Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén

A Tisza-tó még nem örvend akkora népszerűségnek, mint a Balaton, pedig szórakozásban és kulturális élményekben is szorosan a nyomában van híres „testvérének”. Lássunk néhány kihagyhatatlan programot, ha a környéken járunk!

 

Városnézés Tiszafüreden

Mielőtt megmártóznánk a tóban mindenképp érdemes egy kicsit körbejárni Tiszafüredet, hiszen megannyi kevésbé ismert kulturális értéket rejt. Ezt akár gyalog, akár biciklivel is megtehetjük, hiszen jól kiépített kerékpárutakkal rendelkezik a város. A főtéren a lenyűgöző Nagyboldogasszony templom fogad, illetve a település első fény- és hangjátékkal szórakoztató szökőkútja. Ezen felül mindenképpen érdemes meglátogatni a 13 ezer darabból álló néprajzi és történeti gyűjteményt a Kiss Pál Múzeumban.

Szállásajánlatok Tiszafüreden>>

Finom fogásokkal várnak a helyi vendéglátóhelyek>>

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - TiszafüredA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tiszafüred

 

 

Tisza-tavi Ökocentrum

A Poroszlón található Tisza-tavi látogatóközpont célja, hogy interaktív, játékos módon mutassa be a tájegység állat- és növényvilágát. Egyedülálló látványossága az Európában is első édesvízi akváriumrendszere, mely egymillió liter össztérfogatával valóban lenyűgöző természetközeli élmény lesz mindenki számára. A főépületet körülölelő hét hektáros park egyszerre játszótér, állatkert és skanzen, ahol hagyományőrző programjaikkal repítenek vissza a XIX. századba.

Tipp: Érdemes a kishajós jegyet megváltani, ugyanis azzal az Ökocentrum mögötti kikötőből óránként induló 40-50 perces kishajós kiránduláson is részt vehetünk a Tisza-tavon. 

Szállásajánlatok Poroszlón>>

Poroszlón sincs hiány a remek éttermekből>>

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Ökocentrum, PoroszlóA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Ökocentrum, PoroszlóA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

 

 

Tisza-tavi Vízi Sétány és tanösvény

Az 1500 méter hosszú, pallókon végigjárható út igazi kalandos felfedező túra a tó ölelésében. A tanösvény a Fűzfa kikötőből kishajóval közelíthető meg, így a nádasok, ártéri erdők, hínármezők mentén az eddig megközelíthetetlen részét is felfedezhetjük a Tiszának. A madármegfigyelő "kunyhók", etetők pedig a gazdag élővilágba engednek betekintést. A pihenőszigeteken árnyékba vonulva tarthatunk kis szüneteket,  vagy akár piknikezhetünk is a lenyűgöző tájon, ha felkészülten érkezünk. 

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - úton a Tisza-tavi Vízi Sétány feléA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - úton a Tisza-tavi Vízi Sétány felé

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Vízi Sétány, Poroszló / Kép: Hortobágyi Nemzeti Park IgazgatóságA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén - Tisza-tavi Vízi Sétány, Poroszló / Kép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Bringázás a Tisza-tó körül

A tó körbetekerése egész napos program, 67 kilométeres szakaszán kikötőről kikötőre vagy strandról strandra járhatunk körbe, és minden településen találunk olyan látnivalót, amiért érdemes megállni. Aki rövidebb kirándulást szeretne csak tenni az se csüggedjen, a lehetőségek tárháza végtelen, akár egy Tiszafüred-Poroszló távért is érdemes nyeregbe pattanni!

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékénA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén

 

 

Csónakázás a tavon

Tiszafüreden kötelező program a tavon való csónakázás, lehetőség van motorcsónak és kajak-kenu bérlésére is, de az egyéni vízre szállást csak tapasztalt hajósoknak ajánlják. Gyakran szerveznek tematikus kirándulásokat is, például a kárászok rajzásakor, vagy télen jégtúrákat a tó befagyott vízén, de a mindennapokban is több útvonal között választhatunk. Nekivághatunk csónakkal a Valki-medencének, felfedezhetjük az Óhalászi-szigetet, de megcsodálhatjuk a tó partjáról a gyönyörű napfelkeltét vagy naplementét is.

