyjátok ki a Fahidat, ami Európa első faszerkezetű ponton hidja volt (az I. világháborúban megsérült, a javított híd már acélszerkezetet kapott, azonban a járófelülete továbbra is fából van). Különlegessége, hogy magas vízállás esetén szétbontják, illetve teleltetik, de a legtöbb esetben ez adja a közlekedési lehetőséget a túlpartra.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város ÖnkormányzataLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város Önkormányzata

 

 

Ha kerékre pattantok, irány a belváros, ami a nevével ellentétben, nem a város közepén található

A régi városrészt hívják így a helyiek, ahol ma 37 halászház őrzi az egykori Csongrád utcaképét és hangulatát. Egy részében ma is laknak, más házakat átalakítottak, és tájházként vagy kézműves házakként funkcionálnak. Megismerhetitek, hogyan éltek itt az emberek 200-300 évvel ezelőtt, mivel foglalatoskodtak – találunk itt Fafaragóházat, Kosárfonó Házat, Mézeskalács Házat és Fazekas Házat is –, és ha kedvet kaptok, szervezett kézműves foglalkozásokon is részt vehettek.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - CsongrádLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Csongrád

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Ennivaló helyek, ahol nem csak a szemetek fog jóllakni - különleges gasztromúzeumok Magyarországon
Édes mézeskalácsok, bársonyos csokoládék és szédületes italok múltjába nyerhettek betekintést a legizgalmasabb belföldi gasztromúzeumokban, ahonnan nem távoztok majd üres hassal! Higgyétek el: a kolbászkészítést bemutató élménypark is csak hab lesz a tortán! Mutatunk 5 gasztronómia-történeti múzeumot, amit feltétlenül keressetek fel, ha különleges kulináris élményre vágytok.

 


A Fő utcán, egy eldugott kis helyiségben 400 baba vár arra, hogy felfedezzétek őket!

A Népek Háza Babamúzeum különlegessége abban rejlik, hogy Dr. Bánszegi Katalin magángyűjteménye kapott itt helyet. A babagyűjteménybe a világ szinte minden pontjáról érkeztek a babák, színes ruháik, megjelenésük szépen példázza, hogyan is öltözködnek más népek, milyen a népviselet az egyes kultúrterületeken. A babagyűjtemény 60 év aprólékos gyűjtése, tulajdonosuk maga járta a világot, és hozott minden tájegységről egyet, egyet.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Népek Háza BabamúzeumLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Népek Háza BabamúzeumA város egy másik ékessége a barokkos szépségben pompázó Nagyboldogasszony templom

A XVIII. századi templom ékessége a 280 kilogrammot nyomó kristálycsillár, de érdemes alaposan szétnézni, mert szépsége és meghitt hangulata különleges atmoszférát nyújt. Ha vállalkozó kedvűek vagytok, kéredzkedjetek fel a templomtoronyba is, ahonnan mesés panoráma nyílik a városra.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Nagyboldogasszony templomLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Nagyboldogasszony templom

 


Ha már a városban jártok, akkor irány a Gyógyfürdő és Uszoda!

Akár a kinti, akár a beltéri gyógymedencét próbáljátok ki, kiváló 34-35 °C-os nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvíze kiválóan oldja a stresszt, érdemes utána egy szaunában, vagy egy masszázson részt venni. A csongrádi fürdőben nyaranta az árnyas fák alatt húzódó kültéri élménymedencék adnak szórakozási lehetőséget a kicsiknek, de akik aktív mozgásra vágynak, a feszített víztükrű medencékben tudják róni a hosszokat.

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város ÖnkormányzataLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Fotó: Csongrád Város Önkormányzata

 


Egy kis élménykirándulásra is érdemes benevezni

A városközponttól nem is olyan messze, csupán néhány perces autóútra, a Kisréten találjátok a Várbirtokot, ami egy pillanat alatt a középkorba repít el benneteket. A fa vár falain belül megismerkedhettek a középkori szokásokkal, kipróbálhattok néhány ügyességi feladatot, íjászkodhattok is, de egy nagyon cuki állatsimogató is található itt, mosómedvével, pávákkal, kecskékkel, pónikkal, és nyuszik különleges fajtáival, így a kicsik számára ez valódi paradicsom. Érdemes szervezett programokra jelentkezni, vagy előre bejelentkezni!

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - VárbirtokLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Várbirtok

Látnivalók és programlehetőségek Csongrádon - VárbirtokLátnivalók és programlehetőségek Csongrádon - Várbirtok

 

Egy nyaralás mit sem ér esti program nélkül!

A Tisza Presszó minden héten nívós koncertekkel készül, Csongrád kulturális sörözőjében pezseg az élet, ami a hazai előadók mellett a baráti beszélgetések, ismerkedések, kötetlen esték színtere is. Ha meg szeretnétek ismerni Csongrád esszenciáját, akkor ezt semmiképpen se hagyjátok ki!

Szállásajánlatok Csongrád környékén>>

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
9 mesés kilátópont, ami rabul ejti a szemeteket és a szíveteket
Kéz-kilátó, balatoni kitérő, tóparti lazítás és 600 méter magasan lévő étterem – ezekre a helyekre látogatunk el többek között, ha velünk tartotok Magyarország legszebb panorámát ígérő pontjaira. Higgyétek el: nem éri meg kihagyni őket!
 
 
Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A jó idő beköszöntével számos olyan programra nyílik lehetőség, melyet az év többi részében nélkülöznünk kell. Az egyik ilyen a bográcsozás, mely tipikus nyári tevékenység, és szerencsére több olyan szállás közül is válogathatunk vidéken, ahol elkészíthetünk egy isteni marhapörköltet vagy lecsót a szabadban.
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kirándulás a Bakony fővárosában: a mesés Zirc látnivalói
Ha még nem jártál Zircen és a környékén, akkor ne is lapozz tovább, mert most megmutatjuk, hogy miért is nevezik a bájos települést egyenesen a Bakony fővárosának. Grandiózus történelmi emlékek, kalandos turistautak és finom sör vár minket, ha eltöltünk néhány napot a község vendégszeretetét élvezve.
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
Bakancslista a zimankós hónapokra: 5 álomszép téli kirándóhely Magyarországon
Ne riasszanak el a mínuszok, mindenkit várnak a csodálatos téli kirándulóhelyek Magyarországon! Talpunk alatt ropog a hó, körülöttünk pedig fehér köntösbe bújt a táj - télen a természeti kincseink is egészen más arcukat mutatják. Ha ti is szeretnétek a legtöbbet kihozni a hideg évszakból, akkor válogassatok a cikkünkben lévő kirándulóhelyekből. Kapjátok fel a családot és a barátokat, és indulás!
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.