Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Újváros Bisztró – új élmények, új ízkalandok Szarvason, a Körös partján

2023.11.30 | 10 perc

Szarvas az elmúlt időszakban egy új étteremmel lett gazdagabb. A Körös partján egy hightech modern épületben kapott helyett az Újváros Bisztró, melynek tulajdonosával, Szín Csabával arról beszélgettünk, milyen célok és lehetőségek állnak az étterem előtt.

Szerző: Kovács Nóra

 

Csupán másfél éves az étterem, máris sikereket tudhat maga mögött. Mesélne a kezdetekről? 

Minden a Gree Légkondicionálók magyarországi vezérképviseletének – a Cool4u Kft. – székházának építésével kezdődött. Mint a Financial Times Európa 1000 leggyorsabb fejlődő cégének egyikeként, illetve Európa legjobb Gree légkondiciónáló kereskedőjeként elértünk a fejlődésünknek egy újabb állomását, amikor a céget egy őt megillető, nemzetközi színvonalat képviselő környezetbe szerettük volna költöztetni. Korábban ezen a telken egy étterem működött, ennek a helyére húztunk fel egy olyan okos épületet, mely nemcsak megjelenésében, de technikai újításaival is a 21. századot képviseli. Bár sok kritika ért minket amiatt, hogy vajon hogyan fog mutatni egy üveg-beton épület ebben a környezetben, végül az eredmény megnyugtatta a szarvasi polgárokat. Az építkezést megelőzően komoly koncepció készült, a város, az épület elhelyezkedését, egymáshoz való viszonyát is vizsgálták az építészek, nem beszélve arról, hogy minden tekintetben arra törekedtünk, hogy az épület illeszkedjen a Szarvas polgári épületekkel megtöltött utcáihoz, a folyópart és az erdős részek szépségéhez. Az üvegfelületben visszatükröződő természet, a fák között megbújó, hullámvonalat követő falak harmóniát teremtenek és egyben feloldják a túlpart óvárosi hangulata és a modern rész között húzódó látszólagos ellentétet. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Hogyan született az ötlet, hogy étteremnyitásra vállalkozzon?

Üzletemberek vagyunk, szeretjük a gasztronómiát, szívesen kóstolgatunk, bármerre járjunk is a világban. Hiszünk abban, hogy Szarvas megérdemel egy kifinomult gasztronómiai vonalat képviselő éttermet, olyat, amit külföldön is tapasztaltunk, és amit szülővárosunkban képviselni szeretnénk. Ehhez adva volt a helyszín, így az székház alsó szintjét úgy alakítottuk ki, hogy minden tekintetben megfelelő legyen egy étterem számára. Ahogy az irodaház, úgy a bisztró vonatkozásában is a maximalizmusra törekedünk. Az olasz Siches Cosmati márványpadló, a 24 karátos aranybetétekkel készült padlómintázat, a Descastelli fém falpanelek, a Siches üvegpanelek, a Bentley ülőgarnitúrák, az intelligens öntanuló algoritmusok, melyek a hőmérsékletet, a fényviszonyokat és a hangtechnikát is vezénylik, mind azt tükrözik, hogy összhangot lehet teremteni a régi és az új, a modern és az antik között. Számos belsőépítészeti megoldásunk az olaszországi design cégektől érkezett, részben azért, mert ők ma e szektor legjobbjai, de részben azért is, mert szerettünk volna városunk olasz vonatkozásaira is utalni. Velünk szemben áll az olasz nemesi család egykori lakóháza, a Bolza-kastély (az Arborétum kialakítása is a nevükhöz fűződik - szerk.), tiszteletükre került be a márvány, az aranydíszítés a bisztróba.

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Hogyan mutatkozik meg ez a precizitás a bisztró kínálatában? 

A helyszín szépsége önmagában arra készteti az embert, hogy elidőzzön az emeleti boxokban, a földszinten klubfotelek várják a vendégeket, de a lépcsősoron borozgathatunk, vagy élvezhetjük a sarokban kialakított rész romantikus hangulatát. Nyáron a terasz ad lehetőséget arra, hogy a folyó, az erdő és a természet harmóniájában megpihenjünk, de minezeken túlmenően a gasztronómiai élmény az, ami eldönti, visszatér-e majd egy vendég. És ebben mi nem ismerünk kompromisszumot! Séfünk, aki London top 100 éttermének egyikében, majd itthon a Costesben gyűjtött tapasztalatot, ma számunkra készít emlékezetes fogásokat. Piltz Zoltán a bisztró stílust hozta el az Újváros Bisztró számára, ami őszinte és közérthető fogásokon keresztül egy oldott, kellemes hangulatot biztosít a vendégek számára. Várvizi Pétert kértük fel a koncepció kidolgozására, szempont volt, hogy olyan fogások szülessenek, amelyek azon túl, hogy ízeikben harmóniát sugároznak, önmagukban egy csavart is rejtenek. A hagyományos magyar ételek izgalmas, éberséget hozó megoldásokat kaptak, amik miatt a vendég felkapja a fejét. Hol egy fűszer, hol egy textúra vagy egy italpárosítás az, ami felkelti a figyelmét. A vendégélmény a legfontosabb, ezt próbáljuk maximálisra húzni. Az ellenétetek találkozása új értelmezést ad mindannak, amit itt tapasztal.

