Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Dunakanyar éke: a visegrádi fellegvár

2023.05.25 | 3 perc

A visegrádi vár Magyarország egyik legemblematikusabb jelképe, amit senkinek nem kell bemutatni, valószínűleg kevés olyan honfitársunk akad, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a Dunakanyar gyöngyszeméhez. Népszerűsége ellenére történelméről mégis meglehetősen kevés ismeretünk maradt fent, pedig unalmasnak egyáltalán nem mondható, az elmúlt évszázadokban fontos események helyszínéül szolgált.

 

VISEGRÁDI FELLEGVÁR

A gótika iskolapéldájától a teljes megsemmisülésig

Okleveles emlékek alapján a vár 1258-ra készült el IV. Béla utasítására, melyhez felesége, Mária királyné hozománya adta a pénzügyi alapot. Elhelyezkedéséből adódóan mindig kiemelt szerepet kapott királyaink székhely választásakor, olyannyira, hogy Károly Róberttől kezdőden a Szent Koronát is itt őrizték, illetve későbbi utódja, Luxemburgi Zsigmond koronázására is a fellegvárban került sor. Az épület első nagyobb átalakítása Mátyás uralkodása alatt kezdődött el, gótikus stílusú homlokboltozatok és nagytermek tették még fényűzőbbé az építményt. A felfelé ívelő éveket követően a török hódoltság időszaka sajnos Visegrádot sem kímélte, Buda elfoglalása után már a szultáni csapatok kerülgették a várat, de végső pusztulására csak az 1685-ös ostrom után került sor. Buda stratégiai jelentősége miatt a fellegvárból hamar a főváros felé vonultak, és onnantól kezdve a nép kezébe került az erődítmény sorsa.

Visegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalójaVisegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalója

 

 

A rekonstrukció évei

A következő évszázadokban az időjárás és az ott élők bontogatták öreg falait, a valódi helyreállító munkákra egészen 1960-ig kellett várni. 2017-ben a Nemzeti Várprogram keretében újították fel, de ha eredeti pompájában szeretnénk újra látni ezt a lenyűgöző történelmi emléket, abban még a következő generációknak is rengeteg feladata lesz.

 

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Óriási lények lakta víz alatti alagút, rejtőzködő vízi sétány, hegyvidéki patakokat idéző hallépcső és még számos más szuper program leselkedik rád a nádasokkal övezett Tisza-tónál. Tervezd meg velünk a nyaralást: pihenj varázslatos természeti környezetben Magyarország egyik legszebb részén!
Az internet elterjedése óta bizonyára sokan találkoztunk már számos helyen és formában mémekkel. De tudtátok, hogy Budapesten található Magyarország első és a világ harmadik Meme Múzeuma? Heller Z. Péterrel, a múzeum alapítójával beszélgettünk és most megosztunk veletek mindent, amit tudni érdemes erről az igazán különleges múzeumról.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
5 gyönyörű tanösvény tavaszi túrákhoz
A nyiladozó-illatozó krókuszok, tulipánok, nárciszok és jácintok egytől egyig hirdetik: beköszöntött a tavasz. Ilyen tájban egyre nagyobb vonzást érzünk a túracipőnkhöz, hogy megragadjuk, majd nyakunkba vegyük valamelyik feltöltődést ígérő útvonalat. A tanösvények tökéletes választások ilyenkor, hiszen bandukolás közben játszva tanulhatunk olyan dolgokról, amikről talán még sosem hallottunk.
A föld alatti világ titkai - bunkertúrák Magyarországon
A múlt nyomasztó titkait felfedezni nem mindennapi kaland, így aki egy bunkertúrára vállalkozik, azelőtt tapinthatóvá válik számos drámai helyzet, fájdalmas emlék. Ám ezek a túrák igazi időutazások is egyben, a történelem elevenedik meg a szemünk láttára, kiváló programlehetőségként kicsiknek és nagyoknak.
TOP 5 úti cél tavaszi kiruccanáshoz, ha biztosra szeretnél menni!
Nem kell ahhoz átlépnünk az országhatárt, hogy különleges helyekre leljünk; az ország számos városa rejt olyan népszerű és kevésbé ismert látnivalókat, melyek egy egész hétvégére elegendő időtöltést biztosítanak. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan hazai várost, amivel nem tudunk mellélőni egy rövid tavaszi kiruccanás során!
Történelmi kirándulások a kunok nyomában
A kun törzsek valaha riválisaink, sokszor ellenségeink voltak a honfoglalás utáni évszázadokban, aztán a tatárjárás hirtelen megváltoztatott sok dolgot a hozzájuk fűződő viszonyainkban. Hozzánk menekültek keletről, IV. Béla király befogadta őket és remélte, hogy Kötöny kán azaz fejedelem vezetésével jó harcosokat kapott a felajánlott kedvezményekért.
A világörökségi várólista 10 csodája – Mit rejtenek, és hol találhatók?
Nyolc ámulatba ejtő helyszín került fel ez idáig az UNESCO világörökségi listára Magyarország területéről. Tíz különleges hely viszont még arra vár, hogy a javaslati listáról feljebb jusson, és megkapja méltó titulusát. Páratlan kulturális és természeti terepek ezek, így arra biztatunk, készíts saját bakancslistát a várományosi listából!