Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Dunakanyar éke: a visegrádi fellegvár

2023.05.25 | 3 perc

A visegrádi vár Magyarország egyik legemblematikusabb jelképe, amit senkinek nem kell bemutatni, valószínűleg kevés olyan honfitársunk akad, aki legalább egyszer ne látogatott volna el a Dunakanyar gyöngyszeméhez. Népszerűsége ellenére történelméről mégis meglehetősen kevés ismeretünk maradt fent, pedig unalmasnak egyáltalán nem mondható, az elmúlt évszázadokban fontos események helyszínéül szolgált.

 

VISEGRÁDI FELLEGVÁR

A gótika iskolapéldájától a teljes megsemmisülésig

Okleveles emlékek alapján a vár 1258-ra készült el IV. Béla utasítására, melyhez felesége, Mária királyné hozománya adta a pénzügyi alapot. Elhelyezkedéséből adódóan mindig kiemelt szerepet kapott királyaink székhely választásakor, olyannyira, hogy Károly Róberttől kezdőden a Szent Koronát is itt őrizték, illetve későbbi utódja, Luxemburgi Zsigmond koronázására is a fellegvárban került sor. Az épület első nagyobb átalakítása Mátyás uralkodása alatt kezdődött el, gótikus stílusú homlokboltozatok és nagytermek tették még fényűzőbbé az építményt. A felfelé ívelő éveket követően a török hódoltság időszaka sajnos Visegrádot sem kímélte, Buda elfoglalása után már a szultáni csapatok kerülgették a várat, de végső pusztulására csak az 1685-ös ostrom után került sor. Buda stratégiai jelentősége miatt a fellegvárból hamar a főváros felé vonultak, és onnantól kezdve a nép kezébe került az erődítmény sorsa.

Visegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalójaVisegrádi Fellegvár, az ország egyik legnépszerűbb látnivalója

 

 

A rekonstrukció évei

A következő évszázadokban az időjárás és az ott élők bontogatták öreg falait, a valódi helyreállító munkákra egészen 1960-ig kellett várni. 2017-ben a Nemzeti Várprogram keretében újították fel, de ha eredeti pompájában szeretnénk újra látni ezt a lenyűgöző történelmi emléket, abban még a következő generációknak is rengeteg feladata lesz.

 

 

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Óriási lények lakta víz alatti alagút, rejtőzködő vízi sétány, hegyvidéki patakokat idéző hallépcső és még számos más szuper program leselkedik rád a nádasokkal övezett Tisza-tónál. Tervezd meg velünk a nyaralást: pihenj varázslatos természeti környezetben Magyarország egyik legszebb részén!
Az internet elterjedése óta bizonyára sokan találkoztunk már számos helyen és formában mémekkel. De tudtátok, hogy Budapesten található Magyarország első és a világ harmadik Meme Múzeuma? Heller Z. Péterrel, a múzeum alapítójával beszélgettünk és most megosztunk veletek mindent, amit tudni érdemes erről az igazán különleges múzeumról.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
Hazánk bájos vízesései, ahol a lélek is megtisztul
Erdők rejtekében bújnak meg Magyarország csodás vízesései, melyek minden kirándulást bearanyoznak, és különleges hangulatot kölcsönöznek a túrázásoknak. Kezdjétek az új évet egy szuper barangolással a természetben, és fedezzétek fel hazánk vízeséseit, ahol úgy érzitek majd, hogy még a lelketek is megtisztul.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.