Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Dunakanyar éke: a visegrádi fellegvár

2023.05.25 | 3 perc

A visegrádi vár Magyarország egyik legemblematikusabb jelképe, amit senkinek nem kell bemutatni, valószínűleg kevés olyan honfitársunk akad, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a Dunakanyar gyöngyszeméhez. Népszerűsége ellenére történelméről mégis meglehetősen kevés ismeretünk maradt fent, pedig unalmasnak egyáltalán nem mondható, az elmúlt évszázadokban fontos események helyszínéül szolgált.

 

VISEGRÁDI FELLEGVÁR

A gótika iskolapéldájától a teljes megsemmisülésig

Okleveles emlékek alapján a vár 1258-ra készült el IV. Béla utasítására, melyhez felesége, Mária királyné hozománya adta a pénzügyi alapot. Elhelyezkedéséből adódóan mindig kiemelt szerepet kapott királyaink székhely választásakor, olyannyira, hogy Károly Róberttől kezdőden a Szent Koronát is itt őrizték, illetve későbbi utódja, Luxemburgi Zsigmond koronázására is a fellegvárban került sor. Az épület első nagyobb átalakítása Mátyás uralkodása alatt kezdődött el, gótikus stílusú homlokboltozatok és nagytermek tették még fényűzőbbé az építményt. A felfelé ívelő éveket követően a török hódoltság időszaka sajnos Visegrádot sem kímélte, Buda elfoglalása után már a szultáni csapatok kerülgették a várat, de végső pusztulására csak az 1685-ös ostrom után került sor. Buda stratégiai jelentősége miatt a fellegvárból hamar a főváros felé vonultak, és onnantól kezdve a nép kezébe került az erődítmény sorsa.

Visegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalójaVisegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalója

 

 

A rekonstrukció évei

A következő évszázadokban az időjárás és az ott élők bontogatták öreg falait, a valódi helyreállító munkákra egészen 1960-ig kellett várni. 2017-ben a Nemzeti Várprogram keretében újították fel, de ha eredeti pompájában szeretnénk újra látni ezt a lenyűgöző történelmi emléket, abban még a következő generációknak is rengeteg feladata lesz.

 

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Óriási lények lakta víz alatti alagút, rejtőzködő vízi sétány, hegyvidéki patakokat idéző hallépcső és még számos más szuper program leselkedik rád a nádasokkal övezett Tisza-tónál. Tervezd meg velünk a nyaralást: pihenj varázslatos természeti környezetben Magyarország egyik legszebb részén!
Az internet elterjedése óta bizonyára sokan találkoztunk már számos helyen és formában mémekkel. De tudtátok, hogy Budapesten található Magyarország első és a világ harmadik Meme Múzeuma? Heller Z. Péterrel, a múzeum alapítójával beszélgettünk és most megosztunk veletek mindent, amit tudni érdemes erről az igazán különleges múzeumról.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Őseink öröksége: izgalmas magyarországi romok nyomában
A múlt árnyai szellemként suhannak végig Magyarország káprázatos romjai között, ahol most visszaforgathatjátok az idő kerekét. Ezeken a misztikus kirándulóhelyeken a sűrű erdők vagy végtelen puszták magányos kőfalak maradványait őrzik, melyek ma is magával ragadják a történelem és a természetjárók szerelmeseit. Gyertek és túrázzatok az évszázadokkal dacoló magyarországi romokhoz!
Mágikus erdőfürdő, vártúra és templomromok – kihagyhatatlan programok nyárra
Új kalandokra vágysz? Akkor feltétlenül böngészd át friss bakancslistánkat, melyre a legjobb programok kerültek fel! Eredj templomromok nyomába a Balaton-felvidéken, kutasd fel a legjobb kilátókat, szépséges tanösvényeket és ellenállhatatlan vendéglátóhelyeket, fürdőket is!
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Barangolás Veszprém vármegyében – 9 élmény és látnivaló, amit nem hagyhattok ki
A Bakony vadregényes szurdokai, a Balaton-felvidék vulkanikus kúpjai és a hegyek ormán magasodó történelmi várak mind Magyarország legjobb kirándulóhelyei közé tartoznak. Veszprém megye azonban a túrázáson kívül is bőven rejt izgalmas látnivalókat. Csónakázhattok föld gyomrában megbújó tavasbarlangban vagy épp barangolhattok egy illatos levendulamezőn a Balaton hangulatos falujában. Hol? Már mutatjuk is!