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékénA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén

 

 

Strandok a Tiszán

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Tisza-tónál szuper szabadstrandokat találunk, ahol a vízi sportok szerelmesei biztosan megtalálják számításukat. Az 500 négyzetméteres tiszafüredi strandon vízilabda pálya és napozó terasz, a poroszlói szabadstrandon vízbe elhelyezett kosárlabda palánk és röplabda háló, az abádszalóki Tisza-tó Strandon pedig óriáscsúszda és jet-ski pálya várja a pihenni vágyókat.

Jó hír azoknak, akik kutyával érkeznek a térségbe, hogy a tiszafüredi szabadstarand szomszédságában található egy 150 méter hosszú, kimondottan kutyás strandolásra alkalmas partszakasz, a Mancsos Pancsoló kutyastrand. Hullámzástól mentes, sekély víz, árnyékot adó fák, illetve a kicsit távolabbi kútról friss víz is hozható. Ha pedig a gazdik megéheznének, 1-2 perces sétára étkezési lehetőségek is akadnak.

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékénA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén

 

 

KalandPart, Sarud

A Sarudon található élmény- és kalandpark a Tisza legsokoldalúbb strandja, ahol az Aquaglide, Közép-Európa legnagyobb vízi játszótere található. 1200 négyzetméteren trambulinok, minden korosztály számára kihívást jelentő mászókák, csúszdák, billegő játékok és vízben végződő csúszós feladatok várják a kihívást kedvelőket.

Szállásajánlatok Sarud környékén>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hotelek saját kalandparkkal
Itthon is több olyan szállodát találunk már, ahol a hely saját kalandparkjában vezethetjük le a felesleges energiát - most ebből mutatunk nektek néhányat.

 

 

Tiszafüredi Thermál Strand és Gyógyfürdő

Rossz időben sem kell csüggednünk, ha a Tiszánál nyaralunk, ugyanis a Tiszafüreden található Thermál Strand és Gyógyfürdő fedett, 38 fokos gyógyvizes medencékkel egész évben nyitva tart. Természetesen gondoltak a meleg nyári napokra is, így strandján helyet kapott egy úszó-, strand- és egy ülőpados medence is.  

 

Kiskörei kilátó

A 19 méter magas Kiskörei-kilátó  Kisköre legújabb, 2021-ben átadott látványossága, mely két egymás felé fordított hajótestet szimbolizál. Tetejéről csodás kilátás nyílik a kikötőre, a tóra és az abádszalóki öbölre. Ha már erre járunk, nem szabad kihagyni a Kiskörei Hallépcsőt sem, ahol üvegablakon keresztül figyelhetjük meg a halak mozgását. Sőt, ha szerencsénk van, akkor elkaphatunk a vízből kiugráló halakat is, ezzel egy National Geographic természetfilmben érezve magunkat. 

Szállásajánlatok Kiskörén>>

A legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén / Kiskörei kilátóA legizgalmasabb programok és látnivalók a Tisza-tó környékén / Kiskörei kilátó

 

 

Abádszalóki Csipesz szobor

2006-ban a Tisza-tó legnagyobb fürdőparadicsomában, Abádszalók vízpartján felállítottak egy óriási, csipesz alakú szobrot, mely az akkor faluból várossá vált település egységét szimbolizálja.

Szállásajánlatok Abádszalókon>>

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Látványos szobrok, amikért érdemes túracipőt húzni
Ha az országot járjuk, számos olyan szobor, képzőművészeti alkotás nyomára bukkanhatunk, amit olyan ügyesen elrejtettek, hogy sok esetben csak GPS vezet el hozzá. Összegyűjtöttünk nektek néhányat.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Eljött az igazi forró nyári napok ideje, irány a vízpart! Ha te sem éred be a napozással, és szívesen próbálnád ki a kajakozást, kenuzást, szörfözést, a SUP-ot, esetleg a wakeboard-ot, akkor ez az 5 szállás nem fog csalódást okozni, ugyanis ezeken a helyeken hódolhattok a kedvenc vízi sportotoknak!
Miért használom a „büfé” szót a címben egy szuper jó bisztró konyha esetén? Nagyon egyszerű. Mert a büfé sor közelében van a zamárdi szabadstrandon. Amikor az ember leül a teraszon, akkor olyan érzése van, bele tudja lógatni a lábát a Balcsiba. Kipróbáltuk a Tiki Beach Bisztrót, és szerintünk egy önálló utat is megér Zamárdiba.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.