Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói – kertek alatt rejtőző vár és vízi tanösvények

„A királyok városának” is becézett Székesfehérvár az egyik legjobb választás, ha sokszínű kirándulást terveztek. Ez a káprázatos település víz fölött vezető tanösvényeket, fantasztikus mesekastélyt, dallamos órajátékot, legendás szobrokat, izgalmas játékmúzeumot és számos más látnivalót, illetve programot kínál, ami a városnézésnek és a túrázásnak is egyaránt kedvez. Nézzétek meg!

 

Bory-vár ‒ romantikus kastély, amit a szerelem ihletett

Legyetek nagyon szemfülesek, ha Székesfehérváron járva a Bory-várat keresitek, ugyanis ez a mesebeli kastély a családi házak között, szinte a kertek alatt nőtt ki a földből!  A hitvesi szerelem jelképeként ismert épületet Bory Jenő szobrászművész, építészmérnök álmodta meg feleségének és 40 nyáron át dolgozott rajta, hogy elkészüljön. Másszatok fel a mesés tornyokba, üljetek le a hangulatos lugasokba, gyönyörködjetek a csodaszép kertben és fedezzétek fel bátran azt a rengeteg műalkotást is, amit a Bory-vár rejt!

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Bory-várSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Bory-vár

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Bory-várSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Bory-vár

 

 

Sóstó ‒ vízi ösvények, madármegfigyelők és kilátók

A nyüzsgő belvárosból egy csapásra a természetben találhatjátok magatokat a karnyújtásnyira fekvő Sóstónál kalandozva. Járjátok be a 4 különböző hosszúságú tanösvényt, melyeket követve interaktív információs táblák segítségével ismerhetitek meg az itt élő gazdag állat- és növényvilágot! A madármegfigyelő állomások, a nádasok között megbújó víz ösvények gondoskodnak róla, hogy egy percre se unatkozzatok, míg el nem éritek a gyerekekkel szinte kötelező látogatóközpontot, ami mellett a varázslatos panorámát kínáló kilátó magasodik. Ezen kívül szabadtéri edzőpark, játszótér és fekvő pihenőhelyek is akadnak a mellett.

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - SóstóSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Sóstó

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Izgalmas nyári kirándulástippek szállásajánlóval
Amilyen kis ország vagyunk, olyan sok izgalmas látnivaló és programlehetőség vár ránk, bármelyik irányba is indulunk el. Összegyűjtöttünk 5 olyan megállót, amivel biztosan nem lehet mellélőni a meleg nyári hónapokban sem, ráadásul még a szálláskeresésében is adunk javaslatokat.

 

 

Gorsium Régészeti Park, Középkori Romkert Nemzeti Emlékhely ‒ történelmi séta

Székesfehérvár belvárosában lépten-nyomon a történelem velünk élő darabjaiba botlotok majd. A téli nyitva tartás miatt jelenleg a Gorsium Régészeti Park szabadtéri területei látogathatók, de ez is jó kétórás programot ígér nektek, ahol hajdani épületek maradványai, domborművek, oszlopok, sírkövek sorakoznak. Ha úgy érzitek, hogy tovább folytatnátok a rögtönzött történelemórát, akkor a Középkori Romkert Nemzeti Emlékhelyet is térképezzétek fel, melynek szintén a szabadtéri részeit tudjátok megtekinteni.

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Középkori Romkert Nemzeti EmlékhelySzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Középkori Romkert Nemzeti Emlékhely

 

 

Órajáték ‒ varázslatos dallamok

A  Kossuth u. 9. szám alatt délelőtt 10 órától kétóránként kisebb tömeg gyűlik össze, hogy meghallgassa és megnézze a látványos Órajátékot, aminek főszereplői a történelem jeles alakjai. A csilingelő harangok dallama nyomán feltűnik Szent István király, Imre herceg és Beatrix királyné is. A mesterien megmunkált óra számlapja azonban nem csupán a pontos időt mutatja meg, hanem a csillagtérképeket is ábrázolja.

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - ÓrajátékSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Órajáték

 

Gasztrotipp: térjetek be egy finom fogásra a Városház tér közelében található Porto Vino étterembe!

 

 

Hetedhét Játékmúzeum ‒ nem csak gyerekeknek

A fantázia birodalma tárul fel előttetek a Hetedhét Játékmúzeum falai között, ahol babák, macik, retró kincsek és rengeteg miniatűr makett bűvöli el a látogatókat – megfizethető áron. A sok kipróbálható játéknak köszönhetően ráadásul egészen biztos, hogy nem csak egy órát fogtok itt eltölteni…

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Hetedhét JátékmúzeumSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - Hetedhét Játékmúzeum

 

 

Legendás szobrok és helyszínek a belvárosban

A macskaköves utcákat szelve ezernyi nevezetesség sejlik fel előttetek. Elsétálhattok Mujkó, az udvari bolond szobra alatt, aki figyelő tekintetét a szemközt álló Városháza ablakán át a polgármesterre veti, de izgalmas kirándulást tehettek a Fekete Sas Patikamúzeumba is. A Városház tér közepén kapott helyet a vörösmárvány díszkút, az Országalma, amin latin nyelven íródott, 1237-ben kelt oklevélből származó körfelirat olvasható: „Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta”. A Fő utcán haladva biztosan megállít még benneteket a Mátyás király emlékmű is, amire A Szónok szobra tekint.

Szintén a belvárosban andalogva lelhettek rá Kati néni, a fertályos asszony bronzszobrára. A helyiek úgy tartják, hogy, aki megfogja a hajdani fehérvári piac jellegzetes alakjának orrát, azt nagy szerencse éri.

Székesfehérvár csodás programjai és látnivalói - A Mátyás király emlékműre tekintő SzónokSzékesfehérvár csodás programjai és látnivalói - A Mátyás király emlékműre tekintő Szónok

 

Árpád Fürdő ‒ Blaha Lujza kedvence

A sok barangolás után nevezzetek be egy pihentető kényeztetésre az Árpád Fürdő csodálatos szecessziós épületében, mely a szájhagyomány szerint egykor a híres énekes színésznő, Blaha Lujza kedvence volt! Mártózzatok meg a napfényt átengedő kupola alatt az éltető vízben, csobbanjatok be a pezsgőfürdőbe vagy töltődjetek fel a szaunákban, tepidáriumban, sószobában, mert ennél jobban nem is zárhatnátok egy ilyen eseménydús napot!

Székesfehérvár látnivalók, programok - Árpád FürdőSzékesfehérvár látnivalók, programok - Árpád Fürdő

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Mesebeli túraútvonalak, lélegzetelállító kilátók, kulturális csomópontok – a Dunakanyarban mindent megtalálsz, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz kell. Érdemes több napra érkezni, ugyanis a környékbeli látnivalókkal bakancslisták sorát lehet kitölteni. Ehhez mutatunk 9 szállástippet, amelyek kitűnő kiindulópontok a turisztikai gyöngyszem körbejárásához.
Az elmúlt évek árnövekedései természetesen a Balatont sem hagyták érintetlenül, így sokak számára egyre nagyobb tervezést igényel a nyaralás a magyar tenger partján. Szerencsére azonban még mindig akadnak olyan szállások, melyek nem csak megfizethetőek, de valódi minőséget nyújtanak. Ilyen helyeket gyűjtöttünk össze nektek, hogy ez az év se teljen el Balaton nélkül!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.