Itt ül egy kisvárosban, noha az elé tett fogások alapján lehetne egy nagyvárosi bisztróban is, megtapasztalhatja az óváros és az újváros, a hagyományos és az újító, a klasszikus és a modern ellentéteknek az élményeit. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

 

A harmóniára törekvés minden vonalon végigkísér benneteket.

Igen, még a koktélok elnevezése is erre, a természethez való szoros viszonyunkra utal. Golden Sinlight a folyóparti naplementét, az Arborétum Walk a mellettünk húzódó sétautat, a Cypress Roots a folyóparton álló mocsárciprusokat, a Boat Trip a Körös folyón töltött hajózásokat idézi. De szerettük volna ezt a harmóniát magasabb szintre emelni: arra törekszünk, hogy az ízek párosításával egy új élmény születhessen. Éppen ezért a fogások mellé alkoholos italokat és alkoholmentes koktélokat is kínálunk, amelyek együttesen egy sokkal komplexebb ízélményt hoznak. 

Milyen céljaik vannak? 

Látni kell, hogy ma Magyarországon egy étterem működtetése csak erős tulajdonosi háttérrel létezhet. Ma minden vendég után ugyanannyit beleteszünk a kasszába, mint amit a vendég itt hagy. Ez csak akkor működhet, ha tudjuk, hogy az étterem belátható időn belül önfenntartóvá válik. Nincs tíz évünk arra, hogy ezt kivárjuk, ennél gyorsabb gazdasági sikerre vágyunk. Ezt pedig csak úgy lehet, ha szintet lépünk. 

Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)Fotó: Újváros Bisztró (Szarvas)

 

Kifejtené ezt? 

Nagyon nagy figyelemmel és odaadással építettük fel az Újváros Bisztrót, szép sikereket tudhatunk magunkénak már most, a Dining Guide Top 25 vidéki étterme és a Top 100 lista 57. helyezettje lettünk másfél éves működés után. Azonban többet szeretnénk, nemzetközi szintre emelnénk az étterem konyháját, és ehhez egy szakértői csapat segítségét kértük, akikkel aspektusaira bontjuk a vendéglátásunkat, lebontjuk azt, ami nem működik, és újakat hozunk létre, amikkel jobbak lehetünk. Barna Ádám segítséget kértük a fogások újragondolására, és a konyhatechnológiánk fejlesztésére is erőt és energiát szentelünk. Mit várunk ettől? Azt, hogy Békés-megyében végre legyen egy olyan hely, ami hozzájárul a magyar konyha színvonalának erősítéséhez, és ami Szarvast képes felhelyezni az ország gasztrotérképére. 

Cél lehet a Michelin-csillag is?

Korai erre gondolni, de az ajánlás már belépő lehet ehhez. Minden tekintetben az a cél, hogy olyan étterem legyünk, amiért hajlandóak a vendégek átutazni az országot. Szarvas turisztikai szempontból nyaranta teltházzal fut, szezonon kívül viszont gyengébb. Ebben nyújthat segítséget egy elismert étterem. Szomorúan tapasztaljuk a mai gazdasági helyzet következményeit, azt, hogy étterembe szinte csak ünnepelni mennek a családok. Mi ebben is szeretnénk többek lenni azáltal, hogy számos formában élményt adunk, és bízunk abban, hogy egy bakancslistás hely megismeréséért szívesen áldoznak a vendégek akár egy kicsit többet is.

ÚJVÁROS BISZTRÓ AJÁNDÉKKÁRTYA - ajándékozzatok karácsonyra, szülinapra, vagy bármilyen alkalomra értékutalványt, és szerezzetek felejthetetlen gasztroélményeket együtt. Tovább>>

 

Szerző: Kovács Nóra

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Ötleteket keresel az őszi-téli utazásokhoz? Jobb helyen nem is lehetnél! Van ugyanis a tarsolyunkban 10 mesébe illő magyar település, melyeket idén te sem hagyhatsz ki az utazási listádról!
Vannak olyan különös helyek, melyeken járva az élet hangjai elcsendesülnek, és már csak a lépteink zaját verik vissza a falak. Ahol napjainkra már csak a kitörött ablaktáblák, a földön szétszórt emléktöredékek és hátrahagyott tárgyak mesélnek. Az elmúlás szinte tapintható, és libabőr fut végig az ember kezén, egészen a szívéig. Fürkészd ki velünk az elhagyatott Hajmáskéri laktanya titkait, mely a Monarchia büszkeségéből mára elfeledett szellemvárossá változott!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Nyári gasztroélmények: prémium bisztró éttermek a Balaton partján
2024.08.09 | 7 perc | Gasztronómia
Minőségi konyha, kulináris élmények, hangulatos terasz és pazar panoráma: cikkünkben hoztunk nektek 6 olyan prémium bisztró éttermet a Balatonról, ahol biztosan felejthetetlen gasztroélményben lesz részetek.
Fedezd fel Budapest legjobb éttermeit! 10 új hely a fővárosban, amit érdemes kipróbálni
2022.09.13 | 10 perc | Gasztronómia
Gasztrorajongóknak kifejezetten ajánljuk a következő 10 helyet Budapest legjobb éttermei közül, hiszen változatosan színesítik a főváros kulináris élményeit. Találtok köztük kifinomult nemzetközi konyhát képviselőt, de aki az autentikus keleti ízeket kedveli, az sem fog csalódni.
Kipróbáltuk: Villa Kabala – az élet csodája a szigligeti hegy tetején
2022.08.26 | 7 perc | Gasztronómia
A kilátás miatt is érdemes felugrani az eldugott szigligeti kis étterembe, ahol napközben kávézni, pezsgőzni, koktélozni lehet. Vacsoraidőben pedig 3 vagy 6 fogásos vacsoramenüből választhatunk. A Villa Kabala stílusában egyensúlyozik a fine bisztró és a fine dining határán, amit remekül csinálnak, és nagyon baráti áron dolgoznak. A berendezés otthonos. Tényleg.
Hoppá! bisztró – egy igazi meglepetés gyöngyszem Budapest belvárosában
2022.11.08 | 7 perc | Gasztronómia
A sokat látott Október hatodika utcában járunk. Azért mondom, hogy sokat látott, mert az elmúlt bő tíz évben nagyon nagy a környéken a fluktuáció. A hely, ahol most vagyunk nemrég még egy másik bisztró volt, ami alig élt meg talán fél évet. A neve alapján inkább egy Angol kutyatápra asszociáltam volna, így lehet, hogy nem csoda. A járvány kezdete előtt pedig egy steak ház üzemelt a helyén, ami nem volt válságálló a jelek szerint.
Vert perec, böllérmáj, gyórói gombóc és újragondolt halételek – Várnak a rábaközi gasztroélmények
2023.10.04 | 7 perc | Gasztronómia
A Rábaköz – az egyik legjellegzetesebb kisalföldi kistáj – telis-tele van csodákkal. Csorna, Kapuvár és a környező, meseszerű falvak jó néhány kirándulást megérnek. Ezúttal arra vállalkoztunk, hogy az ottani sajátos finomságokat, gasztrokulturális érdekességeket szedjük csokorba. Ízkalandra fel!
Gyakran ismételt kérdések - mit tudhatsz meg ebből a cikkből?
Milyen helyszínen és milyen környezetben található az Újváros Bisztró Szarvason?
A Körös-parton, Szarvason, egy üveg‑beton konstrukciójú high-tech épületben kapott helyet, amely a régi és a modern harmóniáját idézi. A belső terek között emelt boxok vannak, a földszin­ti rész klubfotelekkel várja a vendégeket, és nyáron teraszról is élvezhető a folyó és az erdő közelsége.
Ki áll a vállalkozás mögött, és hogyan jött az ötlet egy ilyen étterem nyitására?
Üzletemberek indították el a projektet, akik szeretnek gasztronómiával foglalkozni, és úgy látják, Szarvas megérdemel egy kifinomult éttermi vonalat. A helyszín és a tervezés a város arculatához igazodik, a projekt pedig a legmodernebb technológiákat és design elemeket ötvözi.
Milyen jellegzetes elemei vannak a bisztró kínálatának és hangulatának?
A séf korábbi londoni és Costes tapasztalatait felhasználva készült fogások a hagyományos magyar ételek újraértelmezésével készülnek, csavarral és harmóniával. A koncepció az egyszerű, őszinte ízeket támogatja, miközben a környezeti és technológiai elemek is hangsúlyosak. A fogások mellé alkoholos italok és alkoholmentes koktélok is járulnak, a koktélnevek pedig a természethez kapcsolódó motívumokat idézik.
Milyen célokat tűztek ki a hosszabb távra a bisztró működése kapcsán?
Fontos az önfenntarthatóság: minden vendég után annyit tesznek be a kasszába, mint amennyit a vendég elhoz a helyről. Gyorsabban szeretnék elérni a piaci skálát, ezért szakértői csapatot vonnak be a fogások újragondolására és a konyhatechnológia fejlesztésére, hogy nemzetközi színvonalon is megállják a helyüket.
Milyen különleges élményeket és lehetőségeket kínálnak a vendégeknek?
A helyszín atmoszférája a harmóniára törekszik: az emeleti boxok, a földszinti klubfotelek, a terasz és a különleges belső design egy összetett élményt ad. A fogások és italok kombinációja komplex ízélményt teremt, és elérhető az Ajándékkártya formájában megvásárolható gasztroélmény is, amely karácsonyra, születésnapra vagy bármilyen alkalomra szóló ajándék lehet.
Legnépszerűbb cikkek
Érdekes cikkeink
Nyerj wellness hétvégét!
Wellness Hotel Szindbád
A nyeremény értéke:
87600 Ft